Staneta Žagarja 6, 4000 Kranj
04 20 19 233

040 807 576

ciracara@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja, 
od tega 1 oddelek popoldanski

Vrtec je odprt od 5.30 do 17.00 ure,
popoldanski oddelek do 20.00 ure

Vrtec ČIRA ČARA leži ob prometni Cesti Staneta Žagarja. Mogočno sivo vilo že na zunaj obdaja nekaj skrivnostno pravljičnega. V njej namreč od zgodnjih jutranjih ur pa vse do noči prebivajo otroci, na las podobni Piki Nogavički: prav tako navihani in enkratni.

Obiskujejo ga otroci od blizu in daleč; mestni in tisti, ki so doma na podeželju. Za šest oddelkov jih je. Razlog za tako pisano druščino je prav gotovo obratovalni čas vrtca, ki staršem, zaposlenim v Ljubljani, dopušča prevzem otrok tudi po 17.uri.

Popoldanski oddelek nudi varstvo otrokom, katerih starši so zaposleni v popoldanskem času. Vključuje izmenske in popoldanske otroke. Otroci so lahko v vrtcu do 20. ure. Včasih celo Piki preberejo pravljico za lahko noč.

Vzgojiteljici, ki sta v tem času z otroki, poskrbita, da delo poteka usklajeno z dopoldanskim programom in da se otroci kljub poznim popoldanskim uram prijetno počutijo. Otroci imajo možnost sodelovati v rednih dopoldanskih dejavnostih (drsanje, plavanje, mini olimpijada). Ob 17. uri otrokom pripada popoldanska malica ki je po jedilniku enaka dopoldanskemu zajtrku, seveda pa vzgojiteljici vseskozi skrbita, da niso lačni ali žejni. Otroci pa malicajo tudi od 14.00 popoldansko malico enako kot dopoldanski otroci.

Osnovno potrebo po gibanju otroci lahko zadovoljijo kar na treh prostranih igriščih, od katerih je eno prava oaza miru in zelenja sredi mestnega vrveža. V njem se do sitega najemo domačih češenj, jeseni pa se veje šibijo pod težo sliv, jabolk, hrušk. Otroci v našem sadovnjaku lahko nabirajo tudi lešnike in orehe, staro sadno drevje pa nudi odlično zaščito pred žgočim poletnim soncem. Od pomladi do jeseni skrbimo za naš zeliščno zelenjavni vrt, ki nas razveseljuje z bogatim pridelkom.

Ob različnih tradicionalnih prireditvah, ki potekajo preko celega leta, se ves čas dogaja veliko zanimivega. Eden najbolj odmevnih dogodkov je pravi mali festival, ki ga imenujemo “PIKIN DAN”. Na njem se razveselimo tudi otrok iz bližnje okolice, ki ne obiskujejo vrtca. Sicer sta pa v našem vrtcu poleg Pike Nogavičke doma tudi glasba in šport. Vse o našem delu in zabavi boste našli v naših e-igralnicah in spletni strani Kranjskih vrtcev.

Pika Nogavička je edinstvena, svobodna in pogumna. Vse to se skriva tudi v otrocih in odraslih, ki bivajo v tej stari hiši. Pika nas uči kako barvito je življenje, če nikoli ne pozabimo, kako je biti otrok.

In ne pozabite pogledati proti strehi hiše, če se ponoči sprehodite mimo, mogoče boste videli Piko Nogavičko, kako opazuje zvezde in snuje nove dogodivščine.

Novičke

OBISK PODJETJA ADRIA TEHNIKE
V torek, 23.5.2023, smo se vzgojitelji in otroci odpravili na prav poseben izlet.
Avtobus nas je odpeljal na Letališče Jožeta Pučnika Ljubljana. Tam smo obiskali podjetje Adria tehnika.
Sprehodili smo se skozi hanger za popravilo letal, imeli smo možnost videti vzlet letala. Nato smo se usedli v pravo letalo, si pripeli pasove in se pogovorili o tem, kako poteka potovanje z letalom.
Ko smo izstopili smo se pogovorili še o delih letala, videli smo letalski motor, z letali smo se fotografirali.
Avtobus nas je nato odpeljal nazaj v naš vrtec, kjer nas je po napornem dnevu čakalo kosilo in zaslužen počitek.
Zapisala: Nika Likar
KONCERT HARFE IN ČELA
V četrtek, 18.5.2023, je po naši Čira čari odmevala čudovita glasba. Na obisk smo dobili dva profesionalna glasbenika, Urško Rihtaršič, ki nam je zaigrala na harfo in Arslana Hamidullina, ki nam je zaigral na čelo.
Otroci in strokovni delavci smo bili nad njunim malim koncertom navdušeni.
PROJEKT PASAVČEK

V letošnjem letu smo 3 skupine sodelovale v projektu PASAVČEK.
Celotno šolsko leto smo se z otroki pogovarjali o varnosti v prometu.
V mesecu marcu/aprilu smo znanje poglobili preko različnih dejavnosti. Spoznavali smo avto sedeže in pomen varnostnega pasu v avtu.
V sklopu projekta smo obiskali policijsko postajo, gasilski dom in reševalno službo Kranj.
Na policijski postaji nas je sprejel policist, ki nam je predstavil svoj poklic. Ogledali smo si policijske prostore, med drugim tudi prostor za pridržane osebe – zapor. Spoznali smo policijsko opremo (oblačila, lisice,..). Na koncu pa smo občudovali in si ogledovali policijska vozila (avto, kombi, kolesa ter motor).
V gasilskem domu so nam prijazni gasilci predstavili svoj poklic. Spoznavali smo gasilsko opremo ter jo preizkušali. Prikazali so nam spust po cevi in kako hitro se pripravijo na gašenje. Ogledali smo si različna gasilska vozila in njihovo opremo. Popeljali smo se z gasilskim vozilom. Najpogumnejši pa smo se lahko dvignili z dvigalko in opazovali gasilski dom iz višine.
Obiskali smo tudi reševalno službo Kranj, kjer so nam reševalci pokazali reševalna vozila ter opremo. Ogledali smo si njihove prostore. Spoznali smo postopek klica na pomoč. Ter opazovali in se seznanili s postopkom oživljanja.

Zapisala Teja Kert

Spomladanski pohod z babicami in dedki

V petek, 5. 5. 2023, smo se takoj po zajtrku odpravili na pohod s starimi starši.

Otroci so se ga zelo veselili. Ko so jih zagledali pred vrtcem, veselja niso mogli skriti.

Zbrali smo se pred vrtcem in naš pohod se je začel. Spustili smo se do Savskega otoka, ter po gozdni poti ob reki Savi do Struževega. Vmes smo se ustavili na igrišču. Otroci so starim staršem povedali deklamacijo O babici in dedku. Pripravili smo jim tudi majceno presenečenje, in sicer obesek, ki so ga otroci sami ustvarili, ter kratko posvetilo.

Pojedli smo še malico, popili in se malo poigrali. Nato smo pot nadaljevali nazaj proti vrtcu. Rahlo utrujeni smo se vrnili v vrtec. Starim staršem smo se zahvalili za druženje in se poslovili.

 

Še nekaj misli nekaterih otrok po pohodu:

L.M. : »Rad bi povedal, da imam rad babico in dedka.«

Ž.T. : »Imeli smo se fino.«

J.L. : »Šli smo na velike stopnice. Všeč mi je bilo, ker je bila babi z mano. Ko smo šli ob Savi, sva z babi videla, da je na enem delu izginila Sava.«

M.T. : »Všeč mi je bilo, ko smo bili na igrišču in se igrali in da je bila babi z mano.«

V.J. : »Všeč mi je bilo, ko smo jim zapeli pesem in jim dali darilo.«

N.D. : »Bilo je fino.«

 

Zapisala Brigita Maja

VRTEC NA KMETIJI PR’ OŽBET

V sredo, 12. 4. 2023, smo se otroci in vzgojiteljici iz oddelka 5 odpravili na tridnevno letovanje na kmetijo Pr’ Ožbet v Poljane nad Škofjo Loko.

Prvi dan bivanja na kmetiji smo preživeli v objemu čudovite narave, kjer smo se sprehajali skozi gozdove, travnike in pašnike, se srečali z domačimi živalmi kmetije, jahali konja ter se igrali na igralih. Povzpeli smo se na Stari vrh, kjer smo se tudi okrepčali. Med potjo smo se ustavili v adrenalinskem parku, kjer smo preizkusili svoje gibalne spretnosti in se seveda veliko zabavali. Po okusni večerji pa smo se odpravili na delo, kjer so otroci zlagali drva za kres in prižgali ogenj.

Čeprav nam je drugi dan zagodel dež, nas to ni oviralo. Dopoldne smo preživeli v hlevu, kjer smo hranili in božali krave, konja, koze, pujse, zajca, kokoško. Seznanili smo se tudi z orodjem in sestavinami, ki ga potrebujemo za peko kruha v krušni peči. Popoldne pa nas je obiskal lovec in nam predstavil živali v gozdovih. Po obisku lovca nas je tudi razveselil sneg. Po večerji pa smo zabavo nadaljevali s Pižama zabavo.

Naslednji dan smo pekli kruh, si ogledali, kako pridobivamo moko in seznanili smo se s čebelarsko opremo in delo čebelarja. Po kosilu pa je prišel čas, ko smo se zahvalili našim gostiteljem za čudovito doživetje in se poslovili.

 

Zapisala Ana Kasunič

PUSTOVANJE V VRTCU ČIRA ČARA

Vsako leto se trudimo, da z obujanjem, spodbujanjem in nadaljevanjem čudovitega običaja Pust v otrocih zanetimo iskrico navdušenja in spoštovanja tradicije. V ta namen smo v našem vrtcu namenili teden dni za izvajanje različnih pustnih dejavnosti. Otroci so spoznavali pomen pusta, izdelovali lastne maske, prepevali pustne pesmice in plesali. Vsaka skupina otrok si je izdelala maske ali dekoracijo, ki krasijo njihove igralnice in hodnik. Najbolj nestrpno pa smo se veselili glavnega dogodka, pustnega torka in pustne povorke.

Na pustni torek smo se vsi skupaj spremenili v kralje, astronavte, ježe, vile, princese, hobotnice, čebele, policiste, palčke, gusarje, miške, vojake itd. Pustno povorko smo začeli s pohodom po Kranju in nadaljevali s pravim pustnim rajanjem na igrišču, kjer ni manjkalo dobre volje in prijetne glasbe, ob kateri smo prav vsi zaplesali.

Zapisala Ana Kasunič

LUČKE, LUČKE, DA ZASVETIJO SE UČKE.

Mesec december je bil v znamenju Lučk. Ker pa že od malih nog vem, da ples povezuje tako male kot odrasle, sem sestavila ples na znano pesem Lučke (BQL).

Najprej smo plesali notri. Starejše skupine so prišle gor pod streho Čire Čare, ter se naučili korakov, joj koliko smeha. Naši najmlajši pa so se učili kar v njihovi sobi. U kako velike očke so imeli ter široka nasmejana usta. Otroci niso bili zadovoljni samo s plesom, oči so jim žarele tudi zato, ker smo plesali vsi, ne glede na leta.

Na en sončen zimski dan pa se zgodi, da zvočnik zunaj se pojavi, glasba zadoni in…..
Na dvorišču otroci pustijo svojo igro in se veseli pridružijo meni in plešemo vsi. Kakšne dober občutek, še zdaj dobim solze v oči.

Vsi se zavedamo, da smo si različni, tako mali kot veliki. Ampak vsako leto ugotavljam, da dokler so otroci majhni, nimajo v sebi zadržkov pokazati kaj jim ugaja. Neverjetno je, kako jih je omenjena glasba in koraki, spravila v dobro voljo. Sreča, ki je v očeh teh otrok, ko so vsi enaki, je neverjetna. Naj pa omenim, da smo vsi zaposleni v Čiri Čari očitno zelo sproščeni, saj v plesu uživajo tudi vsi vzgojitelji.

Veliko užitkov ob gledanju vam želim.
Lahko pa zaplešete poleg.

Sodelovanje z lovcem

V mesecu oktobru je naša skupina sodelovala z lovcem.

V sadovnjaku smo pridno pobirali sadje, katerega je lovec odnesel v gozd za lačne gozdne živali. Poleg hrane je lovec postavil tudi kamero, ki je poslikala živali, katere so se hranile z našim sadjem. Kamera je na fotografije ujela medveda, jazbeca, volka, jelene in divjega prašiča.

Poleg fotografij nam je lovec v ogled prinesel tudi nekaj svoje opreme (klobuk, nahrbtnik, daljnogled …), rogove, revije  in igralne karte (spomin in Črni Peter).

Z otroki smo si z zanimanjem ogledali vse njegove predmete, posebej  nas je fasciniralo koliko lačnih živali je nahranilo naše sadje. S pomočjo revij in fotografij smo izdelali tudi plakat.

Sodelovanje je otrokom prineslo nov pogled na delo lovcev. Če so pred tem lovce povezovali le s streljanjem, so sedaj spoznali, da delo lovcev zajema veliko več. Opravljajo namreč različno delo v gozdu, v korist živalim. Gozd redno obiskujejo, ga opazujejo in sporočajo o nastali škodi v njem, da se le ta odpravi. V zimskem času skrbijo za živali tudi tako, da jih hranijo, pri čemer pa smo jim sedaj pomagali tudi mi.

Zapisala Nika Likar

ciracara
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri