Zg. Bitnje 266, Zg. Bitnje
tel: 04 25 19 670

tel: 030 718 055

biba.kr@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I starostnega obdobja
2 oddelka  II starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.00 ure.

V predmestju Kranja se nahaja vrtec Biba. Obdaja ga umirjena okolica, le korak stran pa tudi gozd in travnik, ki otrokom ponuja obilo raziskovanja  in spoznavanja življenja v naravi.

Vrtec bogati notranja telovadnica, ki otrokom omogoča razvoj gibalnih spretnosti in sposobnosti ter zunanje igrišče, ki nudi možnosti za brezskrbno otroško igro in različne usmerjene dejavnosti.

V vrtcu prevladuje metoda igre, saj se otrok skozi igro najbolje in najhitreje uči in to na nezavedni način. Strokovne delavke otroško igro dopolnjujemo z drugimi metodami dela, ki omogočajo razvojno procesni pristop k učenju.

Vsakemu otroku omogočamo prijetno otroštvo, možnost sproščenega odraščanja, starše in stare starše pa vključujemo v dnevne procese ter jih vabimo, da s svojimi izkušnjami bogatijo naše vsakdane.

Vrtec je kot mala družina, zato veliko delamo na povezovanju vseh skupin, in sicer z dnevi odprtih vrat, predstavami v izvedbi strokovnih delavk, športnimi aktivnostmi, peki tako in drugače in še bi lahko naštevali. Skupine torej povezuje skupno druženje in zato otroci niso tvoji in tvoji, ampak so naši.

Življenje v vrtcu se trudimo naredit bogato, pestro in vabljivo. Kvaliteto delo z otroki popestrimo z letovanji, vključenostjo v projekte, s katerimi otroke spodbujamo k ekološkemu razmišljanju (Eko projekti), ozaveščanju o varnosti v prometu (Pasavček), spodbujamo k samostojnemu pripovedovanju (Eko bralna značka), spodbujamo gibanje (Mali sonček) in skrb za zdravje (Zdravje v vrtcu).

Skratka, tu smo za vas starši, ker menimo, da z roko v roki lahko stopimo skupaj in dopolnimo, obogatimo življenja vaših otrok, ki nam jih zaupate. V veselje nam je, da smo »podaljšana roka« vaše vzgoje in da skupaj strmimo k kvalitetnejši vzgoji vaših otrok.

Novičke

Srečanje z babicami in dedki

V naš vrtec smo na petkovo dopoldne povabili babice in dedke, kjer so si s svojimi vnučki ogledali predstavo Pod medvedovim dežnikom, ki smo jo zaigrale vzgojiteljice. Predstava je imela lep nauk s polno humornimi vložki. Po končani predstavi nam je prijazni gospod zaigral nekaj »domačih« pesmi na harmoniko in vsi skupaj smo prepevali in zaplesali ob domači glasbi. Vzdušje je bilo prijetno in upamo, da smo vsaj malo popestrili dopoldne starim staršem.

Anka Šifkovič

TEDEN PODNEBNEGA TEKA

V tednu od 15. 4. do 19. 4. je potekala kampanja Podnebnega teka. V enoti Bibi smo izvedli podnebne vsebine na to temo.

V ponedeljek smo izvedli Podnebni tek – štafeto na našem igrišču. Dneve pred tekom smo izdelali okolju prijazno štafetno palico iz odpadnega kartona in tako poskrbeli za zmanjšanje odpadkov ter vremenske plakate, ki so krasili našo progo. Opominjali in opozarjali so nas na to, da tečemo v korist podnebnim spremembam.  V ponedeljek so otroci tako obuli »ta hitre« superge na raketni pogon, se ogreli kot pravi profesionalni tekači in se izstrelili v tek. Z nasmehom na obrazi smo pretekli krog, dva, tri ter si predajali palico od skupine do skupine, ob tem pa se podpirali ter navijali. Na koncu pa za nagrad prejeli medaljo.

V torek smo skozi metodo igro »Zemljo tresk« spoznali, kako pravilno ločevati odpadke. Otroci so spoznali, da papir in plastenka ne sodita v isti zabojnik, ampak je plastenki všeč rumen zabojnik in papirju moder. Bananinemu olupku pa najbolj diši rjavi – biološki zabojnik. Starejši otroci so bili vzor mlajšim. Spodbujali, bodril in jih usmerjali.

V sredo so otroci »prejeli« pismo gozdnega škrata, ki jim je skozi ilustracije pokazal, kaj lahko naredimo za lepši svet (ločujemo odpadke, varčujemo z vodo, varčujemo z elektriko, predelamo odpadni material v nove igre/igrače, ne zavržemo ostankov hrane, ugašamo luči …). Na takšen način otroke seznanimo in jih privzgajamo skrb za okolje. Skozi igro pravilnega razvrščanja »odpadkov« so spoznali, kaj lahko naredimo, da bo naš planet Zemlja ostala zdrav (vesela) in česa ne smemo delati v naravi (žalostna); tj. katere stvari sodijo v naravo in katere ne.

V petek smo si ogledali animirani film Kapljica in listek raziskujeta. Izdelali smo kanglico za zbiraje deževnice iz odpadne embalaže.

V ponedeljek, 22. 4., ko obeležujemo svetovni dan Zemlje, smo zaključili s čistilno akcijo – Očistimo okolico vrtca. Oblekli smo se v »zeleno« in pobrali smeti v okolici vrtca ter jih pred vrtcem pravilno ločili v ustrezne zabojnike.

Vsak dan lahko nekaj naredimo za planet Zemlja in naj ne bo to le na svetovni dan Zemlje, 22. aprila.

Zapisala Veronika Hribar

OČKI oziroma ATIJI S SVOJIMI OTROKI ZA MAMICE

V torek, 19. marca je bil Slovenski dan očetov. Na ta dan smo v vrtcu Biba strokovne delavke pripravile posebno srečanje: očetje so bili povabljeni, da pridejo s svojimi otroki in ustvarijo darilo za materinski dan. Močnejši spol se je odzval v velikem številu, moške energije in globoki glasovi so napolnili vse tri igralnice v Bibi, otroci in vzgojiteljice smo bili navdušeni. Pokazali so ogromno ustvarjalnosti in pripravljenosti ter naredili čudovita darila za prihajajoč materinski dan.

Mamicam smo podarile eno uro zase, očetom dobro uro z nami in njihovimi otroki. Komaj čakamo, da bodo mamice dobile umetnije njihovih otrok in partnerjev, prepričane smo, da bo dragoceno in cenjeno.

Ali vemo, da obstaja tudi Dan mučenikov? Vemo! Morda se ga z mamicami naših otrok lotimo drugo šolsko leto. Kdo ve…

Zapisala:
Monika Traven

POHOD Z RDEČIMI BALONI V VRTCU BIBA

Zgornje Bitnje so se v petek, 8. 3. 2024, obarvale v rdečo.

  1. februarja poteka Svetovni dan redkih bolezni, ki ga Zavod 13 obeležuje s pohod z rdečimi baloni.

Z namenom ozaveščanje o redkih boleznih, sprejemanju drugačnosti in v podporo otrokom z redkimi blaznimi smo se vsi iz enote Biba odpravili na pohod z rdečimi baloni, ki simbolizirajo ljubezen in upanje. S pohodom smo se poklonili vsem malim borcem in njihovim družinam. S tem smo želeli širiti spoznanje o junakih in borcih, ki jih je življenje postavilo pred zahtevno preizkušnjo in se s pogumom spopadajo z njimi.

Letošnje sporočilo nosi naslov Pomagam družini in ker pogosto v mesecu marcu namenimo dejavnostim na temo družina, smo tudi mi, v vrtcu Biba, odtisnili svojo dlan, pobarvali rdeč papir, ga izrezali in oblikovali balonček. Z njimi, rdečimi baloni ter z nekaterimi družinski člani smo se sprehodili po Bitnjah.

Dež ni bil naša ovira, tako kot starševska ljubezen do otrok ne pozna meja. Ne glede na to, ali sije sonce ali pada dež, družina je tista, ki povezuje in zmaguje. Naj vsi mali – veliki borci začutijo našo podporo, ki smo jim jo namenili z izdelavo balončkov in pohodom.

Veronika

PUSTNO RAJANJE V VRTCU BIBA

Malo pred pustno soboto smo se v vrtcu pogovarjali o pustu, prebrali pravljico na temo pusta in izdelali pustne maske, ki smo jih nato razstavili pred našimi igralnicami. Že drugo leto zapored, pa smo na pustni torek v našem vrtcu imeli pustno povorko s starimi starši. Dobili smo se ob 10. uri in se odpravili po okolici našega vrtca. Stari starši so prijeli svoje vnučke in skupaj smo se podali na pot. Vzdušje je bilo prijetno. Med potjo smo malo poklepetali in zapeli. Vaščani so prihajali na okna in vrata ter nas veselo pozdravljali. Ko smo prispeli nazaj v vrtec smo imeli skupinsko slikanje. Nekateri otroci so po sprehodu odšli domov s starimi starši, drugi otroci pa so ostali v vrtcu in se sladkali s krofi.

Anka

20220310_104531 (1)
20220310_104528 (1)
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri