Jernejeva 14 , 4000 Kranj

zivzav@kranjski-vrtci.si

tel.: 04 25 19 678, 04 25 19 677
mobi: 031 768 377

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.30 do 16.30 ure.

Vrtec Živ žav se nahaja v Stražišču in je nekoliko odmaknjen od centra Kranja.

Ob vrtcu imamo veliko, razgibano igrišče, kar nam omogoča, da otroci vsak dan preživijo del dneva na prostem.
Pogosto izkoristimo tudi bližino gozda, polj in travnikov. Otroci na neposreden način opazujejo, raziskujejo, odkrivajo in doživljajo naravo.

Skrbno načrtujemo vsakodnevne dejavnosti, dogajanje v vrtcu pa popestrimo z ustvarjalnimi delavnicami, športnimi igrami, obiski lutkovnih in gledaliških predstav. Naša skupna srečanja otrok, staršev in zaposlenih »Veselo skozi mavrico« so skozi leta postala naš zaščitni znak. Zaposleni vrtca Živ žav vanje vložimo veliko truda, ustvarjalnosti in pozitivne energije. Otroci in starši, pa nas vedno nagradijo z res množičnim obiskom.

Za dobro in prijetno počutje otrok v Živ žavu skrbimo s svojo prijaznostjo, strokovnostjo in odprtim odnosom do družine.

Novičke

PODNEBNI TEK

Kot EKO vrtec sodelujemo v projektih Ekošole, v okviru katerih ozaveščamo otroke o različnih problematikah na področju skrbi za okolje in naravo. V aprilu smo del dejavnosti posvetili ozaveščanju o podnebnih spremembah. S tem namenom smo 15. 4. 2024 izvedli tudi PODNEBNI TEK, na katerem so sodelovali vsi otroci in odrasli naše enote. Iz odpadnih materialov smo izdelali štafetno palico, ki so si jo otroci posameznih oddelkov po pretečeni razdalji podajali med seboj. Ustvarili smo tudi plakate, kjer so otroci preko slik pridobivali znanje o vzrokih in posledicah podnebnih sprememb ter možnih preventivnih ukrepih, da le-te preprečimo oz. upočasnimo.

Vzg. Renata Stingl

Izlet na Šmarjetno goro

Na četrtek, 14.3.2024 ob 16 uri, smo v lepem sončnem vremenu, šli na dolgo pričakovan izlet. Prijavilo se je sedem predšolskih otrok. Na koncu jih je šlo pet, ker sta dva zbolela. Z nami je šla tudi spremljevalka Tjaša.

Med hojo so bili otroci zelo zgovorni, prijetni in spoštljivi. Večkrat smo se ustavili in med počitkom so občudovali in spoznali marsikatero spomladansko cvetlico, ki je pokukala na plano. Otrokom sem povedala njihova imena kot so ( podlesna vetrnica, pljučnik, navadna marjetica, mrtva kopriva, čemaž, lapuh itd)
Otroci so se veselili vrha Šmarjetne gore. V prostorih hotela Bellvija so se najedli priboljškov, pili in v svoje knjižice Ciciban planinec so si dali žig vrha in medvedka MO Iskra Kranj.
Polni energije smo pot zaključili na parkirišču, pod vznožjem Šmarjetne gore. Otroci in starši so bili zadovoljni in hvaležni za lep zaključek dneva.
Tekst in slike: Alenka Kavčič
Izlet – Šmarjetna gora
V petek, 26.1.2024 so starši pripeljali svoje otroke, pred vrtec Živ žav. Na izletu je bilo 5 otrok, stari 4 leta. Z menoj je šla spremljevalka Tanja. Najprej smo se na parkirišču fotografirali, potem so se otroci poslovili od staršev in odpravili smo se na pot.
Otroci so s seboj imeli vsak svoj nahrbtnik s prigrizkom, pijačo in naglavno lučko. Glede na mraz so bili otroci primerno oblečeni, pot v gozdu pa je bila precej blatna. Otroke sem opozorila naj ne stopajo na korenine in kamne, ker lahko padejo v blato. Otroci so upoštevali nasvet in ni bilo nobene nesreče. Med potjo so se pogovarjali, opazovali okolico in opazili so znanilca pomladi – trobentico. Po dobri uri hoje smo prispeli na vrh Šmarjetne gore, kjer smo se okrepčali z malico. Kar prehitro je postalo temno, otroci  pa so komaj čakali, da si bodo lahko namestili težko pričakovane naglavne lučke. Dobro smo se oblekli in šli proti dolini. Na poti, proti parkirišču, kjer smo bili dogovorjeni s starši, smo opazovali  in občudovali polno luno, ki je počasi lezla izza Krvavca. Srečali smo tudi veliko pohodnikov, katere smo prav lepo pozdravili. Otroci so vsi veseli in polni vtisov, ob vznožju Šmarjetne gore, skočili v objem staršem .Imeli smo se super.
Slike: Alenka Kavčič
Tekst: Alenka Kavčič in Tanja Vrhunc
VESELI DECEMBER V ŽIV ŽAV-U 

December smo v Živ žav-u zapolnili z zanimivimi vsebinami, ki so otrokom popestrile praznični čas.
Že tradicionalno nas je obiskal Dedek Mraz in otroke razveselil  s prijazno besedo in darili.
Strokovne delavke smo pripravile predstavo Mali čarovnik in snežinke, ki so jo otroci zaradi njene čarobnosti spremljali z velikim navdušenjem.
Izvedle smo tudi praznični glasbeni koncert in otrokom predstavile glasbeno pravljico Kadar zvezde zagorijo, Mozartovo skladbo za klavir Kruh z maslom, poveselili pa smo se tudi s petjem pesmic ob zvokih kitare.
V našem vrtcu je v tem času zadišalo po sladkih dobrotah, saj smo pekli piškote in palačinke in se z njimi posladkali ob praznični čajanki.
Veliko se je tudi plesalo in pelo, s čimer smo s pozitivno energijo dočakali prihod praznikov in novega leta.

Kolektiv vrtca Živ žav

 

PRAZNIČNI BAZAR
V vrtcu Živ žav smo tudi letos že tradicionalno izvedli praznični bazar. 30. 11. so si v popoldanskih urah starši z otroki v zbornici naše enote lahko ogledali in kupili izdelke strokovnih delavk. Vsa zbrana prostovoljna sredstva bodo v celoti porabljena v dobro otrok naše enote.
Vsem, ki so kakorkoli prispevali k uspešni izvedbi bazarja, ISKRENA HVALA!
Kolektiv vrtca Živ žav
Kratko poročilo o našem prvem izletu
Prvi izlet v tem šolskem letu 2023/24 je bil na četrtek, 23.11.2023.
Organizirala in vodila sem pet predšolskih vrtčevskih otrok iz vrtca Živ žav.
Otroci so dobro hodili, kljub mrazu in vetru.Na vrhu Šmarjetne gore smo se v notranjosti prostora v hotelu Bellevuija  pogreli in se okrepčali s priboljški iz nahrbtnika.
Na pravkar postavjeni novoletni jelki pa smo občudovali raznovrstne, lepe okraske in raznobarvne lučke.
Nazaj grede so otroci najbolj uživali v nočni hoji, s čelnimi svetilkami, za varnost pa je vsak od otrok oblekel odsevni brezrokavnik,
Lep planinski pozdrav,
Alenka Kavčič
SLOVENSKI TRADICIONALNI ZAJTRK 2023 

V vrtcu Živ žav smo tudi letos že tradicionalno izvedli Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal pod sloganom »Kruh za zajtrk – super dan!«.
Z medom, maslom, kruhom, mlekom in jabolki smo se posladkali v petek, 17. novembra 2023, ko obeležujemo tudi dan slovenske hrane.
V oddelkih smo vzgojiteljice pripravile različne dejavnosti, s katerimi smo otrokom še dodatno predstavile pomen zdravega prehranjevanja in pot od zrna do kruha.

Kolektiv vrtca Živ žav

TEDEN OTROKA  2023

Letošnji teden otroka je potekal od 2. do 8. oktobra pod sloganom “Zakaji in zatoji radovednosti”.
Predšolski otroci včasih težko ubesedijo, kaj jih zanima in kakšni so njihovi interesi, lahko pa jih spoznamo, če otroke opazujemo in sledimo njihovi igri.
V enoti Živ žav smo zato v tednu otroka pripravili program, kjer smo otrokom ponudili dejavnosti, ki jih vedno pritegnejo in s katerimi spodbudimo njihovo aktivnost.

Kolektiv vrtca Živ žav

zivzav-strazisce
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri