Otrokov razvoj poteka po splošno znanih razvojnih mejnikih, ki so postavljeni glede na povprečje v populaciji. Kljub temu se vsak otrok raste in razvoja  na njemu lasten način.

Na rast in razvoj vplivajo različni dejavniki (spol, socialno-kulturno okolje…). Ugotavljanje razvojnih značilnosti otroka zato ni »tekmovanje« med enako starimi otroki. Razvoj otroka je proces, ki ga vsak otrok opravi s sebi lastno hitrostjo.

Navedeni mejniki otrokovega razvoja so vam lahko v pomoč pri razumevanju razvoja vašega otroka.  Kljub temu, da je poznavanje razvojnih mejnikov pomembno pri spremljanju otrokovega razvoja, so si otroci v hitrosti razvoja med seboj zelo različni. Navedenih časovnih okvirov zato ne moremo  uporabljati kot edini kriterijev za ocenjevanje zgodnjega razvoja.

Če se vam o razvoju otroka postavlja kakršnokoli vprašanje ali se vam morda ob premišljevanju o otrokovem razvoju poraja skrb, se lahko obrnete na strokovni tim za zgodnjo obravnavo. Skupaj z vami bomo poiskali odgovor na vprašanja o razvoju vašega otroka.

Povezave:

Razvoj otroka in opozorilni znak 1 – 2 leti

Razvoj otroka in opozorilni znak 2 – 3 leti

Razvoj otroka in opozorilni znaki 3 – 4 leta

Razvoj otroka in opozorilni znaki 4 – 5 leta

Razvoj otroka in opozorilni znaki 5 – 6 leta

Literatura

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri