Letovanje
Danes, 18. 5. 2022 so otroci iz vrtca Ježek ob 10:50, varno in srečno prispeli na Debeli rtič. Želimo jim veliko uživanja ob morju.
Prav tako so se javili otroci iz vrtca Čirče in Sonček, da so prispeli na Pokljuko. Raziskovali bodo ob sončnem vremenu.
Na morje so srečno prispeli tudi otroci iz vrtca Čebelica in Najdihojca, na kmetijo Davčen pa skupina otrok iz vrtca Čenča.
Eko dan

Pred kratkim smo v vrtcu imeli eko dan in se tako pogovarjali kje in kako bi lahko bolje poskrbeli za našo zemljo. Na ta dan smo zaplesali ob drevesu, ki smo ga posadili pred dobrimi tremi leti na eko dan. Zapeli smo tudi Eko himno Posadimo drevo in otrokom predstavili zakaj imamo eko zastavo.

Drugače pa v našem vrtcu živimo in delujemo eko skozi vse šolsko leto. Izpostavili bi ločevanje odpadkov, zbiranje odpadnih kartuš in zamaškov, varčevanje z vodo in elektriko, ter pomen ozaveščanja, da se hrana ne meče stran.

V začetku pomladi pa smo pričeli z urejanjem naših gredic. Najprej smo odstranili kar je bilo posušenega in osvežili z novo zemljo. Posadili smo še nekaj dodatnih zelišč. Ko bodo zelišča pripravljena za uporabo jih bomo s pridom uporabili za čaj.

Poleg vsega naštetega pa se veselimo našega novega projekta Recikliraj – Profitiraj.

Projekt bo zajemal rabljena otroška oblačila, katera bodo starši imeli možnost prinesti v vrtec in po potrebi vzeti, zamenjati za nova-rabljena oblačila. Tista oblačila, ki bodo ostala, pa jih bomo odpeljali na bližnji Karitas.

Ana, Katja in Anka

Letovanje

Otroci iz vrtca Živ žav so danes, 16. 5. 2022 ob 10.20 srečno prispeli na kmetijo Davčen, ob 10.45 pa so otroci iz vrtca Mojca prispeli na Debeli rtič.

Pričakalo jih je sončno vreme in se že veselijo novih dogodivščin.

Letovanje

Otroci iz vrtca Čira čara in Kekec so danes, 11. 5. 2022 ob 10.20 srečno prispeli na kmetijo Davčen. Pričakalo jih je sončno vreme in se že veselijo novih dogodivščin.

VESELO SKOZI MAVRICO

V četrtek 5. maja 2022 smo v vrtcu Živ žav v Stražišču zopet uspešno izvedli prireditev za starše in otroke našega vrtca Veselo skozi mavrico. Orientacijski pohod smo izvedli po skupinah izpred vrtca do cilja , kjer nas je čakal skriti zaklad.  Vrtčevski otroci so imeli svojo progo in naloge, zaklad jih je čakal v gozdu.

Malčki iz naših jaslic, pa smo jo ubrali po svoje in na koncu našli Bibin zaklad ob sitarski leseni hiški. Sledili smo puščicam in hodili naravnost ali pa zavijali kot so nam pokazale. Hodili smo tudi nazaj, vneto smo piskali. Na poti so nam bibice dale sedem nalog, ki smo jih uspešno rešili. Večkrat smo se na poti tudi ustavili pri stop znaku. Ogledali smo si vrt s palčki, sovico, želvo in polžkom. Zapeli smo pesmico o mravlji in polžku in eno o skoćni zeleni žabici. Na poti skozi gozdiček smo si ogledali bolno drevo. Po klančku navzdol smo hopsali kot konjički.  Ogledali smo si čebelnjak in se spomnili zakaj so čebele koristne in kaj delajo. Vonjali smo cvetke iz grma španskega bezga. Na koncu smo ob novi sitarski hiški odkrili bibin zaklad in se z njim posladkali. Malčki so tudi zaslužili medaljo za premagovanje vseh ovir na poti in izpolnjene naloge.  Za nagrado pa smo si lahko ogledali tudi notranjost lesene sitarske hiše. Vedno smo mislili, da tu živi Muca Copatarica. Ne boste verjeli, kdo živi v njej – mali črni netopir. A žal je spal in ker smo bili tihi, ga nismo zbudili.

Skupaj smo se vrnili pred vrtec in se zadovoljni razšli. Vsem, ki so bili z nami, kličemo NA SNIDENJE.  Veseli smo bili, da smo lahko po dolgem času preživeli skupaj prijetno popoldne.

zapisala vzgojiteljica Alenka Vrhovnik

Dan zemlje

22. aprila je svetovni dan Zemlje. V vrtcu smo večino dejavnosti v mesecu aprilu posvetili tej temi. Zemlja je naš planet, planet, na katerem živimo. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala preživetje, zdravje in srečo, zato smo strokovne delavke vrtca za otroke pripravile naslednje dejavnosti:

– Zbiranje starega papirja: otroci najstarejšega oddelka so izdelali plakat za zbiralno akcijo, ki nas je hkrati tudi spomnil, zakaj sploh zbiramo star papir. Otroci in starši so bili zelo pridni pri prinašanju starega odpadnega papirja, saj smo kontejner skoraj napolnili. Zemlji smo tako pomagali ohraniti drevesa, ki nam pomagajo, da dihamo bolj čist zrak.

– Tek= zdravje = življenje: vsi trije oddelki vrtca smo šli skupaj na poljsko pot proti Rupi, kjer smo se na bližnjem travniku najprej ogreli z vajami razgibavanja celega telesa, potem pa tekli po skupinah. Otroci so športno navijali drug za drugega. Vsi smo uspešno pritekli na cilj in spoznali, da nam gibanje v naravi pomaga ohranjati zdravje in dobro počutje.

– Plakat Dan Zemlje: v oddelku malčkov so izdelali plakat za kotiček za starše, kjer so otroci ob odhodu domov lahko tudi starše spomnili na pomen ohranjanja našega planeta Zemlje. Malčki so raziskovali gozd in z naravnimi materiali izdelovali barvne palete ter hiške za škratke.

– Čistilna akcija: očistili smo naše igrišče. Otroci so pometali, grabili, pobirali in nalagali smeti na samokolnico, smeti odlagali v smetnjake. Z otroki smo v korita sadili okrasne cvetlice, zelišča in dišavnice. Zelišča in dišavnice bomo poleti tudi uporabili za pripravo napitkov in izdelavo dišečih šopkov, okrasne cvetlice in čisto igrišče pa bodo polepšali okolico našega vrtca.

– Obisk kmetije Strupi na Rupi: s skupino sredinčkov smo si ogledali race in kokoši. Otroci so opazovali in božali kokoši, pobirali jajca, jih primerjali  med seboj po barvi in velikosti. Otroci so spoznavali, od kje pridejo jajca na našo mizo, kaj kokoši potrebujejo za življenje ter soodvisnost človeka in narave.

– Obisk trenerja smučarskih skokov Gašperja Berlota: v vrtcu nas je obiskal očka našega Marka in nam predstavil rekvizite in opremo, ki je potrebna za smučarske skoke. Otroci malčkov in sredinčkov so sodelovali na predstavitvi, preizkusili opremo, nataknili smuči, čelado, kombinezon. Najbolj všeč pa jim je bilo razgibavanje  in kasneje skok iz počepa v zrak s pomočjo trenerja.

Strokovne delavke vrtca

APRIL V VRTCU ČIRČE

V mesecu aprilu smo v vseh treh skupinah  opazovali pomlad in raziskovali naravo. Naravo smo povezali z ekološkimi temami in projekti.

  • V srednji skupini so presajali paradižnike in druge rastline, ki so jih že prej gojili v svoji sobi. Presajali so lončnice in pomagali pri urejanju skupne visoke grede z zelišči.
  • V okviru ekološkega projekta Eko branje, so se odzvali na razpis s slikanico Kakšen čudovit travnik. Z risbicami so sodelovali na likovnem natečaju Naj likovni izdelek.
  • Raziskovali so gozd, opazovali cvetoča drevesa ter zaigrali dramatizacijo Čudežno drevo.
  • V starejši skupini smo presajali posejane paradižnike, ki jih bomo kasneje odnesli domov. Otroci so pomagali pri sajenju zelišč v visoko gredo in nasajanju rastlin v korita pred vrtcem.
  • Trenutno v starejši skupini raziskujemo od kod priteče iz pipe voda. Pogovarjamo se o pitni, slani in slani vodi. Naredili smo svojo čistilno-filtrirno napravo za vodo in še druge poskuse povezane z vodo.
  • V vseh treh skupinah smo praznovali Dan zemlje in ob tem otrokom privzgajali odgovorno ravnanje do našega planeta.
  • V najmlajši skupini so brali in ustvarjali ob slikanici Lov na medveda.

Obisk v Mestni knjižnici v Kranju

S starejšo skupino smo bili povabljeni  na ogled Mestne knjižnice Kranj.  Za večino otrok je bil ogled zelo zanimiv, saj so videli tudi zanimivosti, ki jih ob obisku s starši ne vidijo. Za mnoge otroke je bil to prvi obisk.  Zelo zanimivo je bilo tudi v pravljični sobi, kjer so nam predstavili različne zanimive  knjige, med njimi tudi najmanjšo in največjo.

Zapisala  vzg. Metka Boncelj

Dan zemlje

Zemlja praznuje,

kaj naj ji damo,

saj njenih misli

sploh ne poznamo?

 

V lončke smo rože vsi posejali,

z gredicami na vrtu se poigrali

in balkonček tudi naš

zdaj dobil je nov okras.

 

Za zemljo še naprej bomo pridno skrbeli,

odpadke reciklirali in ločevali,

z elektriko in vodo vsi varčevali,

čeprav otroci mi smo še mali.

 

NAJ BO VSAK DAN DAN ZEMLJE!

Kolektiv vrtca

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri