MNOŽIČNI TEK OTROK

 

ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO

 

V ČETRTEK, 23.9.2021, SMO V VRTCU ČEBELICA IZVEDLI MOŽIČNI TEK OTROK.

      

Read More

DAN ŠPORTA – »ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO!«

 

Na dan slovenskega športa, 23. 9. 2021, smo tekli na bližnji asfaltni površini. Pred tekom smo označili start in cilj ter prebudili naše telo s pomočjo ogrevanja celega telesa. V družbi teči je lepše zato smo se zbrali skupaj in eden drugega spodbujali. Navijači smo bili zelo glasni in ravno to je pripomoglo k dosegi cilja, katerega smo vsi uspešno dosegli.

Bravo tekači za vztrajnost!

       

Urša Pirih

Read More

OBISKALA NAS JE BOTRA JESEN

 

Na prvi jesenski dan, 22. 9. 2021 nas je obiskala Botra jesen. Dolgo je hodila in s seboj prinesla polni košari dobrot. S seboj je imela barvno paleto, s katerimi je barvala jesensko listje. Skupaj smo zapeli jesenske pesmi in prepoznali sadje in zelenjavo, ki jo je prinesla s seboj. Izkoristili smo jesenski dan na vrtu in si privoščili jesensko malico izpod Botrinih delovnih rok.

       

Urša Pirih

Read More

POROČILO PROJEKTA ZDRAVJE V VRTCU 2020/2021

 

 

Enota Ježek je tudi letos sodelovala v projektu Zdravje v vrtcu. Izbrana tema oziroma rdeča nit “POČUTIM SE DOBRO” je ponuja širok spekter idej in odpirala ogromno vsebin, možnosti in načinov, kako lahko poskrbimo in podpremo dobro počutje tako v vrtcu kot tudi doma.

 

ZDRAVA PREHRANA

Skozi celo leto smo spoznavali in se seznanjali z zdravo prehrano, zdravim načinom prehranjevanja in prehranjevalnimi navadami ter kako skrbeti za naše telo, da bo ostalo zdravo. Skozi lutkovno predstavo Sadni prepir smo spoznali ter okusili različne vrste hrane. Spoznali smo tudi posamezne dele jabolka, hruške, češenj ipd. Jeseni smo pripravili tudi bučno juho iz buč z domačega vrta ter topel zeliščni napitek iz posušenih rožic (zelišč) z našega (vrtčevskega) vrta. Zaradi ločevanja skupin na posamezne mehurčke, smo organizirali potujočo posodo in tako skupinsko pripravili svaljke iz krompirjevega testa. Vsak je dodal svoj košček v mozaik in moč potujoče posode nas je povezovala tudi v tistih kriznih dnevih. Iz odvečnih zalog limon in pomaranč pa smo si pripravili kakšen osvežilni napitek, ki so ga otroci imeli na razpolago tekom dneva in so si ga z veseljem privoščili. Organizirali smo tudi smoothijev dan. Otroci so sodelovali pri pripravi sadno – zelenjavnih napitkov, ki jih je tudi kaj hitro zmanjkalo. Vsakodnevno smo poskrbeli za hidracijo telesa. V mesecu juniju smo pripravili bezgov sirup, ki je otrokom zelo všeč, kljub omejeni količini sladkorja. Ohladili in posladkali smo se s sadnim sladoledom, ki smo si ga pripravili iz sezonskega sadja. Otroke sva vsakodnevno spodbujali k pokušanju in okušanju čim bolj raznovrstne in raznolike prehrane.

 

GIBANJE

Gibanje je bilo sestavni del našega vsakdana. Otroci so vsakodnevno sodelovali pri gibalnih minutkah: bansi, gibalno – rajalne igre, razgibali telo ob glasbi na podlagi podanih navodil, prosto in sproščeno izvajali naravne oblike gibanja tako v igralnici kot na igrišču in v naravi, gozdu, izvajali smo tudi jogo za otroke, gimnastične vaje, vaje v dvojicah, masažo, se razgibali s pomočjo rekvizitov. Vsakodnevno smo se gibali na svežem zraku. Podali smo se na daljše sprehode v okolico vrtca in gozd. Veliko časa smo preživeli v gozdu/gozdni igralnici, kjer so otroci sproščeno izvajali naravne oblike gibanja, se igrali z naravnim materialom, imeli stik z naravo, jo spoznavali in zaznavali z vsemi svojimi čutili. Na igrišču pa so otroci plezali na plezala, se spuščali po toboganu, gugali na gugalnicah, vozili s poganjalci, premagovali različne ovire, gibali s pomočjo telovadnih rekvizitov, ipd. Razvijali gibalne spretnosti in sposobnosti, koordinacijo, ravnotežje, osvajali osnovne gibalne koncepte, premagovali strah, pridobivali na samozavesti in zaupanju v svoje gibalne sposobnosti. V igralnici so se otroci vsakodnevno zadrževali tudi v FIT kotičku, ki jim je bil na voljo ves čas.

 

VARNO V PROMETU / NA IGRIŠČU

Z otroki smo se vsakodnevno gibali na svežem zraku, hodili na krajše in daljše sprehode in se tako vsakodnevno varno vključevali v promet. Z otroki smo se o varnosti v prometu pogovarjali že v igralnici, večkrat tudi vmes med sprehodom. Seznanjali in spoznavali smo prometne znake, najbolj se jim je vtisnil STOP znak. Poudarili smo pomen prehoda za pešce, uporabljali pločnike oziroma hodili

ob robu cestišča, kjer pločnikov ni bilo. Spoznavali in pogovarjali smo se tudi o obvezni opremi pri vožnji s kolesom, ipd., o uporabi otroškega varnostnega sedeža v avtomobilu in uporabi varnostnega pasu med vožnjo. Na igrišču smo bili pozorni na varno uporabo igral. Med igro smo pazili drug na drugega in poskrbeli, da za določeno aktivnost, dejavnost uporabljamo tisti del igrišča, ki je aktivnosti namenjen.

 

DUŠEVNO ZDRAVJE

Eden od mesecev je bil namenjen tudi spoznavanju in prepoznavanju naših čustev. Otroci so prisluhnili pravljici Piščanček Pik in si ogledali tudi lutkovno predstavo. Omenjena pravljica jim je bila zelo všeč. Skozi pravljico, ilustracije, so se pobliže lahko seznanili s čustvi, jih delno tudi prepoznali, ozavestili njihov pomen. Se pa večina otrok vseh čustev še ne zaveda, oziroma jih ne razločuje ali prepozna. Vsakodnevno smo se pogovarjali o počutju v vrtcu. Otroke sva spodbujali k izražanju čustev in občutij. Izdelali smo plakat s čustvi, tako je vsak otrok imel tekom dneva možnost pokazati na posamezen obraz. Nekateri otroci so bili dejansko že zmožni pokazati na določeno čustvo oziroma sliko, ki je določeno čustvo prikazovala, nekateri otroci pa so izbrali sličico, ki jim je bila trenutno najbolj všeč. S čustvi so se imeli možnost seznanjati tudi skozi igro s pomočjo različnih didaktičnih igrač. Spoznali smo, da se v določeni situaciji lahko tudi vsak drugače počuti. Najbolj smo se zabavali ob opazovanju v ogledalu, ko smo uprizarjali različne čustvene izraze na obrazu z mimiko, kretnjami telesa ipd., kako lahko izgledamo ko smo veseli, žalostni, jezni, prestrašeni, se počutimo dobro ipd.

Read More

PRVI JESENSKI DAN

 

Obiskal nas je Palček Zelenjavček. To je zabaven »fantič«, ki vsakogar vzpodbudi, da poje več zelenjave. Dobro je, da vsi vemo, da zelenjava veselje v očke vrača in da je rdeča pesa zdravja vreča. To nam je palček zaupal tudi v svoji pesmici.

 

JAZ SEM PALČEK ZELENJAVČEK,

KDO ME ZDAJ ŠE NE POZNA,

VES DAN V VRTCU SE SPREHAJAM

IN POKUKAM SEM IN TJA.

OTROCI V VRTCU NISTE ZDRAVI,

TO VELIKO MI POVE,

DA PREMALO ZELENJAVE,

VSAK OD VAS JE RES POJE.

RDEČA PESA IN KORENJE,

V OČKE VRAČA VAM VESELJE,

PA ŠE ZELJE IN ŠPINAČA,

RDEČA BODO LIČKA VAŠA.

TODA ČISTA JE RESNICA,

TO VAM NA UHO POVEM,

DA VZGOJITELJICA VAŠA,

BROKOLIJA SPLOH NE JÉ.

 

       

 

Kolektiv vrtca

Read More

Poročilo projekta Zdravje v vrtcu

Spoštovani,

na linku se nahaja poročilo projekta Zdravje v vrtcu.

POROČILO 8 AKTIVNOSTI VRTCA OSTRŽEK

 

 

Read More

Ponudniki prostočasnih dejavnosti

Spoštovani starši in zunanji izvajalci popoldanskih dejavnosti v vrtcu

Organizacijski kolegij Kranjskih vrtcev je sprejel sklep, da se interesne dejavnosti zunanjih izvajalcev v popoldanskem času v šolskem letu 2021/22 v prostorih Kranjskih vrtcev ne bodo izvajale. Zaradi specifične situacije v državi (Covid – 19) smo dolžni zagotavljati maksimalne zdravstveno – higienske pogoje za otroke ter zaposlene in dosledno upoštevati navodila NIJZ, zato se dodatnim dejavnikom tveganja ne želimo izpostavljati.

S strani zunanjih izvajalcev smo pripravljeni zbrati informacije in povezave do njihovih ponudb ter jih objavili na naši spletni strani. Do 19. 9. 2021 jih pošljite na naslov: anja.stipanovic@kranjski-vrtci.si

Hvala za razumevanje.

mag. Tea Dolinar, ravnateljica

Read More
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri