Življenje Prešerna je bilo drugačno od življenja, ki ga otroci poznajo danes. Zanimivosti iz njegovega življenja ponujajo veliko priložnosti za pogovor o tem, kakšno je bilo življenje otrok nekoč.

Male radovedne glavice vseh treh oddelkov našega vrtca so z veseljem prisluhnile in spraševale o podrobnostih.

Najstarejši so naredili enodnevni izlet po mestu Kranj. Ogledali so si Prešernov gaj, spomenik dr. Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem ter Prešernovo hišo. Zanimivosti iz Prešernovega življenja so nanizali tudi na plakat.

Poslušali so Zdravljico – himno in se jo naučili, slikali Prešernov portret, …

Tudi sredinčki in najmlajši so mesec februar posvetili kulturi. Spoznali so največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in bili prevzeti nad poslušanjem slovenske himne.

Prebirali so pravljice in prisluhnili pesmim največjih slovenskih pisateljev: Ela Peroci, Anja Štefan … prisluhnili in pripevali slovenski glasbi, ter ob njej zaplesali, spoznali in prisluhnili kljunasti flavti, prečni flavti, kitari, ter tudi harmoniki. Najmlajši so se tudi veliko zabavali z besednimi igricami, rimami, ter deklamacijami.

Sredinčki so v februarju obiskali pošto in si izdelali nabiralnik. Otroci so ves mesec ustvarjali pisma (risbe) in jih ”pošiljali” svojim prijateljem v skupini.

Otroci najstarejše skupine vrtca, so se, v okviru projekta Ministrstva za šolstvo ‘Naučimo se plavati’ udeležili plavalnega tečaja na bazenu Kranj.

Najmlajši pa so plavali kar na suhem, ko so posnemali novo članico skupine, želvico Čopko.

Starejši so v vodi skupaj z učitelji plavanja usvajali plavalne prvine kot so drsenje, potapljanje pod vodo, skok v vodo in tudi plavalno tehniko kravl.

Seveda ni manjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje. Poseben dogodek pa je bila tudi vožnja z avtobusom na bazen in nazaj, ko jih je utrujenost že malo dohitela … vendar ne za dolgo.

Že po prvih korakih nazaj v vrtcu, se je vrnila tista simpatična otroška nagajiva razposajenost in otroci so imeli ponovno polno glavo idej kako uporabiti svojo energijo. Nekaj so je porabili na različnih gibalnih poligonih, ki so jih pripravljali skupaj z mlajšimi otroki ob prihodu in odhodu iz vrtca, ter v svoji igralnici, nekaj pa so je pustili še za prihajajoče pustne in pomladne dni. In tako smo storili tudi vsi mi.

                                                                                                                                                              Otroci in vzgojitelji vrtca pri Oš Matije Čopa

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri