V petek, 20.11.2020, smo v dežurni enoti Najdihojca obeležili 10. jubilejni Tradicionalni slovenski zajtrk, ki predstavlja osrednji dogodek Dneva slovenske hrane. Zaradi trenutne problematike širjenja koronavirusa je v našem vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v precej okrnjeni obliki glede na običaje iz preteklih let.
Glavni namen tega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, spodbujanje zavedanja in pomena samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, ohranjanje čistega in zdravega okolja ter ohranjanje slovenskega podeželja.
V tednu od 16. do 20. novembra smo se v igralnicah ob slikah pogovarjali o sestavinah tradicionalnega zajtrka. Otroci so iz reklamnih letakov izrezovali slike sestavin tradicionalnega zajrka ter jih nalepili na pogrinjek. Ob tem smo skupaj z otroki ugotavljali izvor posamezne sestavine.
Na sprehodu smo si ogledali čebelnjak, kjer smo se naučili prstno igro o čebelah ter se pogovarjali o čebelah ter zdravi prehrani.
V dnevih pred tradicionalnim zajtrkom smo se igrali različne banse, izštevanke, gibalne igre, spomin na temo čebeljih izdelkov, sestavljali čebeljnake.
Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka (20. november) pa smo se posladkali z rženim kruhom, maslom in medom ter popili skodelico toplega mleka. Za malico pa smo pojedli sočna jabolka.
V ta namen smo na oglasni deski pripravili zanimivo, slikovito in poučno gradivo na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka.
Veliko zdravja vsem skupaj,
strokovne delavke v dežurni enoti Najdihojca