Zg. Bitnje 266, Zg. Bitnje
tel: 04 25 19 670

tel: 030 718 055

biba.kr@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I starostnega obdobja
2 oddelka  II starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.00 ure.

V predmestju Kranja se nahaja vrtec Biba. Obdaja ga umirjena okolica, le korak stran pa tudi gozd in travnik, ki otrokom ponuja obilo raziskovanja  in spoznavanja življenja v naravi.

Vrtec bogati notranja telovadnica, ki otrokom omogoča razvoj gibalnih spretnosti in sposobnosti ter zunanje igrišče, ki nudi možnosti za brezskrbno otroško igro in različne usmerjene dejavnosti.

V vrtcu prevladuje metoda igre, saj se otrok skozi igro najbolje in najhitreje uči in to na nezavedni način. Strokovne delavke otroško igro dopolnjujemo z drugimi metodami dela, ki omogočajo razvojno procesni pristop k učenju.

Vsakemu otroku omogočamo prijetno otroštvo, možnost sproščenega odraščanja, starše in stare starše pa vključujemo v dnevne procese ter jih vabimo, da s svojimi izkušnjami bogatijo naše vsakdane.

Vrtec je kot mala družina, zato veliko delamo na povezovanju vseh skupin, in sicer z dnevi odprtih vrat, predstavami v izvedbi strokovnih delavk, športnimi aktivnostmi, peki tako in drugače in še bi lahko naštevali. Skupine torej povezuje skupno druženje in zato otroci niso tvoji in tvoji, ampak so naši.

Življenje v vrtcu se trudimo naredit bogato, pestro in vabljivo. Kvaliteto delo z otroki popestrimo z letovanji, vključenostjo v projekte, s katerimi otroke spodbujamo k ekološkemu razmišljanju (Eko projekti), ozaveščanju o varnosti v prometu (Pasavček), spodbujamo k samostojnemu pripovedovanju (Eko bralna značka), spodbujamo gibanje (Mali sonček) in skrb za zdravje (Zdravje v vrtcu).

Skratka, tu smo za vas starši, ker menimo, da z roko v roki lahko stopimo skupaj in dopolnimo, obogatimo življenja vaših otrok, ki nam jih zaupate. V veselje nam je, da smo »podaljšana roka« vaše vzgoje in da skupaj strmimo k kvalitetnejši vzgoji vaših otrok.

Novičke

PUSTNO RAJANJE V VRTCU BIBA

Malo pred pustno soboto smo se v vrtcu pogovarjali o pustu, prebrali pravljico na temo pusta in izdelali pustne maske, ki smo jih nato razstavili pred našimi igralnicami. Že drugo leto zapored, pa smo na pustni torek v našem vrtcu imeli pustno povorko s starimi starši. Dobili smo se ob 10. uri in se odpravili po okolici našega vrtca. Stari starši so prijeli svoje vnučke in skupaj smo se podali na pot. Vzdušje je bilo prijetno. Med potjo smo malo poklepetali in zapeli. Vaščani so prihajali na okna in vrata ter nas veselo pozdravljali. Ko smo prispeli nazaj v vrtec smo imeli skupinsko slikanje. Nekateri otroci so po sprehodu odšli domov s starimi starši, drugi otroci pa so ostali v vrtcu in se sladkali s krofi.

Anka

Obisk trgovine Krpanke in izdelava skupnega projekta lutke z vrtcem iz Malte in Romunije

Enota Biba sodeluje v Etwininng projektu »Floyd’s colourful adventures«.  Vse starostne skupine izvajamo dejavnosti iz različnih področij v povezavi z barvami. Skupaj s projektnimi partnerji iz vrtca iz Malte in vrtca iz Romunije bomo izdelali skupni projekt-lutko, ki nas bo spremljala skozi dogodivščine barv in nas učila novih stvari.

V ponedeljek, 26. februarja smo otroci iz druge Bibine igralnice, z vzgojiteljicama Moniko in Ildo obiskali lokalno trgovino Krpanke z namenom, da izdelamo glavo za lutko in spoznamo poklic ustvarjalke-šivilije. Prijazna lastnica Zdenka nam je razkazala trgovino, pripomočke in izdelke, potem pa sedla za šivalni stroj in pričela ustvarjati zgodbo iz različnih kosov blaga, ki smo ga prinesli v vrtec. Bil je barvit obisk, poln novega znanja. Telo nastajajoče lutke so prijatelji iz vrtca na Malti že oddali na pošto in komaj čakamo, da prispe do nas. Do takrat bo dokončana tudi glava, potem pa bomo vse skupaj poslali v Romunijo.

Sodelovanje s partnerji iz različnih koncev sveta nam odpira nova obzorja, povezuje in predstavlja primere dobre pedagoške prakse in idej za delo in dejavnosti z otroki.

 

Zapisala:

Vzgojiteljica Monika Traven

BABICA ZIMA V VRTCU BIBA

V mesecu januarju so otroci nestrpno čakali sneg in zimske radosti. Željo po snegu so izkazovali skozi lastno igro priprave umetnega snega, igro z zamrznjenimi obarvanimi lučkami, itd. Kmalu pa se je le oglasila Babica Zima in otrokom izpolnila željo po veliki količini snega.

V vrtcu Biba smo zimske radosti izkusili na vrtčevskem igrišču. Otroci so gradili snežake, polnili kanglice s snegom, največje veselje pa je bilo spuščanje z lopatkami po Bibinem vrtčevskem hribčku. Veselje je bilo nepopisno. Ob vsem tem so se izpopolnjevali v spretnosti samostojnega  oblačenja, slačenja in obuvanja.

Konec meseca, ko je sneg že skopnel, sta nas vzgojiteljici Veronika in Anka razveselili z lutkovno predstavo Babica Zima in vse popeljali v pravljični svet mehkih snežink in zimskih doživetij. Skozi igro sta otroke spodbudili k  pripevanju, razmišljanju o prijateljstvu, prijaznosti in dobroti.

Zapisala
Veronika Hribar

DECEMBER

Mesec december je bil namenjen bližajočim se praznikom ob katerih smo otrokom želele približati čarobnost meseca. Ogledali smo si igrico Rokavička, ki so nam jo zaigrali starši in kamišibaj Ovčka Mili ob spremljavi klavirja.

Pekli smo piškote, izdelali kokosove in rafaelo kroglice ter pekli palačinke. Otroci so kokosove kroglice izdelovali tako, da so najprej premešali vse sestavine, potem pa malo v usta malo na pekač 😊. Obiskal nas je dobri mož in vsakemu otroku podaril darilo, mi pa smo mu v zahvalo zapeli nekaj pesmic o zimi.

Izdelali smo tudi pingvinčke in iglu, tako da smo imeli v vrtcu pravo zimsko idilo. Prebirali smo pravljice o zimi in božiču. Posadili smo božično žito in opazovali kako hitro raste. Izdelali smo tudi okraske za našo novoletno jelko in jo skupaj z otroki vseh skupin okrasili. Zadnji vrtčevski dan v decembru, smo imeli skupni zajtrk na hodniku našega vrtca. Nato je sledil ples ob jelki in peka palačink. Imeli smo “čarobni december”.

Anka

V VRTCU BIBA JE ZADIŠALO PO KRUHU, MEDU, MASLU, MLEKU IN JABOLKIH

V petek, 17. 11. 2023, se je v naši enoti in tudi drugih vrtcih začel dan sladko, z okusnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kruh z maslom je popestril sladki med. Vse skupaj smo poplaknili s toplim mlekom in si za konec privoščili sočna jabolka.
Osrednja tema letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil kruh in slogan »Kruh za zajtrk – super dan.« Strokovne delavke smo skozi celoten teden pripravile dejavnosti, ki so se navezovale na slogan. S kruhom se otroci srečujejo dnevno, zato smo začeli z raziskovanjem od kod pride kruh na našo mizo in kaj lahko naredimo s kruhom, ki ga ne pojemo.
Iskali smo, kaj se skriva pod moko, ogledovali smo si pekovske izdelke, se seznanili z izštevanko Petelinčke pelje žito v stari mlinčke, na koncu pa spoznali, kako pridemo do kruha – iz čistega zrna do žita. Pravljica o Rdeči kokoški in video Od zrna do žita je otroke skozi slikovni način popeljal od žita do kruha.
S pekarico go. Miro Grošelj so starejši otroci in sredinčki spekli žemljice, mlajši otroci pa so se majhnih žemljic lotili kar sami. Zmešali so moko, ki so jo pripravili iz mletih ovsenih kosmičev, ki so jih zmleli sami, dodali jogurt, sol in vse skupaj gnetli in mesili.  Ob vsem tem so bili videti kot male miške iz Pekarne Mišmaš. Na koncu dneva je po vrtcu dišalo po svežih žemljicah.
Pogovarjali smo se tudi o čebelicah, jih spoznavali skozi različno literaturo, pesmice, zgodbice, prstno igro Panj in skozi umetniški ples – Ples čebelic.
V petek sta nas obiskala čebelar g. Janko Bukovšek in njegova žena ga. Maja, nam predstavila čebeljo družino, vlogo čebelarja in skozi sproščeno komunikacijo pri otrocih preverila znanje o čebelicah, ki pa seveda niso ostali zaprtih ust. Vonjanje voska, okušanje cvetnega prahu in ogled panjskih končnic je pri otrocih izzval radovednost in zanimanje za naše marljive delavke, čebelice.
Skratka, dnevni pred slovenskim zajtrkom so minili okoli raziskovanj o pomembnosti opraševanja čebel, vlogi čebel za naše življenje, o pomenu slovenke hrane, pomembnosti rednega zajtrkovanja ter o zdravem načinu prehranjevanja.
Dan slovenske hrane nam bo za vedno ostal v lepem spominu.

Zapisala Veronika Hribar

20220310_104531 (1)
20220310_104528 (1)
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri