V skupini 3-4 let smo se v mesecu januarju vrnili v čas, ki mu lahko rečemo: »Pred davnimi, davnimi časi…«. Takrat še ni bilo ljudi, živele pa so nenavadne živali-dinozavri, ki v nas še vedno vzbujajo radovednost.

Knjižni kotiček smo obogatili z literaturo o dinozavrih. Vsakodnevno smo prebirali zanimivosti in dobivali odgovore na različna vprašanja. Spoznali smo, da so bili dinozavri plazilci, da so valili jajca, da so eni hodili le po dveh nogah, drugi po štirih,…. Dinozavre smo razvrščali na rastlinojede in mesojede. Posnemali smo njihovo gibanje, plesali in telovadili smo kot dinozavri. Dinozavre smo tudi oblikovali iz likov, katere smo predhodno spoznavali. Da je bilo vse skupaj bolj doživeto, smo v igralnici naredili dinozavrov kotiček, ki smo ga oblepili s slikami dinozavrov in njihovimi imeni. Vanj smo postavili deželo dinozavrov, ki smo jo izdelali s tehniko kaširanja. V njej so se otroci igrali z dinozavri. Spoznali smo, kdo je paleontolog in se postavili v njihovo vlogo, ter iskali kosti in fosile. Naredili smo fosile dinozavrov. Si ogledali poučne video posnetke o dinozavrih. Ugotovili smo, da so izumrli zaradi meteorita in vulkanov. Otroci so z veseljem sodelovali pri poskusu vulkana in opazovali kako vulkan izbruhne. Naredili smo tudi velikega skupnega dinozavra iz škatel, ki je postala naša maskota.

Otroci so maskoto radi vključevali v svojo igro. Primerjali smo svojo stopinjo z dinozavrovo in ugotavljali koliko naših stopinj je velika dinozavrova. Igrali smo se razne igre v povezavi z dinozavri, preko katerih smo krepili fino motoriko, vidni spomin, itd.
Otroci so si težko predstavljali, kaj je bilo prej in kaj je sedaj. Večina od njih je bilo menja, da dinozavri med nami še vedno živijo, zato smo se podali na raziskovalni sprehod do najbližje jase oz. gozda. Na poti so otroci vse povezovali z dinozavri. Njihova domišljija je bila neprecenljiva. Na travniku so otroci opazili veliko krtin, za katere so trdili, da so le to dinozavrovi kakci. Malo naprej so otroci zagledali na tleh več vej, katere so povezali z dinozavrovimi kostmi. Korenine pa so jih spomnile na krokodila ali dinozavrovo glavo. Na koncu smo prišli do spoznanja, da dinozavrov resnično ni več med nami, lahko pa živijo v naši domišljiji.

Teja Kert

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri