V petek, 20.11.2020, smo v dežurni enoti Najdihojca obeležili 10. jubilejni Tradicionalni slovenski zajtrk, ki predstavlja osrednji dogodek Dneva slovenske hrane. Zaradi trenutne problematike širjenja koronavirusa je v našem vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v precej okrnjeni obliki glede na običaje iz preteklih let.

Glavni namen tega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, spodbujanje zavedanja in pomena samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, ohranjanje čistega in zdravega okolja ter ohranjanje slovenskega podeželja.

V tednu od 16. do 20. novembra smo se v igralnicah ob slikah pogovarjali o sestavinah tradicionalnega zajtrka. Otroci so iz reklamnih letakov izrezovali slike sestavin tradicionalnega zajrka ter jih nalepili na pogrinjek. Ob tem smo skupaj z otroki ugotavljali izvor posamezne sestavine.

Na sprehodu smo si ogledali čebelnjak, kjer smo se naučili prstno igro o čebelah ter se pogovarjali o čebelah ter zdravi prehrani.

V dnevih pred tradicionalnim zajtrkom smo se igrali različne banse, izštevanke, gibalne igre, spomin na temo čebeljih izdelkov, sestavljali čebeljnake.

   

Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka (20. november) pa smo se posladkali z rženim kruhom, maslom in medom ter popili skodelico toplega mleka. Za malico pa smo pojedli sočna jabolka.

 

V ta namen smo na oglasni deski pripravili zanimivo, slikovito in poučno gradivo na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Veliko zdravja vsem skupaj,

strokovne delavke v dežurni enoti Najdihojca

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri