C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne v žepu
ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš nekoga rad.

Tone Pavček

 

Vrtec Kekec je rumene barve kot sonce. Nahaja se v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov in reke Kokre. Do njega pripelje cesta Kokrškega odreda. Obdan je z lepo urejenim igriščem.
Za naš simbol smo si izbrali Kekca, ki je živahen, vesel, razigran, vedno v gibanju sredi prelepe narave, v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

 

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO” vsak dan odhajamo na sprehode v bljižno okolico, kjer opazujemo kaj je novega. V naravo povabimo tudi starše in stare starše, da se nam pridružijo. Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Poleg vsakodnevnih srečanj se s starši srečujemo še večkrat na leto na sestankih, predavanjih in bolj zabavnih srečanjih kot so, tržnica, novoletno srečanje, Kekčev dan, pohod in kolesarjenje.

Vsi, ki boste obiskali naš vrtec boste spoznali kako zabavno, prijetno in lepo je živeti “zdravo z naravo”.

kekec

Novičke

MATERINSKI DAN IN PRAZNIK PISANIC

 

V predšolskem obdobju je likovno in oblikovno ustvarjanje otrok pomembno sredstvo za njihov jezikovni, čustveni, družbeni razvoj in širjenje znanja. Vrtec mora omogočati vsestranska doživetja in vplive. V vrtcu morajo biti na voljo bogati in raznoliki materiali za različne ustvarjalne dejavnosti, primerne za različne starosti. Otroke morajo odrasli spodbujati k uporabi oči in rok, pridobiti morajo široka znanja o materialih in tehnikah uporabe. Otroci potrebujejo podporo in spodbudo odraslih, da svoje delo izpeljejo do konca.

V Kekcu so otroci risali svoje starše, izdelali so darila za Materinski dan, slikali in ustvarjali pisanice na različne načine, oblikovali zajčke, košare in pletli venčke za praznik pisanic. Manipulirali so z različnimi sredstvi in barvami, kar jim je nudilo tudi veselje in omogočalo čutna doživljanja .

 

           

Vzgojiteljica : Nada Faganel

OVCA FRIKA IN OVČKA MILI V KEKCU

 

Ob ponovnem odprtju enote, so otroke v najstarejšem oddelku, pričakale čudovite pravljice o ovcah : Ovca Mili, Beli vran in črna ovčka in pravljica Frika. Pravljice so otroke razveselile in jim ponudile vsestranski govorni razvoj v igri in učenju. Vsebine pravljic so podoživljali v vseh umetniških jezikih.

Otroke so ovce navdušile. Izdelali smo plakat Vse o ovcah in spoznali veliko zanimivosti iz njihovega življenja po celem svetu. Iz prave ovčje preje, volne in blaga, so oblikovali ovce in lutke. Spoznali so različne produkte iz ovčje volne, odeje, oblačila, nogavice, kape, copate, risali oblačila in jih porisavali z vzorci in barvami.

V sodelovanju s starši, sta v igralnici nastala dva kotička. V Kekčevi igralnici se otroci igrajo z različnimi predmeti : oblačila in odeje iz ovčje volne, ovčje kože, lesene palice, frače, torbe iz blaga, punčke iz volne in blaga, leseni vozički in zibelke, Kekčevi klobuki, pleteni koši in drugo. Kekčevo kuhinjo kot drugi kotiček, smo napolnili z lesenimi kuhinjskimi pripomočki, pletenimi košarami, železnimi in keramičnimi posodami, lonci, predpasniki in prtički. Otroci kuhajo in pečejo izvirne jedi iz ovčjega mleka, orehov, lešnikov in kostanja. Igre v obeh kotičkih popeljejo otroke v preteklost, jih učijo zdravega načina življenja in ekološkega zavedanja.

             

Vzgojiteljica : Nada Faganel

 

PUSTNI TOREK V KEKCU IN PEHTINA ČAJANKA

 

V vrtcu so nas obiskale maškare. Bile so razigrane, vesele, poskočne in nasmejane. Vsaka maškara se je na svoj poseben način predstavila ostalim. Ob igranju na male instrumente in ob poslušanju vokalne glasbe, so vse maškare plesale in se zabavale. V vrtcu smo se pogovarjali o pustnem izročilu ob različnih fotografijah, reklamah in ilustracijah. Prisluhnili smo zgodbam, se naučili pustno deklamacijo in pesem. Gibalno smo ponazarjali različne junake iz živalskega , pravljičnega in filmskega sveta.

Slovensko pustno izročilo nam je vsekakor pričaral kurent s svojim poskakovanjem in plesom . Nazorno nam je opisal masko in pomen robcev, privezanih na palici.

Iz Vandotove zgodbe o Kekcu, sta prišli tudi Mojca in Pehta in prinesli poln nahrbtnik planinskih dobrot, od zeliščnih napitkov, zeliščnih bonbonov in gorskih rož za čaje. Pehti smo obljubili, da pripravimo čajanko in skuhamo čaj iz njenih zdravilnih rož.

Za čajanko smo izdelali pogrinjek, prtiček iz blaga. Ogledali in poimenovali smo vse zdravilne rastline iz katerih smo skuhali čaj. Spekli smo piškote. Pripravili smo namizne dekoracije : s prtički, svečkami, skodelicami, vrči in piškoti. V vrtec smo prišli praznično oblečeni in pri mizah upoštevali bonton lepega in kulturnega vedenja. Praznično in domače vzdušje so nam pričarali zvoki citer in slovenske narodne pesmi.

             

Vzgojiteljica : Nada Faganel

CICIBAN PLANINEC IN IZLETI V STAREJŠEM ODDELKU

 

Cici dnevnik je članska izkaznica za predšolske otroke, ki ga prejmejo ob prvem vpisu v planinsko društvo. V knjižici je prostor za beleženje izletov v vseh letnih časih in reševanje nalog. Otrok z opazovanji, raziskovanjem in ustvarjanjem osvaja in utrjuje gorniško znanje, spoznava ustrezno obleko, obutev in opremo, varno gibanje, spoznava naravo in odnose med ljudmi. Z izvajanjem programa spodbujamo celoletno gibalno aktivnost. Program vsebuje tudi priznanje, ki je dodatno motivacijsko sredstvo za dosego ciljev. Cicibani usvojijo nalepko markacije. Markacija predstavlja stik z gorami, nas vabi v naravo in je zanesljiva vodnica udeležencem. Z markacijo ohranjamo tradicijo planinskega izročila.

V starejšem oddelku smo izvedli dva izleta v jesenskem obdobju ( Rupa in gozd, Kokrica) in en izlet v zimskem obdobju (Huje in kanjon Kokre). Poti so nas vodile po travnikih, gozdovih, poljih, vaških cestah in poteh ter turističnih stezicah. Daljši izlet smo izvedli do vasi Kokrica in mimo domače hiše deklice oddelka. Tam nas je pričakala mamica deklice in za vso gostoljubnost se ji iskreno zahvaljujemo.

Otroci so vztrajno premagovali vse poti, sledili navodilom in se učili orientacije na prostem. Ob zdravih priboljških iz nahrbtnika, so razvijali sproščenost in družabnost. Ohranjali so čisto naravo in vse odpadke odnesli v nahrbtniku nazaj domov. Naravna učilnica je ponujala marsikaj zanimivega: jesenske sadeže, jesenski gozd v različnih barvah, poljščine, potok, reko, živali na polju in v vodi, kanjon, prve pomladne cvetlic.

 

         

Nada Faganel

PREŠERNOVI DNEVI V KEKCU

 

Starejši sredinci in odrasli v oddelku smo oblikovali program praznovanja. Otroci, ki že pišejo, so vsebino proslave napisali na plakat, ki smo ga pripeli v Prešernov kotiček na hodniku vrtca.

Otrokom smo odrasli ponudili ogromno materiala, slike, fotografije, plakate, časopise, revije, ilustrirane knjige s pesmimi in otroci so imeli možnost raziskovati življenje pesnika, se pogovarjati, postavljati vprašanja, ugibati, poslušati izbrano poezijo. Odšli smo v mesto in obiskali pesnikov grob, si ogledali panoje z različnimi kulturnimi vsebinami in povabili, pesnikovo hišo in njegov kip pred gledališčem.

V vrtcu smo pripravili proslavo po oblikovanem programu : poslušali smo slovensko himno, deček Nac nam je ob ilustraciji pripovedoval vsebino pesmi Povodni mož, izvedli smo kviz Vse o Prešernu, vsak otrok je bil nagrajen s figami, odrasli smo otrokom posredovali nekaj poezije ( Vrba, O železni cesti, Povodni mož) vezane na utrinke iz Prešernovega življenja.

Po ogledu Prešernovega kipa pred gledališčem in slikovni predlogi, so kip narisali z ogljem. Oblikovali so tudi slovenske zastave. Pripravili smo Kekčev kino s kokicami in si ogledali film Kekec in Pehta. Mesec kulture bomo obogatili s postavitvijo knjižnega kotička s poezijami različnih avtorjev in z izmišljenimi zgodbami ali pesmicami otrok o junaku Kekcu.

             

Vzgojiteljica : Nada Faganel

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri