Tuga Vidmarja 1, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 243

mcop.kr@kranjski-vrtci.si

2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

V šoli MATIJA ČOP  domuje vrtec s tremi igralnicami, ki jih vsako leto poimenujemo drugače; včasih po barvah, včasih po čem drugem. Vse so polne igrač in čudovitih stvari za ustvarjanje. Zdaj smo jih vzeli za svoji. Kdo? Tri skupine otrok v starosti od 2 do 6 let, tri vzgojiteljice in pomočnici/ki vzgojiteljic.

Res, da smo majhni, a v sobah radi ustvarjamo, plešemo in pojemo BANSE. Uporabljamo malo telovadnico šole in plesno dvorano. Stremimo k projektnemu načinu dela in aktivnem učenju otrok s pomočjo odraslih. Imamo tudi ČOPKOVO BRALNO ZNAČKO, sodelujemo različnih projektih in eko vsebinah, imamo svoj EKO VRT.

Predvsem pa si v našem vrtcu želimo nasmejanih in zadovoljnih malih in velikih ljudi.

mcop

Novičke

Novičke Matija Čop za mesec Februar

 

Letošnja zima nam ni dala veliko snega, nas pa je razveselila z obilico sonca in prijetnimi temperaturami, kar nam je omogočilo veliko bivanja na prostem.

Otroci so tako lahko preizkušali svoje gibalne sposobnosti na sprehodu po okolici vrtca, do kanjona Kokre, ter gozdička na Primskovem.

Šli smo skupaj, majhni in veliki in se eden od drugega veliko naučili.

Prav tako smo se igrali skupaj na šolskem igrišču, ter v popoldanskih urah na vrtčevskem igrišču. Skupaj smo obeležili tudi Prešernov dan, si ogledali njegov spomenik, ter skupaj tudi preganjali zimo. Kot se za prave maškarce spodobi smo se tudi skupaj sladkali, in sicer smo s pomočjo staršev Jaka in Žiga Misa spekli super slastne sufleje.

Starejši otroci so se udeležili povabila šole Jakoba Aljaža in si ogledali predstavo o Čarovniku Ozu, mlajši pa smo si ogledali predstavo o luži starejših otrok našega vrtca in dramatizirali zgodbico o Piščančku Piku.

Na začetku meseca februarja je za starejše otroke potekal tudi tečaj drsanja v ledeni dvorani.

Obiskala pa sta nas tudi Matjaž in Jana iz zdravstvenega doma, ki sta nam na hudomušen način predstavila bacile in viruse v malo drugačni luči in nas podučila kako in zakaj moramo skrbeti za svoje zdravje, ter kako in zakaj si je potrebno pravilno umivati roke.

Tako da zdaj lahko v polni pripravljenosti, brez nepotrebne skrbi pred virusi in bacili skupaj veseli korakamo pomladi naproti.

           

Veseli december vrtca pri Oš Matije Čopa

 

Naša majhnost vrtca nam še nikoli ni predstavljala ovire pri tem, da bi se nam dogajalo ogromno čudovitih stvari, sploh pa v mesecu decembru.

Čarobnost predprazničnega vzdušja smo strokovne delavke vrtca za ta mesec začarale kar skupaj.

Tako so otroci obeh skupin bili deležni podobnih čarovnij, nekaj individualnih, nekaj skupinskih in nekaj skupnih.

Ko so se starejši udeležili predstave o škratu Kuzmi v gledališču v Ljubljani, so imeli mlajši svoje lastno gledališče, ko so starejši obiskali knjižnico v mestu in imeli še voden ogled, so mlajši obiskali šolsko knjižnico, kjer so prav tako bili deležni vodenega ogleda.

Skupaj smo ustvarjali, imeli dneve odprtih vrat, sadili žito, krasili igralnico in garderobo, udeležili smo se druženja s prvošolci, se gibali v igralnici, hodniku in telovadnici, zapeli in zaplesali skupaj s harmonikašem Janezem, uživali in se kepali na prvem decembrskem snegu in raziskovali praznično okrašeno mesto Kranj.

Strokovne delavke smo za otroke zaigrale igrico o Smrečici, posladkali smo se s piškoti in čokoladnimi kroglicami, ki smo jih sami naredili, imeli čajanko, izdelovali izdelke iz slanega testa in drugega nestrukturiranega materiala, se s svojimi izdelki udeležili natečaja »nasmeškotek« trgovine Hofer, poslušali glasbo, prepevali in prisluhnili zanimivim pravljicam vzgojiteljic ali kar otrok samih, obiskal pa nas je tudi Dedek mraz.

                 Zapisala vzg. Barbara Lovrič

Novičke vrtca pri Oš Matije Čopa za mesec Oktober

 

V mesecu Oktobru smo v vrtcu pri Oš Matije Čopa največ časa preživeli zunaj, saj nam je toplo jesensko vreme z obilo sonca to tudi omogočilo.

Otroci so občudovali spremembe v naravi, raziskovali zakaj do tega pride, opazovali spremembe listov ter ugotavljali katero drevo jih ima več, manj, takšnih in drugačnih oblik ter barv.

Delali kupe iz listja in skakali na, ter čez njih, ter se tako seznanjali z matematiko na zabaven način in na vsakem koraku.

Vreme smo izkoristili tudi za različne gibalne poligone, s katerimi smo skrbeli za svoje zdravje, kar je bila tudi osrednja tema mlajše skupine v tem mesecu.

Raziskovali so kaj vse lahko vpliva na zdravje in kaj vse lahko naredijo sami, da ostanejo zdravi. Tako so veliko časa namenili pomenu zdrave prehrane in zadostni količini gibanja na svežem zraku, pomenu počitka in pa dobre volje.

V starejši skupini so se otroci pripravljali na nastop v domu upokojencev, kjer so se odlično odrezali. Nastopili pa so tudi mlajši skupini in ponosno ter suvereno zaplesali in zapeli.

V tednu otroka smo pripravili skupne dejavnosti, ki so si jih po svoji želji skupaj izbrali otroci.

Prvi dan smo se pogovorili o pravicah in željah, ki jih imajo, o najljubši igri, igrači, ter primerjali življenje zdaj z življenjem včasih. Naredili smo tudi skupni načrt za celoten teden, vse zgolj na podlagi njihovih želja.

Tako so si izbrali kar 2 dni dan odprtih vrat, kjer smo vzgojiteljice za otroke pripravile različne dejavnosti z naravnimi in odpadnimi materiali, ter gibalne dejavnosti.

Ob koncu meseca smo za starše in otroke vzgojiteljice pripravile kostanjev piknik z bučkarijado, kjer so otroci skupaj s starši in sorodniki izrezovali buče, ki so potem naslednje jutro čudovito razsvetlile in polepšale prihod otrok v vrtec. Z izdelovanjem svojih prav posebnih buč so se zabavali otroci starejše igralnice, tudi v igralnici mlajših otrok so ustvarili nekaj prav prisrčnih malih pošasti, strahov in čarovnic, vse skupaj pa je obiskala tudi prijazna

čarovnica Mica in otroke na svoji metli popeljala kar po igralnici, ter jo pustila še njim, da se lahko z njo zabavajo in s tem čim dalj časa ostanejo veseli in zdravi. In tako so tudi naredili.

                     

Zapisala: vzgojiteljica Barbara Lovrič

Novičke vrtca pri Oš Matije Čopa – September

 

1, 2, 3 in že smo v vrtcu vsi.

Veliko otrok si je med poletnimi meseci vzelo čas za počitnice in so imeli krajši ali daljši vrtčevski odmor, ter so zato že nestrpno čakali, da se bodo lahko ponovno igrali s svojimi prijatelji.

Nekateri so v naš vrtec prišli prvič, nekateri pa celo prvič v vrtec nasploh. Zato sva vzgojiteljici skupaj s pomočnicama pripravili veliko prijetnih in zabavnih igric, pesmic, ptavljic, bansov in metodik dela, s katerimi je bilo tudi uvajanje manj stresno.

Otroci so sodelovali pri izbiri in postavitvi znakcev, nalog za dežurne otroke, raziskovali igralnico, pomagali pri postavitvi kotičkov, se igrali simbolno igro, se spoznavali med seboj, usvajali rutino in pravila, ustvarjali z barvami, papirjem, naravnimi materiali, strigli, lepili, sodelovali pri načrtovanju in evalvaciji poteka dneva ali tedna, ter se gibali v igralnici, telovadnici, na igrišču in na sprehodu.

Najstarejša skupina se je udeležila mini olimpijade, vsi pa smo sodelovali pri vsesplošnem teku za otroke, ki nas je spodbudil tudi h kasnejši uporabi šolskega igrišča.

Obiskala pa nas je tudi botra jesen in otroke razveselila s svojo zgodbo in jesenskimi pridelki.

             

Novičke vrtca pri Oš Matije Čopa v mesecu maju in aprilu

 

V vrtcu pri Oš Matije Čopa se tako dobro zabavamo, da nam čas kar hitro zbeži in z njim tudi naše novičke. Zdaj smo jih končno ujeli in, da nam prehitro spet ne pobegnejo raziskovat in se igrat, jih bomo čimprej zapisali in meseca april in maj strnili kar skupaj v en zapis.

V teh dveh mesecih se je v naših igralnicah odvijal pravi mali zdravstveni dom. Otroci v najmlajši skupini so se igrali zdravnike, spozanvali dele svojega telesa, jih poimenovali, naredili vsak svoj obris in ga pobarvali ter po želji razstavili po igralnici, zdravili in povijali so se med seboj, ter skrbeli za svoje plišaste igračke in dojenčke, pregledovali so slikanice na to temo, spoznali so tudi nove prijateljčke v društvu paraplegikov Gorenjske in pa na sprehodu z otroki z razvojnega oddelka v Mojci.

Veliko so se gibali, plesali, hodili v telovadnico, ter obiskovali okoliška igrišča. Skrbeli za zadosten vnos zdrave tekočine in veliko poudarka dali tudi skrbi za osebno higieno in pa tako kot najstarejši, tudi za zdravje svojih zob.

V najstarejši skupini so tematiko zob še malo bolj podrobno obdelali, veliko časa so posvetili ustni higieni in spoznali poklic zobozdravnika.

Pri tem jih je vodila pravljica Mlečni zobek in pesmice Moji beli zobki, večkrat jih je obiskala zobna asistentka in tudi pokazala kako ustrezno skrbimo za naše zobe.

Ustavila se je tudi pri najmlajših in jih opogumila, da so ji brez strahu pokazali svoje zobe, ter se z njimi pogovorila o tem, kako morajo za njih skrbeti. V najstarejši skupini so izdelali tudi plakat Skrbimo za zdrave zobe.

V skupini sredinčkov so se kot nadaljevanje sklopa raziskovanja Slovenije, ukvarjali s pošto. Zanimal jih je poklic poštarja, Pošta kot ustanova in pa pošta, ki jo napišemo, pošljemo in dobimo. V igralnici so pripravili prav poseben kotiček, kamor so si lahko pošiljali pošto tudi med seboj.

Ko so poslali vso pošto in o tej temi že znali marsikaj povedati tudi ostalim, pa so se odpravili na raziskovanje dinozavrov.

Ne glede na vreme smo v vseh skupinah na različne skupine skrbeli za dovolj gibanja. S tekom na 100 metrom smo v aprilu obeležili tudi dan zdravja, Prav tako smo si tisti dan ogledali tudi predstavo s to tematiko, odprli vrata in pripravili gibalne delavnice (poligon).

Najmlajši in sredinjčki so se tudi sprehodili do vrtca Sonček, kjer so se igrali z otroki vrtca Sonček, ter uživali v skakanju na napihljivem gradu. Najstarejše skakanje na trampolinu še čaka v mesecu juniju.

V mesecu maju smo skupaj obeležili tudi eko dan. Prav tako smo odprli vrata igralnic in otroci so lahko prehajali iz ene igralnice v drugo. V vsaki smo pripravili različne dejavnosti v povezavi z eko vsebino in umaknili ostale igrače. Tako so otroci manipulirali s slanim testom ter glino, doživljali nevihtno sobo, v kateri je bila pripravljena čutna pot in se igrali z odpadnim materialom.

V mesecu maju pa smo za 3 dni na počitnice na kmetijo Davčen poslali tudi vzgojitelje in otroke najstarejše skupine.

Ogledali so si hlev, krave, kokoši, čebeljnak in nahranili koze ter zajčke. Pričakal jih je tudi lovec, ki jim je predstavil nagačene, večinoma gozdne, živali iz svoje zbirke. Dejavnosti so se vrstile kar ena za drugo: seznanili so se s kobilo Mišo. V spremstvu gospodarja so otroci jezdili po pokošenem travniku. Traktor jih je na vozu popeljal do travnika, kjer je gospodar skupaj z otroki s koso pokosili travo. Otroci so aktivno pristopili k delu (košnja trave, nošenje trave na voz, grabljenje). Proti večeru so skupaj z gospodarjem zakurili kres.

Otroci so pekli tudi kruh, ki so ga ponosno odnesli domov. Odpravili so se tudi na Stari vrh, ter po prihodu nazaj v vrtec z vsemi nami delili svoja doživetja, ki jih zdaj delimo še z vami in komaj čakamo na nova in nova, ki jih bo v mesecu juniju gotovo v izobilju.

            

Vrtec pri Oš Matije Čopa

Februarske novičke vrtca pri Oš Matije Čopa

 

Življenje Prešerna je bilo drugačno od življenja, ki ga otroci poznajo danes. Zanimivosti iz njegovega življenja ponujajo veliko priložnosti za pogovor o tem, kakšno je bilo življenje otrok nekoč.

Male radovedne glavice vseh treh oddelkov našega vrtca so z veseljem prisluhnile in spraševale o podrobnostih.

Najstarejši so naredili enodnevni izlet po mestu Kranj. Ogledali so si Prešernov gaj, spomenik dr. Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem ter Prešernovo hišo. Zanimivosti iz Prešernovega življenja so nanizali tudi na plakat.

Poslušali so Zdravljico – himno in se jo naučili, slikali Prešernov portret, …

Tudi sredinčki in najmlajši so mesec februar posvetili kulturi. Spoznali so največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in bili prevzeti nad poslušanjem slovenske himne.

Prebirali so pravljice in prisluhnili pesmim največjih slovenskih pisateljev: Ela Peroci, Anja Štefan … prisluhnili in pripevali slovenski glasbi, ter ob njej zaplesali, spoznali in prisluhnili kljunasti flavti, prečni flavti, kitari, ter tudi harmoniki. Najmlajši so se tudi veliko zabavali z besednimi igricami, rimami, ter deklamacijami.

Sredinčki so v februarju obiskali pošto in si izdelali nabiralnik. Otroci so ves mesec ustvarjali pisma (risbe) in jih ”pošiljali” svojim prijateljem v skupini.

Otroci najstarejše skupine vrtca, so se, v okviru projekta Ministrstva za šolstvo ‘Naučimo se plavati’ udeležili plavalnega tečaja na bazenu Kranj.

Najmlajši pa so plavali kar na suhem, ko so posnemali novo članico skupine, želvico Čopko.

Starejši so v vodi skupaj z učitelji plavanja usvajali plavalne prvine kot so drsenje, potapljanje pod vodo, skok v vodo in tudi plavalno tehniko kravl.

Seveda ni manjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje. Poseben dogodek pa je bila tudi vožnja z avtobusom na bazen in nazaj, ko jih je utrujenost že malo dohitela … vendar ne za dolgo.

Že po prvih korakih nazaj v vrtcu, se je vrnila tista simpatična otroška nagajiva razposajenost in otroci so imeli ponovno polno glavo idej kako uporabiti svojo energijo. Nekaj so je porabili na različnih gibalnih poligonih, ki so jih pripravljali skupaj z mlajšimi otroki ob prihodu in odhodu iz vrtca, ter v svoji igralnici, nekaj pa so je pustili še za prihajajoče pustne in pomladne dni. In tako smo storili tudi vsi mi.

                                                                                                                                                              Otroci in vzgojitelji vrtca pri Oš Matije Čopa

SKOK V NOVO LETO

 

Leto 2019 smo pričeli z ogledom lutkovne predstave Zimska pravljica. Končno smo pričakali prve snežinke. To smo izkoristili za sankanje, kepanje, dričanje, preizkusili smo se tudi v teku na smučeh. Zunanje snežne dogodivščine smo prenesli na list papirja, s tem smo urili fino motoriko prstov in podoživljali zabavo na snegu. Najstarejša skupina je namenila veliko pozornosti higieni zob, obiskala jih je zobna asistentka Kaja iz Zdravstvenega doma Kranj. Ogledali so si tudi Mestno knjižnico Kranj, kjer jim je knjižničar predstavil delovanje knjižnice. Otroci so bili navdušeni nad velikim številom knjig. Prevzela jih je tudi pravljična soba. Ta mesec je Čopkove gledališče pripravilo predstave Rokavička, katero so odigrali sredinčki.

              

Zapisali vzgojiteljici Ksenja Sajovec in Nika Založnik

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V petek, 16. novembra smo tudi mi zajtrkovali slovenski tradicionalni zajtrk (med, maslo, mleko, jabolko). V garderobi so se  otroci in starši lahko fotografirali v foto kotičku, po zajtrku pa so se sredinčki in najmlajši Čopki družili ob tradicionalni slovenski glasbi. Spoznali smo diatonično harmoniko, prisluhnili ljudski pesmici Mi se imamo radi in jo skupaj zapeli ob spremljavi harmonike. Nismo pa le peli, pač pa tudi plesali polko in valček na Avsenikovo glasbo.
              
Strokovni delavci enote Matija Čop

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri