Smledniška 136, 4000 Kranj

tel.: 04 20 19 234

030 463 762

circe@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja in
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.00 ure.

Majhnost našega vrtca ČIRČE, ki stoji na robu mesta, v naselju Čirče, marsikoga preseneti, vendar si prizadevamo tudi za presenečenja drugačne vrste.

Dva oddelka otrok, v starosti od 3 do 6 let in pet zaposlenih ustvarjamo vzdušje, ki je podobno družinskemu. Skrbimo za prijetnost prostora in medsebojnih odnosov. Vsi otroci so naši, vrata igralnic pa so nenehno odprta, tako, da ima vsak otrok pregled nad dogajanjem. Okolica nam ponuja enkratne možnosti bivanja in raziskovanja v naravi. Lepoto gozda in travnika izkoriščamo maksimalno.
Radi se srečujemo s starši, babicami, dedki, pa tudi s krajani KS Čirče. Živimo s krajem in kraj z nami.

Stremimo k največji kvaliteti dela z otroki, vsakodnevne dejavnosti pa popestrimo s ponudbo letovanj, igramo se malo bralno značko, obiskujejo nas lutke in znamo speči pravi domači kruh. Pa še kaj bi se dalo povedati.

Kar precej za tako majhen vrtec, kajne. Pomembno pa je vendar le to, da otroci in starši radi prihajajo k nam in imajo vrtec za NAŠ VRTEC.

cenca-3

Novičke

Novičke maj

VRTEC NA KMETIJI

Turistična kmetija Ožbet leži v vasi Četena Ravan pod pobočjem Starega vrha, na višini 900 metrov. Na kmetiji smo spoznavali domače živali, pekli kruh, jezdili konja, kosili travo, spoznavali pomen čebel, z lovcem spoznavali gozdne živali, plesali, se igrali na igralih in se nasploh zabavali. Spoznavali smo lepo okolico in šli na pohod na Stari vrh. Nepozabna je bila vožnja s traktorjem in jahanje konja. Najbolj so nas navdušile krave s telički, pujski, poni, petelin, kokoške, zajčki in druge domače živali. Vsi smo tri dni zdržali brez mamic in očkov.

Na kmetiji je za nas prijazno skrbela vsa Kržišnikova družina z gospodinjo Mileno in gospodarjem Janezom.

         

DEJAVNOSTI V MAJU

V maju smo se v vseh skupinah ukvarjali predvsem z ekološkimi vsebinami v okviru Ekošole:

· Najmlajši so raziskovali deževnike in talni živ-žav. Živali so iskali na našem vrtu in v bližnji okolici ter gozdu.

· V srednji skupini so imeli projekt “Mlekastično”. Spoznavali so pot mleka od krave do uporabnika. Bili so na bližnji kmetiji in si ogledali hlev s kravami. Na to temo so se pogovarjali, risali, ustvarjali. Ob zaključku so na dan mleka 31. 5. predstavili degustacijo mlečnih jedi.

· V starejši skupini smo imeli projekt “Ne zavrzi oblek”, ohrani planet. Raziskovali smo, kaj lahko naredimo s starimi oblačili in zakaj vse jih lahko še porabimo. Preizkusili smo se tudi v šivanju, tkanju s tkalko, barvanju blaga z naravnimi barvami ter risanju na vrečke iz stare rjuhe.

· V okviru vrtca smo humanitarno zbirali še dobra rabljena oblačila in jih darovali RK Kranj. Odziv je bil zelo dober.

           

Zapisala vzg. Metka Boncelj

NOVIČKE APRIL

 

Mesec april je v našem vrtcu minil v znamenju ekologije. Ukvarjali smo se z ekološkimi temami, kot so: ločeno zbiranje odpadkov, skrb za varčevanje z vodo in elektriko, sejali in sadili smo rastline ter zanje skrbeli. V starejši skupini smo raziskovali podnebne spremembe in ugotavljali, s čim ljudje povzročamo segrevanje ozračja, ter kaj pri varovanju okolja lahko naredimo sami. Ob Dnevu Zemlje smo vsa ekološka spoznanja še utrdili. S to pomembno in perečo tematiko smo se ukvarjali v vseh treh skupinah. Otroci so domov odnesli posajene sadike, za katere bodo skrbeli doma. S skupnimi močmi smo uredili še našo visoko gredo v katero smo nasuli dodatno zemljo in posadili nove rastline. Letos smo v visoko gredo zasadili predvsem zelišča, ki jih bomo uporabljali za čaje in jagode.

V okviru prednostne naloge s področja jezika so v srednji skupini obujali stare ljudske otroške igre, kot so gnilo jajce, trden most, bela lilija…

             

Zapisala vzg. Metka Boncelj

DEJAVNOSTI V MESECU MARCU 

 

 

V tem mesecu smo se po požaru v KS Čirče in izrednih razmerah zaradi Kovida19 spet utekli v umirjen vsakdanjik zapolnjen s številnimi dejavnostmi.  

  •  vseh skupinah smo v začetku meseca zaključili s temo prijateljstvo, ki smo jo obravnavali v okviru projekta Spodbujamo prijateljstvo. Projekt je razpisalo društvo Sobivanje. Pogovarjali in ustvarjali smo na temo prijateljstvo ter naredili skupni plakat. 
  • V srednji skupini so zbirali različni odpadni material in na razstavi prikazali, da se tudi  smeti lahko ponovno uporabi in iz njih naredi marsikaj zanimivega. Teme so se lotili v okviru ekološkega projekta Odpadkom dajemo novo življenje. 
  • V okviru zmanjšanja zavržene hrane so se v srednji skupini lotili tudi zbiranja receptov za reciklirano kuhinjo. Starši in stari starši so prispevali različne recepte iz sestavin, ki nam pogosto ostajajo in se jih lahko ponovno uporabi. Dva izbrana recepta so poslali tudi na natečaj. 
  • V starejši skupini smo marec izkoristili za sprehode in igro v naravi. Spoznavali smo vreme in podnebne spremembe, ki negativno vplivajo na naš planet. 
  • 26. 3. 2021 smo se vsi otroci in vzgojiteljice udeležili čistilne akcije Očistimo Kranj in očistili okolico vrtca.  

               

zapisala vzg. Metka Boncelj 

Pustovanje

PUSTOVANJE

 

Letošnje pustovanje je zaznamovala epidemija Covida 19, ki nam je v vrtcu onemogočila skupno rajanje. Poleg tega smo v teh dneh zaradi požara gostovali v enoti Mojca in enoti Čebelica, zato je bilo pustovanje precej drugačno. Kljub temu smo se vzgojiteljice trudile, da smo otrokom omogočile zabavno pustno dopoldne ob petju, rajanju in pustnih krofih.

   

Zapisala vzg. Metka Boncelj

Zahvala gasilcem

 

Še vedno ne moremo verjeti, da bi požar, ki se je 11. 2. 2021, malo po tretji uri ponoči razplamentel v bivši trgovini Mercator, kmalu ogrozil tudi vrtec Čirče. Gasilci so se z ognjenimi zublji borili do poznih jutranjih ur. Obsežen požar je žal popolnoma uničil trgovino s prehranskimi dopolnili in Bar, vrtec in KS Čirče pa sta k sreči ostala. Glede na velikost in moč požara je pravi čudež, da naš vrtec še stoji. Zahvala za uspešno intervencijo gre kranjskim poklicnim gasilcem in okoliškim prostovoljnim društvom, ki so ob sodelovanju preprečili, da bi se ogromen požar razširil še na vrtec. V zahvalo smo v sredo 17. 2. obiskali Gasilsko reševalno postajo Kranj in se gasilcem zahvalili za uspešno reševanje. Hvaležni otroci, starši in vzgojiteljice smo gasilcem namenili bučen aplavz ter se jim zahvalili, da so uspeli preprečiti najhujše.

 

 

Zapisala vzg. Metka Boncelj

13.november – mednarodni dan prijaznosti
Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti.
Uradni ambasador prvega organiziranega dneva prijaznosti je društvo Humanitarček, ki od junija 2016 po Sloveniji aktivno širi projekt “Naključna prijaznost”.
Akciji se vsako leto pridružujemo tudi mi, najmlajši iz enote Čirče. Otroci so pobarvali kamenjčke. Ker pa nam jo je zagodel virus, sem jih dokončala sama in jih na petek prinesla in razstavila pred vrtcem, kamor sva na sprehod povabili starše in otroke, da si izberejo kakšnega za lepši dan.
 
 Mojca Đerković
DOGAJANJE V TEDNU OTROKA OD 5. 10. DO 9. 10. 2020

 

Letošnji teden otroka je potekal pod geslom »ODGOVOR JE POGOVOR«.

o V tem tednu smo se veliko pogovarjali o čustvih in jih spoznavali ob knjigah Jezen in Prestrašen. Risali smo simbole za čustva ter se pogovarjali kako se počutimo kadar smo jezni, veseli, žalostni, prestrašeni…

o Skupaj smo si ogledali kamišibaj Piščanček Pik in po vsebini risali.

o Naučili smo se novo pesmico Če si slabe volje, peli, plesali in igrali na male inštrumente.

o Igrali smo se malo pozabljene igre s pravili Trden most in Gnilo jajce ter plesali banse.

o V petek smo imeli na igrišču pravo športno Miniolimpiado. Razgibali smo se s tekom, vadbo po postajah in različnimi igrami.

           

Zapisala vzg. Metka Boncelj

TEDEN MOBILNOSTI

 

 

Ob tednu mobilnosti smo tudi mi skušali pripomoči k spreminjanju navad Slovencev, ki se še vedno najraje povsod pripeljemo do vrat. Pogovarjali smo se kako pridemo v vrtec in naredili preglednico prevozov. Zaključki niso bili slabi, saj kar nekaj otrok pride s starši v vrtec peš ali s kolesi.

Promet je eden glavnih virov onesnaževanja zraka, vzrok podnebnih sprememb, telesnih poškodb in tudi smrti. Sprememba navad, povezanih z mobilnostjo, je tako življenjskega pomena.

   

Zapisala vzg. Metka Boncelj

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri