Na letošnji tradicionalni slovenski zajtrk v petek 15. novembra, smo se prav posebej pripravili in bil je zares poseben.. Nanj smo povabili goste iz občine in gospo ravnateljico, sodelovala je tudi naša pedagoška vodja gospa Greta. V Čirčah so nam otroci spekli okusne medenjake, naše delavke so pripravile darilca za goste. Za starše smo na vse panoje na vseh teh vhodih pripravile zanimivosti o kranjski sivki, medenih izdelkih, informacije o tradicionalnem slovenskem zajtrku in zgibanke. Čakala jih je tudi praznično pogrnjena miza z slovenskimi izdelki: mleko, kruh, maslo, med in jabolka, da so jih lahko okušali ob prihodu v vrtec.

Z otroci smo si že dan prej ogledali dve risanki o Čebelici Maji, zaplesali čebelji ples s Čuki in poslušali Avsenikove Čebelice. Pogovarjali smo se o tradicionalnem slovenskem zajtrku in kje bomo te izdelke dobili, kdo jih prispeva. Otroci so po navodilu risali čebelice, s katerimi smo polepili papirnati čebelnjak. Lepo smo uredili sobo in vse pripravili za obisk gostov.

Kuharice so nam za samopostrežni zajtrk vse pripravile v porcelanastih posodah, iz katerih tudi drugače uživamo hrano. Pozdravili smo goste, se pogovorili zakaj je danes ta zajtrk tako poseben kljub temu, da večkrat jemo med in maslo za zajtrk. Vsi so poslušali deklamacijo Otona Župančiča Ciciban in čebela, nato pa smo si zaželeli dober tek in v miru kulturno pojedli zajtrk. Ko smo zaključili, smo se poslovili od gostov, se umili , zapisali recept za medenjake in iz sestavin zamesili testo in oblikovali kroglice. Prijazne kuharice so nam medenjake spekle. V sobi smo pripravili čajanko, na katero smo povabili sovrstnike in se posladkali z medenjaki, ki so dišali po celem vrtcu in pili čaj iz melise in mete, ki smo jo sami nabrali na vrtčevskem zeliščnem vrtičku septembra in jih posušili.

Medenjakov je bilo toliko, da so jih bili deležni vsi otroci in vse delavke v vrtcu. Ta dan nam bo še dolgo ostal v lepem spominu. Vodila in zapisala vzgojiteljica Alenka Vrhovnik

       

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri