Nekaj dni po slovenskem tradicionalnem zajtrku nas je obiskal čebelar, gospod Janez Kompare.
Skupaj z otroki smo ga sprejeli v telovadnici našega vrtca, kjer nam je razložil vse o čebelah in o delu, ki ga čebelarji opravljajo. Čebelar nam je najprej pokazal pripomočke, ki jih uporablja, svojo obleko in povedal, čemu služi. Na vprašanje, zakaj ima čebelarjev klobuk mrežico, so otroci znali odgovoriti, da zaradi zaščite pred piki
čebel. Izvedeli smo, da ima prav vsaka od čebel svojo vlogo; poznamo čebelo matico, čebele čistilke, stražarke in nabiralke ter trote, ki pomagajo tudi pri gretju čebelje zalege. Čebelar je opisal, kakšna je pot od cvetlice do medu, kako čebele nabirajo nektar s cvetlic in mano z dreves. Nabrano v svojih želodčkih nosijo v panj, kjer to predelajo v med in skladiščijo v satje.
Po ogledu izseka iz otroške oddaje Ribič Pepe in čebelar nam je gospod Kompare pokazal panjsko končnico in izdelke, ki jih pridobiva – različne vrste medu (cvetlični, gozdni, kostanjev …) in vosek, iz katerega izdelujejo satnice in sveče.
Ob koncu obiska smo zapeli pesmico o čebelah in se od gospoda čebelarja poslovili. Veliko novega smo izvedeli, predvsem pa to, da so čebele za nas res zelo pomembne.

     

Saša Pogačar

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri