Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

8 oddelkov I. starostnega obdobja
8 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

Novičke

POLETNI DNEVI V VRTCU

V poletnih mesecih v vrtcu skrbimo, da so otroci na igriščih in sprehodih primero zaščiteni pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov (s pokrivali, z zaščitno kremo, igra v senci…) in zadostno hidrirani (voda, voda z okusom limone in zelišč iz vrta). Otroci so bili preko ilustracij in knjig seznanjeni na kakšen način se primerno zaščititi pred soncem. Pri urejanju dekoracije v igralnici in na hodniku so sodelovali z likovnim ustvarjanjem: s tempera barvami so pobarvali ribice (barve poimenovali), ribice razvrščali po barvah, poimenovali dele telesa (oči, luske, plavut). Z voščenimi barvicami so barvali že izrezane oblike ribic in morskih žival, s škarjami pa izrezovali slike iz časopisnega papirja in reklam na temo poletja. Izrezano so nalepili na risalni list. Rokovali so torej s škarjami in lepilom. Vsako jutro so prisluhnili otroškim poletnim pesmicami in po svojih zmožnostih prepevali. V knjižnici smo si izposodili knjige na temo Varno s soncem in se na poti domov osvežili s kepico sladoleda. Za varnost in vidnost na cesti smo poskrbeli z odsevnimi jopiči.

Zapisala: Larisa Rastoder

MESEC MAJ V NAJDIHOJCI

Mesec maj je bil v našem vrtcu naklonjen Soncu, svetlobi in Kranjskim čebelam.

Otroci so preko dejavnosti skozi jogo pozdravljali Sonce, peli in plesali na pesem Čebelice – Ribič Pepe. Obiskali Mestno knjižnico in si ogledali razstavo o čebelah. S kredami risali sence na asfaltnem igrišču, se igrali s senčnimi lutkami. Ogledali so si kratek film o Soncu; Lepši svet – Uporabimo sonce, ter se igrali gibalne igre senc preko kartic. S sodelavko sva izdelali svetlobno škatlo, ki je potovala po oddelkih. Na svetlobni škatli je bil droben pesek po katerem so otroci risali s prsti.

20. maj je svetovni dan čebel, zato smo velik del meseca posvetili Kranjskim čebelam. V našem oddelku smo izdelali čebelnjak na katerem je bilo petnajst panjskih končnic. Panjske končnice so izdelali, narisali otroci vseh oddelkov. Čebelnjak je krasil oglasno desko v prostorih vrtca.  Na vsakem panju je bil pripet listek z različnimi nalogami in vprašanji, katere je vsak oddelek uresničeval po svojih zmožnostih. V naravi so otroci šteli čebelice in druge travniške živalice ter si ogledali pravi čebelnjak. Po oddelkih je potovala tudi knjiga z naslovom Čebelčnjaček (U. Vinder). Ogledali so si kratek film o Čebelah – Firbcologi in Čebelici Klari – Kranjski čebeli. Ob koncu meseca pa so si otroci ogledali predstavo z naslovom, Pikapolonica in pike, ki smo jo zaigrale vzgojiteljice vrtčevskih oddelkov.

Zapisala vzg. Urška

Obisk dijakov Gimnazije Škofja Loka

V četrtek, 23. maja so nas obiskali dijaki Gimnazije Škofja Loka. V mesecu maju so v okviru Unescovega  projekta Menjaj branje in sanje člani Interact kluba na šoli zbirali knjige. Glavni cilj projekta je, da razveselijo otroke s knjigami, ki jih sami ne potrebujejo več. Ponosni smo, da so obiskali našo enoto. V zahvalo smo dijakom in njihovi mentorici prof. Ani Prevc Megušar pripravili kratek kulturni program, kjer se je vsaka skupina predstavila s petjem, deklamiranjem ali plesom. Otroci so težko pričakovali njihov obisk. En deček je v pogovoru izjavil: »Upam, da pridejo tudi fantje«. Po kratkem kulturnem programu, na katerem sta bili prisotni tudi naša ravnateljica Urška Kejžar ter pomočnica ravnateljice Tadeja Ferlež, so dijaki odšli v igralnice, kjer so izbrane knjige predstavili otrokom.  Dijaki so otrokom prebirali pesmi, kratke zgodbe ali jim zastavili kakšno uganko. Otroci so jih z navdušenjem sprejeli in jih z veseljem poslušali. Otrokom smo omogočili, da so dijakom postavljali različna vprašanja. Tudi dijaki in pomočnica ravnatelja loške gimnazije, Ana Megušar Prevc, so bili veseli prijetnega druženja.

APRIL

V vrtcu Najdihojca smo obeležili dan Zemlje s številnimi aktivnostmi. Otroci so se veselo podali na podnebni tek okrog vrtca, kjer so skupaj pretekli več kot 2 km in si prislužili zaslužene medalje. Pri izdelavi štafetne palice so sodelovale vse skupine, med tekom pa so se med seboj spodbujale in si jo predajale z velikim veseljem. Kasneje so na svojih risbah izražali svoje spomine in občutke, ki so jih doživeli med aktivnostjo ter sodelovanjem z vsemi udeleženimi.

Pri ustvarjanju plakata o tem, kaj ima Zemlja rada in česa ne mara so otroci razmišljali o pomenu varovanja okolja.

Pobirali smo smeti za čist planet in raziskovali pomen zemlje za rastline, živali in ljudi. Ustvarjalni pristop risanja na deblih ob dnevu dreves je otrokom omogočil, da so se povezali z naravo in obenem izrazili svojo kreativnost. Praznovali smo tudi mednarodni dan otroških knjig, kjer so se otroci preizkusili v vlogi pisateljev in ilustratorjev ter ustvarjali svoje zgodbe, ki so jih kasneje s pomočjo vzgojiteljic prenesli na papir in jih obogatili s čudovitimi ilustracijami.

Kolektiv vrtca Najdihojca

APRIL

V mesecu aprilu smo se seznanjali z varnim načinom življenja, z varnim vedenjem v prometu, živeti in ravnati varno v različnih okoljih: doma, v vrtcu, v prometu, v prostem času, pri igri, pri športu. Otroci so se seznanili, da je potrebno v prometu biti viden in previden (obvezna uporaba odsevnih jopičev). Vsakodnevno smo se sprehajali po prometnih poteh, hodili po pločniku, se seznanjali, prepoznavali, in poimenovali prometne znake, vozila… obiskali so glavno avtobusno postajo v Kranju, kjer so se seznanili z varnostnimi pasovi na avtobusu, spoznali so, da je treba za varnost poskrbeti tudi na avtobusu. Seznanili so se z  delom šoferja. S prometnimi znaki in prometno signalizacijo pa so se seznanjali tudi preko igre v igralnici, kjer so imeli ponazorjene prometne poti. Starši so vsakodnevno sodelovali in bili aktivni pri beleženju: pravilne uporabe varnostnega sedeža in pripenjanjem z varnostnim pasom, uporabi čelade na skiroju, poganjalcu… otroci so se na asfaltni površini vozili s poganjalci in skiroji, premagovali so nastavljene ovire (stožce), se lovili in prosto vozili. Vključeni so bili v igro, kjer so bili pozorni na barve semaforja (zelen balon – pelji, rdeč balon –  stoj). V igralnici so izdelali semaforje in avtomobile iz odpadlih materialov. Povabljeni so tudi policisti, ki nas bodo obiskali po praznikih.

NARAVOSLOVNI DAN V VRTCU NAJDIHOJCA

V vrtcu Najdihojca smo se odločili, da bomo spodbudili radovednost in raziskovanje med otroki na poseben način. Organizirali smo naravoslovni dan, kjer smo skupaj s študenti Biotehniške fakultete pod vodstvom profesorja za biologijo raziskovali raznolikost in čarobnost narave.

Med rastlinami smo spoznali vrčnico, ki ima zanimiv način prehranjevanja, saj se majhni insekti prilepijo na njene lepljive liste, listi pa se začnejo zvijati navzdol, kar vodi v potapljanje ulovljenih plenov. Podobno kot vrčnica, ima tudi mesojedka liste, ki so opremljeni z drobnimi dlačicami, ki izločajo lepljivo snov, v katero se ujamejo žuželke in se ne morejo več osvoboditi. Spoznali smo mimozo, ki se odziva na dotik in mah, ki ima rad vodo. Otroci so se naučili zanimivosti o rastlinah, ki jih delajo tako posebne.

Med živalmi smo srečali ščurke, ki so odlični reciklažerji, želvo sklednico, ki se prilagaja različnim okoljem, mokarje, ki se odlično skrivajo v blatu in močerade, ki se prehranjujejo z majhnimi živalmi.

Otroci so navdušeno odkrivali skrite podrobnosti naravnega sveta s pomočjo lup in drugih raziskovalnih pripomočkov, s tem so razvijali tudi spretnosti opazovanja in raziskovanja. Svoje vtise so izražali tudi skozi risanje risbic.

Naravoslovni dan nas je popeljal v svet odkritij in med nami vzbudil različna čustva, od navdušenja in radovednosti do presenečenja in občudovanja, obenem pa je  poglobil spoštovanje do narave pri vseh udeleženih.

Zapisala vzg. Tamara

MAREC

V mesecu marcu se nam je pridružila praktikantka Ž.M., katero so otroci z veseljem vključevali v njihovo igro, sprehode, likovno ustvarjanje ipd. tudi v mesecu marcu smo se odpravili v pravljično sobo v MKK, kjer nam je knjižničarka predstavila vsebino knjige Bobek in barčica (Anja Štefan).
V vrtcu so si otroci ogledali igrano predstavo Pomladna, katero nam je predstavil Teater za vse. Otroci so z nastopajočimi komunicirali in bili vključeni s kratkimi vprašanji.
Na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca smo z otroci in starši spustili naše gregorčke (katere smo izdelali v vrtcu) v reko Kokro. Vsak otrok je prižgal svečko in spustil svoj čolniček (met luči v vodo).

Vsakodnevno so otroci bivali na prostem, raziskovali bližnje travnike in gozdove, seznanjali se z znanilci pomladi, premagovali naravne ovire (preskakovanje luž, hoja po različnih gozdnih podlagah) nabirali vejice, vonjali cvetlice… seznanili so se z novimi pesmicami, prisluhnili melodijam flavte in rokovali z MRI, za svoje mamice so izdelali šopek iz odpadlih naravnih materialov.

Larisa in Jelka

PRAZNUJEMO PRIHOD POMLADI

V mesecu marcu smo se v Najdihojci veselili prihoda pomladi. Otroci so likovno ustvarjali na temo pomladi in pomladanskega cvetja, vsaka skupina je izdelala skupinsko umetnino, ki zdaj krasi naše hodnike. Prav tako so naše stene oživele v barvitih pomladih motivih, ki so jih izdelali otroci. Otroci so bili pravi mali raziskovalci, v naravi so iskali in fotografirali znanilce  pomladi, opazovali so kalitev semen, poslušali so zgodbice in pesmice o pomladi, iz igralnic so se zaslišale lepe pesmi o ptičkih in cvetlicah, na prvi pomladni dan pa so se, okrašeni s pomladnimi okraski, podali v naravo in s pesmijo in plesom počastili ta poseben dan.

najdihojca
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri