»ODGOVOR JE POGOVOR«

V Čebelici je bil teden otroka prepleten s knjigami, ki so spodbujale k pogovoru o različnih temah. V garderobi smo si z blazinami vsako jutro pripravili udoben dnevni prostor, poslušali pravljico in se pogovarjali. Teden smo začeli z zgodbo Kaj storiš s problemom (Kobi Yamada), ki nas je spodbudila k pogovoru o tem zakaj sploh so problemi? Izzovejo nas, oblikujejo nas, spodbujajo nas in nam pomagajo odkriti, kako močni ter pogumni v resnici smo. Nadaljevali smo z zgodbo Koštrun prepirun ali kako se izognemo prepiru (Barbel Spathelf) in sestavili seznam pravil, ki bi prepire preprečil ter z zgodbo Gobčko in Hopko (Žiga X. Gombač), ki govori o težavah, ki jih ima deček v vrtcu in kako očetu uspe, s pomočjo dveh prijateljev – senčnih lutk, otroka spraviti do pogovora in dobre volje. Ta zgodba je bila tudi uvod v senčno gledališke, ki smo ga strokovne delavke nadgradile z igrico Trije prašički (senčno gledališče). Cilj je bil, da se otroci zavedajo, da lahko svoje težave zaupajo staršem, nam vzgojiteljem ter nenazadnje tudi lutki, ki jih brez pripomb vedno posluša.

Ves teden so se po igralnicah odvijale razne socialne igre, ki so otroke spodbujale k zaupanju, pogovoru, sodelovanju. Na voljo so bile knjige, ki so spodbujale k pogovoru o različnih temah (Čas je velika smetanova torta – zakaj imajo starši tako malo časa za nas, Dedkov otok – izguba ljubljene osebe, Še se bova videla – pogrešanje itd.) Otroci so se naučili deklamacijo Napis (Barbara Gregorič Gorenc) Najstarejši skupini pa sta pričeli s CAP delavnicami (program NEON – za preventivo nasilja in zlorabe otrok), ki se bodo nadaljevale tudi v prihodnjih dveh tednih.

Na jaslični strani smo se trudile s pridobivanjem zaupanja otrok in najlažje gre takrat, ko ti otrok zleze v naročje. Teden je bil pester, razigran, poln sodelovanja.

ODGOVOR JE POGOVOR

Ko otrok želi pogovor

v varno se naročje skrije,

in v varnem tem zavetju,

svoje želje, misli zlije.

 

Otroške misli so zaklad,

zato preprosto moraš jih imeti rad,

saj vse kar tebi povedo,

mislijo res iskreno.

 

Naj ne bo vam škoda časa,

čas z otrokom vse prekaša,

saj od njegovih teh idej,

svet lahko je lepši kot kdaj prej.

       

Kolektiv vrtca

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri