C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

030 463 790

kekec@kranjski-vrtci.si

1 oddelek prvega starostnega obdobja
2 oddelka drugega starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Vrtec Kekec se nahaja v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov, polja in reke Kokre.

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO V VSEH LETNIH ČASIH” večkrat odhajamo na sprehode v bližnjo okolico, kjer otroci sami opazujejo, raziskujejo in se preko igre učijo skozi lastno izkušnjo. Strokovne delavke skrbimo za to, da čim več aktivnosti prenesemo na prosto, v naravo, na igrišče vrtca. Otrokom omogočamo vsakodnevno bivanje na svežem zraku.

Za naš simbol vrtca smo izbrali Kekca, ki je živehen, vesel, razigran, pogumen in vedno v gibanju sredi prelepe narave v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Blizu imamo tudi mesto, zato se lahko večkrat odpravimo do mestnega jedra in izkoristimo možnosti, ki nam jih ponuja, si ogledamo kulturne ustanove, tržnico, obiščemo knjižnico in tako še dodatno popestrimo bivanje v vrtcu.

V vrtec ob posebnih priložnostih povabimo starše, da nam predstavijo svoj poklic, hobi, šport ipd. Poleg vsakodnevnih srečanj, se s starši srečujemo tudi na bolj zabavnih srečanjih, kot so: novoletna srečanja, Kekčev dan- igre brez meja in razne delavnice ter zaključna srečanja z nastopi otrok. Skupaj gremo radi tudi na kakšen pohod, kjer se lahko bolje spoznamo hkrati pa krepimo naše zdravje in dobro počutje.

Novičke

GOSPODIČNA POMLAD

Vrtec Kekec je v mesecu marcu obiskala gospodična Pomlad. Po pusti, hladni zimi, ko smo vsi skupaj že komaj pričakovali toplejše dni, smo se odločili, da pomlad pozdravimo v vsem svojem sijaju. Vzgojitelji smo načrtovali in z otroki zasnovali prav posebno kulturno obarvano presenečenje, pravo umetniško stvaritev, kjer ni manjkala niti glasba, niti ples. Najprej je skupina igralcev, oblečenih v čudovite kostume, ki so ponazarjali rožice, začarala občinstvo s svojim sporočilom o novem začetku. Naslednja skupina igralcev je zablestela kot cvetoči vrt, z ljudsko gibalno-rajalno igro Bela, bela lilija. Najstarejša skupina otrok je zapela pesmico Mali zvonček in odlično zaigrala zaključni del.
Gospodična Pomlad nam je za konec zaigrala na pihalne inštrumente, ki so čudovito pobožali naša ušesa in srca. Prečudovit dogodek nas je vse popeljal v čas pomladi, čas, ko se vse prebuja, ko se vse na novo rojeva. Čas novih začetkov.

POMLAD

                                                                         Čas za igro in raziskovanje

Odkrivanje narave:
Opazovanje razcvetenih cvetlic. Iskanje metuljev, poslušanje ter spoznavanje živali in njihovih navad v naravnem okolju.

Ustvarjanje :
Pomlad je čas ustvarjalnih projektov, kot so: risanje cvetlic, izdelava ptic in gnezd.

Vrtičkarje:
Otroci sodelujejo pri sejanju, skrbi za vrtne rastline, ter spoznavajo naravne procese.

Piknik v naravi:
Sprehod po gozdu, vožnja s kolesom, igranje na igrišču.

Športne dejavnosti:
Pomlad ponuja priložnosti za športne aktivnosti na prostem, kot je nogomet , košarka in, družinski pohodniški izleti.

SKUPAJ USTVARJAMO NEPOZABNE SPOMINE!

ALTERMED

V nedeljo, 17.3.2024 je naša enota Kekec sodelovala na sejmu Altermed v Celju.

Z otroki smo preko celega šolskega leta raziskovali živali na kmetiji in pripravljali jedi iz mleka. Skupaj s starši smo na popoldanskih delavnicah izdelali pravo kmetijo. Seveda smo z otroki kmetijo tudi obiskali. Gospa Damjana iz kmetije Strupi na Rupi nam je prijazno predstavila življenje na kmetiji. Ogledali smo si živali, poskusili grabiti, božali smo kokoške in izvedeli veliko novega. V skupini smo z otroki izdelali maslo, skuto, smuti, kuhali čokoladni puding, pekli skutino pito ter slastne palačinke.

Na sejmu smo naš vrtec predstavljali z naslovom Mleko, jogurt, maslo…vse to je prav slastno. Obiskovalci so lahko poskusili jagodni smuti in drobnjakov namaz, ogledali pa so si vse izdelke, katere so izdelali otroci, starši, bratci in sestrice.

Iz enote Kekec bi se zahvalile vsem staršem, Mestni knjižnici Kranj, okoliškim kmetijam, kuhinji ter sodelavkam iz ostalih vrtcev za sodelovanje, zbiranje lončkov ter pripravo jedi.

Ob tem smo si vsi skupaj prislužili ZLATO priznanje.

Strokovne delavke vrtca

PUST

Pustna ( Mira Voglar)

Tralala, hopsasa
pustne smo šeme,
tralala, hopsasa
nič nismo lene.

​Tralala, hopsasa
okrog se vrtimo,
tralala, hopsasa
in veselimo.

Ravno se je končal kulturni praznik, že se je pričel veseli pust. Otroci so spoznali pomen pusta, prepevali pustne pesmi in poslušali pravljico Cirkus vseh barv. Vsaka skupina otrok je izdelala maske in pustno dekoracijo, s katero je okrasila igralnice.

Na pustni torek so se po našem vrtcu sprehodile zanimive maškare. Otroci so se prelevili v različne živali, princeske in super junake. Zbrali smo se v starejši skupini. Najprej so morale maškare rešiti glasbeno uganko, nato so se predstavile in sprehodile po igralnici. Sledilo je pustno rajanje, kjer smo se zabavali in sprostili v prijetnem vzdušju. Po končani zabavi je sledilo kosilo, kjer smo se posladkali s slastnimi krofi.

Maškare letos nismo imele veliko dela s preganjanjem zime, zato smo lahko priklicale pomlad v našo deželo.

Strokovne delavke vrtca

SLOVENSKI KULTURNI PRAZNIK

8. februar je v koledarju označen kot slovenski kulturni praznik oziroma Prešernov dan. Je dela prost dan, zato smo v našem vrtcu imeli prireditev en dan prej.

Zbrali smo se v igralnici starejše skupine. Na mizah so bili postavljeni stari predmeti, ki jih je v tistem času uporabljal France: pero, črnilo in papir, svečnik, frakelj in steklenico, stare knjige in pleteno košaro.

Na prireditvi sta strokovni delavki pripovedovali »O dečku, ki je pisal pesmi«. Obiskal nas je dr. France Prešeren, kasneje pa se mu je pridružila tudi Primičeva Julija. Ob vsebini sta se strokovni delavki vživeli v lika. France je otrokom delil fige, na papir pisal pesmi, Juliji je izkazoval ljubezen, vendar ga je ona zavrnila.

Zvedeli smo veliko novega o njegovem življenju in delu. Prisluhnili smo njegovi poeziji  »Lipica« in » O Vrba«.

Po končani predstavitvi smo se seznanili z Zdravljico, ki je naša slovenska himna. Nato smo vstali in ji prisluhnili.

V našem vrtcu smo bili v kulturnem tednu aktivni. Pogovarjali smo se o dr. Francetu Prešernu in njegovih delih. Predvsem o Zdravljici in baladi Povodni mož. Nad pesnitvijo o Povodnem možu in Urški so bili otroci navdušeni. Zastavljali so različna vprašanja. Narisali so  zanimive Prešernove portrete, ki smo jih razstavili.  V igralnicah smo knjižne kotičke obogatili  s poezijo. Obiskali smo Mestno knjižnico, kjer nas je knjižničarka popeljala v svet knjig. Sprehodili smo se tudi skozi Prešernov Gaj.

Strokovne delavke vrtca

JANUAR

Juhuhu, Novo leto je tu in zdaj korakamo novim dogodivščinam naproti.

Z otroki v našem vrtcu smo se pogovarjali, kaj bi si želeli novega spoznati in prišli smo do spoznanja, da o veselju še ne vemo veliko. Zato smo zavihali rokave in skupaj skaširali balone, jih pobarvali, naredili zvezdice, obesili lučke in nastalo je naše vesolje. Različno vsebino in slikovno gradivo smo si pogledali v več knjigah, leksikonih in enciklopedijah ob tem pa se veliko novega naučili. Izdelali smo celo rakete in narisali rimske ceste.

Odpravil smo se na obisk knjižnice Kranj. Knjižničarka nas je prijazno pričakala in nam razkazala in razložila vse, kar še nismo vedeli o knjižnici.

Pa smo le dočakali prvi sneg….

V Kekcu smo to izkoristili in organizirali Kekčev zimski dan in odšli na najbližji hribček, kjer so se otroci spuščali z lopatkami. S snežnimi igrami smo nadaljevali z vsakodnevnim bivanjem na prostem na našem igrišču.

Kolektiv vrtca Kekec

kekec
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri