Izlet na Križno goro

Vabljeni na ogled še dveh novih fotogalerij :

1. Z izleta mladinskega odseka na Križno goro , 3. junija 2021.

Fotogalerija je na naslednji povezavi : http://www.planinskodrustvo-iskra-kranj.si/Galerija/2021/21%20Krizna%20gora/index.html

2. S planinsko-botaničnega izleta na Mrežce,  3. julija 2021.

Fotogalerija je na naslednji povezavi : http://www.planinskodrustvo-iskra-kranj.si/Galerija/2021/20%20Mrezce/index.html

Ostale društvene informacije so dostopne na : http://www.planinskodrustvo-iskra-kranj.si/

Ostanite zdravi in srečno na vseh poteh !

ZDRAVJE V VRTCU JANINA

 

V vrtcu Janina veliko pozornosti posvečamo zdravju otrok. Tri skupine pa so vključene tudi projekt Zdravje v vrtcu, ki ga pripravlja NIJZ. Moto projekta v letošnjem letu je bil»POČUTIM SE DOBRO«. Na to temo smo pripravile različne dejavnosti.

V prvem starostnem obdobju smo posvetili največ pozornosti uvajanju na novo okolje. Otroci imajo radi dejavnosti, ki so povezane z živalmi, še posebno najmlajši. Ogledovali smo slikanice o živalih, prepevali pesmi na temo živali. Pripravljale smo poligone, posnemali gibanje živali, tekli po hodniku in na terasi, plesali in rajali. Malčke še posebno prevzamejo lutke v obliki živali, zato smo jim pripravljale predstave, kjer nastopajo živali in tako smo predstavljale različne zgodbe. Ogledali so si predstavo Mali severni medo išče mamico, Rokavička, Miška Šiška in njene dogodivščine… Sadje in zelenjava je otrokom vsakodnevno na voljo. Da bi popestrile sadno-zelenjavne krožnike smo jih oblikovale v obliki živali, rastlin, predmetov…

V drugem starostnem obdobju so bile skoraj vse dejavnosti na pobudo otrok. Pripravili smo zdrav napitek iz pomaranč, ter avokadov in drobnjakov namaz. Za oba namaza so otroci sami napisali recept. Dotaknili smo se tudi prehranske piramide in si pogledali katero hrano ne smemo pojesti preveč in katera nam škoduje za naše zobe. Obiskala nas je medicinska sestra Špela in nam s pomočjo posebne lučke pokazala kako pomembno je pravilno umivanje rok.

Veliko časa smo skušali preživeti v naravi ter daljšimi pohodi. ko je postalo prevroče smo se hladili z igro z vodo ter kopanje v bazenčkih.

Najlepše pa nam j bilo na letovanju na kmetiji, kjer smo bili 2 noči brez staršev. Uživali smo v lepotah narave, spoznavanju dela na kmetiji in prijetni druščini prijateljčkov.

Skozi projekt “Zajček Sprehajalček” so si otroci celo leto menjavali zajčka ki si je poškodoval tačko in zanj skrbeli ter ga s tem pozdravili. Skrb za zajčka je vključevala vsakodnevno gibanje, prepevanje pesmic, branje slikanic in zdravo prehranjevanje, s čemer smo pri otrocih spodbujali razvoj gibanja, zdravo prehranjevanje in jezik. Otroci so se ob skrbi za zajčka počutili zelo dobro, vse svoje dogodivščine pa so nam s pomočjo slikovnega zapisa tudi samostojno pripovedovali.

Skozi leto smo izvajali projekt “Od semena do krožnika” s katerim smo spodbujali zdrave prehranjevalne navade ter spoštljiv odnos do narave. Otroci so skozi leto sami sejali in sadili različno zelenjavo (buče, papriko, paradižnik, zelišča, solato, …) za katero so sami ves čas skrbeli in katero so na koncu prav vsi tudi poizkusili.

Osebna higiena je pomemben del našega življenja, v času ko je med nami korona virus pa smo temu posvetili še toliko več pozornosti. Z otroki smo se o korona virusu veliko pogovarjali, si prebrali različne pravljice in spoznali kaj lahko sami storimo da pripomoremo k našemu zdravju. Skozi zgodbo o traktorju smo se učili pravilne tehnike umivanja rok in ker je bila zgodba otrokom zelo všeč, so si roke umivali redno in večina brez našega spodbujanja.

                             

Maja, Jera in Mateja

DAN ČEŠENJ V KEKCU

 

V mesecu juniju v vrtcu Kekec že tradicionalno obeležujemo dan češenj. Letos smo v sklopu celoletnega projekta s Kekcem v Kekcu prav tako pripravili pester nabor dejavnosti povezanih s tem rdečim, sočnim in sladkim sadežem. Naše druženje smo pričeli z rajalno igro »Rdeče češnje rada jem«. Na mizah so nas čakale vabljive češnje, katere so otroci z veseljem jedli, nato pa so svojo natančnost lahko preizkusili v dveh igrah in sicer v igri »pljuni peško« in v igri »zadeni češnjo«. Za vse male ustvarjalce smo vzgojiteljice pripravile tudi nekaj likovnih delavnic. Otroci so češnje odtisovali z zamaški, lahko pa so jih tudi izrezovali in lepili na list. Rdeča usta, polni želodčki in nasmejana lička so nam dala vedeti, da je dan češenj uspel kot smo pričakovali.

       

Anja Grošelj

SAME SVOJMOJSTER

 

Uspelo nam je! Nekega dopoldneva smo se vzgojiteljice pogovarjale, kako bi imele lepše urejeno igrišče in kaj bi lahko tudi same prispevale k temu.

Najprej sta Marta in Neža uredili naše »gume« in posadili cvetje, dodali še kamenje in malo zemlje.

Nato smo dobile idejo, kako bi zapolnile prostor okoli naše zunanje lope. Vsaka je nekaj prispevala in nastala je čutna pot iz naravnih materialov. Otroci so jo bili zelo veseli.

Za piko na i, pa nam je podjetje Helios iz Domžal doniralo 10L barve za les. Skupaj s starši smo izvedle delovno akcijo in v enem popoldnevu smo prebrusili celotno lopo in ograjo terase, ter tudi pobarvali.

Tako je postalo igrišče lepše, bolj domače in vse smo zelo zadovoljne.

HVALA PODJETJU HELIOS ZA DONIRANO BARVO!

       

Neža Brenčič Perne

Poletje 2021 – dežurne enote

Spoštovani starši!

Glede na število prijavljenih otrok smo organizirali naše delo tekom poletja. V priloženem dokumentu vas seznanjamo z združevanjem enot – vrtcev v juliju in avgustu 2021. Gostujoče otroke bodo v dežurnih vrtcih (Mojca, Najdihojca, Ostržek, Janina in Živ žav) spremljale strokovne delavke iz vašega vrtca tako, da bo prehod v drug vrtec za otroke čim bolj prijeten. Poskrbeli bomo, da se bodo otroci počutili dobro in jim pripravili zanimive dejavnosti letnemu času primerno.

Zahvaljujemo se vam za sodelovanje in razumevanje ter vam želimo lepo poletje!

mag. Tea Dolinar, ravnateljica

Dežurne enote – poletje 2021

Zdravje v vrtcu

 

V prvem in drugem starostnem obdobju smo bili oddelki vključeni v program promocije zdravja v vrtcih, ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje v vrtcih po vsej Sloveniji. Rdeča nit »Počutim se dobro2″ spodbuja posameznika, skupine in skupnosti, da bi se kot družba in posamezniki znali soočati s strahovi, negotovostjo, skrbjo zase in za druge. Tako smo v oddelkih skupaj z otroki izvajali aktivne dejavnosti, kjer smo krepili sočutnost, solidarnost, povezanost ter s tem ponovno odkrivanje vrednot, kako pomembno je biti skupaj (z družino, s prijatelji), kako kakovostno preživeti čas, ponovno videti ljudi in stvari okoli sebe, ponuditi pomoč, ustvariti, sodelovati in podobno. Vse česar smo se naučili in skupaj doživeli nam bo koristilo, da bomo zadovoljni in se počutili bolje. Pri tem nismo pozabili na zdravo in uravnoteženo prehrano, ustrezno telesno dejavnost, kakovosten počitek ter druge dejavnike, ki vplivajo na naše počutje.

 

Sproščanje ob glasbi, hidracija telesa, igra – zdravo hrano jemo, sproščanje v naravi

Hoja in izleti v gorah

Kamišibaj Nosne mucke napadajo

Razvrščanje zdrave in nezdrave prehrane

Slikanje športnega dogodka

Tek za boljšo moč

Zdrava in ne zdrava hrana

Poskus – jajce v Coca Coli in kako sladka pijača škodi zobem

Zdravi napitki – Smoothy in voda z okusom

Koordinatorka v vrtcu Najdihojca: Tjaša Ovniček

PIKIN DAN
4.6.2021 se je v naši Čira čari, zgodilo nekaj prav posebnega.
Po zajtrku je na vrata vseh igralnic potrkala Pika Nogavička. Navdušeni otroci so ji sledili ven, kjer je bilo za njih pripravljeno veliko zanimivih in zabavnih aktivnosti.
V sadovnjaku so otroci premagovali gibalni poligon, ki ga je za njih pripravila atletska šola Rožle Prezelj.
Zabave željni otroci so plesali ob otroški glasbi in pokali milne mehurčke.
Na igrišču je otroke z lajno pričakala tudi gospa Alja. Ne samo, da jim je predstavila zelo zanimiv inštrument, za njih je tudi čarala in ustvarjala živali iz balonov.
Seveda je bilo poskrbljeno tudi za okrepčilo. Pika je za otroke pripravila čalapinke in lahko rečemo, da tako slastnih palačink še nismo poskusili.
Čira čara band je za otroke zaigral in zapel nekaj njihovih najljubših pesmic. Za konec so vzgojiteljice skupaj s Piko, za otroke odplesale še posebno plesno točko.
Vsi smo preživeli čudovit dan in komaj čakamo, da nas naslednje leto Pika zopet obišče.
           
Zapisala Nika Likar
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri