Mlajši in starejši sredinci so obiskali Prešernov gaj in si ogledali muzej v Prešernovi hiši, kjer je živel in ustvarjal pesnik. V vrtcu smo strokovne delavke pripravile Prešernove knjižne kotičke in veliki pano za starše. Otroci so v kotičkih prisluhnili različni poeziji, ki smo jo odrasli posredovali in tudi sami pesnili zanimive vsebine. Otroci so oblikovali tudi slovenske zastave in z ogljem narisali Prešernovo hišo. Z ogljem so risali tudi portret pesnika. Prešernove portrete je umetnik, Andrej Štular razstavil v gledališču Krice krace. Razstava se je odprla na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Še vedno vabljeni na ogled razstave.

Prešernovo proslavo v vrtcu smo pripravile in izvedle strokovne delavke vrtca, v petek, 7.2.2020. Poslušali smo himno Slovenije. Otrokom smo na enostaven in dojemljiv način približali osnovne značilnosti in delo pesnika. Marjana in Ana sta preoblečeni v oblačila, značilna za obdobje življenja pesnika, otroke razveselili in jih še dodatno motivirali. Marjana je predstavila pesem Povodni mož, Ana pa je zbrala in otrokom predstavila zanimive predmete, ki so jih pesnik in njegova družina, uporabljali v svojem življenju. Anja je prebrala pesem Andreja Rozmana-Roze : Urška in nas nasmejala z vsebino pesmi.

V vrtcu nas je obiskal tudi glasbenik, učitelj kitare, kitarist Zoran Kaličanin. Zorana je spremljal tudi vnuk Tjaš, ki obiskuje naš vrtec. Izvedeli smo veliko zanimivega o instrumentu, o klasični kitari in manjši španski kitari, na katero je vneto igral Tjaš. Prisluhnili smo zvokom kitare, ki nas je popeljala v čudoviti svet glasbe. Zoran je zaigral nekaj znanih klasičnih skladb in znane otroške skladbice. Ob zvokih kitare smo tudi prepevali. Prisluhnili smo tudi zvokom orglic, na katere je zaigral naš gost, ki se mu najlepše zahvaljujemo za čas in čudovito doživetje.

         

Vzgojiteljica : Nada Faganel

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri