Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

8 oddelkov I. starostnega obdobja
8 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

Novičke

PUST V VRTCU NAJDIHOJCA

Na pustni torek je bilo veselo in razigrano tudi v vrtcu Najdihojca.

Na hodnikih so se maškare sprehodile po »modni pisti«,  maske so se predstavile po skupinah…

Odzvali smo se vabilu Doma upokojencev, kjer smo se sprehodili in zaplesali med starostniki, v pustnem sprevodu pa smo se veseli in razigrani podali v staro mestno jedro.

Seveda pa smo si zaslužili tudi marmeladni krof.

Februar- mesec kulture

V mesecu februarju so bili otroci vrtca Najdihojca zelo ustvarjalni. Likovno so ustvarjali v različnih tehnikah,  naslikali so portret Franceta Prešerna in pri tem uporabili  tudi izvirno tehniko barvanja  s kavo. Obiskali so Prešernov gaj in Prešernov trg ter si ogledali zanimivo razstavo ilustracij del Prešernove nagrajenke Anje Štefan.

Stene vrtca smo polepšali z verzi znanih pesmi, ki so otrokom blizu.

Sami so šivali lutke in uprizorili pravo lutkovno predstavo.

Seznanili so se s pomenom knjige in kulturno ustanovo – knjižnico.

V vrtcu Mojca so si ogledali folklorno predstavitev slovenskih in srbskih plesov.

Vrtec Najdihojca obiskala skupina folkloristov Iskraemeco

Nastop slovenskega in srbskega ljudskega plesa.

 

Sreda, 15. 2. 2023 je bilo v vrtcu Najdihojca plesno in veselo. Ker je februar kulturni mesec se nam je porodila ideja, da spoznamo slovenski ljudski ples. Zato smo v vrtec povabili Folklorno skupino Iskraemeco, ki oživlja in ohranja stare ljudske plese.

V našem vrtcu pa imamo šest predšolskih otrok, ki se učijo peti, plesati in igrati na srbske ljudske pesmi. Z enim od staršev se dogovorimo, da nam otroci srbski ljudski ples tudi predstavijo.

Na ogled smo povabili vse skupine otrok in vzgojiteljice vrtca Najdihojca. Zbrali smo se v telovadnici enote Mojca, saj je le tam večji prostor. Prva nam je zaplesala skupina Iskraemeco, ki sta jih vodila Matej Logar in Nika Velikonja. Zaplesali so trije pari na pesmi z naslovom, “Ta potrkano, Rašplja in Ob bistrem potočku je mlin.” Predstavili so nam žensko in moško narodno nošo (obleka, nakit, frizura obutev). S skupino so zaplesali tudi vsi otroci na pesem, “Ob bistrem potočku je mlin.”

Za njimi so se predstavili trije pari vrtčevskih otrok, ki jih je vodil Daniel Vucevic. Predstavili so nam ples na pesmi iz centralne Srbije. Učijo in igrajo pa se tudi igre iz Šumijade, Leskovca, Pčije itn. Oblečeni so bili v nošo. Tako dečki, kot deklice so nosili bele srajce (košulju). Deklice so imele na srajci izvezene rožice. Poleg srajce so imele še predpasnik (kacelju), rdeč pas, žabice in bolero (jelek). Dečki so imeli oblečene hlače, nogavice in pas (pojas).

Folklorna skupina otrok Iskraemeco in vrtčevski otroci, so slovenski in srbski ljudski plesni nastop izvedli odlično. Ustvarili so pravo plesno harmonijo. Publika je ob plesnem nastopu pela, plesala, se veselila in neizmerno uživala. Bilo je lepo, kar dokazujejo fotografije. Želimo  si še nadaljnega sodelovanja.

Zapisala: dipl. vzg. Urška Zibelnik

PRELEP PRAZNIČNI ČAS

Tudi letošnji december smo se v vrtcu Najdihojca potrudili, da smo skupaj z otroki doživeli prijetne praznične trenutke. Skozi igro smo ustvarjali krasne novoletne izdelke, spoznavali ljudsko izročilo, veliko peli in plesali ter brali pravljice, ki so nas popeljale v čudovit praznični čas. Da bi del vsega delili s starši, pa smo le te povabili na sprehod z lučkami do lepo okrašenega mestnega jedra.

kolektiv vrtca Najdihojca

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V VRTCU NAJDIHOJCA

Na dan slovenske hrane, 18. Novembra, je po vrtcih in šolah potekal Tradicionalni slovenski zajtrk. Otroci so ta dan jedli domača jabolka, med, kruh in maslo. Po skupinah so spoznavali pomen zdravega zajtrka, strokovni delavci pa smo jih seznanili tudi s tem, kako do medu sploh pridemo. Ves teden so se v skupinah izvajale dejavnosti na temo čebel, otroci so si ogledali čebelnjake, spoznavali kaj so panjske končnice ter prepevali pesmico Janeza Bitenca »Čebelica«. Za starše smo pripravili degustacijske kotičke, kjer so lahko zdrav slovenski zajtrk okusili tudi sami.

Teden otroka

Letošnji teden otroka je potekal od 3. do 9. oktobra z naslovom SKUPAJ SE IMAMO DOBRO.

Za naše »najdihojčke« smo pripravili zanimive delavnice in pogovore. Pogovarjali smo se npr: Kdaj sem imam-o dobro v vrtcu. Kakšen je moj najboljši dan v vrtcu. Moja najljubša igra v vrtcu. Moja najljubša igrača v vrtcu.

Otroci so aktivno sodelovali na cicibanijadi, na športnem dopoldnevu na igrišču vrtca Najdihojca ter na igriščih ob vrtcu Najdihojca, kjer smo skupaj z otroki postavili poligone in gibalne izzive ter se razgibali s pomočjo športnih pripomočkov.

Za otroke smo pripravili matematične naloge v kanjonu reke Kokre.

Otroci so konstruirali iz lesenih, plutovinastih ali plastičnih kock, sodelovali v čutnih delavnicah v igralnicah ali na sprehodu v naravo, brali in prebirali slikanice ter revije, pripovedovali ob knjigah, slikah, rajali, peli ter gibalno spremljali pete pesmi v igralnicah ali na prostem.

Otroci so v tednu otroka nabirali naravni material v bližnji in daljni okolici vrtca ter nato ustvarjali
v igralnicah ali na prostem.

Kolektiv vrtca Najdihojca

JESENSKE DOGODIVŠČINE V VRTCU NAJDIHOJCA

Poletne temperature so nas razveseljevale tudi v septembru in mi smo veliko časa preživeli v naravi, kjer smo spremljali spreminjanje narave. Pričakali smo jesen in uživali v njeni barvitosti. Otroci so se uvajali v novo okolje, prestopili v starejše oddelke ter se veselili ponovnega druženja po poletnih počitnicah.
V vrtcu Najdihojca so se odvijale zanimive dejavnosti tako v oddelkih, kot tudi na prostem. Strokovne delavke so prednost dale gibalnim izzivom, matematičnem mišljenju ter ustvarjanju.

KOLETKTIV VRTCA NAJDIHOJCA

Rajanje ob prvem jesenskem dnevu

V razvojnem oddelku smo skupaj proslavili prvi jesenski dan. Začeli smo s petjem jesenskih pesmih. Nato smo skupaj se igrali na igrišču, opazovali in pokali smo velike milne mehurčke. Za zaključek smo jedli okusne palačinke in pili topel kompot. Vsekakor komaj čakamo na preostale jesenske dobrote in zabavne jesenske dni.   

najdihojca
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri