PUSTNE ZABAVE, PISANI HODNIKI IN IGRALNICE TER KULTURNI MESEC FEBRUAR

V vrtcu Najdihojca se je v februarju plesalo, pelo, izdelovalo maske in okraske. Otroci so usvajali pomen branja, obiskali mestno knjižnico ter preko slikopisov in opisov pripovedovali tudi sami. Spoznavali so  kulturo Slovencev, običaje ter praznike. Ob plakatih, slikah, knjigah in namiznem gledališču (kamišibaj) so se vživljali v življenje Franceta Prešerna ter si v mestu ogledali njegov spomenik, gledališče ter dom. Za zabavo smo skrbeli vsak trenutek ter otrokom omogočili nastope v Domu upokojencev Kranj, povorko pustnih šem, ples v igralnicah, hojo po čutni poti ter ogled ljudskega običaja »pokop pusta«, katerega smo uprizorili na asfaltni ploščadi. Nekateri oddelki so se vključili v projekt #NARIŠISRCE#  (ozaveščanje o srčnih napakah) ter z risbo podprli  bolne ter ozavestili pomen zdravja.

Dejavnosti predstavili Tjaša Ovniček in Jana Škrjanc.

Read More

PUSTNO RAJANJE V VRTCU BIBA

Malo pred pustno soboto smo se v vrtcu pogovarjali o pustu, prebrali pravljico na temo pusta in izdelali pustne maske, ki smo jih nato razstavili pred našimi igralnicami. Že drugo leto zapored, pa smo na pustni torek v našem vrtcu imeli pustno povorko s starimi starši. Dobili smo se ob 10. uri in se odpravili po okolici našega vrtca. Stari starši so prijeli svoje vnučke in skupaj smo se podali na pot. Vzdušje je bilo prijetno. Med potjo smo malo poklepetali in zapeli. Vaščani so prihajali na okna in vrata ter nas veselo pozdravljali. Ko smo prispeli nazaj v vrtec smo imeli skupinsko slikanje. Nekateri otroci so po sprehodu odšli domov s starimi starši, drugi otroci pa so ostali v vrtcu in se sladkali s krofi.

Anka

Read More

Obisk trgovine Krpanke in izdelava skupnega projekta lutke z vrtcem iz Malte in Romunije

Enota Biba sodeluje v Etwininng projektu »Floyd’s colourful adventures«.  Vse starostne skupine izvajamo dejavnosti iz različnih področij v povezavi z barvami. Skupaj s projektnimi partnerji iz vrtca iz Malte in vrtca iz Romunije bomo izdelali skupni projekt-lutko, ki nas bo spremljala skozi dogodivščine barv in nas učila novih stvari.

V ponedeljek, 26. februarja smo otroci iz druge Bibine igralnice, z vzgojiteljicama Moniko in Ildo obiskali lokalno trgovino Krpanke z namenom, da izdelamo glavo za lutko in spoznamo poklic ustvarjalke-šivilije. Prijazna lastnica Zdenka nam je razkazala trgovino, pripomočke in izdelke, potem pa sedla za šivalni stroj in pričela ustvarjati zgodbo iz različnih kosov blaga, ki smo ga prinesli v vrtec. Bil je barvit obisk, poln novega znanja. Telo nastajajoče lutke so prijatelji iz vrtca na Malti že oddali na pošto in komaj čakamo, da prispe do nas. Do takrat bo dokončana tudi glava, potem pa bomo vse skupaj poslali v Romunijo.

Sodelovanje s partnerji iz različnih koncev sveta nam odpira nova obzorja, povezuje in predstavlja primere dobre pedagoške prakse in idej za delo in dejavnosti z otroki.

 

Zapisala:

Vzgojiteljica Monika Traven

Read More

PUSTNO RAJANJE

Maškare, maškare, pisane, kot rožice navihane….

so na pustni dan prišle tudi v naš vrtec.

Na pustnem rajanju so se veselo zavrtele v ritmih glasbe. Enake maškare so se skupaj predstavile ostalim maškaram, ki so jih s ploskanjem spodbujale. Doživeli smo prave cirkuške predstave, saj so bile maškare pri predstavitvi zelo izvirne. Po rajanju pa je naš pustni sprevod odšel na sprehod v okolico.

 

Kolektiv vrtca Čenča

Read More

KULTURNI IN NAGAJIVI FEBRUAR

V mesecu februarju so nas v Živ žavu obiskali različni junaki. Najprej sta prišla prevzetna in najlepša Urška in zlobni Povodni mož. Predstavila sta nam Prešernovo znano poezijo, Povodni mož. Ker sta bila Urška in Povodni mož živa lika, je bilo otrokom zelo zanimivo poslušati balado in obenem gledati ples Urške in Povodnega moža.

Urška in Povodni mož sta se poslovila, a kmalu so nas obiskali vitezi, princeske, živali, super junaki,… Vsi skupaj smo odganjali zimo in klicali pomlad. Da bi nas pomlad res hitro »slišala«, smo zimo odganjali na sprevodu po Stražišču. Na sprevod smo odšle vse starostne skupine, razen najmlajših maškar, ki so zimo odganjale na vrtčevski terasi in igrišču.

Glede na toplo vreme, sonce in že veliko zvončkov, trobentic in mačic, ki so pokukale na plan, verjamemo da nam je uspelo.

Kolektiv vrtca Živ žav

Read More

NASTOP NA POSVETU JAVNE AGENCIJE ZA VARNOST PROMETA

V sredo, 24. 1. 2024, smo »devetkarji« z nastopom popestrili dogodek, ki se je odvijal na Brdu pri Kranju – posvet Javne agencije za varnost prometa. Na nastop smo se ves januar dobro pripravljali. Utrjevali smo pesmi Red je vedno pas pripet in Semafor, katerim smo dodali tudi gibe. Dogovorili smo se, da bomo vsi oblekli bele majice, ki smo jih sami poslikali. Nanje smo narisali varnostne pasove in le-te poljubno poslikali. Na hrbtno stran majice smo vzgojiteljice napisale napis RED JE VEDNO PAS PRIPET in za vsakega otroka naredile broško – Pasavčka, ki smo jo pritrdili na sprednjo stran majice.  Nastop je odlično uspel, za kar smo dobili tudi pohvale iz strani organizatorjev. Za nagrado in v zahvalo za nastop smo dobili darila (vrečke, v katerih so bili sestavljanka, odsevniki in lučka, da bomo v prometu še bolj varni) in sadje, iz katerega smo v vrtcu naredili sadne kupe. Otroci so spoznali maskoto Pasavčka, ki jih je popolnoma navdušil, razigral in čustveno ganil, da so nekateri ob slovesu potočili solzico. Oseba, ki je bila maskota, se je resnično vživela v vlogo Pasavčka, jo odlično odigrala in otrokom pustila nepozaben vtis. Nastop je bil za nas nova in posebna priložnost, da pokažemo kaj znamo in zmoremo. Odlično smo premagali tremo in nastopili pred polno dvorano ljudi, kar nam je bilo v čast in posebno doživetje.

Zapisala: Tjaša Rehberger

Read More

BABICA ZIMA V VRTCU BIBA

V mesecu januarju so otroci nestrpno čakali sneg in zimske radosti. Željo po snegu so izkazovali skozi lastno igro priprave umetnega snega, igro z zamrznjenimi obarvanimi lučkami, itd. Kmalu pa se je le oglasila Babica Zima in otrokom izpolnila željo po veliki količini snega.

V vrtcu Biba smo zimske radosti izkusili na vrtčevskem igrišču. Otroci so gradili snežake, polnili kanglice s snegom, največje veselje pa je bilo spuščanje z lopatkami po Bibinem vrtčevskem hribčku. Veselje je bilo nepopisno. Ob vsem tem so se izpopolnjevali v spretnosti samostojnega  oblačenja, slačenja in obuvanja.

Konec meseca, ko je sneg že skopnel, sta nas vzgojiteljici Veronika in Anka razveselili z lutkovno predstavo Babica Zima in vse popeljali v pravljični svet mehkih snežink in zimskih doživetij. Skozi igro sta otroke spodbudili k  pripevanju, razmišljanju o prijateljstvu, prijaznosti in dobroti.

Zapisala
Veronika Hribar

Read More
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri