Jernejeva 14 , 4000 Kranj

zivzav@kranjski-vrtci.si

tel.: 04 25 19 678, 04 25 19 677
mobi: 031 768 377

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.30 do 16.30 ure.

Vrtec Živ žav se nahaja v Stražišču in je nekoliko odmaknjen od centra Kranja.

Ob vrtcu imamo veliko, razgibano igrišče, kar nam omogoča, da otroci vsak dan preživijo del dneva na prostem.
Pogosto izkoristimo tudi bližino gozda, polj in travnikov. Otroci na neposreden način opazujejo, raziskujejo, odkrivajo in doživljajo naravo.

Skrbno načrtujemo vsakodnevne dejavnosti, dogajanje v vrtcu pa popestrimo z ustvarjalnimi delavnicami, športnimi igrami, obiski lutkovnih in gledaliških predstav. Naša skupna srečanja otrok, staršev in zaposlenih »Veselo skozi mavrico« so skozi leta postala naš zaščitni znak. Zaposleni vrtca Živ žav vanje vložimo veliko truda, ustvarjalnosti in pozitivne energije. Otroci in starši, pa nas vedno nagradijo z res množičnim obiskom.

Za dobro in prijetno počutje otrok v Živ žavu skrbimo s svojo prijaznostjo, strokovnostjo in odprtim odnosom do družine.

Novičke

POLETNI ŽIV ŽAV

POLETNI ŽIV ŽAV

Kljub temu, da je poletje, se v naši enoti veliko dogaja. V vročih dnevih smo uživali veliko sadja in pili veliko tekočine, a ne samo na »tradicionalen način«. Otroci so sadje narezali in si pripravili otroško bovlo!

Ustvarjali so s krednimi barvami in polepšali asfalt pred vrtcem, v gledališču Krice-Krace so si ogledali kamišibaj Zmaj Direndaj ter lutkovno predstavo Trije godci.

Po vseh vremenskih neurjih smo skupaj počistili igrišče, otroci so pobrali vse odpadle veje in jih zložili na velik kup. In ker po vsakem dežju posije sonce, so se pred vročimi žarki skrivali in igrali kar v indijanskih šotorih.

Za vrtec Sonček napisala Doris Vrh

Pustni sprevod po Stražišču

Ko pride pustni torek, je to praznik za naše maškare. Dogajanje se začne že s prihodom v vrtec. Maškare vstopajo v pisano okrašene igralnice. Vsi se čudimo in sprašujemo, kdo se skriva za maskami in kostumi. Tekom dopoldneva se v igralnicah veselimo, rajamo, prirejamo ples v maskah, maškare se predstavijo. Za konec pa se že tradicionalno odpravimo na sprevod po Stražišču, kjer se pokažemo staršem in preganjamo zimo.

Za vrtec Živ žav pripravila Ana Šušteršič

Pestro kulturno in zabavno februarsko dogajanje v vrtcu Živ žav

V našem vrtcu vsako leto februarja poskrbimo za posebne kulturne začimbe. Tudi letos smo izbrali en dan v tednu, ko smo vzgojiteljice otrokom pričarale posebno kulturno dogajanje. Otroci so se srečali z različnimi umetniškimi področji: deklamiranjem pesmi, dramskimi in lutkovnimi uprizoritvami, plesom, multimedijo, z nevsakdanjimi likovnimi tehnikami, glasbo in petjem… V uvodu v mesec februar smo počastili našega največjega slovenskega pesnika in se ob prazniku srečali z državnimi simboli. Tako smo otroci starejših skupin in vzgojiteljice pripravili recital ob kulturnem prazniku. Povodni mož je pri otrocih vedno sprejet s čudenjem in mistiko. Otroci so uživali v glasbeno-plesni pravljici: Kadar zvezde zagorijo. V pripravi pa je še lutkovna predstava vzgojiteljic: O goskici, ki se je učila peti. Obiskala nas je vsestranska umetnica Nežka Kukec, ki nam je na simpatičen način predstavila svoji dve pesniški zbirki. Otroci so jo lepo sprejeli in uživali v njenem nastopu. To je bilo pravo »mini« literarno srečanje. Z najstarejšimi otroci smo obiskali tudi Mestno knjižnico Kranj, kjer smo imeli voden ogled te ustanove. Spoznali smo se z načinom njenega delovanja. Otroci so izvedeli, kako poteka vpis v knjižnico in izposoja knjig. Za konec pa so nam pripravili predstavitev zanimivih knjižnih izdaj in prebrali pravljico. Članek o naših kulturnih petkih in njihovi letošnji izvedbi si lahko preberete tudi v Gorenjskem glasu: https://www.gorenjskiglas.si/article/20230301/C/230309983/1040/kulturni-petki

Za vrtec Živ žav pripravila Ana Šušteršič

Zimsko veselje v Živ žavu

Mesec januar nas je obdaril s precejšnjo pošiljko snega, česar so se močno razveselili predvsem otroci.

Igrišče Živ žav-a nam omogoča, da snežno podlago dodobra izkoristimo za raznovrstne zimske radosti: opazovanje odtisov in stopinj v snegu, lovljenje snežink, dričanje z lopatkami, ustvarjanje snežakov itd.

Naš ravno pravšnji hribček se spremeni v pravo sankališče, strokovne delavke pa poskrbimo za varnost otrok z doslednim upoštevanje dogovorov.

Zimskemu veselju se ni mogel upreti tudi reševalec Matjaž, ki nam je tistega dne predstavil delo reševalca in nam razkazal reševalno vozilo.

Vzg. Sonja Kert in Renata Stingl

Izlet na Šmarjetno goro 2022

V sredo, 14.12. 2022 so starši ob 15.30 uri pripeljali svoje otroke pred vrtec Živ žav.
Pred odhodom na Šmarjetno goro smo se slikali pod “našo” brezo in potem smo se poslovili od staršev.
Pot nas je vodila mimo graščine in naprej po strmi gozdni poti do sedla Gradišče in še naprej, do vrha, kjer stoji cerkev sv. Marjete in hotel Bellevue.
Otrokom med hojo ni zmanjkalo besed, bili so razposajeni in ves čas so nekaj pripovedovali. So se pa večkrat ustavili in nadihali svežega, hladnega zraka.
Na vrhu smo šli v restavracijo, kjer je bilo prijetno toplo. Otroci so se posladkali in odžejali, vmes pa smo vsi občudovali novoletno jelko z raznobarvnimi okraski in pisanimi lučkami.

Pred odhodom v dolino sem otrokom pomagala obleči odsevne brezrokavnike, Pripravili smo tudi svetilke in že smo bili pripravljeni za noč in cesto, ki vodi v dolino. Med potjo smo večkrat občudovali lepo in čudovito razsvetljeno mesto in okolico Kranja.
Pod vznožjem Šmarjetne gore so nas pričakali starši. Otroci so bili veseli pohodniških doživetij in prijetno utrujeni.

Alenka Kavčič

BAZAR V ŽIV ŽAVU

V Vrtcu Živ Žav je že tradicionalno, da v začetku prazničnega decembra pripravimo Bazar. S tem cel vrtec solidarno prispeva in omogoči starejšima skupinama obisk Kekčeve dežele.  Vsi  strokovni delavci pripravimo določeno število izdelkov, starši pa prispevajo tako, da Bazar obiščejo.

Tako ima vsak otrok , preden se od vrtca poslovi, možnost doživeti Kekca, Bedanca in ostale junake v tej deželi.

Vsako leto se potrudimo, letos pa so bili izdelki še posebej odlično izbrani in izdelani. Toplo nam je pri srcu, ko vidimo dober in pozitiven odziv staršev.

Vsi smo veseli, saj bosta starejša dva oddelka  spet lahko obiskala Kekca.

Vzg.: Mojca Demšar

NA OBISKU PRI GASILCIH

V enoti Živ žav smo v oktobru, ki je tudi mesec požarne varnosti, obiskali gasilski dom v Stražišču, kjer so nam gasilci na otrokom razumljiv način predstavili svoje dejavnosti, opremo in otroke opomnili na nekaj najpomembnejših stvari glede požarne varnosti in preventive. Otroci so se lahko preizkusili tudi v natančnem ciljanju s curkom vode v oddaljen predmet.

Vzg. Renata Stingl

TEDEN OTROKA V ŽIV ŽAVU

Letošnji teden otroka smo v enoti Živ žav obeležili pod skupnim sloganom SKUPAJ SE IMAMO DOBRO.
Strokovne delavke smo preko celega tedna pripravile dejavnosti, pri katerih so otroci lahko razvijali svojo ustvarjalnost, gibalne in socialne spretnosti, skozi igro spoznavali matematiko in se družili z otroki iz drugih oddelkov. Preizkusili so se lahko v vlogi kuharjev in ustvarjali dobrote iz jabolk, ogledali pa so si tudi predstavo Medved išče pestunjo v izvedbi strokovnih delavk vrtca.
Bilo je veselo, razigrano in poučno, SKUPAJ PA SMO SE IMELI DOBRO.

Vzg. Renata Stingl

zivzav-strazisce
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri