V sklopu spoznavanja mleka in mlečnih izdelkov, smo se s skupino starejših sredincev odpravili na kmetijo Strupi na Rupo. Tam nas je sprejela gospa Damjana, ki nas je na zanimiv in poučen način vodila skozi njihovo kmetijo. Otroci so si ogledali živali v hlevu, videli kaj jedo, kje in kako jih molzejo, ter kje mleko shranjujejo. Otroci so mleko okušali in opazovali kmetico, kako pripravi jogurt iz domačega mleka. Na kmetiji so imeli možnost videti tudi dva dni starega telička, ter še nekaj drugih domačih živali kot so race, kokoši, svinje in zajca. Na koncu smo na dvorišču kmetije nabrali tudi orehe, ki jih bomo potrebovali za izdelavo Kekčevega jogurta v vrtcu, kmetica Damjana pa nam je v ta namen ob slovesu poklonila veliko kanglo dobrega domačega mleka. Njene gostoljubnosti smo bili zelo veseli, zato smo se domislili, kako tudi mi lahko pomagamo njej in njenim kravam v hlevu. Na vrtčevskem dvorišču smo pograbili veliko odpadlega jesenskega listja, katerega je Damjana odpeljala na svojo kmetijo in ga uporabila kot steljo za krave.

V okviru teme o mleku smo naslednji dan obiskali tudi lokalno trgovino, v kateri smo si ogledali kje shranjujejo mleko in mlečne izdelke. Otroci so izdelke v hladilniku prepoznavali in jih poimenovali. Prav tako smo si ogledali mlekomat, iz katerega smo poleg steklenice mleka, kupili tudi jogurt.

           

Zapisala: Anja Kutnjak Grošelj

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri