Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

8 oddelkov I. starostnega obdobja
8 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

Novičke

NARAVOSLOVNI DAN V VRTCU NAJDIHOJCA

V vrtcu Najdihojca smo se odločili, da bomo spodbudili radovednost in raziskovanje med otroki na poseben način. Organizirali smo naravoslovni dan, kjer smo skupaj s študenti Biotehniške fakultete pod vodstvom profesorja za biologijo raziskovali raznolikost in čarobnost narave.

Med rastlinami smo spoznali vrčnico, ki ima zanimiv način prehranjevanja, saj se majhni insekti prilepijo na njene lepljive liste, listi pa se začnejo zvijati navzdol, kar vodi v potapljanje ulovljenih plenov. Podobno kot vrčnica, ima tudi mesojedka liste, ki so opremljeni z drobnimi dlačicami, ki izločajo lepljivo snov, v katero se ujamejo žuželke in se ne morejo več osvoboditi. Spoznali smo mimozo, ki se odziva na dotik in mah, ki ima rad vodo. Otroci so se naučili zanimivosti o rastlinah, ki jih delajo tako posebne.

Med živalmi smo srečali ščurke, ki so odlični reciklažerji, želvo sklednico, ki se prilagaja različnim okoljem, mokarje, ki se odlično skrivajo v blatu in močerade, ki se prehranjujejo z majhnimi živalmi.

Otroci so navdušeno odkrivali skrite podrobnosti naravnega sveta s pomočjo lup in drugih raziskovalnih pripomočkov, s tem so razvijali tudi spretnosti opazovanja in raziskovanja. Svoje vtise so izražali tudi skozi risanje risbic.

Naravoslovni dan nas je popeljal v svet odkritij in med nami vzbudil različna čustva, od navdušenja in radovednosti do presenečenja in občudovanja, obenem pa je  poglobil spoštovanje do narave pri vseh udeleženih.

Zapisala vzg. Tamara

MAREC

V mesecu marcu se nam je pridružila praktikantka Ž.M., katero so otroci z veseljem vključevali v njihovo igro, sprehode, likovno ustvarjanje ipd. tudi v mesecu marcu smo se odpravili v pravljično sobo v MKK, kjer nam je knjižničarka predstavila vsebino knjige Bobek in barčica (Anja Štefan).
V vrtcu so si otroci ogledali igrano predstavo Pomladna, katero nam je predstavil Teater za vse. Otroci so z nastopajočimi komunicirali in bili vključeni s kratkimi vprašanji.
Na predvečer godu sv. Gregorja, 11. marca smo z otroci in starši spustili naše gregorčke (katere smo izdelali v vrtcu) v reko Kokro. Vsak otrok je prižgal svečko in spustil svoj čolniček (met luči v vodo).

Vsakodnevno so otroci bivali na prostem, raziskovali bližnje travnike in gozdove, seznanjali se z znanilci pomladi, premagovali naravne ovire (preskakovanje luž, hoja po različnih gozdnih podlagah) nabirali vejice, vonjali cvetlice… seznanili so se z novimi pesmicami, prisluhnili melodijam flavte in rokovali z MRI, za svoje mamice so izdelali šopek iz odpadlih naravnih materialov.

Larisa in Jelka

PRAZNUJEMO PRIHOD POMLADI

V mesecu marcu smo se v Najdihojci veselili prihoda pomladi. Otroci so likovno ustvarjali na temo pomladi in pomladanskega cvetja, vsaka skupina je izdelala skupinsko umetnino, ki zdaj krasi naše hodnike. Prav tako so naše stene oživele v barvitih pomladih motivih, ki so jih izdelali otroci. Otroci so bili pravi mali raziskovalci, v naravi so iskali in fotografirali znanilce  pomladi, opazovali so kalitev semen, poslušali so zgodbice in pesmice o pomladi, iz igralnic so se zaslišale lepe pesmi o ptičkih in cvetlicah, na prvi pomladni dan pa so se, okrašeni s pomladnimi okraski, podali v naravo in s pesmijo in plesom počastili ta poseben dan.

SKRB ZA PTICE POZIMI

Prve marčevske dni so že pozdravile ptice s svojim petjem in naznanjale prihod pomladi. Najdihojčki pa smo poskrbeli , da jim tudi v mrzlih dneh ni bilo hudo. Z spretnimi prstki smo naredili krmilnice, natrosili vanj semena in le te namestili v naravo. Tudi na ograjo so velikokrat priletele ptice, mi pa smo jih tiho opazovali iz igralnice, ko so zobale hrano. To nas je še posebej razveselilo.

Prepevali smo pesmi o pticah, prebirali pravljice in spoznavali imena tistih ptic, ki jih najpogosteje srečamo v našem okolju.

Igralnico in hodnike smo okrasili z likovnimi izdelki in postavili ptice na razstavo. Sedaj pa komaj čakamo, da nas bo pobožalo toplo sonce in nas ob jutrih pozdravljalo ptičje žvrgolenje.

 

kolektiv vrtca Najdihojca

MESEC FEBRUAR

Ker je naš oddelek vključen v projekt EKOBRANJE za EKOŽIVLJENJE smo  se v mesecu februarju, v mesecu kulture z otroci ponovno odpravili v knjižnico. Spoznali smo knjižnico v vrtcu in pravljično sobo v MKK. Pravljičar jih je seznanil z vsebino Zelo lačne gosenice in jim predstavil tudi ostale knjige (velike, male, s trdimi platnicami, s slikami, z besedilom ipd) imeli so možnost tudi sami raziskovati pravljično sobo in se v njej igrati. Preko NTC metode so peli pesmico Gosenica. Po osvojeni knjigi in pesmici pa smo skupaj izdelali gosenice iz odpadih materialov in jih razstavili na hodniku.

JANUAR

V mesecu januarju smo se družili z Muco Copatarico. Z otroci smo obiskali MKK in se seznanili s potekom izposoje knjig. Med policami smo iskali Muco Copatarico in jo seveda ponosno odnesli v vrtec. Tako kot Copatarica smo tudi sami zašili copatke, razvrščali smo jih po barvah, skrivali in iskali v igralnici. Mucin dom smo iskali v gozdu in na daljših sprehodih po naselju Planina, ker doma nismo našli smo ga izdelali sami. Za pomoč smo prosili tudi šiviljo, izdelala nam je Mucin dom v katerem se vsak dan igramo. Ker so bili otroci zelo pridni in so igrače, copate, oblačila, obutev… pospravljali vsak dan jih je Muca Copatarica obiskala.

PUSTNE ZABAVE, PISANI HODNIKI IN IGRALNICE TER KULTURNI MESEC FEBRUAR

V vrtcu Najdihojca se je v februarju plesalo, pelo, izdelovalo maske in okraske. Otroci so usvajali pomen branja, obiskali mestno knjižnico ter preko slikopisov in opisov pripovedovali tudi sami. Spoznavali so  kulturo Slovencev, običaje ter praznike. Ob plakatih, slikah, knjigah in namiznem gledališču (kamišibaj) so se vživljali v življenje Franceta Prešerna ter si v mestu ogledali njegov spomenik, gledališče ter dom. Za zabavo smo skrbeli vsak trenutek ter otrokom omogočili nastope v Domu upokojencev Kranj, povorko pustnih šem, ples v igralnicah, hojo po čutni poti ter ogled ljudskega običaja »pokop pusta«, katerega smo uprizorili na asfaltni ploščadi. Nekateri oddelki so se vključili v projekt #NARIŠISRCE#  (ozaveščanje o srčnih napakah) ter z risbo podprli  bolne ter ozavestili pomen zdravja.

Dejavnosti predstavili Tjaša Ovniček in Jana Škrjanc.

Veseli december

Mesec december je čarobni mesec, mesec radosti in veselja. Za še bolj praznično vzdušje smo v vrtcu Najdihojca vzgojiteljice poskrbele s pestrimi dejavnostmi.

V začetku decembra smo izdelovali okraske in okrasili naše igralnice in hodnike vrtca. Vsak dan smo odpirali naloge iz skupnega adventnega koledarja in odštevali dni do božiča in počitnic. Ob prihodu v vrtec je otroke in starše  vedno dočakala praznična glasba, ki se je širila po naših hodnikih čez dan in nam pričarala toplo vzdušje. Iz slanega testa so otroci izdelali, oblikovali in barvali okraske za našo skupno, vrtčevsko smreko. Otroci so si ogledali predstavo “Dobri snežak”, ki so jo odigrale vzgojiteljice iz jasličnih oddelkov našega vrtca. Obiskal nas je Dedek Mraz, ki je otroke še posebej razveselil s skupnim fotografiranjem in kupom novih igrač. Otroci so poslušali branje in pripovedovanje pravljic, prepevali pesmice, plesali, sejali pšenico, ustvarjali in se igrali. Ogledali smo si okrašeno mesto Kranj. Otroci so raziskovali, preizkušali in se igrali z moko ter gnetli testo. Po igralnicah se je širil vonj po piškotkih, ki smo jih pekli. Izvedli smo srečanje s starši in otroki ob praznični čajanki. Druženja so potekala v sproščenem vzdušju, ki je privabljal veselje in nasmeh na obraz tako pri otrocih, kot tudi pri odraslih. Mesec december smo zaključili s kinom in pokovko v skupnem prostoru našega vrtca.

Kolektiv vrtca Najdihojca

najdihojca
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri