Otrokov razvoj poteka po splošno znanih razvojnih mejnikih, ki so postavljeni glede na povprečje v populaciji. Kljub temu se vsak otrok raste in razvoja  na njemu lasten način.

Na rast in razvoj vplivajo različni dejavniki (spol, socialno-kulturno okolje…). Ugotavljanje razvojnih značilnosti otroka zato ni »tekmovanje« med enako starimi otroki. Razvoj otroka je proces, ki ga vsak otrok opravi s sebi lastno hitrostjo.

Navedeni mejniki otrokovega razvoja so vam lahko v pomoč pri razumevanju razvoja vašega otroka.  Kljub temu, da je poznavanje razvojnih mejnikov pomembno pri spremljanju otrokovega razvoja, so si otroci v hitrosti razvoja med seboj zelo različni. Navedenih časovnih okvirov zato ne moremo  uporabljati kot edini kriterijev za ocenjevanje zgodnjega razvoja.

Če se vam o razvoju otroka postavlja kakršnokoli vprašanje ali se vam morda ob premišljevanju o otrokovem razvoju poraja skrb, se lahko obrnete na strokovni tim za zgodnjo obravnavo. Skupaj z vami bomo poiskali odgovor na vprašanja o razvoju vašega otroka.

Povezave:

Razvoj otroka in opozorilni znak 1 – 2 leti

Razvoj otroka in opozorilni znak 2 – 3 leti

Razvoj otroka in opozorilni znaki 3 – 4 leta

Razvoj otroka in opozorilni znaki 4 – 5 leta

Razvoj otroka in opozorilni znaki 5 – 6 leta

Literatura

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri