V vrtcu Janina veliko pozornosti posvečamo zdravju otrok. Tri skupine pa so vključene tudi projekt Zdravje v vrtcu, ki ga pripravlja NIJZ. Moto projekta v letošnjem letu je bil»POČUTIM SE DOBRO«. Na to temo smo pripravile različne dejavnosti.

V prvem starostnem obdobju smo posvetili največ pozornosti uvajanju na novo okolje. Otroci imajo radi dejavnosti, ki so povezane z živalmi, še posebno najmlajši. Ogledovali smo slikanice o živalih, prepevali pesmi na temo živali. Pripravljale smo poligone, posnemali gibanje živali, tekli po hodniku in na terasi, plesali in rajali. Malčke še posebno prevzamejo lutke v obliki živali, zato smo jim pripravljale predstave, kjer nastopajo živali in tako smo predstavljale različne zgodbe. Ogledali so si predstavo Mali severni medo išče mamico, Rokavička, Miška Šiška in njene dogodivščine… Sadje in zelenjava je otrokom vsakodnevno na voljo. Da bi popestrile sadno-zelenjavne krožnike smo jih oblikovale v obliki živali, rastlin, predmetov…

V drugem starostnem obdobju so bile skoraj vse dejavnosti na pobudo otrok. Pripravili smo zdrav napitek iz pomaranč, ter avokadov in drobnjakov namaz. Za oba namaza so otroci sami napisali recept. Dotaknili smo se tudi prehranske piramide in si pogledali katero hrano ne smemo pojesti preveč in katera nam škoduje za naše zobe. Obiskala nas je medicinska sestra Špela in nam s pomočjo posebne lučke pokazala kako pomembno je pravilno umivanje rok.

Veliko časa smo skušali preživeti v naravi ter daljšimi pohodi. ko je postalo prevroče smo se hladili z igro z vodo ter kopanje v bazenčkih.

Najlepše pa nam j bilo na letovanju na kmetiji, kjer smo bili 2 noči brez staršev. Uživali smo v lepotah narave, spoznavanju dela na kmetiji in prijetni druščini prijateljčkov.

Skozi projekt “Zajček Sprehajalček” so si otroci celo leto menjavali zajčka ki si je poškodoval tačko in zanj skrbeli ter ga s tem pozdravili. Skrb za zajčka je vključevala vsakodnevno gibanje, prepevanje pesmic, branje slikanic in zdravo prehranjevanje, s čemer smo pri otrocih spodbujali razvoj gibanja, zdravo prehranjevanje in jezik. Otroci so se ob skrbi za zajčka počutili zelo dobro, vse svoje dogodivščine pa so nam s pomočjo slikovnega zapisa tudi samostojno pripovedovali.

Skozi leto smo izvajali projekt “Od semena do krožnika” s katerim smo spodbujali zdrave prehranjevalne navade ter spoštljiv odnos do narave. Otroci so skozi leto sami sejali in sadili različno zelenjavo (buče, papriko, paradižnik, zelišča, solato, …) za katero so sami ves čas skrbeli in katero so na koncu prav vsi tudi poizkusili.

Osebna higiena je pomemben del našega življenja, v času ko je med nami korona virus pa smo temu posvetili še toliko več pozornosti. Z otroki smo se o korona virusu veliko pogovarjali, si prebrali različne pravljice in spoznali kaj lahko sami storimo da pripomoremo k našemu zdravju. Skozi zgodbo o traktorju smo se učili pravilne tehnike umivanja rok in ker je bila zgodba otrokom zelo všeč, so si roke umivali redno in večina brez našega spodbujanja.

                             

Maja, Jera in Mateja

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri