Oprešnikova 4a, 4000 Kranj

030 463 788
04 20 19 225

cenca@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.30 do 16.15

V objemu mirnega naselja Klanec, je ob travnatem igrišču lociran vrtec ČENČA.
V vrtcu  se  dogaja veliko zanimivega, poučnega, ustvarjalnega in zabavnega. Ker smo še majhni nas preko celega leta spremlja pravljica z najrazličnejšimi svojimi junaki, ki ožive domišljijski svet otrok, s pomočjo lutke v obliki abonmajskih lutkovnih predstav, internih lutkovnih igric in dramatizacij v vrtcu, pa otroci lahko sproščajo svojo domišljijo in najdejo pot za rešitev marsikaterega problema, ki ga odrasli ne moremo doumeti.

Otroci in osebje v vrtcu Čenča se ne glede na pripadnost svoji skupini med seboj vse bolj povezujemo in družimo v najrazličnejših dejavnostih in spletamo pristna prijateljstva med seboj. Ker v to kvalitetno medsebojno druženje želimo vključiti tudi starše se večkrat družimo in pozabavamo vsi skupaj – otroci, njihovi starši in vzgojiteljice, na skupnih piknikih, delavnicah, zabavah in izletih.

Naš vrtec se ponaša z velikim igriščem, opremljenim s številnimi igrali, ki omogočajo razvoj številnih gibalnih spretnosti otrok. V poletni sončni pripeki se otroci lahko umaknejo v prijetno senco dreves, ob deževnih dneh pa nam nadstrešje ob vrtcu omogoča dejavnosti na svežem zraku pod streho. Na igrišču imamo tudi hrib, ki nam v zasneženem zimskem času omogoča zimske radosti na snegu. Sicer pa nam je prav v vseh letnih časih naše igrišče bogat vir raziskovanja in opazovanja narave, nudi nam možnost gibanja na prostem, pridobivanja med osebnih komunikacijskih izkušenj, eksperimentiranja z različnimi materiali in ustvarjalnega izražanja. Da pa se naše zaznavanje narave in družbe ne bi zaključilo za vrati ograje našega igrišča se radi odpravimo “odkrivat svet”. Zato radi sodelujemo tudi z zunanjimi sodelavci, ki nam omogočajo spoznavati širše družbeno okolje. Pri tem smo še posebej veseli pobud in pomoči s strani staršev.

Vrtec kljub medsebojni povezanosti, vsakemu otroku omogoča individualni razvoj v skladu z njegovimi sposobnostmi, potrebami in interesi. Da otrok lahko razvija svoje sposobnosti in izraža svoje potrebe pa poskrbimo vzgojiteljice v vrtcu, ki otrokom nudimo najrazličnejše dejavnosti, v katerih si lahko preko igre in zabave razvijajo svoje sposobnosti. Zavedamo se kaj otroci potrebujejo, trudimo se naprej videti in razumeti otroka kot posameznika – torej takega kot je. V njegovih očeh lahko razberemo kaj najbolje potrebuje in prav to svojim varovancem želimo dati.

Želimo, da se otrok dobro počuti, da rad pride v Čenčo in da vam včasih reče: “Ne še domov!”

Novičke

Zaključno srečanje s starši

Tokrat smo v našem vrtcu imeli zaključno srečanje vseh treh skupin. Na kratko smo predstavili kako bo potekalo delo čez poletje, nato pa zdeklamirali Coprniškega muca in zapeli nekaj pesmic. Kljub slabemu vremenu je bilo vzdušje prijetno, čeprav smo bili malo mokri in prikrajšani športnih iger, ki smo jih imeli v planu. Znotraj vrtca smo se sicer malo stiskali a smo se ohladili s sladoledom, za katerega je poskrbela prijazna mamica.

Anka

Čenčina izmenjevalnica za otroke

V ponedeljek, 13.06.2022, ob 17 uri smo imeli zaključno srečanje staršev.

Na ta dan, se je med enimi tudi odvijala Čenčina izmenjevalnica za otroke.

Starši so prišli skupaj z svojimi otroki in s seboj prinesli ogromno količino lepih kosov oblačil in obutve za različna letna obdobja.

Kljub slabemu vremenu, smo bili presenečeni, nad veliko udeležbo, vseh treh skupin in dobro voljo vseh prisotnih.

Za projekt izmenjevanja, sem bila zadolžena jaz in lahko rečem, da je vse potekalo z zelo velikim zanimanjem, tudi samih otrok, ki so bili sproščeni in so ves čas sodelovali.

Namen izmenjevanja je bil namenjen, predvsem čim večjemu kroženju prinešenega med udeleženci v sloganu NE ZAVRZIMO OBLAČIL IN PONOVNI UPORABI LE TEH.

Kar nam je ostalo, smo namenili v humanitarno organizacijo Karitas.

Pogovarjali smo se, da bomo drugo leto ponovno imeli  IZMENJEVALNICO OBLAČIL.

 

ANA R.

Obisk zdravnice in reševalca v našem vrtcu

Obiskala sta nas prijazna zdravnica Alenka in reševalec Aljaž. Predstavila sta nam delo zdravnika in reševalca ter katero številko moramo poklicati v primeru nesreče. S seboj sta prinesla tudi svojo zdravniško torbo z nekaterimi instrumenti, ki so si jih otroci z velikim zanimanjem ogledali ter nekatere preizkusili. Najbolj pogumni otroci so dovolili, da jim je povila roko.

Razkazala pa sta nam tudi reševalno vozilo. Otroci so lahko sedli vanj, se poigrali z lučkami ter sireno. Ogledali so si notranjost vozila, posteljo, pripomočke. Našli so še dvoje vrat, ki jih ima vozilo in si z zanimanjem ogledali kaj vse se skriva za njimi.

Eko dan

Pred kratkim smo v vrtcu imeli eko dan in se tako pogovarjali kje in kako bi lahko bolje poskrbeli za našo zemljo. Na ta dan smo zaplesali ob drevesu, ki smo ga posadili pred dobrimi tremi leti na eko dan. Zapeli smo tudi Eko himno Posadimo drevo in otrokom predstavili zakaj imamo eko zastavo.

Drugače pa v našem vrtcu živimo in delujemo eko skozi vse šolsko leto. Izpostavili bi ločevanje odpadkov, zbiranje odpadnih kartuš in zamaškov, varčevanje z vodo in elektriko, ter pomen ozaveščanja, da se hrana ne meče stran.

V začetku pomladi pa smo pričeli z urejanjem naših gredic. Najprej smo odstranili kar je bilo posušenega in osvežili z novo zemljo. Posadili smo še nekaj dodatnih zelišč. Ko bodo zelišča pripravljena za uporabo jih bomo s pridom uporabili za čaj.

Poleg vsega naštetega pa se veselimo našega novega projekta Recikliraj – Profitiraj.

Projekt bo zajemal rabljena otroška oblačila, katera bodo starši imeli možnost prinesti v vrtec in po potrebi vzeti, zamenjati za nova-rabljena oblačila. Tista oblačila, ki bodo ostala, pa jih bomo odpeljali na bližnji Karitas.

Ana, Katja in Anka

Pižama party in spomladansko ustvarjanje

Prejšnji petek smo v našem vrtcu imeli pižama party. Otroci so si ogledali lutkovno predstavo, po predstavi pa smo imeli za večerjo pice. Sledile so karaoke in ples. Čisto za konec pa smo odšli ven s svetilkami iskati skriti zaklad, ki nam ga je skril škratek, ki menda domuje v našem vrtcu. Sledila je risanka, umivanje zobk in zaslužen počitek. Zjutraj smo pospravili za seboj, pojedli palačinke in se počasi odpravili domov.

Z otroki smo že pričeli ustvarjati spomladansko dekoracijo. Naredili smo zvončke in trobentice in tako okrasili igralnico.

cebelice
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri