Kebetova 9a, 4000 Kranj

1.starostno obdobje

tel.: 04 20 19 222

2.starostno obdobje

tel.: 04 20 19 221,  031 768 417

janina@kranjski-vrtci.si

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

 

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.45 ure.

Vrtec JANINA ima že veliko let, a na videz je še vedno mladosten, razigran… Naš vrtec je hiša veselja smeha, petja, raziskovanja in tudi joka, a vse to in še veliko več je življenje v njem od jutra, pa do poznega popoldneva. Samozavestno stoji na vogalu Oldhamske in Zoisove ulice, »oblečen« v oranžno opeko in hkrati tako ponosen, da je sosed Vodovodnega stolpa, ki je znamenitost našega mesta Kranj.
Sama stavba je bila namensko grajena, pritlična, tloris v obliki črke L, z devetimi prostornimi igralnicami in sanitarijami, dolgim hodnikom in garderobami. V preteklem letu je notranjost dobila novo podobo s popolno adaptacijo vseh prostorov. Igralnice so postale pravi raj za nenehne izzive, ki jih jim prijazno osebje vsakodnevno nudi. So velike, svetle in opremljene s pohištvom po meri otrok. Veliko se dogaja tudi na hodniku, kjer kotički nudijo raziskovanje, gibanje, sprostitev…in druženje otrok vseh skupin. Prijazne kuharice v centralni kuhinji poskrbijo za naše lačne želodčke.
Obdajata ga dve popolnoma obnovljeni igrišči z naravno senco, z delno pokrito, tlakovano teraso, s hribom, ki v vseh letnih časih otrokom nudi nešteto gibalnih izzivov. Na njih otroci razvijajo, preizkušajo gibalne sposobnosti, premagujejo ovire na njim lasten način in si s tem pridobivajo samozaupanje in samozavest. V peskovnikih bodoči gradbeniki neutrudno gradijo, ceste, mostove, viadukte.

In že kar nekaj let pri nas domuje MAČEK MURI, tisti črni maček, ki s polno torbico knjig odhaja k otrokom domov. Ko se na nebu prižgejo prve zvezde in teta luna, otroci skupaj s starši in mačkom Murijem potujejo v pravljični svet, dokler ne utonijo v globok sen.

Kako očistimo vodo, kdo in zakaj plava na vodi, kako naredimo milne mehurčki, mavrico in še in še radovednosti potešimo v otrocih skozi preproste EKSPERIMENTE. Z aktiviranjem vseh naših čutil postanemo pravi raziskovalci, znanstveniki z belimi haljami in poskusi, ki nam ne dajo spati.

V jeseni se skupaj s starši posladkamo z jesenskimi dobrotami na KOSTANJEVEM PIKNIKU in na GREGORJEVO S SPUŠČANJEM LADIJC skupaj pozdravimo sonce in pomlad.

Novičke

Zdravje v vrtcu Janina

V program Zdravje v vrtcu je bilo v letošnjem letu v našem vrtcu vključenih pet skupin. Rdeča nit letošnjega programa je bila »Krepim (oblikujem) sebe in svojo skupnost«. V našem vrtcu smo na temo zdravja in dobrega počutja pripravili raznovrstne dejavnosti, ki so otroke spodbudile k skrbi za boljše zdravje in počutje vseh v vrtcu.

Več si lahko preberete v prispevku: Zdravje v vrtcu Janina

teden otroka

Tudi najmlajši otroci iz vrtca Janina smo se zabavali ob tednu otroka. 1. dan smo se preizkušali na gibalnem poligonu. 2. dan smo si skupaj ogledali lutkovno predstavo »Živali iščejo sonce« in se tudi sami igrali in komunicirali z lutkami. 3. dan nas je s harmoniko obiskal Markov očka. Skupaj z Markom sta nam zaigrala na harmoniko in pregnala dež. 4. in 5. dan pa smo ustvarjali z naravnim materialom in slanim testom.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzgojiteljici Darja Mahkovic in Klavdija Suhadolnik

Mini olimpijada

V torek, 28.9.2021, smo na terasi našega vrtca, za otroke iz treh jasličnih skupin, pripravili mini olimpijado.

   

ZDRAVJE V VRTCU JANINA

 

V vrtcu Janina veliko pozornosti posvečamo zdravju otrok. Tri skupine pa so vključene tudi projekt Zdravje v vrtcu, ki ga pripravlja NIJZ. Moto projekta v letošnjem letu je bil»POČUTIM SE DOBRO«. Na to temo smo pripravile različne dejavnosti.

V prvem starostnem obdobju smo posvetili največ pozornosti uvajanju na novo okolje. Otroci imajo radi dejavnosti, ki so povezane z živalmi, še posebno najmlajši. Ogledovali smo slikanice o živalih, prepevali pesmi na temo živali. Pripravljale smo poligone, posnemali gibanje živali, tekli po hodniku in na terasi, plesali in rajali. Malčke še posebno prevzamejo lutke v obliki živali, zato smo jim pripravljale predstave, kjer nastopajo živali in tako smo predstavljale različne zgodbe. Ogledali so si predstavo Mali severni medo išče mamico, Rokavička, Miška Šiška in njene dogodivščine… Sadje in zelenjava je otrokom vsakodnevno na voljo. Da bi popestrile sadno-zelenjavne krožnike smo jih oblikovale v obliki živali, rastlin, predmetov…

V drugem starostnem obdobju so bile skoraj vse dejavnosti na pobudo otrok. Pripravili smo zdrav napitek iz pomaranč, ter avokadov in drobnjakov namaz. Za oba namaza so otroci sami napisali recept. Dotaknili smo se tudi prehranske piramide in si pogledali katero hrano ne smemo pojesti preveč in katera nam škoduje za naše zobe. Obiskala nas je medicinska sestra Špela in nam s pomočjo posebne lučke pokazala kako pomembno je pravilno umivanje rok.

Veliko časa smo skušali preživeti v naravi ter daljšimi pohodi. ko je postalo prevroče smo se hladili z igro z vodo ter kopanje v bazenčkih.

Najlepše pa nam j bilo na letovanju na kmetiji, kjer smo bili 2 noči brez staršev. Uživali smo v lepotah narave, spoznavanju dela na kmetiji in prijetni druščini prijateljčkov.

Skozi projekt “Zajček Sprehajalček” so si otroci celo leto menjavali zajčka ki si je poškodoval tačko in zanj skrbeli ter ga s tem pozdravili. Skrb za zajčka je vključevala vsakodnevno gibanje, prepevanje pesmic, branje slikanic in zdravo prehranjevanje, s čemer smo pri otrocih spodbujali razvoj gibanja, zdravo prehranjevanje in jezik. Otroci so se ob skrbi za zajčka počutili zelo dobro, vse svoje dogodivščine pa so nam s pomočjo slikovnega zapisa tudi samostojno pripovedovali.

Skozi leto smo izvajali projekt “Od semena do krožnika” s katerim smo spodbujali zdrave prehranjevalne navade ter spoštljiv odnos do narave. Otroci so skozi leto sami sejali in sadili različno zelenjavo (buče, papriko, paradižnik, zelišča, solato, …) za katero so sami ves čas skrbeli in katero so na koncu prav vsi tudi poizkusili.

Osebna higiena je pomemben del našega življenja, v času ko je med nami korona virus pa smo temu posvetili še toliko več pozornosti. Z otroki smo se o korona virusu veliko pogovarjali, si prebrali različne pravljice in spoznali kaj lahko sami storimo da pripomoremo k našemu zdravju. Skozi zgodbo o traktorju smo se učili pravilne tehnike umivanja rok in ker je bila zgodba otrokom zelo všeč, so si roke umivali redno in večina brez našega spodbujanja.

                             

Maja, Jera in Mateja

Letovanje – kmetija Ožbet

Spoštovani starši,

otroci obeh skupin so varno in srečno prispeli na letovanje na kmetijo Ožbet.

 

Nastop janinskih otrok

Pripravili sva nastop z otroki vrtca Janina, ob otvoritvi OŠ in Vrtca Simona Jenka 27. 8 .2020.

ob-kranjskem-gaju-genijev-tudi-vrtec-in-sola-za-nove-genije.html

 

   

Maja in Mateja

Dan športa
Ob prazniku SLOVENSKEGA ŠPORTA, smo pred Stadionom izvedli množični tek.
Otroci so v tekmovalnem duhu neizmerno uživali.
   
Kolektiv vrtca Janina
Prvi jesenski dan
V ponedeljek, 21.9.2020, na prvi jesenski dan, nas je v našem vrtcu obiskala BOTRA JESEN. Prinesla nam je plodove iz svojega vrta (jabolka, hruške, grozdje, paradižnik, papriko,…), s katerimi smo skupaj z otroki pripravili sadno-zelenjavna nabodala. Obljubila nam je, da nas naslednje leto zopet obišče…
               
Kolektiv vrtca Janina
janina
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri