Kebetova 9a, 4000 Kranj

1.starostno obdobje

tel.: 04 20 19 222

2.starostno obdobje

tel.: 04 20 19 221,  031 768 417

janina@kranjski-vrtci.si

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

 

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.45 ure.

Vrtec JANINA ima že veliko let, a na videz je še vedno mladosten, razigran… Naš vrtec je hiša veselja smeha, petja, raziskovanja in tudi joka, a vse to in še veliko več je življenje v njem od jutra, pa do poznega popoldneva. Samozavestno stoji na vogalu Oldhamske in Zoisove ulice, »oblečen« v oranžno opeko in hkrati tako ponosen, da je sosed Vodovodnega stolpa, ki je znamenitost našega mesta Kranj.
Sama stavba je bila namensko grajena, pritlična, tloris v obliki črke L, z devetimi prostornimi igralnicami in sanitarijami, dolgim hodnikom in garderobami. V preteklem letu je notranjost dobila novo podobo s popolno adaptacijo vseh prostorov. Igralnice so postale pravi raj za nenehne izzive, ki jih jim prijazno osebje vsakodnevno nudi. So velike, svetle in opremljene s pohištvom po meri otrok. Veliko se dogaja tudi na hodniku, kjer kotički nudijo raziskovanje, gibanje, sprostitev…in druženje otrok vseh skupin. Prijazne kuharice v centralni kuhinji poskrbijo za naše lačne želodčke.
Obdajata ga dve popolnoma obnovljeni igrišči z naravno senco, z delno pokrito, tlakovano teraso, s hribom, ki v vseh letnih časih otrokom nudi nešteto gibalnih izzivov. Na njih otroci razvijajo, preizkušajo gibalne sposobnosti, premagujejo ovire na njim lasten način in si s tem pridobivajo samozaupanje in samozavest. V peskovnikih bodoči gradbeniki neutrudno gradijo, ceste, mostove, viadukte.

In že kar nekaj let pri nas domuje MAČEK MURI, tisti črni maček, ki s polno torbico knjig odhaja k otrokom domov. Ko se na nebu prižgejo prve zvezde in teta luna, otroci skupaj s starši in mačkom Murijem potujejo v pravljični svet, dokler ne utonijo v globok sen.

Kako očistimo vodo, kdo in zakaj plava na vodi, kako naredimo milne mehurčki, mavrico in še in še radovednosti potešimo v otrocih skozi preproste EKSPERIMENTE. Z aktiviranjem vseh naših čutil postanemo pravi raziskovalci, znanstveniki z belimi haljami in poskusi, ki nam ne dajo spati.

V jeseni se skupaj s starši posladkamo z jesenskimi dobrotami na KOSTANJEVEM PIKNIKU in na GREGORJEVO S SPUŠČANJEM LADIJC skupaj pozdravimo sonce in pomlad.

Novičke

TEK- STOP ZASVOJENOST V SODELOVANJU Z MOK

V sodelovanju z Mok je bil organiziran  tek -STOP ZASVOJENOSTI. Skupino so sestavljali  tekači iz OŠ in SŠ, predstavniki MOK ter LAS . Skupina tekačev so na dan otvoritve razstave STOP ZASVOJENOSTI tekli od zavoda do zavoda.  Ustavili so se tudi pri nas, v vrtcu Janina. Vsakemu zavodu pri kateremu so se ustavili pa so podali eno kratko misel glede zasvojenosti.

Matematika v vrtcu
Tudi v jaslih se že učimo matematiko. Razvrščali smo po barvah in spoznavali okroglo obliko.
Otroci so zelo uživali in se zabavali.
Jasli Janina
BOŽIČNO-NOVOLETNI BAZAR V JANINI

V torek, 13. 12. 2022, smo v našem vrtcu Janina organizirali tradicionalni božično-novoletni bazar. V sklopu bazarja so si otroci in starši ogledali predstavo Mojca pokrajculja v izvedbi strokovnih delavk.

Poleg prijetnega druženja smo pripravili izdelke, kateri so nastali izpod ustvarjalnih rok naših/vaših otrok in vzgojiteljic. Z njimi so otroci in starši lahko med prazniki razveselili sebe in svoje najbližje, hkrati pa so s prostovoljnimi prispevki obogatili vrtčevski sklad. Zbrani denar bomo namenili za zaključni izlet starejših skupin v Kekčevo deželo.

V prazničnem času pa smo bili tudi dobrodelni. Skupaj z otroki smo izdelali voščilnice za projekt »Malo pozornosti za veliko veselje«. Starši pa so nam pomagali pri zbiranju sredstev za Anino zvezdico.

Hvala vsem. Srečno 2023

Obiski reševalca, zdravnice in medicinske sestre

V mesecu novembru so k nam prišli reševalec, zdravnica in medicinska sestra za zobno preventivo.

Reševalec Matjaž je na hudomušen in zabaven način predstavil svoje delo in opremo katero uporablja reševalec pri svojem delu. S pomočjo otrok je pokazal kako imobilizira nogo, lahko smo poslušali kako bije srce. Na koncu nas je naučil še pesem, s katero si pomagamo ko kličemo 112. Seveda pa ni manjkal tudi prikaz signalnih lučk in zvočne sirene na reševalnem vozilu.

Zdravnica Ana Marija je prišla na obisk z medvedom Štefanom in na šaljiv način prikazala pregled pri zdravniku. Povabila je tudi otroke, ki so pogumno sodelovali, pri prikazu zdravniških pripomočkov. Povedala nam je, kdaj je potrebno obiskati zdravnika in kako se lahko izognemo bolezni.

Medicinska sestra za zobno preventivo je otroke seznanila z pravilnim umivanjem zob s pomočjo velikega dinozavra in zobne ščetke. Otroci so pogumno ščetkali zobe dinozavru. Pogovarjali smo se, kdaj in kolikokrat na dan si umijemo zobe, katera hrana je zdrava za zobe in katere se je dobro izogibati. Obljubila nam je, da pride v mesecu januarju zopet na obisk.

Otroci so z zanimanjem poslušali in sodelovali . Spoznali so, da so prav vsi zdravstveni delavci prijazni in nam pomagajo,ko rabimo njihovo pomoč.

NAŠ VRTEC JE OBISKAL ČEBELAR

Tudi letos smo se v okviru priprav na tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu veliko pogovarjali o čebelah. Otroci so ves teden ustvarjali na temo čebel in čebelarstva na različne izvirne načine. Da pa  bi  izvedeli še več, smo v goste povabili čebelarja – gospoda Janeza Kompareta. Čebelar je otrokom na zanimiv način prikazal življenje in delo čebel, jim predstavil nekaj čebeljih produktov, otroci pa so gostu skupaj z vzgojiteljicami zapeli tudi  pesmico  – čebelice.

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK V JANINI

Tudi v Janini smo v petek, 18.11. 2022 obeležili tradicionalni slovenski zajtrk. Priprave na ta dogodek so potekale ves teden. Po igralnicah so strokovne delavke pripravile različne plakate o čebelah, z otroki so pripravljale raznovrstne dekoracije in izdelke. Otroke je v vrtcu obiskal tudi čebelar. Predstavil nam je pomembnost čebel v okolju, panj, različni slikovni material in izdelke iz medu. Izdelke in plakate na tematiko čebel so si na hodniku poleg otrok ogledali tudi starši in obiskovalci vrtca.

Kolektiv vrtca

Obisk gasilcev

Mesec oktober je mesec požarne varnosti in rdeča nit tega meseca so bili gasilci. Tekom meseca smo se v manjših skupinah otrok našega vrtca v dopoldanskem času odpravili na Gasilsko postajo v Kranju. Tam nas je sprejel poklicni gasilec, kateri nam je predstavil njihovo postajo ter njihovo delo. Pokazal nam je trenutna vozila za različne intervencije( požar, poplave, prometne nesreče,…), gasilsko opremo in obleko. Otroci so imeli možnost obleči se v njihovo obleko. Tako so se za kratek čas vživeli v vlogo gasilcev. Bili so zelo navdušeni, saj so lahko sami preizkusili nekatere gasilske rekvizite in se tako prepričali, kako močni, spretni, pogumni morajo biti naši možje v gasilskih uniformah, da lahko opravljajo tako nevarno in plemenito delo.

Za zaključek ogleda nas je gasilec popeljal še en krog z gasilskim vozilom in seveda z vklopljeno sireno. Doživetje je bilo nadvse zanimivo ,nepozabno in je pustilo velik vtis, dogajanje se je nadaljevalo še cel mesec v vrtcu. Otroci, predvsem fantje, so se preko simbolne igre vživljali v lik gasilca.

PODNEBNI TEK / RUNNING OUT OF TIME V VRTCU JANINA

V vrtcu Janina smo se odzvali povabilu Ekošole in 19. 10. 22 izvedli podnebni tek (Running out of time). Preko tega dogodka želijo opozoriti na podnebne spremembe, ki jih povzroča človek (onesnaževanje zraka, neustrezno ravnanje z odpadki, pretirana uporaba dobrin-oblačila, plastika…) in tudi predšolske otroke na ustrezen način seznaniti s okoljsko problematiko in ustreznim preventivnim ravnanjem. V našem vrtcu smo se z otroki pogovarjali o teh temah in jim pojasnili, da lahko s tekom »pomagajo« našemu planetu Zemlji. Vsi otroci so bili navdušeni in odločeni, da bodo v štafetni tek vložili vse svoje moči.

Skupaj z otroki smo izdelali štafetno palico iz naravnih in odpadnih materialov ter ugotovili, da nam bo služila tudi v drug namen (otroci so predlagali: daljnogled, čarobna palica, palica pripovedovalka, športni rekvizit…). Štafetni tek smo izvedli v kanjonu reke Kokre, kjer sta tekli dve skupini otrok (5-6let), na mostu pa so nas spodbujali otroci mlajših skupin našega vrtca. Otroci so se najprej temeljito ogreli, nato pa po odsekih s prenašanjem palice pretekli krožno pot dolgo 1km. Po pretečenem prvem krogu so se otroci soglasno odločili, da bodo za planet Zemljo tekli še en krog. Tako smo pretekli 2 km in se prijetno utrudili. Otroci so povedali, da bodo še tekli za boljše zdravje Zemlje.

janina
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri