Tuga Vidmarja 1, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 243

mcop.kr@kranjski-vrtci.si

2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

V šoli MATIJA ČOP  domuje vrtec s tremi igralnicami, ki jih vsako leto poimenujemo drugače; včasih po barvah, včasih po čem drugem. Vse so polne igrač in čudovitih stvari za ustvarjanje. Zdaj smo jih vzeli za svoji. Kdo? Tri skupine otrok v starosti od 2 do 6 let, tri vzgojiteljice in pomočnici/ki vzgojiteljic.

Res, da smo majhni, a v sobah radi ustvarjamo, plešemo in pojemo BANSE. Uporabljamo malo telovadnico šole in plesno dvorano. Stremimo k projektnemu načinu dela in aktivnem učenju otrok s pomočjo odraslih. Imamo tudi ČOPKOVO BRALNO ZNAČKO, sodelujemo različnih projektih in eko vsebinah, imamo svoj EKO VRT.

Predvsem pa si v našem vrtcu želimo nasmejanih in zadovoljnih malih in velikih ljudi.

mcop

Novičke

Novičke vrtca pri Oš Matije Čopa v mesecu maju in aprilu

 

V vrtcu pri Oš Matije Čopa se tako dobro zabavamo, da nam čas kar hitro zbeži in z njim tudi naše novičke. Zdaj smo jih končno ujeli in, da nam prehitro spet ne pobegnejo raziskovat in se igrat, jih bomo čimprej zapisali in meseca april in maj strnili kar skupaj v en zapis.

V teh dveh mesecih se je v naših igralnicah odvijal pravi mali zdravstveni dom. Otroci v najmlajši skupini so se igrali zdravnike, spozanvali dele svojega telesa, jih poimenovali, naredili vsak svoj obris in ga pobarvali ter po želji razstavili po igralnici, zdravili in povijali so se med seboj, ter skrbeli za svoje plišaste igračke in dojenčke, pregledovali so slikanice na to temo, spoznali so tudi nove prijateljčke v društvu paraplegikov Gorenjske in pa na sprehodu z otroki z razvojnega oddelka v Mojci.

Veliko so se gibali, plesali, hodili v telovadnico, ter obiskovali okoliška igrišča. Skrbeli za zadosten vnos zdrave tekočine in veliko poudarka dali tudi skrbi za osebno higieno in pa tako kot najstarejši, tudi za zdravje svojih zob.

V najstarejši skupini so tematiko zob še malo bolj podrobno obdelali, veliko časa so posvetili ustni higieni in spoznali poklic zobozdravnika.

Pri tem jih je vodila pravljica Mlečni zobek in pesmice Moji beli zobki, večkrat jih je obiskala zobna asistentka in tudi pokazala kako ustrezno skrbimo za naše zobe.

Ustavila se je tudi pri najmlajših in jih opogumila, da so ji brez strahu pokazali svoje zobe, ter se z njimi pogovorila o tem, kako morajo za njih skrbeti. V najstarejši skupini so izdelali tudi plakat Skrbimo za zdrave zobe.

V skupini sredinčkov so se kot nadaljevanje sklopa raziskovanja Slovenije, ukvarjali s pošto. Zanimal jih je poklic poštarja, Pošta kot ustanova in pa pošta, ki jo napišemo, pošljemo in dobimo. V igralnici so pripravili prav poseben kotiček, kamor so si lahko pošiljali pošto tudi med seboj.

Ko so poslali vso pošto in o tej temi že znali marsikaj povedati tudi ostalim, pa so se odpravili na raziskovanje dinozavrov.

Ne glede na vreme smo v vseh skupinah na različne skupine skrbeli za dovolj gibanja. S tekom na 100 metrom smo v aprilu obeležili tudi dan zdravja, Prav tako smo si tisti dan ogledali tudi predstavo s to tematiko, odprli vrata in pripravili gibalne delavnice (poligon).

Najmlajši in sredinjčki so se tudi sprehodili do vrtca Sonček, kjer so se igrali z otroki vrtca Sonček, ter uživali v skakanju na napihljivem gradu. Najstarejše skakanje na trampolinu še čaka v mesecu juniju.

V mesecu maju smo skupaj obeležili tudi eko dan. Prav tako smo odprli vrata igralnic in otroci so lahko prehajali iz ene igralnice v drugo. V vsaki smo pripravili različne dejavnosti v povezavi z eko vsebino in umaknili ostale igrače. Tako so otroci manipulirali s slanim testom ter glino, doživljali nevihtno sobo, v kateri je bila pripravljena čutna pot in se igrali z odpadnim materialom.

V mesecu maju pa smo za 3 dni na počitnice na kmetijo Davčen poslali tudi vzgojitelje in otroke najstarejše skupine.

Ogledali so si hlev, krave, kokoši, čebeljnak in nahranili koze ter zajčke. Pričakal jih je tudi lovec, ki jim je predstavil nagačene, večinoma gozdne, živali iz svoje zbirke. Dejavnosti so se vrstile kar ena za drugo: seznanili so se s kobilo Mišo. V spremstvu gospodarja so otroci jezdili po pokošenem travniku. Traktor jih je na vozu popeljal do travnika, kjer je gospodar skupaj z otroki s koso pokosili travo. Otroci so aktivno pristopili k delu (košnja trave, nošenje trave na voz, grabljenje). Proti večeru so skupaj z gospodarjem zakurili kres.

Otroci so pekli tudi kruh, ki so ga ponosno odnesli domov. Odpravili so se tudi na Stari vrh, ter po prihodu nazaj v vrtec z vsemi nami delili svoja doživetja, ki jih zdaj delimo še z vami in komaj čakamo na nova in nova, ki jih bo v mesecu juniju gotovo v izobilju.

            

Vrtec pri Oš Matije Čopa

Februarske novičke vrtca pri Oš Matije Čopa

 

Življenje Prešerna je bilo drugačno od življenja, ki ga otroci poznajo danes. Zanimivosti iz njegovega življenja ponujajo veliko priložnosti za pogovor o tem, kakšno je bilo življenje otrok nekoč.

Male radovedne glavice vseh treh oddelkov našega vrtca so z veseljem prisluhnile in spraševale o podrobnostih.

Najstarejši so naredili enodnevni izlet po mestu Kranj. Ogledali so si Prešernov gaj, spomenik dr. Franceta Prešerna pred Prešernovim gledališčem ter Prešernovo hišo. Zanimivosti iz Prešernovega življenja so nanizali tudi na plakat.

Poslušali so Zdravljico – himno in se jo naučili, slikali Prešernov portret, …

Tudi sredinčki in najmlajši so mesec februar posvetili kulturi. Spoznali so največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna in bili prevzeti nad poslušanjem slovenske himne.

Prebirali so pravljice in prisluhnili pesmim največjih slovenskih pisateljev: Ela Peroci, Anja Štefan … prisluhnili in pripevali slovenski glasbi, ter ob njej zaplesali, spoznali in prisluhnili kljunasti flavti, prečni flavti, kitari, ter tudi harmoniki. Najmlajši so se tudi veliko zabavali z besednimi igricami, rimami, ter deklamacijami.

Sredinčki so v februarju obiskali pošto in si izdelali nabiralnik. Otroci so ves mesec ustvarjali pisma (risbe) in jih ”pošiljali” svojim prijateljem v skupini.

Otroci najstarejše skupine vrtca, so se, v okviru projekta Ministrstva za šolstvo ‘Naučimo se plavati’ udeležili plavalnega tečaja na bazenu Kranj.

Najmlajši pa so plavali kar na suhem, ko so posnemali novo članico skupine, želvico Čopko.

Starejši so v vodi skupaj z učitelji plavanja usvajali plavalne prvine kot so drsenje, potapljanje pod vodo, skok v vodo in tudi plavalno tehniko kravl.

Seveda ni manjkalo tudi časa za igro, kjer so otroci uživali in preizkušali svoje novo plavalno znanje. Poseben dogodek pa je bila tudi vožnja z avtobusom na bazen in nazaj, ko jih je utrujenost že malo dohitela … vendar ne za dolgo.

Že po prvih korakih nazaj v vrtcu, se je vrnila tista simpatična otroška nagajiva razposajenost in otroci so imeli ponovno polno glavo idej kako uporabiti svojo energijo. Nekaj so je porabili na različnih gibalnih poligonih, ki so jih pripravljali skupaj z mlajšimi otroki ob prihodu in odhodu iz vrtca, ter v svoji igralnici, nekaj pa so je pustili še za prihajajoče pustne in pomladne dni. In tako smo storili tudi vsi mi.

                                                                                                                                                              Otroci in vzgojitelji vrtca pri Oš Matije Čopa

SKOK V NOVO LETO

 

Leto 2019 smo pričeli z ogledom lutkovne predstave Zimska pravljica. Končno smo pričakali prve snežinke. To smo izkoristili za sankanje, kepanje, dričanje, preizkusili smo se tudi v teku na smučeh. Zunanje snežne dogodivščine smo prenesli na list papirja, s tem smo urili fino motoriko prstov in podoživljali zabavo na snegu. Najstarejša skupina je namenila veliko pozornosti higieni zob, obiskala jih je zobna asistentka Kaja iz Zdravstvenega doma Kranj. Ogledali so si tudi Mestno knjižnico Kranj, kjer jim je knjižničar predstavil delovanje knjižnice. Otroci so bili navdušeni nad velikim številom knjig. Prevzela jih je tudi pravljična soba. Ta mesec je Čopkove gledališče pripravilo predstave Rokavička, katero so odigrali sredinčki.

              

Zapisali vzgojiteljici Ksenja Sajovec in Nika Založnik

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK
V petek, 16. novembra smo tudi mi zajtrkovali slovenski tradicionalni zajtrk (med, maslo, mleko, jabolko). V garderobi so se  otroci in starši lahko fotografirali v foto kotičku, po zajtrku pa so se sredinčki in najmlajši Čopki družili ob tradicionalni slovenski glasbi. Spoznali smo diatonično harmoniko, prisluhnili ljudski pesmici Mi se imamo radi in jo skupaj zapeli ob spremljavi harmonike. Nismo pa le peli, pač pa tudi plesali polko in valček na Avsenikovo glasbo.
              
Strokovni delavci enote Matija Čop
BUČKARIJADA S KOSTANJEVIM PIKNIKOM

 

Konec oktobra smo izvedli tradicionalno bučkarijado. Otroci so skupaj s starši izrezovali buče, ki so nato naslednjih nekaj dni krasile vhod v naš vrtec.

Med izrezovanjem buč pa je prijetno zadišalo po pečenem kostanju. S pomočjo staršev, starejših bratcev in sestric smo izdelali papirnate vrečke za kostanj s katerim smo se na koncu še posladkali.

                     

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri