C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne v žepu
ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš nekoga rad.

Tone Pavček

 

Vrtec Kekec je rumene barve kot sonce. Nahaja se v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov in reke Kokre. Do njega pripelje cesta Kokrškega odreda. Obdan je z lepo urejenim igriščem.
Za naš simbol smo si izbrali Kekca, ki je živahen, vesel, razigran, vedno v gibanju sredi prelepe narave, v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

 

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO” vsak dan odhajamo na sprehode v bljižno okolico, kjer opazujemo kaj je novega. V naravo povabimo tudi starše in stare starše, da se nam pridružijo. Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Poleg vsakodnevnih srečanj se s starši srečujemo še večkrat na leto na sestankih, predavanjih in bolj zabavnih srečanjih kot so, tržnica, novoletno srečanje, Kekčev dan, pohod in kolesarjenje.

Vsi, ki boste obiskali naš vrtec boste spoznali kako zabavno, prijetno in lepo je živeti “zdravo z naravo”.

kekec

Novičke

PUSTNI TOREK V KEKCU

 

Zima se je poslovila. Na vrata je potrkala pomlad in vstopila. Pomladno sonce nas razvaja že kar nekaj časa. Za dobro jutro nam prepevajo ptice s svojim žvrgolenjem. Ob robu gozda in na travniku občudujemo cvetlice in nabiramo regrat. Krošnje dreves se spreminjajo v cvetoče pahljače, ki se pozibavajo v pomladnem vetru. Na vrtovih in poljih lopatimo, orjemo zemljo in sadimo, sejemo zelenjavo, zelišča in poljščine. Tihi pomladni dež pa nežno rosi…….

Seveda. Bili smo maškare : smešne, vesele, zabavne, poskočne, norčave in zelo glasne. Tako glasne, da smo pregnale zimo in priklicale pomlad.

                         Vzgojiteljica : Nada Faganel

FEBRUARSKI DNEVI UMETNOSTI

 

Mlajši in starejši sredinci so obiskali Prešernov gaj in si ogledali muzej v Prešernovi hiši, kjer je živel in ustvarjal pesnik. V vrtcu smo strokovne delavke pripravile Prešernove knjižne kotičke in veliki pano za starše. Otroci so v kotičkih prisluhnili različni poeziji, ki smo jo odrasli posredovali in tudi sami pesnili zanimive vsebine. Otroci so oblikovali tudi slovenske zastave in z ogljem narisali Prešernovo hišo. Z ogljem so risali tudi portret pesnika. Prešernove portrete je umetnik, Andrej Štular razstavil v gledališču Krice krace. Razstava se je odprla na predvečer slovenskega kulturnega praznika. Še vedno vabljeni na ogled razstave.

Prešernovo proslavo v vrtcu smo pripravile in izvedle strokovne delavke vrtca, v petek, 7.2.2020. Poslušali smo himno Slovenije. Otrokom smo na enostaven in dojemljiv način približali osnovne značilnosti in delo pesnika. Marjana in Ana sta preoblečeni v oblačila, značilna za obdobje življenja pesnika, otroke razveselili in jih še dodatno motivirali. Marjana je predstavila pesem Povodni mož, Ana pa je zbrala in otrokom predstavila zanimive predmete, ki so jih pesnik in njegova družina, uporabljali v svojem življenju. Anja je prebrala pesem Andreja Rozmana-Roze : Urška in nas nasmejala z vsebino pesmi.

V vrtcu nas je obiskal tudi glasbenik, učitelj kitare, kitarist Zoran Kaličanin. Zorana je spremljal tudi vnuk Tjaš, ki obiskuje naš vrtec. Izvedeli smo veliko zanimivega o instrumentu, o klasični kitari in manjši španski kitari, na katero je vneto igral Tjaš. Prisluhnili smo zvokom kitare, ki nas je popeljala v čudoviti svet glasbe. Zoran je zaigral nekaj znanih klasičnih skladb in znane otroške skladbice. Ob zvokih kitare smo tudi prepevali. Prisluhnili smo tudi zvokom orglic, na katere je zaigral naš gost, ki se mu najlepše zahvaljujemo za čas in čudovito doživetje.

         

Vzgojiteljica : Nada Faganel

Ustvarjanje

Babice in dedki so se prijazno odzvali našemu povabilu na ustvarjalne delavnice. Skupaj s svojimi vnuki so izdelovali prometne znake, ki jih bomo uporabili za postavitev poligona, ki ga bodo otroci uporabljali pri vožnji z vozili na igrišču. Zanimivo je, da so stari starši in otroci izdelali največ znakov stop, seveda pa bomo imeli za igro tudi dovolj drugih prometnih znakov, saj je bil interes za delo velik in so nekateri izdelali tudi več prometnih znakov. Nekaj babic in en dedek pa so se odločili za izdelavo lutke Pasavčka. Nastali so čudoviti izdelki, vsak malo drugačen, svoj. Žanova babica nam je sešila še posebej veliko lutko Pasavčka, ki nas bo opominjala na varnost v prometu. Lepo je bilo videti, koliko idej, znanja in izkušenj so stari starši posredovali svojim vnukom. Vsak izmed njih se je dela lotil nekoliko drugače. Med seboj so sodelovali, si pomagali, se pogovarjali in družili. To pa je bil tudi namen.

       Zapisala: Zdenka Burja

JEZIKOVNO GIBALNE AKTIVNOSTI ZA DAN BREZ MULTIMEDIJE

 

V vrtcu so otroci prosto prehajali iz oddelka v oddelek » korak čez sosedov prag« in aktivno sodelovali v različnih aktivnostih, ki smo jih pripravile strokovne delavke vrtca. Starejši sredinci so oblikovali tudi vsebine o koristnem prebivanju prostega časa in jih kot obvestilo pripeli na oglasni pano za starše.

Aktivnosti v oddelkih :

ČRKOVNJAK, VESELE ČRKE, ABECEDA , IZ ČRK V BESEDO, ISKANJE RIM, LABIRINT, MAGNETNE ČRKE IN BESEDE, DEKLAMACIJA »MOJA KOKLJA ŠPIKLJA ŠPOKLJA« in ŠTETJE, ŠTEVILO – KVADRAT (risanje ) OBLIKOVANJE ČRK S PLAVALNIM ČRVOM, ČRKA – BESEDA (povezovanje ) ……

             

Vzgojiteljica : Nada Faganel

OBISK MEDICINSKE SESTRE IN ZDRAVNIŠKI KOTIČEK

 

V vrtcu nas je obiskala medicinska sestra Rosana Faganel. Vedno z veseljem vstopi v igralnice vseh treh oddelkov in predstavi svoj poklic. V zdravniški torbi prinese marsikaj zanimivega za odkrivanje imen pripomočkov za delo in načinov uporabe. Otrokom se pridruži v zdravniškem kotičku, kjer otroci odigravajo vloge bolnikov. Vsak otrok si izmisli bolezen ali poškodbo in Rosana odigrava svoj poklic, se igra in vsakega otroka ustrezno oskrbi. Na nazoren, vesel in hudomušen pristop, otrokom odpravlja tudi strah pred obiskom zdravnika ali bolnice, kjer je zaposlena. Otroci in odrasli smo se učili in v njeni družbi uživali. Rosana, hvala za tvoj čas in pripravljenost narediti nekaj dobrega.

Otroci so medicinsko sestro tudi narisali in povedali marsikaj zanimivega. V zdravniškem kotičku vsak dan poteka simbolna igra, otroci so bolniki, medicinske sestre, zdravniki in lekarnarji. Pri tem razvijajo socialne stike, komunikacijske spretnosti, predopismenjevalne spretnosti, odpravljajo strahove, manipulirajo s sredstvi, spoznavajo človeško telo in z njim povezano gibanje in uživanje zdrave hrane.

Ogledali smo si bolnico , prometne znake, nujno medicinsko pomoč, reševalno vozilo in vozilo zdravnika reševalca.

 

               Vzgojiteljica : Nada Faganel

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri