Kruh velja za eno najstarejših pripravljenih živil. Prvi dokazi o peki kruha segajo 30.000 let nazaj. Peka kruha ni hudo zapletena, potrebuje pa veliko pozornosti. Če ste že večkrat poskusili in je vaša peka klavrno končala v obliki trdega podplata ali drobljive žagaste sredice, ne obupajte! Peka kruha je veščina, ki jo lahko izpopolnite le z veliko vaje : vaja dela mojstra.

Tudi letos nas je v vrtcu obiskala gospodinja, gospa Damjana Strupi in nas preko svojih bogatih izkušenj, peljala po poti od žita do kruha. Prinesla je žita, domačo moko in ostale sestavine za testo. Otroci so otipavali žita, moko, spremljali so pripravo testa, gnetli testo, oblikovali svoj hlebec, ga položili v posteljico ( pehar, bombažni prtiček, moka ) in opazovali vzhajanje, ter peko hlebčka v pečici. Peka kruha je bilo pravo doživetje. Hvala Damjani za sredstva, za vse nasvete, za čas z nami.

Z odličnim domačim kruhom smo naslednji dan postregli stare starše na tradicionalnem slovenskem zajtrku.

V vseh treh oddelkih vrtca, smo gostili stare starše na zajtrku. Za zajtrk smo pripravili pogrinjke in oblikovali namizne dekoracije, prav tako smo pripravili tudi pano za starše s temo : Slovenski zajtrk in obisk čebelarja.

Ob dobrem zajtrku in veselem, sproščenem razpoloženju, so se krepile medgeneracijske vezi. Stari starši so spoznavali, kje in s kom preživljajo njihovi vnuki del svojega življenja.

            

Vzgojiteljica : Nada Faganel

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri