Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

8 oddelkov I. starostnega obdobja
8 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

Novičke

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK

Tako kot vsako leto je tudi letos, v petek, 17.11.2023, potekal tradicionalni slovenski zajtrk s sloganom »Kruh za zajtrk, super dan«.
Otroci so v tem tednu spoznali zdravo hrano, čebele in njihov pomen ter panjske končnice. Ves teden so otroci izdelovali čebele, panje, peli pesmico Janeza Bitenca »Čebelica« in poslušali skladbo Lojzeta Slaka »Čebelar«.
Z veseljem smo okrasili hodnik in igralnico ter pripravili degustacijski kotiček za starše, predvsem pa se posladkali z medom, maslom, mlekom, kruhom in jabolki, ki smo jih dobili iz lokalnih slovenskih kmetij.

Zapisali: Jana Škrjanc in Karmen Omejc

Obisk Kulturnega bazarja v regiji 2023

Na lep sončen oktobrski dan sva sodelavki iz Kranjskih vrtcev odšli na slovensko obalo v želji po novem znanju na področju kulture, umetnosti in jezika.
Udeležili sva se sedem različnih predavanj in delavnic na temo umetnosti. Po pozdravnem nagovoru nas je ga. izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget seznanila s preteklostjo Kopra in njegovih prebivalcev. V predavanju z naslovom “Mostovi sobivanja: povezovanje in preseganje mej” smo se seznanili od selitev Italijanov do priseljevanja slovencev na območju slovenske obale in prihod državljanov iz držav bivše Jugoslavije.
Na predavanju v »Borilnici« z naslovom “Beremo dojenčkom in malčkom” sva si pridobili nova znanja o primerni otroški literaturi in načinu podajanja le te. Ga. Tina Škrokov nam je predstavila projekt, ki ga izvaja v knjižnici in vključuje najmlajše otroke od šestih mesecev pa vse do drugega leta starosti. Navedla je nekaj primerne literature za to starostno obdobje, kot so: kartonka “Mali princ za najmlajše”, zbirka knjig Škratje (v sadovnjaku, na kmetiji itd.) avtorice Barbare Gregorič Gorenc, kjer je besedilo pisano v rimah ter knjige brez besedila, kot na primer Deček in hiša. Predstavili so nam tudi spletno stran (https://druzina.pismen.si), ki je v pomoč tako strokovnim delavcem kot tudi staršem.
Udeležili sva se tudi predstavitve aplikativne uporabe primorskega občasnika “Svetilnik”, ki je namenjen otrokom in tudi strokovnim delavcem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. V častniku lahko strokovni delavci najdejo več različnih idej za delo.
V prostorih Pokrajinskega muzeja so se nam predstavili štirje muzeji (Pomorski muzej, Vojaški muzej v Pivki, Notranjski muzej Postojna in Pokrajinski muzej Koper) s svojimi bogatimi pedagoškimi programi za vrtce.
V Taverni Koper so se na stojnicah predstavljala različna društva in organizacije s področja umetnosti, jezika in kulture.
Zadnje predavanje je vodila ga. izr. prof. Jelena Sitar Cvetko, ki je mojstrica v kamišibaju in umetnosti na tem področju. Nekaj besed je namenila izvoru in zgodovini kamišibaja. Odigrala nam je več predstav: “Grdina pod kamnom”, “Muca kuharica”, “Tehtanje duš”, “En mali …” in “Optična prevara”. Avtorji zgodb in pesmi so sicer različni, a za ilustracije je vedno poskrbela ga. Jelena. Vsi nastopi so bili občudovanja vredni, gospa Jelena pa nam je zaupala tudi vse trike za dobro izvedbo nastopa v praksi.
Med odmorom pa sva si ogledali tudi razstavo “Kulturoplov” v Mali loži.
Tukaj je zapisan le en mali košček mozaika, ki sva ga imeli možnost doživeti.

Zapisali: Tamara Medja in Alja Tičar

ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI

 

Letošnji teden otroka je potekal od 2. do 8. oktobra z naslovom  ZAKAJI IN ZATOJI RADOVEDNOSTI.

Za naše »najdihojčke« smo pripravile zanimive delavnice in pogovore. Pogovarjali smo se npr: Zakaj sem vesel-a? Zakaj imam rad-a mamico/očija? Zakaj sem žalosten/žalostna? Zakaj sem jezna /jezen? Zakaj rad-a pridem v vrtec?

Otroci so aktivno sodelovali na cicibanijadi, na športnem dopoldnevu na igrišču vrtca Najdihojca ter na igriščih ob vrtcu Najdihojca, kjer smo skupaj z otroki postavili poligone in gibalne izzive ter se razgibali s pomočjo športnih pripomočkov.

Otroci so konstruirali iz lesenih, plutovinastih ali plastičnih kock, sodelovali v čutnih delavnicah v igralnicah ali na sprehodu v naravo, brali in prebirali slikanice ter revije, pripovedovali ob knjigah, slikah, rajali, peli ter gibalno spremljali pete pesmi v igralnicah ali na prostem, pekli palačinke…

Otroci so v tednu otroka nabirali naravni material v bližnji in daljni okolici vrtca ter nato z njim ustvarjali v igralnicah ali na prostem.

Kolektiv vrtca Najdihojca

MNOŽIČNI TEK

Atletska zveza Slovenije nas je povabila k sodelovanju na MNOŽIČNEM TEKU ZA OTROKE POD SLOGANOM »ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO« .

V torek, 26.9. 2023 je v vrtcu Najdihojca teklo 152 otrok v starosti od 2 do 6 let.
Že pred zajtrkom smo se v skupinah pogovarjali o pričakovanem dogodku, zato smo se pri zajtrku pošteno najedli, (sirova štručka in bela kava, njam). Strokovne delavke smo pred dogodkom obvestile starše, da so otrokom za ta dan pripravili športna oblačila in obutev.

S tekom spodbujamo otroke k atletskim korakom in jih tako želimo ozavestiti o pomenu zdravega načina življenja. Gre za najbolj množičen tek otrok v Sloveniji. Tek smo izpeljali v dopoldanskem času okoli našega vrtca.

Otroci so sodelovali pri pripravah na dogodek, prenašali pripomočke, barvali napise, postavljali stožce, se »ogreli« z različnimi vajami, tekli različne dolžine prog, navijali za druge, se veselili svojih dosežkov, prejeli zaslužene medalje, se z veseljem fotografirali, se veselili diplom, pili in malicali po teku, se pošteno najedli pri kosilu ter odpočili po čudovitem dogodku.

Športni pozdrav.
Kolektiv vrtca Najdihojca in naši najdihojčki.

SLOVO POLETJU IN POZDRAV JESENI

Minili so prvi dnevi novega šolskega leta. Vstopili smo v tirnice vsakdana, vendar pa se nam v vrtcu že marsikaj dogaja. V tednu pred prvim jesenskim dnem so otroci:

– ustvarjali v jesenskih barvah,
– se igrali s plodovi jeseni,
– čisto sami pripravili jesensko sladico, sadno-mlečni napitek, okušali zeleno in ob pomoči svojih vzgojiteljic pripravili sadno kašo,
– opazovali spreminjanje narave na polju, gozdu in drevesih na poti vsakdana,
– raziskovanje so nadaljevali v bližnjih gozdičkih in se igrali,
– si ogledali kamišibaj »Jagolko«, prešetvali jabolka in okušali,
– izdelali svoje jabolko v obliki pretikanke,
– se gibalno izražali ob petju Ježek in medved.

Vsaka skupina je izdelala dva jesenska likovna izdelka za razstavo na stopnišču in ograji pri vhodu v vrtec.

Pa en lep jesenski pozdrav od strokovnih delavk vrtca Najdihojca.

PISANO POLETJE IN RAZGIBANI DNEVI V VRTCU NAJDIHOJCA

Otroci so se igrali gusarje, kralje, kraljice, ribiče ter se udeležili kino predstave. V jutranjih urah so izkoristili čas za sprehode in hlajenje ob reki Kokri. Vodne dni so si privoščili tudi na igrišču vrtca.

ZAKLJUČNO SREČNJE MINI MATURANTOV

V petek smo se dopoldne zbrali na igrišču, da slavnostno praznujemo slovo malih maturantov od vrtca. Na stopnišču smo izobesili veliko belo platno, na katerega so se podpisali vsi mali maturanti. Na igrišču so nato otroci zapeli slavnostno pesem Mini maturanti, se poveselili in se na koncu še posladkali s sladoledom. Srečanje je potekalo v prijetnem vzdušju.

Kolektiv vrtca Najdihojca

Srečanje s starši – IGRE BREZ MEJA

V torek, 9. 5. 2023 ob 17.15, smo imeli Igre brez meja v sklopu Mali sonček.

Pripravili smo sedem različnih gibalnih iger za otroke in njihove starše.

 

In sicer:

  • Pajkova mreža – kjer so iskali poti med napeto elastiko.
  • Drugačna hoja – pri kateri sta starš in otrok hodila sinhrono ter v stiku.
  • Podajanje žog – na različne načine.
  • Ristanc malo drugače – starš in otrok istočasno vsak na svoji poti s pomočjo obročev na tleh.
  • Met skozi obroč – z žogo so ciljali v sredino obroča.
  • Vožnja samokolnice – vozi samokolnico in v njej žogo med ovirami.
  • Prenašanje žog – na veliki lopatki nosi žogico med ovirami, vijuga in prestopa.

Za okrepčilo nismo pozabili. Odžejali in posladkali so se.

Vsak je dobil svoj kartonček in za nagrado pridobil »štampiljko«.

Obiskalo nas je mnogo otrok, staršev, bratcev, sestric, dedkov in babic.

Kolektiv enote Najdihojca vrtec

najdihojca
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri