Kebetova 9a, 4000 Kranj

1.starostno obdobje

tel.: 04 20 19 222

2.starostno obdobje

tel.: 04 20 19 221,  031 768 417

janina@kranjski-vrtci.si

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

 

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.45 ure.

Vrtec JANINA ima že veliko let, a na videz je še vedno mladosten, razigran… Naš vrtec je hiša veselja smeha, petja, raziskovanja in tudi joka, a vse to in še veliko več je življenje v njem od jutra, pa do poznega popoldneva. Samozavestno stoji na vogalu Oldhamske in Zoisove ulice, »oblečen« v oranžno opeko in hkrati tako ponosen, da je sosed Vodovodnega stolpa, ki je znamenitost našega mesta Kranj.
Sama stavba je bila namensko grajena, pritlična, tloris v obliki črke L, z devetimi prostornimi igralnicami in sanitarijami, dolgim hodnikom in garderobami. V preteklem letu je notranjost dobila novo podobo s popolno adaptacijo vseh prostorov. Igralnice so postale pravi raj za nenehne izzive, ki jih jim prijazno osebje vsakodnevno nudi. So velike, svetle in opremljene s pohištvom po meri otrok. Veliko se dogaja tudi na hodniku, kjer kotički nudijo raziskovanje, gibanje, sprostitev…in druženje otrok vseh skupin. Prijazne kuharice v centralni kuhinji poskrbijo za naše lačne želodčke.
Obdajata ga dve popolnoma obnovljeni igrišči z naravno senco, z delno pokrito, tlakovano teraso, s hribom, ki v vseh letnih časih otrokom nudi nešteto gibalnih izzivov. Na njih otroci razvijajo, preizkušajo gibalne sposobnosti, premagujejo ovire na njim lasten način in si s tem pridobivajo samozaupanje in samozavest. V peskovnikih bodoči gradbeniki neutrudno gradijo, ceste, mostove, viadukte.

In že kar nekaj let pri nas domuje MAČEK MURI, tisti črni maček, ki s polno torbico knjig odhaja k otrokom domov. Ko se na nebu prižgejo prve zvezde in teta luna, otroci skupaj s starši in mačkom Murijem potujejo v pravljični svet, dokler ne utonijo v globok sen.

Kako očistimo vodo, kdo in zakaj plava na vodi, kako naredimo milne mehurčki, mavrico in še in še radovednosti potešimo v otrocih skozi preproste EKSPERIMENTE. Z aktiviranjem vseh naših čutil postanemo pravi raziskovalci, znanstveniki z belimi haljami in poskusi, ki nam ne dajo spati.

V jeseni se skupaj s starši posladkamo z jesenskimi dobrotami na KOSTANJEVEM PIKNIKU in na GREGORJEVO S SPUŠČANJEM LADIJC skupaj pozdravimo sonce in pomlad.

Novičke

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V JANINI

Tudi v Janini smo v petek, 18.11. 2022 obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Priprave na ta dogodek so potekale ves teden. Po igralnicah so strokovne delavke pripravile različne plakate o čebelah, z otroki so pripravljale raznovrstne dekoracije in izdelke. Otroke je v vrtcu obiskal tudi čebelar. Predstavil nam je pomembnost čebel v okolju, panj, različni slikovni material in izdelke iz medu. Izdelke in plakate na tematiko čebel so si na hodniku poleg otrok ogledali tudi starši in obiskovalci vrtca.

Kolektiv vrtca

Obisk gasilcev

Mesec oktober je mesec požarne varnosti in rdeča nit tega meseca so bili gasilci. Tekom meseca smo se v manjših skupinah otrok našega vrtca v dopoldanskem času odpravili na Gasilsko postajo v Kranju. Tam nas je sprejel poklicni gasilec, kateri nam je predstavil njihovo postajo ter njihovo delo. Pokazal nam je trenutna vozila za različne intervencije( požar, poplave, prometne nesreče,…), gasilsko opremo in obleko. Otroci so imeli možnost obleči se v njihovo obleko. Tako so se za kratek čas vživeli v vlogo gasilcev. Bili so zelo navdušeni, saj so lahko sami preizkusili nekatere gasilske rekvizite in se tako prepričali, kako močni, spretni, pogumni morajo biti naši možje v gasilskih uniformah, da lahko opravljajo tako nevarno in plemenito delo.

Za zaključek ogleda nas je gasilec popeljal še en krog z gasilskim vozilom in seveda z vklopljeno sireno. Doživetje je bilo nadvse zanimivo ,nepozabno in je pustilo velik vtis, dogajanje se je nadaljevalo še cel mesec v vrtcu. Otroci, predvsem fantje, so se preko simbolne igre vživljali v lik gasilca.

PODNEBNI TEK / RUNNING OUT OF TIME V VRTCU JANINA

V vrtcu Janina smo se odzvali povabilu Ekošole in 19. 10. 22 izvedli podnebni tek (Running out of time). Preko tega dogodka želijo opozoriti na podnebne spremembe, ki jih povzroča človek (onesnaževanje zraka, neustrezno ravnanje z odpadki, pretirana uporaba dobrin-oblačila, plastika…) in tudi predšolske otroke na ustrezen način seznaniti s okoljsko problematiko in ustreznim preventivnim ravnanjem. V našem vrtcu smo se z otroki pogovarjali o teh temah in jim pojasnili, da lahko s tekom »pomagajo« našemu planetu Zemlji. Vsi otroci so bili navdušeni in odločeni, da bodo v štafetni tek vložili vse svoje moči.

Skupaj z otroki smo izdelali štafetno palico iz naravnih in odpadnih materialov ter ugotovili, da nam bo služila tudi v drug namen (otroci so predlagali: daljnogled, čarobna palica, palica pripovedovalka, športni rekvizit…). Štafetni tek smo izvedli v kanjonu reke Kokre, kjer sta tekli dve skupini otrok (5-6let), na mostu pa so nas spodbujali otroci mlajših skupin našega vrtca. Otroci so se najprej temeljito ogreli, nato pa po odsekih s prenašanjem palice pretekli krožno pot dolgo 1km. Po pretečenem prvem krogu so se otroci soglasno odločili, da bodo za planet Zemljo tekli še en krog. Tako smo pretekli 2 km in se prijetno utrudili. Otroci so povedali, da bodo še tekli za boljše zdravje Zemlje.

Kostanjev piknik

TRADICIONALNI KOSTANJEV PIKNIK V JANINI- torek, 18. 10. 2022

Otroci so skupaj s starši nabirali kostanj in nam ga tekom tedna prinašali v vrtec. Tako smo jim lahko pripravili pečen in kuhan kostanj. Na igrišču nam je zadišala tudi bučna juha.
Otroci so lahko ustvarjali z naravnim materialom in se razgibali na gibalno jesenskem poligonu.
Letos smo izvedli tudi izmenjevalnico zimskih oblačil, ki je bila uspešna, saj so si tako lahko izmenjali zimska oblačila za svoje otroke.

janina
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri