Trstenik 8, 4204 Golnik
tel.: 04 25 19 674

030 463 764

jezek@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.00 ure.

Na vasi pod gorami,

korak za korakom,

rišemo mavrico nad nami.

Prednost našega vrtca je zagotovo bogata narava, ki nas obdaja. Vsakodnevno poskrbimo, da se otroci gibajo na svežem zraku. Ježki se najraje odpravimo na sprehod v gozd, ki ga počasi raziskujemo in se učimo, kako v njem sobivati z drugimi živimi bitji. Radi se igramo, gradimo in raziskujemo naravni material na gozdni jasi obdani s hribom, kjer je teren primeren tudi za vajo hoje v hrib, pozdrav soncu ali objemanje dreves.

Strokovne delavke vrtca poskrbimo, da se najmanj enkrat mesečno prelevimo v drug lik in vsem trem skupinam zaigramo gledališko predstavo po motivih aktualne brane pravljice, teme ali preprosto trenutnega navdiha. Poleg gledaliških predstav pa nas vse tri skupine ob petkih družijo tudi druge umetniške, gibalne in naravoslovne dejavnosti.

Radi sodelujemo z OŠ Simona Jenka Trstenik, prostovoljnim gasilskim društvom, Čebelarsko zvezo Gorenjske in krajevno skupnostjo, ki nam omogoča, da vsa večja srečanja in gledališke predstave lahko izpeljemo čez cesto vrtca v njihovih kulturnih prostorih.

V popoldanskem času se radi družimo in sodelujemo s starši. Dogodki kot so Ježkova ozimnica, božični bazar s predstavo, skupni pohodi in še kaj, zagotavljajo, da smo s starši in otroki še bolj povezani. Posebnost naše enote pa je zagotovo teater za starše, ki ga vodi ena od strokovnih delavk vrtca. Predstave so prava poslastica za vse in bučni aplavzi ob koncu predstav govorijo, da si takšnih kulturnih druženj želimo tudi v prihodnje.

Naša vizija je, da se med seboj povezujemo, poslušamo, gradimo spoštljiv odnos drug do drugega in spodbujamo ustvarjalnost, kritično mišljenje in predvsem razumemo drugačnost ter potrebe vsakega posameznika. V vrtcu Ježek nam največ pomenita zadovoljstvo in zaupanje otrok ter staršev. Cenimo in učimo iskrenost. Objemi otrok in njihovi nasmehi, razigranost ter navihanost pa so zagotovo tudi naše merilo za osebno zadovoljstvo in motivacija, da delamo v dobro njihovega počutja in razvoja na vseh ravneh.

Novičke

DELOVNA AKCIJA V GOZDNI IGRALNICI

V soboto, 29. 10., dopoldne je bil čudovit sončen dan. Dan, ki naznanja začetek krompirjevih počitnic. Asociacije na uživanje v sprehodih, toplicah, nakupovanju, urejanju grobov, obiskih sorodnikov …

No, v Ježku pa smo se ta dan dobili v naši gozdni igralnici, v želji da jo uredimo, preuredimo, postavimo kako novo igralo in predvsem zato, da se družimo: otroci, starši, strokovne delavke in naredimo nekaj koristnega za našo enoto, in za vse ostale otroke, ki zahajajo v gozdno igralnico …

Delovna akcija je bila zares uspešna. Starši so se spet odlično opremili z orodjem pa tudi slastnimi dobrotami, ki so se jih razveselili predvsem otroci. Obnovili smo obstoječa igrala, določena nadgradili, popravili, naredili pa smo čisto pravo gozdno gledališče (parter z balkonom), gugalnico, nekaj zanimivih kotičkov za simbolno igro in tudi daljši poligon za preizkušanje in razvijanje ravnotežja ter koordinacije.

Štiri ure v gozdu so minile kot bi mignil in ko smo ob »tabornem ognju« zadovoljno kramljali, so najbolj zagreti očki že spraševali, kdaj bo naslednja akcija. »Morda pa naredimo žive jaslice v decembru,« smo se pošalili in zares dobre volje odšli praznikom naproti.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

JEŽKOVA TRŽNICA

V četrtek, 20. 10., smo v sodelovanju s starši in otroki organizirali naš prvi skupni dogodek v tem šolskem letu – Ježkovo tržnico. Cel teden smo pridno zbirali vse mogoče dobrote, pridelke za ozimnico, ki so jih otroci s starši nosili v vrtec. Zadnji dan smo v vrtcu skupaj z otroki pripravili tudi nekaj sladkih dobrot.

Strokovne delavke pa smo predvsem tuhtale, kako bi obiskovalce naše tržnice presenetile z uvodno točko. Ker smo ugotovile, da smo med drugim tudi dobro pevsko podkovane, smo se odločile, da jih presenetimo z venčkom znanih slovenskih pesmi. Nastop smo dopolnile z rekviziti, da je vse skupaj dobilo še boljši gledališki učinek. Publika zares ni ostala ravnodušna. Ravnodušni pa niso ostali niti ljubitelji kostanja, saj je eden od očkov pred dvorano postavil svoj žar in pekel kostanj cel čas dogodka. Srečanje bi sicer moralo potekati na igrišču vrtca pa smo ga zaradi deževnega vremena prestavili v dvorano KS Trstenik.

Dogodek je bil namenjen neformalnemu druženju, na katerem pa smo zbirali tudi prostovoljne prispevke za nakup zmogljivega zvočnika, ki ga v naši enoti zaradi vseh umetniških udejstvovanj zares potrebujemo. Zbrali smo skoraj 400 evrov, kar bo vsekakor dovolj za dober zvočnik. Upamo, da dobimo dober popust, da bo še kaj ostalo za potrebe obnove naše gozdne igralnice.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

POLICIST V GOZDU

Da se ne boste bralci članka prehitro ustrašili. Prav nič je nismo zagodli v Ježku. Smo pa na poti v našo gozdno igralnico, v petek, 14. 10., srečali prijaznega policista, ki je ravno šolarje učil o varni udeležbi v prometu. Ker je bilo priložnost treba izkoristiti, ga je ena od naših strokovnih delavk pocukala za rokav, seveda zelo previdno, in ga povabila v naš gozd, da nas poduči o svojem poklicu.

Da je gospod policist za hece in hkrati mož beseda, smo kaj hitro spoznali v gozdni igralnici. Otrokom je pokazal vso svojo opremo, razložil zakaj jo potrebuje, na koncu še eno od nas oklenil v lisice, tiste čisto prave, in če ne bi bila ura čas za kosilo, bi verjetno lahko kar klepetali in klepetali, se veliko smejali in bili tudi strašno resni. Tale policist je vsekakor dokazal, da se da tudi s strogimi možmi v modrem prav dobro pošaliti. Za otroke je bil to res čudovit in poseben dogodek.

Spontanost nam gre letos precej dobro od rok. Tako kot so šle lisice z rok vzgojiteljice.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

TEDEN OTROKA: Skupaj se imamo dobro

Teden otroka je spremljalo čudovito sončno, jesensko, včasih skoraj nekoliko poletno vreme tudi v naši enoti. Botra jesen je imela očitno veliko dela z barvanjem listja in prigovarjanjem kostanju, da pade z dreves pa je malo pozabila na jesenske temperature.

V tem tednu smo se Ježki predvsem naužili svežega zraka. V ponedeljek smo odšli vsi skupaj v gozd – do našega hriba – na lov za kostanjem. V tisti smeri ga žel ni bilo kaj dosti. Košara je bila tako skoraj prazna, a mi nič manj srečni, saj nam je igra ob hribu prinesla primerljivo količino radosti, kot bi nam jo polna košara gozdnih dobrot.

 

V torek smo preživeli kulturno dopoldne. Najstarejši otroci v Lutkovnem gledališču v Ljubljani, ostali otroci pa pod krošnjo na našem igrišču, kjer smo si ogledali/prisluhnili kamišibaju: Piščanček Pik.

V sredo smo šli spet na pot. Naša dolga pisana četica vseh otrok je odšla na lov za drevesom prijateljstva. Našli smo ga – nekoliko staro, a zato nič manj čudovito jablano – pod kuliso naših gora. Čudovita postavitev za še lepše fotografije naših vezi, ki se bodo ob tem drevesu le še poglabljale in utrjevale.

 

V četrtek smo se skupaj imeli zares dobro, bolje rečeno, kar odlično v gozdni igralnici. Res je presenetljivo koliko različnih iger smo lahko strokovne delavke opazile tam. Otroci so se med seboj pomešali. Starejši so tako lepo skrbeli za mlajše, da skoraj nismo imele dela.

Za konec tedna so nas obiskali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva Trstenik. Najprej smo imeli vajo evakuacije – ta žal nikoli ni prijetna za otroke niti za strokovne delavke. So nam pa kasneje na šolskem igrišču v sodelovanju z OŠ Simona Jenka Trstenik pripravili zares odlično predstavitev njihovega dela. Otroci so si lahko od blizu in od znotraj ogledali gasilsko vozilo ter se pomerili v »gašenju«. Ne samo, da smo pogasili vse solze ob koncu tedna otroka, še mavrico smo narisali na nebu.

 

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

STOP! BOTRA JESEN NA PREHODU

Veselo se je začelo naše novo Ježkovo šolsko leto. Strokovno usposobljene ježevke smo ponovno v nekoliko drugačni postavi, tisti tapravi, energični in polni novih, včasih tudi nekoliko norih predvsem pa domiselnih idej za skoraj celo leto naprej.


Uvajanja še ni bilo konec, ko nas je “teden mobilnosti” popeljal peš v gozd. Četica vseh otrok, od nastarejših do najmlajših, je v sredo, 21. 9., najprej sklenila velik pozdravni krog na šolskem igrišču, se organizirala v že omenjeno četico (starejši so ponosno vodili za roke mlajše) in zakorakali smo strumno in pogumno v našo gozdno igralnico. Pred igralnico ponovili, kakopak, gozdni bonton in se zares imenitno poigrali, raziskovali v njej. Gozdna igralnica je res lepo sprejela cel vrtec in čas se je za tisto uro kar ustavil. Smo pa ugotovili, kaj hitro, da čas še prehitro teče, ko se imamo tako lepo. Niti joka najmlajših ni bilo slišati, tako nas je prevzela in odnesla v najrazličnejše svetove naša gozdna gospa.

 

Naslednji dan smo se pomerili v pravem kolesarkem poligonu. Pa nismo bili samo kolesarji. Tudi skiroji, poganjalčki in kak mali rdeči avto je zahupal na šolskem igrišču. Naučili smo se nekaj znakov, ki jih srečamo na cesti, bili pa smo tudi že dobro pripravljeni, da v našo vas vstopi botra jesen.

Gospa Botra jesen pa ni bila tako zelo pripravljena in ozaveščena o prometnih znakih in cestnih pravilih kot mi.
V petek, 23. 9., nam je dopoldne pospestrila prva predstava v sklopu Ježkovega abonmaja. Za zabavo na igrišču in nekaj smešnih trenutkov med policajem, ježkom Jožkom in botro Jesen so poskrbele strokovne delavke. Botra jesen bo za kazen, ker je storila kar nekaj prekrškov na cesti (prehitra in nevarna vožnja brez čelade na kolesu), ostala v naših krajih vsaj tri mesece in poskrbela za dekoracijo naših dreves ter dobrote na naših krožnikih in v kleteh.

Po navdihu Ježkovih dogodivščin piše Urša Dubravica

jezek
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri