Sodelovanje z lovcem

V mesecu oktobru je naša skupina sodelovala z lovcem.

V sadovnjaku smo pridno pobirali sadje, katerega je lovec odnesel v gozd za lačne gozdne živali. Poleg hrane je lovec postavil tudi kamero, ki je poslikala živali, katere so se hranile z našim sadjem. Kamera je na fotografije ujela medveda, jazbeca, volka, jelene in divjega prašiča.

Poleg fotografij nam je lovec v ogled prinesel tudi nekaj svoje opreme (klobuk, nahrbtnik, daljnogled …), rogove, revije  in igralne karte (spomin in Črni Peter).

Z otroki smo si z zanimanjem ogledali vse njegove predmete, posebej  nas je fasciniralo koliko lačnih živali je nahranilo naše sadje. S pomočjo revij in fotografij smo izdelali tudi plakat.

Sodelovanje je otrokom prineslo nov pogled na delo lovcev. Če so pred tem lovce povezovali le s streljanjem, so sedaj spoznali, da delo lovcev zajema veliko več. Opravljajo namreč različno delo v gozdu, v korist živalim. Gozd redno obiskujejo, ga opazujejo in sporočajo o nastali škodi v njem, da se le ta odpravi. V zimskem času skrbijo za živali tudi tako, da jih hranijo, pri čemer pa smo jim sedaj pomagali tudi mi.

Zapisala Nika Likar

Novembrska doživetja v vrtcu

V mesecu novembru so si malčki in sredinčki v vrtcu ogledali lutkovno predstavo »Kje je lešnik?«, ki je govorila o prijaznosti, ljubeznivosti in prijateljstvu.

Starejši otroci so se z avtobusom odpeljali v Ljubljano, kjer so si v lutkovnem gledališču ogledali predstavo »Tjulenj«, po laponski pravljici. Odšli so tudi v glasbeno šolo Kranj, kjer so si ogledali predstavo »Čudoviti svet glasbil«.

V oddelku sredinčkov so se veliko pogovarjali o hrani. Na polju so si ogledali, kateri pridelki rasejo. Spoznali so različne vrste hrane. Izdelali so prehranski semafor. Ločili so zdravo in malo manj zdravo hrano. Iz različnih vrst sadja so pripravili sadna nabodala, skuhali jabolka in naredili jabolčno marmelado.  Pripravili so skupno druženje za celotni vrtec. Poimenovali so ga Palačinkarna. Otroci so si ogledali lutkovno predstavo, se poveselili ob glasbi in se posladkali ob palačinkah z jabolčno marmelado.

Kolektiv vrtca Kekec

Slovenski tradicionalni zajtrk

Priprave na slovenski tradicionalni zajtrk so potekale cel teden. V mlajši skupini so otroci naredili plakat s sloganom » Zajtrk z mlekom – super dan!«, sredinčki so naredili čudovit čebelnjak, starejši otroci pa so preslikali zanimive pogrinjke, katere so uporabili pri zajtrku.

Osrednja tema zajtrka je bilo mleko in mlečni izdelki. Otrokom smo postregli živila lokalnega porekla: med, maslo, kruh, mleko in jabolka.

Kolektiv vrtca Kekec

DELOVNA AKCIJA V GOZDNI IGRALNICI

V soboto, 29. 10., dopoldne je bil čudovit sončen dan. Dan, ki naznanja začetek krompirjevih počitnic. Asociacije na uživanje v sprehodih, toplicah, nakupovanju, urejanju grobov, obiskih sorodnikov …

No, v Ježku pa smo se ta dan dobili v naši gozdni igralnici, v želji da jo uredimo, preuredimo, postavimo kako novo igralo in predvsem zato, da se družimo: otroci, starši, strokovne delavke in naredimo nekaj koristnega za našo enoto, in za vse ostale otroke, ki zahajajo v gozdno igralnico …

Delovna akcija je bila zares uspešna. Starši so se spet odlično opremili z orodjem pa tudi slastnimi dobrotami, ki so se jih razveselili predvsem otroci. Obnovili smo obstoječa igrala, določena nadgradili, popravili, naredili pa smo čisto pravo gozdno gledališče (parter z balkonom), gugalnico, nekaj zanimivih kotičkov za simbolno igro in tudi daljši poligon za preizkušanje in razvijanje ravnotežja ter koordinacije.

Štiri ure v gozdu so minile kot bi mignil in ko smo ob »tabornem ognju« zadovoljno kramljali, so najbolj zagreti očki že spraševali, kdaj bo naslednja akcija. »Morda pa naredimo žive jaslice v decembru,« smo se pošalili in zares dobre volje odšli praznikom naproti.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

JEŽKOVA TRŽNICA

V četrtek, 20. 10., smo v sodelovanju s starši in otroki organizirali naš prvi skupni dogodek v tem šolskem letu – Ježkovo tržnico. Cel teden smo pridno zbirali vse mogoče dobrote, pridelke za ozimnico, ki so jih otroci s starši nosili v vrtec. Zadnji dan smo v vrtcu skupaj z otroki pripravili tudi nekaj sladkih dobrot.

Strokovne delavke pa smo predvsem tuhtale, kako bi obiskovalce naše tržnice presenetile z uvodno točko. Ker smo ugotovile, da smo med drugim tudi dobro pevsko podkovane, smo se odločile, da jih presenetimo z venčkom znanih slovenskih pesmi. Nastop smo dopolnile z rekviziti, da je vse skupaj dobilo še boljši gledališki učinek. Publika zares ni ostala ravnodušna. Ravnodušni pa niso ostali niti ljubitelji kostanja, saj je eden od očkov pred dvorano postavil svoj žar in pekel kostanj cel čas dogodka. Srečanje bi sicer moralo potekati na igrišču vrtca pa smo ga zaradi deževnega vremena prestavili v dvorano KS Trstenik.

Dogodek je bil namenjen neformalnemu druženju, na katerem pa smo zbirali tudi prostovoljne prispevke za nakup zmogljivega zvočnika, ki ga v naši enoti zaradi vseh umetniških udejstvovanj zares potrebujemo. Zbrali smo skoraj 400 evrov, kar bo vsekakor dovolj za dober zvočnik. Upamo, da dobimo dober popust, da bo še kaj ostalo za potrebe obnove naše gozdne igralnice.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

POLICIST V GOZDU

Da se ne boste bralci članka prehitro ustrašili. Prav nič je nismo zagodli v Ježku. Smo pa na poti v našo gozdno igralnico, v petek, 14. 10., srečali prijaznega policista, ki je ravno šolarje učil o varni udeležbi v prometu. Ker je bilo priložnost treba izkoristiti, ga je ena od naših strokovnih delavk pocukala za rokav, seveda zelo previdno, in ga povabila v naš gozd, da nas poduči o svojem poklicu.

Da je gospod policist za hece in hkrati mož beseda, smo kaj hitro spoznali v gozdni igralnici. Otrokom je pokazal vso svojo opremo, razložil zakaj jo potrebuje, na koncu še eno od nas oklenil v lisice, tiste čisto prave, in če ne bi bila ura čas za kosilo, bi verjetno lahko kar klepetali in klepetali, se veliko smejali in bili tudi strašno resni. Tale policist je vsekakor dokazal, da se da tudi s strogimi možmi v modrem prav dobro pošaliti. Za otroke je bil to res čudovit in poseben dogodek.

Spontanost nam gre letos precej dobro od rok. Tako kot so šle lisice z rok vzgojiteljice.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

PRAZNIČNI BAZAR

V ponedeljek 21.11. smo pripravile naš tradicionalni praznični bazar. Vzgojiteljice smo, skupaj s nekaterimi starši, pripravile raznovrstne izdelke in dobrote.
Poleg ogleda in nakupa izdelkov so si lahko naši otroci ogledali tudi predstavo z naslovom »Neke zimske noči«, ki jo je zaigrala dramska skupina vrtca.
Zelo smo vesele tako velikega odziva in druženja brez kakršnihkoli omejitev.

HVALA staršem, ki so zaigrali predstavo in vsak teden zavzeto vadili ter se ob tem zabavali.
HVALA vsem vam, ki ste se bazarja udeležili in prispevali v skupni sklad.
Želimo vam lep začetek prazničnega decembra!

Kolektiv vrtca

Jesen v vrtcu Ciciban

V novo šolsko leto smo v vrtcu Ciciban zakorakali pogumno kot vedno. Začetne stiske in jok smo skušali čimprej pregnati predvsem z igro na prostem ter s sprehodi na bližnje in tudi daljne lokacije. Tako smo odkrili že kar nekaj zanimivosti v naši okolici; na enem od teh sprehodov so otroke starejšega oddelka spremljali stari starši, ki so tisti dan prišli na tradicionalni slovenski zajtrk. Nekajkrat pa so na obisk prišli tudi otroci iz sosednjega vrtca Čenča in skupaj smo premagovali gibalne izzive na našem dvorišču. Skratka, to jesen nam ni bilo dolgčas in z radovednostjo že zremo v prihajajočo zimo.

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri