2. april – svetovni dan zavedanja o avtizmu

tevilo otrok z avtističnimi motnjami zaskrbljujoče narašča, tako pri nas kot drugje po svetu. Avtizem ni bolezen in ni duševna motnja. Je kompleksna razvojna motnja, pri kateri gre za neobičajen razvoj možganov. Pomembno vpliva na posameznikovo komunikacijo, povezovanje z drugimi in na razumevanje sveta. Otroci z avtističnimi motnjami so izjemno raznoliki. Nekateri otroci imajo izrazitejše primanjkljaje in potrebujejo intenzivnejšo obravnavo in več podpore, medtem ko drugi z minimalno podporo in obravnavo lahko delujejo samostojno.

V Prilagojenem programu vrtca v Kranju se otroci in starši soočajo z razvojnimi motnjami med katerimi je tudi avtizem. Ob svetovnem dnevu zavedanja o avtizmu prikazujejo nekatera dejstva o tej naraščajoči razvojni motnji ter predstavljajo možnosti, kje o avtizmu lahko izveste več.

Informacije so na voljo v I. nadstropju Knjižnice Globus.

Vir: MK Kranj

ČISTILNA AKCIJA V ČIRČAH

V našem vrtcu smo se v petek, 24. 3. 2023 pridružili akciji  »Očistimo Kranj-Kranj ni več usran!«. Ker smo čistili že dan prej, smo ujeli lepo vreme.  Sprehodili smo se okrog vrtca do bližnjega  gozda in sproti pobirali odpadke in jih ločevali po vrečah. Nabrali smo več polnih vreč različnih odpadkov.   Največ je povsod odpadnih pločevink, steklenic in druge plastične embalaže.  Zdi se nam, da je odpadkov nekoliko manj kot prejšnja leta, vendar jih je še vedno zelo veliko.

Zapisala vzg.  Metka Boncelj

PUSTNI TOREK V OSTRŽKU

Kje je Tine, kje je Metka,
kje je Postržinov Rok?
Kje je Draga, Marko, Bine,
kje je Nace dolgonog?

Kaj, soseda, res ne veste,
da nikogar ni doma?
Da vsa vas od tu do ceste,
v pustne maškare je šla?

Tine lev je, Metka miška,
Postržinov Rok gosak,
Draga tiček, Marko mucek,
dolgi Nace pa vojak.

~ Janez Bitenc

Tudi v našem vrtcu, danes ni bilo otrok – le vesele maškare. Namesto vzgojiteljic so se po vrtcu sprehajale MUHE, pustni sprevod pa je vodil PAJEK. Starejše skupine so pustno povorko nadaljevale po vasi, kjer so razveselili mimoidoče.

POHOD Z LUČKAMI

Ostržki po „koronskem“ premoru ohranjamo tradicijo pohoda z Lučkami. Tokrat smo se ob mraku zbrali na sicer bolj meglen torek, 24. januarja. Vreme je držalo le toliko časa, da nas je soj luči popeljal mimo bolnice preko Malijevega hriba. Med potjo nazaj nas je presenetila „Malijeva“ gospa, ki nam je na svojem, z baklami obsijanem dvorišču, presenetila s svojimi slastnimi domačimi piškoti.

Ob prihodu nas je premražene lučkarje pričakal topel čaj in sladek prigrizek. Mraz ni takoj pregnal super pohdonikov, zato je druženje še trajalo.

PINGVINČKOVA POŠTA

V veselem decembru ni manjkalo druženja in skupnih dejavnosti, zato se je v ta namen zbrala gledališka skupina Ostržkovih vzgojiteljev. Otroci so si ogledali predstavo Pingvinčkova pošta, ki jih je popeljala v snežno deželo in jim popestrila praznični čas.

PRAZNIČNA ČAJANKA Z BABICAMI IN DEDKI

Decembra je v Ostržku dišalo po piškotih, ki so jih oblikovale tako veliko kot tudi najmanjše roke. Zakaj? Ker smo se vestno pripravljali za druženje z dedki in babicami. V četrtek 22. 12. 2022, smo jim odprli vrata naših igralnic in se z njimi družili ob piškotih in čaju, seveda smo vmes tudi kakšno zapeli. Lepo je bilo videti nasmeške na obrazih naših starih staršev, ki so obisk vrtca in igro otrok podoživeli na najbolj pristen način. Prav gotovo jih kmalu spet povabimo na obisk!

Hvala babicam, dedkom/ atom in mamam za tako velik obisk in srečo, ki so nam jo prinesli na ta decembrski dan.

IZMENJEVALNICA OBLAČIL IN IGRAČ

V času od 22. 3. do 24. 3 2023 smo v enoti Mojca skupaj z otroci organizirali izmenjevalnico oblačil in igrač. Starši in zaposleni smo nekaj dni pred dogodkom prinašali stvari, ki jih ne potrebujemo več, v dneh, ko so bile stvari razstavljene v telovadnici vrtca, pa je vsak lahko odnesel tisto oblačilo ali igračo, ki mu je bila všeč. Vse, kar je ostalo, je bilo odpeljano v kranjski Karitas. Dogodek je bil zelo uspešen, zato iskrena hvala vsem, ki ste tako ali drugače sodelovali. Naslednje leto izmenjevalnico ponovimo, saj nam recikliranje oz. ponovna uporaba oblačil in igrač veliko pomeni!

Plakat – KLIK

Srečanje z očki in otroci

V četrtek, 23. 3. 2023 smo imeli v skupini J3 delavnico ob materinskem dnevu. Otroci so skupaj z očki pripravili darilo za mami. Izdelali so voščilnice, rože, okvirje za slike …

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri