ZAKLJUČNI PLANINSKI IZLET ENOTE OSTRŽEK

V soboto, 18. 5. 2024, smo se iz enote Ostržek odpravili na zaključni izlet, na Sv. Lovrenc nad Bašljem. Po osvojenem vrhu, smo se v koči okrepčali s slastnimi krofi in sladoledom!

Kolektiv enote Ostržek

Srečanje z babicami in dedki

V naš vrtec smo na petkovo dopoldne povabili babice in dedke, kjer so si s svojimi vnučki ogledali predstavo Pod medvedovim dežnikom, ki smo jo zaigrale vzgojiteljice. Predstava je imela lep nauk s polno humornimi vložki. Po končani predstavi nam je prijazni gospod zaigral nekaj »domačih« pesmi na harmoniko in vsi skupaj smo prepevali in zaplesali ob domači glasbi. Vzdušje je bilo prijetno in upamo, da smo vsaj malo popestrili dopoldne starim staršem.

Anka Šifkovič

OBISK REŠEVALCA IN POLICISTA

V ponedeljek, 13.5.2024 sta nas v vrtcu Ježek obiskala policist Roman in reševalec Matjaž. Reševalec Matjaž je otrokom predstavil delo reševalca in reševalno vozilo. Povedal nam je na katero številko pokličemo, če potrebujemo reševalce in kako se pomaga poškodovancu. Demonstriral je odstranitev tujka iz ustne votline. Za konec je reševalec prižgal intervencijske luči in sireno.

Policist  Roman nam je predstavil kakšno je njihovo delo. Otroci so si lahko ogledali policijski kombi in pripomočke, ki jih policisti uporabljajo.Tudi policist je na koncu prižgal sirene in intervencijske luči. Sirene so bile tako glasne, da so si otroci zatiskali ušesa.

Hvala reševalcu  Matjažu in policistu Romanu za  poučen in zanimiv obisk.

Strokovne delavke vrtca Ježek

DAN ČEBEL

Danes, 20.5.2024, na dan čebel,  smo si z otroci ogledali čebelnjak.
Pogovarjali smo se o čebelicah, njihovem življenju, koristnosti, prehranjevanju…
Otroci so z zanimanjem poslušali in opazovali prelepe panje.

Tjaša Pazlar

Teater za starše z avtorsko predstavo Poletimo skupaj

V našem vrtcu se je nedavno odvil poseben dogodek – gledališka predstava “Poletimo Skupaj”, ki so jo izvedli starši otrok iz enote Ježek. Ta avtorska predstava je bila izjemna priložnost za starše, da se povežejo z otroki skozi umetnost in ustvarjanje ter jim tako predajo pomembno sporočilo: V slogi je moč!

Pod vodstvom vzgojiteljic Lejle in Urše, so se starši skupaj podali na ustvarjalno pot, kjer so razvijali zgodbo, like in scenarij. Proces ustvarjanja je bil prilagojen vsem članom skupine, ne glede na izkušnje ali predznanje.

Premiera predstave in kasneje tudi ponovitev predstave za ostale krajane Trstenika in posebna uprizoritev za OŠ Trstenik in OŠ Goriče so pustile močan vtis na gledalce. Starši so s svojimi nastopi presenetili tako sebe kot tudi svoje otroke, ki so jih s ponosom opazovali med občinstvom. Predstava je bila več kot le gledališka izkušnja – izraz ljubezni in povezanosti med starši in njihovimi otroki, ter tkanje novih prijateljstev.

Zapisala: Lejla Mestek

APRIL

TEK ZA ZDRAVJE IN PODNEBNI TEK

V mesecu aprilu smo v našem vrtcu izvedli kar dva teka. Ob dnevu Zdravja smo  izvedli tek za zdravje in  19. 4. smo v okviru Ekošole  in projekta Podnebne spremembe organizirali štafetni podnebni tek. S tekom smo želeli otroke ozavestiti o globalnem segrevanju našega planeta. Posledice podnebnih sprememb nas opozarjajo, da moramo začeti živeti drugače.
Rezervnega planeta NIMAMO!

 OBISK REŠEVALCA

V okviru programa Krepimo zdravje nas je v aprilu obiskal reševalec Matjaž. Otrokom je predstavil delo voznika reševalnega vozila in nam demonstriral izvedbo prve pomoči na otroku s tujkom v grlu. Naučil nas je številko 112, ki jo pokličemo, ko potrebujemo nujno medicinsko pomoč.

 DAN ZA SPREMEMBE

Vrtec Čirče stoji v vaškem okolju, ki nam nudi stalne stike z naravo. Zelo radi se zadržujemo v bližnjih gozdičkih in  travnikih, vendar nas zelo moti, da ob bivanju na prostem pogosto naletimo na »pasje bombice«, ki znajo biti zelo neprijetne in se jim kar naprej izogibamo. Ob Dnevu za spremembe, 15. 4. smo se zato odločili, da po gozdu obesimo napise in s tem lastnike psov opozorili na pobiranje pasjih kakcev.  Otroci so narisali  opozorilne letake, ki smo jih skupaj obesili po bližnjem gozdu.

 DAN ZEMLJE

Dan zemlje smo v starejši skupini preživeli zelo delovno, saj smo s skupnimi močmi  uredili našo visoko gredo in korita pred vrtcem. Gredo smo prekopali in opleli rastline, ki so prezimile, nato smo dodali svežo zemljo in posadili nove rastline. Letos smo se odločili za dišavnice kot so: bazilika, pehtran, luštrek, različne mete, meliso, rožmarin, sivko… Vsa zelišča bomo negovali in kasneje uporabili za napitke, čaje, zeliščno sol in druge izdelke.

 vzg. Metka Boncelj

 

POMLAD V CICIBANU

Pomlad nas kar kliče k preživljanju časa v naravi in tudi Cicibančki se radi odzovemo. Tako smo se pomladi večkrat odpravili v našo bližnjo in daljno okolico; odkrivali smo prebujajočo se naravo, nismo pa pozabili niti na obisk kulturnih ustanov. Predvsem pa smo se veliko gibali v vseh oblikah ter pridobivali nova znanja in veščine.

APRIL

V vrtcu Najdihojca smo obeležili dan Zemlje s številnimi aktivnostmi. Otroci so se veselo podali na podnebni tek okrog vrtca, kjer so skupaj pretekli več kot 2 km in si prislužili zaslužene medalje. Pri izdelavi štafetne palice so sodelovale vse skupine, med tekom pa so se med seboj spodbujale in si jo predajale z velikim veseljem. Kasneje so na svojih risbah izražali svoje spomine in občutke, ki so jih doživeli med aktivnostjo ter sodelovanjem z vsemi udeleženimi.

Pri ustvarjanju plakata o tem, kaj ima Zemlja rada in česa ne mara so otroci razmišljali o pomenu varovanja okolja.

Pobirali smo smeti za čist planet in raziskovali pomen zemlje za rastline, živali in ljudi. Ustvarjalni pristop risanja na deblih ob dnevu dreves je otrokom omogočil, da so se povezali z naravo in obenem izrazili svojo kreativnost. Praznovali smo tudi mednarodni dan otroških knjig, kjer so se otroci preizkusili v vlogi pisateljev in ilustratorjev ter ustvarjali svoje zgodbe, ki so jih kasneje s pomočjo vzgojiteljic prenesli na papir in jih obogatili s čudovitimi ilustracijami.

Kolektiv vrtca Najdihojca

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri