V mesecu oktobru smo se v treh najstarejših skupinah odločili, da bomo nekoliko raziskovali, kako je pred mnogimi leti potekalo življenje na gradu. To je za večino otrok vedno zanimiva in na nek način skrivnostna tematika. Tematski sklop smo začeli z glasbeno pravljico Mire Voglar Grad Gradiček. Potem pa so se ideje kar vrstile.

Tudi na Golniku imamo ostanke gradu Kreutzer in v prvih dneh smo si šli ogledat ostanke tega gradu, ki je otroke popeljal v svet domišljije. Naučili smo se novo pesmico, ki govori o kači in njenem zakladu, deklamacijo: Vrtec je en velik grad in ljudsko rajalno igro: Trnuljčica je lep otrok in se na ta način dotaknili tudi naše kulturne dediščine. Spoznali smo številne bolj ali manj znane izraze, kot so kralj, kraljica, princ, princesa, služabnica, vitez krona, tiara…Izdelovali smo različne krone, grbe in viteške ščite. Iz odpadnega materiala je vsaka skupina izdelala zelo zanimive gradove, ki smo jih potem tudi razstavili. Pri tem so otroci pokazali veliko domišljije. Obiskala sta nas dva viteza, ki sta nam predstavila vse rekvizite, ki so jih vitezi uporabljali pri svojih bojih, mi pa smo v naslednjih dneh organizirali svoje viteške igre. Obiskala nas je skupina iz kulturnega društva Ampus, pri katerem sodeluje tudi naša Ana. Predstavili so nam lutkovno predstavo Zakleta gospodična. Predstavo je obogatila glasba, ki se je včasih slišala na gradovih in največja vrednost je bila prav v tem, da se je ta glasba izvajala v živo in so otroci pri tem neizmerno uživali. Tudi lutke so bile ročno izdelane in zaradi tega še toliko bolj zanimive. Otroci so v teh tednih res uživali, aktivno sodelovali in se preko igre tudi veliko novega naučili.

         

Damijana Bogataj

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri