Slovenski tradicionalni zajtrk

V vrtcu smo se na slovenski tradicionalni zajtrk pripravljali dalj časa. V srednji skupini smo naredili velik plakat s sloganom » Kruh za zajtrk «– super dan. V mlajši in starejši skupini pa so otroci ustvarjali iz papirja. Naredili so različne panje in čebele.
V petek, 17. novembra so otroci imeli tradicionalni slovenski zajtrk z živili: maslo, med, kruh, mleko in jabolko – vse lokalnega izvora. Tudi mize smo obogatili z lepimi pogrinjki.
Tudi letos nas je v vrtcu obiskal čebelar Janez Kompare. Predstavil nam je delo čebelarja. Ogledali smo si čebelji panj, satje in zaščitno čebelarsko obleko. Spoznali smo različne vrste medu. Zaupal nam je, da je delo s čebelami zelo lepo, vendar tudi odgovorno.
Po srečanju smo se sprostili ob poslušanju pesmi Lojzeta Slaka – Čebelar in pesmi Čukov – Čebelice.

Kolektiv vrtca Kekec

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V JANINI

Tudi v Janini smo v petek, 17.11. 2023 obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Priprave na ta dogodek so potekale ves teden. Po igralnicah so strokovne delavke pripravile različne plakate o čebelah, z otroki so pripravljale raznovrstne dekoracije in izdelke. Prebirali smo pravljice, enciklopedije na to tematiko. Otroke je v vrtcu obiskal tudi čebelar. Predstavil nam je pomembnost čebel v okolju, panj in izdelke iz medu. Izdelke in plakate na tematiko čebel so si na hodniku poleg otrok ogledali tudi starši in obiskovalci vrtca.

Kolektiv vrtca

Kratko poročilo o našem prvem izletu
Prvi izlet v tem šolskem letu 2023/24 je bil na četrtek, 23.11.2023.
Organizirala in vodila sem pet predšolskih vrtčevskih otrok iz vrtca Živ žav.
Otroci so dobro hodili, kljub mrazu in vetru.Na vrhu Šmarjetne gore smo se v notranjosti prostora v hotelu Bellevuija  pogreli in se okrepčali s priboljški iz nahrbtnika.
Na pravkar postavjeni novoletni jelki pa smo občudovali raznovrstne, lepe okraske in raznobarvne lučke.
Nazaj grede so otroci najbolj uživali v nočni hoji, s čelnimi svetilkami, za varnost pa je vsak od otrok oblekel odsevni brezrokavnik,
Lep planinski pozdrav,
Alenka Kavčič
V VRTCU BIBA JE ZADIŠALO PO KRUHU, MEDU, MASLU, MLEKU IN JABOLKIH

V petek, 17. 11. 2023, se je v naši enoti in tudi drugih vrtcih začel dan sladko, z okusnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kruh z maslom je popestril sladki med. Vse skupaj smo poplaknili s toplim mlekom in si za konec privoščili sočna jabolka.
Osrednja tema letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil kruh in slogan »Kruh za zajtrk – super dan.« Strokovne delavke smo skozi celoten teden pripravile dejavnosti, ki so se navezovale na slogan. S kruhom se otroci srečujejo dnevno, zato smo začeli z raziskovanjem od kod pride kruh na našo mizo in kaj lahko naredimo s kruhom, ki ga ne pojemo.
Iskali smo, kaj se skriva pod moko, ogledovali smo si pekovske izdelke, se seznanili z izštevanko Petelinčke pelje žito v stari mlinčke, na koncu pa spoznali, kako pridemo do kruha – iz čistega zrna do žita. Pravljica o Rdeči kokoški in video Od zrna do žita je otroke skozi slikovni način popeljal od žita do kruha.
S pekarico go. Miro Grošelj so starejši otroci in sredinčki spekli žemljice, mlajši otroci pa so se majhnih žemljic lotili kar sami. Zmešali so moko, ki so jo pripravili iz mletih ovsenih kosmičev, ki so jih zmleli sami, dodali jogurt, sol in vse skupaj gnetli in mesili.  Ob vsem tem so bili videti kot male miške iz Pekarne Mišmaš. Na koncu dneva je po vrtcu dišalo po svežih žemljicah.
Pogovarjali smo se tudi o čebelicah, jih spoznavali skozi različno literaturo, pesmice, zgodbice, prstno igro Panj in skozi umetniški ples – Ples čebelic.
V petek sta nas obiskala čebelar g. Janko Bukovšek in njegova žena ga. Maja, nam predstavila čebeljo družino, vlogo čebelarja in skozi sproščeno komunikacijo pri otrocih preverila znanje o čebelicah, ki pa seveda niso ostali zaprtih ust. Vonjanje voska, okušanje cvetnega prahu in ogled panjskih končnic je pri otrocih izzval radovednost in zanimanje za naše marljive delavke, čebelice.
Skratka, dnevni pred slovenskim zajtrkom so minili okoli raziskovanj o pomembnosti opraševanja čebel, vlogi čebel za naše življenje, o pomenu slovenke hrane, pomembnosti rednega zajtrkovanja ter o zdravem načinu prehranjevanja.
Dan slovenske hrane nam bo za vedno ostal v lepem spominu.

Zapisala Veronika Hribar

BI SE GNETLI NA TEJ METLI?

»Še tok tok tok po palici – švist! in so izginili. Čez barje in planine je naša druščina letela.. IN SE JE V OSTRŽKOVA VRATA ZALETELA 😊«
Le kdo ne pozna čarovnice in zgodbe o njenem potovanju na metli? Tudi marsikateri Ostržek jo je prepoznal.
Tokrat smo se gnetli na metli v družbi lutk, ki so jih po rimani zgodbi Julije Donaldson oživeli naši super vzgojitelji.

Kolektiv vrtca Ostržek

Obisk čebelarja

17. novembra je potekal vse – Slovenski projekt Tradicionalni slovenski zajtrk.
V prilagojenem programu vrtca Mojca nas je obiskal čebelar. Predstavil nam je žuželko ČEBELO, razkazal zaščitno opremo, ter panj. Tipali in vonjali smo satovje ter okušali matični mleček. Z otroki smo mu predstavili bibarijo TUKAJ JE PANJ. Za zaključek prijetnega druženja nam je zaigral nekaj skladb na harmoniko.

NOVO IGRALO
Naš vrtec je v četrtek, 16. 11. 2023,  ob pomoči donacije Gorenjske banke in MK Group na vrtčevskem igrišču dobilo novo igralo. Igralo so otroci že komaj čakali, zato so se ga izredno razveselili. Preko igre bodo preizkušali  in nadgrajevali svoje gibalne ter motorične sposobnosti. Na igralu se bodo lahko preizkusili v plezanju, v ravnotežni hoji, skakanju ter koordinaciji celega telesa, ki je zelo pomembna za razvoj otroka.
Otroci ter strokovne delavke se  zahvaljujemo  Gorenjski banki in MK Group za donacijo.
TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tako kot vsako leto je tudi letos, v petek, 17.11.2023, potekal tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«.
Otroci so v tem tednu spoznali zdravo hrano, čebele in njihov pomen ter panjske končnice. Ves teden so otroci izdelovali čebele, panje, peli pesmico Janeza Bitenca »Čebelica« in poslušali skladbo Lojzeta Slaka »Čebelar«.
Z veseljem smo okrasili hodnik in igralnico ter pripravili degustacijski kotiček za starše, predvsem pa se posladkali z medom, maslom, mlekom, kruhom in jabolki, ki smo jih dobili iz lokalnih slovenskih kmetij.

Zapisali: Jana Škrjanc in Karmen Omejc

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri