Jernejeva 14 , 4000 Kranj

zivzav@kranjski-vrtci.si

tel.: 04 25 19 678, 04 25 19 677
mobi: 031 768 377

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.30 do 16.30 ure.

Vrtec Živ žav se nahaja v Stražišču in je nekoliko odmaknjen od centra Kranja.

Ob vrtcu imamo veliko, razgibano igrišče, kar nam omogoča, da otroci vsak dan preživijo del dneva na prostem.
Pogosto izkoristimo tudi bližino gozda, polj in travnikov. Otroci na neposreden način opazujejo, raziskujejo, odkrivajo in doživljajo naravo.

Skrbno načrtujemo vsakodnevne dejavnosti, dogajanje v vrtcu pa popestrimo z ustvarjalnimi delavnicami, športnimi igrami, obiski lutkovnih in gledaliških predstav. Naša skupna srečanja otrok, staršev in zaposlenih »Veselo skozi mavrico« so skozi leta postala naš zaščitni znak. Zaposleni vrtca Živ žav vanje vložimo veliko truda, ustvarjalnosti in pozitivne energije. Otroci in starši, pa nas vedno nagradijo z res množičnim obiskom.

Za dobro in prijetno počutje otrok v Živ žavu skrbimo s svojo prijaznostjo, strokovnostjo in odprtim odnosom do družine.

Novičke

Kratko poročilo o našem prvem izletu
Prvi izlet v tem šolskem letu 2023/24 je bil na četrtek, 23.11.2023.
Organizirala in vodila sem pet predšolskih vrtčevskih otrok iz vrtca Živ žav.
Otroci so dobro hodili, kljub mrazu in vetru.Na vrhu Šmarjetne gore smo se v notranjosti prostora v hotelu Bellevuija  pogreli in se okrepčali s priboljški iz nahrbtnika.
Na pravkar postavjeni novoletni jelki pa smo občudovali raznovrstne, lepe okraske in raznobarvne lučke.
Nazaj grede so otroci najbolj uživali v nočni hoji, s čelnimi svetilkami, za varnost pa je vsak od otrok oblekel odsevni brezrokavnik,
Lep planinski pozdrav,
Alenka Kavčič
SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK 2023 

V vrtcu Živ žav smo tudi letos že tradicionalno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Z medom, maslom, kruhom, mlekom in jabolki smo se posladkali v petek, 17. novembra 2023, ko obeležujemo tudi dan slovenske hrane.
V oddelkih smo vzgojiteljice pripravile različne dejavnosti, s katerimi smo otrokom še dodatno predstavile pomen zdravega prehranjevanja in pot od zrna do kruha.

Kolektiv vrtca Živ žav

TEDEN OTROKA  2023

Letošnji teden otroka je potekal od 2. do 8. oktobra pod sloganom “Zakaji in zatoji radovednosti”.
Predšolski otroci včasih težko ubesedijo, kaj jih zanima in kakšni so njihovi interesi, lahko pa jih spoznamo, če otroke opazujemo in sledimo njihovi igri.
V enoti Živ žav smo zato v tednu otroka pripravili program, kjer smo otrokom ponudili dejavnosti, ki jih vedno pritegnejo in s katerimi spodbudimo njihovo aktivnost.

Kolektiv vrtca Živ žav

MNOŽIČNI TEK NA 100 M 

Atletska zveza Slovenije je tudi letos pripravila množično akcijo, s katero spodbuja otroke k prvim atletskim korakom in želi ozavestiti sodelujoče o pomenu zdravega načina življenja. (https://slovenska-atletika.si/mnozicni-tek-otrok-zacni-mlad-tekmuj-posteno-bo-letos-26-septembra/)
Množičnemu vseslovenskemu teku na 100 m s sloganom “Začni mlad, tekmuj pošteno” smo se 26. septembra 2023 pridružili tudi v vrtcu Živ žav.
Sodelovali smo vsi odrasli in otroci vrtca, razen najmlajših. Pri teku smo drug drugega spodbujali, vsak pa se je po svojih najboljših močeh potrudil, da je pritekel do cilja.

Kolektiv vrtca Živ žav

POLETNI ŽIV ŽAV

POLETNI ŽIV ŽAV

Kljub temu, da je poletje, se v naši enoti veliko dogaja. V vročih dnevih smo uživali veliko sadja in pili veliko tekočine, a ne samo na »tradicionalen način«. Otroci so sadje narezali in si pripravili otroško bovlo!

Ustvarjali so s krednimi barvami in polepšali asfalt pred vrtcem, v gledališču Krice-Krace so si ogledali kamišibaj Zmaj Direndaj ter lutkovno predstavo Trije godci.

Po vseh vremenskih neurjih smo skupaj počistili igrišče, otroci so pobrali vse odpadle veje in jih zložili na velik kup. In ker po vsakem dežju posije sonce, so se pred vročimi žarki skrivali in igrali kar v indijanskih šotorih.

Za vrtec Sonček napisala Doris Vrh

Pustni sprevod po Stražišču

Ko pride pustni torek, je to praznik za naše maškare. Dogajanje se začne že s prihodom v vrtec. Maškare vstopajo v pisano okrašene igralnice. Vsi se čudimo in sprašujemo, kdo se skriva za maskami in kostumi. Tekom dopoldneva se v igralnicah veselimo, rajamo, prirejamo ples v maskah, maškare se predstavijo. Za konec pa se že tradicionalno odpravimo na sprevod po Stražišču, kjer se pokažemo staršem in preganjamo zimo.

Za vrtec Živ žav pripravila Ana Šušteršič

Pestro kulturno in zabavno februarsko dogajanje v vrtcu Živ žav

V našem vrtcu vsako leto februarja poskrbimo za posebne kulturne začimbe. Tudi letos smo izbrali en dan v tednu, ko smo vzgojiteljice otrokom pričarale posebno kulturno dogajanje. Otroci so se srečali z različnimi umetniškimi področji: deklamiranjem pesmi, dramskimi in lutkovnimi uprizoritvami, plesom, multimedijo, z nevsakdanjimi likovnimi tehnikami, glasbo in petjem… V uvodu v mesec februar smo počastili našega največjega slovenskega pesnika in se ob prazniku srečali z državnimi simboli. Tako smo otroci starejših skupin in vzgojiteljice pripravili recital ob kulturnem prazniku. Povodni mož je pri otrocih vedno sprejet s čudenjem in mistiko. Otroci so uživali v glasbeno-plesni pravljici: Kadar zvezde zagorijo. V pripravi pa je še lutkovna predstava vzgojiteljic: O goskici, ki se je učila peti. Obiskala nas je vsestranska umetnica Nežka Kukec, ki nam je na simpatičen način predstavila svoji dve pesniški zbirki. Otroci so jo lepo sprejeli in uživali v njenem nastopu. To je bilo pravo »mini« literarno srečanje. Z najstarejšimi otroci smo obiskali tudi Mestno knjižnico Kranj, kjer smo imeli voden ogled te ustanove. Spoznali smo se z načinom njenega delovanja. Otroci so izvedeli, kako poteka vpis v knjižnico in izposoja knjig. Za konec pa so nam pripravili predstavitev zanimivih knjižnih izdaj in prebrali pravljico. Članek o naših kulturnih petkih in njihovi letošnji izvedbi si lahko preberete tudi v Gorenjskem glasu: https://www.gorenjskiglas.si/article/20230301/C/230309983/1040/kulturni-petki

Za vrtec Živ žav pripravila Ana Šušteršič

Zimsko veselje v Živ žavu

Mesec januar nas je obdaril s precejšnjo pošiljko snega, česar so se močno razveselili predvsem otroci.

Igrišče Živ žav-a nam omogoča, da snežno podlago dodobra izkoristimo za raznovrstne zimske radosti: opazovanje odtisov in stopinj v snegu, lovljenje snežink, dričanje z lopatkami, ustvarjanje snežakov itd.

Naš ravno pravšnji hribček se spremeni v pravo sankališče, strokovne delavke pa poskrbimo za varnost otrok z doslednim upoštevanje dogovorov.

Zimskemu veselju se ni mogel upreti tudi reševalec Matjaž, ki nam je tistega dne predstavil delo reševalca in nam razkazal reševalno vozilo.

Vzg. Sonja Kert in Renata Stingl

zivzav-strazisce
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri