C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

030 463 790

kekec@kranjski-vrtci.si

1 oddelek prvega starostnega obdobja
2 oddelka drugega starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Vrtec Kekec se nahaja v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov, polja in reke Kokre.

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO V VSEH LETNIH ČASIH” večkrat odhajamo na sprehode v bližnjo okolico, kjer otroci sami opazujejo, raziskujejo in se preko igre učijo skozi lastno izkušnjo. Strokovne delavke skrbimo za to, da čim več aktivnosti prenesemo na prosto, v naravo, na igrišče vrtca. Otrokom omogočamo vsakodnevno bivanje na svežem zraku.

Za naš simbol vrtca smo izbrali Kekca, ki je živehen, vesel, razigran, pogumen in vedno v gibanju sredi prelepe narave v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Blizu imamo tudi mesto, zato se lahko večkrat odpravimo do mestnega jedra in izkoristimo možnosti, ki nam jih ponuja, si ogledamo kulturne ustanove, tržnico, obiščemo knjižnico in tako še dodatno popestrimo bivanje v vrtcu.

V vrtec ob posebnih priložnostih povabimo starše, da nam predstavijo svoj poklic, hobi, šport ipd. Poleg vsakodnevnih srečanj, se s starši srečujemo tudi na bolj zabavnih srečanjih, kot so: novoletna srečanja, Kekčev dan- igre brez meja in razne delavnice ter zaključna srečanja z nastopi otrok. Skupaj gremo radi tudi na kakšen pohod, kjer se lahko bolje spoznamo hkrati pa krepimo naše zdravje in dobro počutje.

Novičke

Tralala hopsasa pustne smo šeme

Pred pustnim časom so otroci spoznali šege in navade. Poskrbeli so za urejenost igralnic, hodnikov in garderob. Otroci so izdelali pustne maske, klobučke in dolge barvne verige. Prepevali so pustne pesmi in poslušali različne pravljice na to tematiko.

Praznovanje pusta je povezano z druženjem, zato so se na pustni torek maškare zbrale v igralnici starejše skupine, Najprej so morale rešiti glasbeno uganko, nato pa so se predstavile. Sledilo je pustno rajanje, kjer so se maškare zabavale in sprostile v prijetnem vzdušju.

Otroci srednje skupine so se sprehodili po bližnji okolici vrtca. Ustavili so se v prostorih krajevne skupnosti Vodovodni stolp.

Maškare so želele pregnati zimo in v mesto pripeljati pomlad.

Strokovne delavke vrtca

KULTURNI VRTILJAK

Vsi otroci so sodelovali na prireditvi pred Prešernovim praznikom. Naslov prireditve je bil      » Kulturni vrtiljak«. Mlajši otroci so zaplesali in zapeli Pleši medo, sredinčki so se predstavili s plesno točko Ob bistrem potoku je mlin, starejši otroci pa so zaplesali ljudski ples Zibenšrit. Strokovne delavke so recitirale Prešernovo poezijo.

V oddelku sredinčkov so se veliko pogovarjali o Slovenskem kulturnem prazniku. Spoznali so Franceta Prešerna, prisluhnili njegovi poeziji ter si ogledali, kaj vse nas danes spominja nanj. Sprehodili so se skozi Prešernov Gaj, si ogledali Prešernovo in Mestno hišo.

Mesec februar je bil v najstarejšem oddelku v znamenju kulture in ljudskega izročila. Igrali so se gibalne igre Trden most, Gnilo jajce, Abraham ma sedem sinov, Kruh pečen in poslušali slovenske ljudske pesmi za otroke. Zabavali so se ob izštevankah in šaljivkah iz knjige Enci benci na Kamenci.

Obiskali so Mestno knjižnico. Tam jih je pričakala knjižničarka Maja. Otroke je vodila skozi knjižnico, jim predstavila možnosti, ki jih le ta ponuja. Otroci so dobili uvid v knjižnično dejavnost. Ogledali so si tehnični stroj, ki pomaga pri razvrščanju knjig. Na koncu so v pravljični sobi skupaj s knjižničarko prebirali in preštevali pike v zanimivi Čarobni knjigi.

Kultura mora biti del nas. Vzeti si moramo čas za glasbo in pisano besedo, da jo ohranjamo.

Strokovne delavke vrtca

UTRINKI MESECA JANUARJA

ZIMA JE PRIŠLA …

V mesecu januarju smo se v vrtcu razveseli prvih snežink. Otroci mlajšega oddelka so se najprej igrali s snegom v igralnici. Raziskovali so ga z vsemi čutili. Slikali so s čopiči na temo zime in uživali v prijetnem vzdušju.  Na sprehodu so nabrali veje forzicije. V vrtcu so vrč napolnili z vodo in ga z vejami postavili na okensko polico. Po dveh tednih opazovanja je forzicija zacvetela.

V oddelku sredinčkov so otroci spoznali pravljico Rokavička. Poimenovali so različna oblačila, izrezali oblačila iz papirja, jih okrasili z različnimi vzorci ter izdelali pretikanke.

Na igrišču pred vrtcem so otroci uživali na snegu, se sankali, vozili z lopatkami ter poizkusili tek na smučeh.

 

JOGA, AKRO JOGA IN MASAŽA V VRTCU

Sredinčki so povabili v oddelek Leo Strniša. Predstavila je svoj poklic. Ob karticah smo posnemali različne gibe joge. Sledila je masaža v parih. Otroci so masirali drug drugega ob pripovedovanju kako se meša testo za pico. Na koncu nam je predstavila Akro jogo. Bilo je zelo zanimivo. Lea je poskrbela, da smo spoznali jogo v vseh treh oddelkih.

KAKO SEM DANES PRIŠEL V VRTEC?

V januarju so v najstarejšem oddelku izvajali dejavnosti projekta Pasavček. Otroci so vsak dan v tabelo zabeležili, kako so prišli v vrtec- z avtom: pripeti, ne pripeti;  peš, z avtobusom, s kolesom. Risali in ustvarjali so na temo promet. Narisali sebe v avtosedežu pravilno pripasane.  Spoznavali vrste prometa, ustvarjali plakate v manjših skupinah, izdelali maketo promet s prometnimi znaki, semaforjem, hišami, vozili, ki so jo imeli tudi za igro.  Otroci so prometne znake in varno vedenje v prometu spoznavali na sprehodih. Naredili so poskus. Spustili  Pasavčka v avtu po klančini. Otroci so napovedali rezultat, kaj se bo zgodilo, če Pasavček ni pripasan z varnostnim pasom in kaj se bo zgodilo, če je pripasan. Otroci so komunicirali z lutko Pasavčkom, ga vzeli za en dan domov in potem v vrtcu pripovedovali o svojem dnevu s Pasavčkom. V vrtcu so pripravili tudi razstavo izdelkov otrok ter reklamni material in knjižice, da bi na ta način tudi starše osveščali o pomenu uporabe varnostnega pasu med vožnjo v avtomobilu.

December v vrtcu Kekec

PREDSTAVI MOJCA POKRAJCULJA IN BOŽIČKOVA KAPA
V prazničnem mesecu decembru smo uživali v kar dveh predstavah, ki so nam jih pripravili otroci oddelka sredinčkov skupaj s Katjo in obema Tinama.
Nastopajoči otroci so se zelo vživeli v svoje vloge v predstavi Mojca Pokrajculja in poskrbeli za veselje vseh otrok našega vrtca.
Lutkovno predstavo Božičkova kapa sta zaigrali strokovni delavki Katja in Tina, na prečno flavto pa ju je spremljala strokovna delavka Marjana.

PEKA PECIVA IN ČAJANKA
Tudi v vrtcu smo se pripravljali na praznike in praznično čajanko. V najstarejšem oddelku so spekli medenjake, v oddelku sredinčkov pa so pripravili čokoladne kroglice. Poskrbeli smo za okrasitev praznične mize z namiznimi aranžmaji, ki smo jih izdelali skupaj z otroki. Prižgali smo svečke, se družili, pogovarjali, uživali pecivo in topel čaj, poslušali praznično glasbo in se imeli lepo.

SEJANJE BOŽIČNEGA ŽITA
V vseh oddelkih smo posejali božično žito v lončke, kozarčke, ki so jih otroci tudi okrasili in polepšali s svojimi idejami. Otroci so spoznavali, kako morajo skrbeti za rastlino. Božično žito so skupaj z voščilnicami odnesli domov.

OBISK DEDKA MRAZA
Tudi letos nas je razveselil obisk Dedka Mraza, ki je otrokom prinesel nove igrače in sredstva za igro v vrtcu. Dedek Mraz je pripravil za otroke res lep program, v katerem so otroci z veseljem sodelovali.

NOVOLETNO RAJANJE
Zadnji dan pred prazniki smo vsi skupaj zaplesali ob praznični glasbi v ambientu disko krogle. Malčki so se predstavili s plesom ob jelenčku in zaplesali na glasbo Lučke. Ogledali smo si tudi gimnastično točko in plesno-gibalne predstavitve otrok, ki so to želeli,

kekec
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri