C. 1. maja17, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 232

soncek@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.15 ure.

Vrtec SONČEK je majhen vrtec na obrobju Kranja. V bližnji okolici je staro mestno jedro s kanjonom reke Kokre. Vrtec obdajajo stara drevesa, ki so lep okras in nam poleti nudijo hladno senco. Pod temi drevesi je pravi mali otroški raj: igrala, peskovniki, klopi……. Vse to se skriva za mogočno železno ograjo.

Če sprehajalec ne upočasni hoje, komajda opazi vrtec, ki je skrit v sredini vrta. Ustvarjalne otroške roke so ga okrasile s pisanimi ploščicami iz gline in tako poslale jasno sporočilo, kdo se nahaja v tej hiši.

V vrtcu Sonček so tri igralnice, dve kopalnici, manjša telovadnica, pravljična soba, polna knjig, kjer poslušamo, beremo pravljice, zgodbe, pesmi,  nekaj kabinetov in kuhinja.

Vsi zaposleni se trudimo, da bi čas v vrtcu otroci preživeli čimbolj veselo in zanimivo. V ta namen organiziramo pestre dejavnosti, Včasih gremo tudi na izlet ali na ogled kulturnih prireditev. Najraje pa se igramo na našem vrtu, ki nam nudi mnogo možnosti za igro.

In za konec: majhnost je naša prednost.

Novičke

V četrtek, 18.1. smo v skupini Sredinčki izvedli naravoslovni eksperiment: Sneg v lončku.

Za izvedbo smo potrebovali:

  • steklen kozarec za vlaganje,
  • vodo,
  • belo barvo,
  • negovalno olje za dojenčke in
  • šumeče tablete.

V kozarec smo natočili vodo in ji dodali malo bele barve. Potem smo počasi dodajali olje in že takoj ugotovili, da se le-ta ne zmeša z vodo. Dodali smo še nekaj koščkov razdrobljene šumeče tablete in začeli opazovati »čarovnijo«, kot so to opisali otroci. In če nadaljujem z njihovimi besedami: »Ko smo dali šumečko v kozarec, so se mehurčki dvignili gor, potem pa je začel padati sneg.«

V petek pa nas je razveselil čisto pravi sneg – ni dvoma, priklicali smo ga Sredinčki!

Za vrtec Sonček zapisala vzgojiteljica Doris Vrh

 

 

ČAROBNI DECEMBER

V čarobnem decembru so se otroci enote Sonček veliko družili ob skupinskih dejavnostih. Najprej smo skupaj s starši izdelali okraske in okrasili smrečico ter garderobo vrtca. Kmalu po tem nas je že obiskal Dedek Mraz in ker so bili vsi otroci zelo pridni, jim je pustil tudi darila.
Na čajanko smo povabili dedke in babice, kjer smo se poleg čaja posladkali še s kokosovi kroglicami, katere so otroci pomagali pripraviti dan prej. Posadili smo božično žito in opazovali njegovo rast, izdelali smo voščilnice.
Ogledali smo si tudi kar nekaj dramatizacij – vzgojiteljice so otrokom odigrale »Mišek Matiček« in »Didil didl daja, božiček pa prihaja«. V igralskih vlogah so blesteli tudi otroci iz skupine Najstarejših, zaigrali so nam rusko ljudsko »Babica zima«.
Predpraznične dneve pa so bili otroci v čisto pravem kinu. Kupili so si vstopnice in si ogledali božično risanko Artur Božiček, zraven pa se sladkali s kokicami. Zadnji dan smo zaključili z novoletnim plesom. Otroci vseh skupin so se zbrali v garderobi in plesali na božične pesmi, naučili so se tudi koreografijo Snežko snežak.

Kolektiv enote Sonček želi vsem vesele praznike in čarobno novo leto!
Zapisala vzgojiteljica Doris Vrh

TEDEN OTROKA

V našem vrtcu smo teden otroka začeli z gibanjem. Atletski klub nam je pripravil pravi poligon na katerem smo premagovali ovire. Obiskal nas je tudi palček Radovednež, ki nam je pustil veliko namigov. Preko »zakajev« in »zatojev« smo na koncu namigov prišli do pravega zaklada.
Drugi dan so vzgojiteljice za nas pripravile predstavo o Debeli repi. Vsi skupaj smo dedku in babici pomagali pri puljenju velikanske repe in se pri tem zelo zabavali.
Tretji dan smo imeli prav poseben obisk. Obiskali so nas gasilci. Predstavili so svoj poklic in nam pokazali vso opremo, ki jo imajo v svojem gasilskem vozilu s cisterno. Lahko smo se preizkusili tudi v gašenju s pravo gasilsko opremo.
Četrti dan je bil namenjen petju, plesu in predstavitvi skupin. Vsi Sončki smo se zbrali v garderobi, da smo ostalim otrokom pokazali kateri ples, pesmico smo se naučili. Spoznali smo tudi tri nove plese.
Zadnji dan je  bol »dan odprtih vrat«. Vrata vseh igralnic so bila odprta in otroci so prosto prehajali iz ene igralnice v drugo, se družili, igrali in ustvarjali.

Za vrtec Sonček pripravila Monika Tomažin

Poletne novičke

Končno smo dočakali poletje, toplo in suho vreme, kratka rokava in kratke hlače. V vrtcu Sonček radi čim več časa preživimo na našem vrtu. Posadili smo rože in vrtiček, na katerem nam pridno raste korenje, redkvice, solata, meta in jagode.  Veliko prostora na igrišču izkoristimo za igranje nogometa in košarke, radi se igramo v peskovniku in si postavimo kakšen indijanski šotor. Zelo spretni smo pri skakanju čez kolebnico in radi tekmujemo v vleki vrvi. Nestrpno pričakujemo še toplejše vreme, takrat nam vzgojiteljice vedno pripravijo zabavne igre z vodo.

Lepo vreme smo izkoristili tudi za pregled naši vrtnih igrač iz katerih smo z veseljem pobrisali prah, ki se je nabral v zimskih mesecih.

Na obisku smo imeli tudi reševalca, ki nam je povedal nekaj o njegovem delu in nam razkazal pravo reševalno vozilo.

Za vrtec Sonček pripravila Monika Tomažin

VOJAK NA OBISKU

Otroci velikokrat sanjajo kaj bodo postali, ko bodo odrasli. Odgovori so po navadi policist, gasilec, vojak, zdravnik, učiteljica baleta, arhitekt… Najbolj pa otroške oči zažarijo, ko zares srečajo njihovega junaka. Naš vrtec je obiskal pravi vojak, nam povedal kako poteka njegov delovni da in pokazal nam je veliko opreme, ki jo uporablja pri delu. Sedeli smo lahko tudi v pravem vojaškem avtomobilu.

soncek
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri