Staneta Žagarja 6, 4000 Kranj
04 20 19 233

040 807 576

ciracara@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja, 
od tega 1 oddelek popoldanski

Vrtec je odprt od 5.30 do 17.00 ure,
popoldanski oddelek do 20.00 ure

Vrtec ČIRA ČARA leži ob prometni Cesti Staneta Žagarja. Mogočno sivo vilo že na zunaj obdaja nekaj skrivnostno pravljičnega. V njej namreč od zgodnjih jutranjih ur pa vse do noči prebivajo otroci, na las podobni Piki Nogavički: prav tako navihani in enkratni.

Obiskujejo ga otroci od blizu in daleč; mestni in tisti, ki so doma na podeželju. Za šest oddelkov jih je. Razlog za tako pisano druščino je prav gotovo obratovalni čas vrtca, ki staršem, zaposlenim v Ljubljani, dopušča prevzem otrok tudi po 17.uri.

Popoldanski oddelek nudi varstvo otrokom, katerih starši so zaposleni v popoldanskem času. Vključuje izmenske in popoldanske otroke. Otroci so lahko v vrtcu do 20. ure. Včasih celo Piki preberejo pravljico za lahko noč.

Vzgojiteljici, ki sta v tem času z otroki, poskrbita, da delo poteka usklajeno z dopoldanskim programom in da se otroci kljub poznim popoldanskim uram prijetno počutijo. Otroci imajo možnost sodelovati v rednih dopoldanskih dejavnostih (drsanje, plavanje, mini olimpijada). Ob 17. uri otrokom pripada popoldanska malica ki je po jedilniku enaka dopoldanskemu zajtrku, seveda pa vzgojiteljici vseskozi skrbita, da niso lačni ali žejni. Otroci pa malicajo tudi od 14.00 popoldansko malico enako kot dopoldanski otroci.

Osnovno potrebo po gibanju otroci lahko zadovoljijo kar na treh prostranih igriščih, od katerih je eno prava oaza miru in zelenja sredi mestnega vrveža. V njem se do sitega najemo domačih češenj, jeseni pa se veje šibijo pod težo sliv, jabolk, hrušk. Otroci v našem sadovnjaku lahko nabirajo tudi lešnike in orehe, staro sadno drevje pa nudi odlično zaščito pred žgočim poletnim soncem. Od pomladi do jeseni skrbimo za naš zeliščno zelenjavni vrt, ki nas razveseljuje z bogatim pridelkom.

Ob različnih tradicionalnih prireditvah, ki potekajo preko celega leta, se ves čas dogaja veliko zanimivega. Eden najbolj odmevnih dogodkov je pravi mali festival, ki ga imenujemo “PIKIN DAN”. Na njem se razveselimo tudi otrok iz bližnje okolice, ki ne obiskujejo vrtca. Sicer sta pa v našem vrtcu poleg Pike Nogavičke doma tudi glasba in šport. Vse o našem delu in zabavi boste našli v naših e-igralnicah in spletni strani Kranjskih vrtcev.

Pika Nogavička je edinstvena, svobodna in pogumna. Vse to se skriva tudi v otrocih in odraslih, ki bivajo v tej stari hiši. Pika nas uči kako barvito je življenje, če nikoli ne pozabimo, kako je biti otrok.

In ne pozabite pogledati proti strehi hiše, če se ponoči sprehodite mimo, mogoče boste videli Piko Nogavičko, kako opazuje zvezde in snuje nove dogodivščine.

Novičke

LUČKE, LUČKE, DA ZASVETIJO SE UČKE.

Mesec december je bil v znamenju Lučk. Ker pa že od malih nog vem, da ples povezuje tako male kot odrasle, sem sestavila ples na znano pesem Lučke (BQL).

Najprej smo plesali notri. Starejše skupine so prišle gor pod streho Čire Čare, ter se naučili korakov, joj koliko smeha. Naši najmlajši pa so se učili kar v njihovi sobi. U kako velike očke so imeli ter široka nasmejana usta. Otroci niso bili zadovoljni samo s plesom, oči so jim žarele tudi zato, ker smo plesali vsi, ne glede na leta.

Na en sončen zimski dan pa se zgodi, da zvočnik zunaj se pojavi, glasba zadoni in…..
Na dvorišču otroci pustijo svojo igro in se veseli pridružijo meni in plešemo vsi. Kakšne dober občutek, še zdaj dobim solze v oči.

Vsi se zavedamo, da smo si različni, tako mali kot veliki. Ampak vsako leto ugotavljam, da dokler so otroci majhni, nimajo v sebi zadržkov pokazati kaj jim ugaja. Neverjetno je, kako jih je omenjena glasba in koraki, spravila v dobro voljo. Sreča, ki je v očeh teh otrok, ko so vsi enaki, je neverjetna. Naj pa omenim, da smo vsi zaposleni v Čiri Čari očitno zelo sproščeni, saj v plesu uživajo tudi vsi vzgojitelji.

Veliko užitkov ob gledanju vam želim.
Lahko pa zaplešete poleg.

Sodelovanje z lovcem

V mesecu oktobru je naša skupina sodelovala z lovcem.

V sadovnjaku smo pridno pobirali sadje, katerega je lovec odnesel v gozd za lačne gozdne živali. Poleg hrane je lovec postavil tudi kamero, ki je poslikala živali, katere so se hranile z našim sadjem. Kamera je na fotografije ujela medveda, jazbeca, volka, jelene in divjega prašiča.

Poleg fotografij nam je lovec v ogled prinesel tudi nekaj svoje opreme (klobuk, nahrbtnik, daljnogled …), rogove, revije  in igralne karte (spomin in Črni Peter).

Z otroki smo si z zanimanjem ogledali vse njegove predmete, posebej  nas je fasciniralo koliko lačnih živali je nahranilo naše sadje. S pomočjo revij in fotografij smo izdelali tudi plakat.

Sodelovanje je otrokom prineslo nov pogled na delo lovcev. Če so pred tem lovce povezovali le s streljanjem, so sedaj spoznali, da delo lovcev zajema veliko več. Opravljajo namreč različno delo v gozdu, v korist živalim. Gozd redno obiskujejo, ga opazujejo in sporočajo o nastali škodi v njem, da se le ta odpravi. V zimskem času skrbijo za živali tudi tako, da jih hranijo, pri čemer pa smo jim sedaj pomagali tudi mi.

Zapisala Nika Likar

ciracara
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri