V četrtek, 24. 10. 2019, se je v popoldanskih urah na igrišču našega vrtca zgodil čudovit jesenski dogodek – neformalno srečanje s starši in otroki – ki smo ga poimenovali Ježkova ozimnica. Bistvo tega srečanja je bila tržnica, ki smo jo pripravili v sodelovanju s starši in otroki. 

Priprave so se začele teden pred dogodkom. Starše in otroke smo strokovne delavke vrtca pozvale k zbiranju jesenskih dobrotpredvsem pridelkov z vrta, seveda pa so bile dobrodošle tudi vse ostale dobrote. Ker na tržnici ne gre drugače, kot da se pridelke kupi, smo zbirali tudi gumbe – naše denarno sredstvo. 

Z otroki smo izdelali denarnice, vsak pa je v denarnico dal 10 gumbov. Ker smo v našem vrtcu ekološko naravnani tudi pri porabi hrane – skrbimo namreč, da čim manj hrane zavržemo – smo starejši dve skupini iz ostankov sadja, posipov (cimet, orehi, lešniki) in nekaj osnovnih sestavin (moka, mleko, jajca, sladkor) spekli piškote in sadni biskvit. Otroci so se ob peki počutili izredno pomembne, predvsem so bili ponosni, ko je iz naše male kuhinje začelo prijetno dišati in so iz pečice prihajali njihovi okusni izdelki. Za piko na i smo popoldne pred Ježkovo ozimnico strokovne delavke spekle še carski praženec in skuhale čežano.  

 

 

Pridelkov se je nabralo zares veliko in prav tako vseh ostalih dobrot. Strokovne delavke smo že kovale načrte, kako bomo porabile vse te dobrote, če jih na tržnici ne bomo prodali. A vse to kovanje idej je bilo odveč, saj smo uspešno prodali prav vse, kar je bilo na naših stojnicah. 

        

 Ježkova ozimnica je uspela v sproščenem in veselem duhu. V zraku nad igriščem je bilo že ob uvodnem pevskem nastopu nas vzgojiteljic čutiti eno samo pozitivno energijo, ki se je le še stopnjevala in stopnjevala. Gumbov v denarnicah je kaj hitro zmanjkalo. Pomislile smo tudi na to, zato smo v ta namen pripravile prav posebno banko, kjer so otroci in starši za 5 počepov dobili 1 gumb. 

    

Ježkova ozimnica je bil naš prvi skupni dogodek, ki je bil dokaz, da skupaj zmoremo veliko in še več. Zato se ob tej priložnosti vse strokovne delavke še enkrat zahvaljujemo vsem staršem in otrokom. Brez vas nam ne bi uspelo tako iskreno in čudovito druženje polno sladkanja in smeha. 

 

 

Zapisala: Urša Dubravica 

 

 

 

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri