C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne v žepu
ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš nekoga rad.

Tone Pavček

 

Vrtec Kekec je rumene barve kot sonce. Nahaja se v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov in reke Kokre. Do njega pripelje cesta Kokrškega odreda. Obdan je z lepo urejenim igriščem.
Za naš simbol smo si izbrali Kekca, ki je živahen, vesel, razigran, vedno v gibanju sredi prelepe narave, v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

 

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO” vsak dan odhajamo na sprehode v bljižno okolico, kjer opazujemo kaj je novega. V naravo povabimo tudi starše in stare starše, da se nam pridružijo. Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Poleg vsakodnevnih srečanj se s starši srečujemo še večkrat na leto na sestankih, predavanjih in bolj zabavnih srečanjih kot so, tržnica, novoletno srečanje, Kekčev dan, pohod in kolesarjenje.

Vsi, ki boste obiskali naš vrtec boste spoznali kako zabavno, prijetno in lepo je živeti “zdravo z naravo”.

kekec

Novičke

Krice krace in gledališče Nebo

 

Na gledališko predstavo z naslovom »Abežeda«, sta nas v torek, 10.9.2019, v Krice krace, povabila igralca in vodja gledališča nebo, Andrej in Petra . Otroci in odrasli smo neizmerno uživali v predstavi, polni nenavadnih, starih in drugačnih predmetov. Imena predmetov so v začetnem glasu sledila abecedi od a do ž, v ustvarjalni domiselnosti igralcev so ponazarjala svoj pomen in uporabo. Predstavo so bogatile tudi zvočne spremljave, ki jih je glasbenica Katja Stare, ustvarjala s prečno flavto in z različnimi zvočili in instrumenti ( slušne zaznave v izgovorjavi posameznih črk abecede ).

Po predstavi sta nam umetnika predstavila še razstavo lutk v gledališču. Lutke razstavljajo različna otroška gledališča . Lutke so narejene iz različnih materialov in oživijo na različne načine. Umetnika sta se rokovala z lutkami in nam približala pravljične junake iz posameznih pravljic.

Obiskali smo tudi delavnico, kjer se lutke izdelujejo. Lutkarica Nataša Herlec, nam je nazorno pokazala izdelavo lutk iz različnih materialov in nas v pomladnem obdobju povabila na izdelavo lutk po želji otrok.

           

                                                                                                                                                                                                                                                 Vzgojiteljica : Nada Faganel

Srečanje z lovcem

 

Skoraj vsakodnevno nas sprehod zanese v najbližji gozd vrtca Kekec. Pot nas po navadi popelje mimo Športnega parka Kranj / Kokrški log in »Šorlijevega mlina«.

Tudi na tem sprehodu smo opazovali drevesa, poslušali ptice opazovali podrast… in ko smo že dodobra zakorakali v gozd, smo srečali lovca, ki mu je ta del gozdnega revirja zelo poznan, saj se vsakodnevno s svojo psičko na obhodih sprehaja po teh gozdovih.

Otroci so ga kar »požirali« z očmi ko jim je pokazal vso opremo (puško, daljnogled, »patrone«, nahrbtnik z vsebino…), ki jo običajno nosi s seboj. Z različnimi pripomočki je pokazal kako se oglašajo različne gozdne živali ….. in še mnogo, mnogo dogodivščin in novega smo izvedeli. Na koncu pa nas je obdaril še z veliko gradiva (revije Lovec, plakati in razne brošure in poučne knjigice, ki nam bodo v veliko pomoč pri prepoznavanju gozdnih živali in življenja le teh.

Gospodu Milanu iz Lovske družine Storžič smo zelo hvaležni za zelo lepo srečanje in res veliko, veliko za nas novih informacij.

    

Zapisala Nataša Mubi

EKO DAN V ENOTI KEKEC

 

Kranjski vrtci smo v okviru letnega plana ekošole Slovenija, pripravili eko dneve v vseh enotah. V izložbe trgovin, v starem mestnem jedru, smo pripeli plakate, ki ponazarjajo del našega celoletnega dela, igre in ustvarjanja.

V enoti Kekec smo za eko dan pripravili in izvedli naslednje aktivnosti :

1. Slavnostna otvoritev dneva s petjem Eko pesmi

2. Lutkovna predstava : Žabec in poplava, v izvedbi strokovnih delavk Lejle in Špele

3. Naravne nesreče, ogled fotografij in posnetkov na platnu, razlage strokovne delavke Nataše in pogovori z otroki ( poplave, cunami, vihar-vrtinec ali troblja, požar )

4. Delavnice na igrišču vrtca : vrtnarija in drevesnica, travniški cvetlični kotiček, poizkus z vodo, peno in barvo

Otroci in odrasli smo v vrtnarskem kotičku spoznavali rastline in pogoje za rast. Otroci so sadili rastline po lastni izbiri : cvetlice, jagode, solato, fižol, zelišča. Delavnico sta vodili strokovni delavki, Milena in Nada.

V travniškem cvetličnem kotičku, so otroci s povečevali raziskovali cvetlice in jih po želji tudi narisali. Raziskovanje cvetlic sta vodili strokovni delavki, Špela in Nataša.

Eksperiment » kako nastaja oblak », je izvajala strokovna delavka Lejla , skupaj z otroki.

Vsi, otroci in odrasli, smo bili vedoželjni, delavni, ustvarjalni in raziskovalni. Uživali smo v sončnem ekodnevu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

Vzgojiteljica : Nada Faganel

MIZARSKI KOTIČEK IN MIZARJENJE S STARIMI STARŠI IN STARŠI OTROK

 

V mizarski kotiček smo povabili stare starše, da skupaj mizarimo in ustvarjamo. Obiskali so nas dedki, tri babice, en brat in trije očetje.

Otroci so pripovedovali o zgodbi Tomaž in njegov prijatelj drevo, kot začetna motivacija. Vsebina zgodbe je rdeča nit trenutnega tematskega sklopa, v kateri igra mizar zelo pomembno vlogo. Otroci so opisali prijateljstvo med drevesom, človekom in živalmi. Prepoznavali so različne poklice, gozdar, drvar, mizar in njihove vloge pri delu z drevesi. Pripovedovali so o letnicah in preštevali starost dreves. Opisali so pot od drevesa do lesa in lesenih predmetov, do pohištva.

Ko smo v igralnici pripravili mizarski kotiček, so otroci spoznali tudi orodja in pripomočke, ki jih mizar potrebuje pri svojem delu. Otroci so že mizarili v kotičku, se rokovali z orodjem in skrbeli za lastno varnost.

Danes so s pomočjo obiskovalcev, skozi tehnološke postopke, nastajali čudoviti predmeti iz lesa. Nekateri so prinesli izdelane načrte in že pripravljene dele lesa za sestavljanje, drugi so sestavljali in ustvarjali iz ponujenega lesa v naši mizarski delavnici. Na izdelane predmete so tudi risali in jih barvali. Izdelali so : ptičje hišice, stanovanjske hiše, šatuljo za avtomobile, pručko, sablji, čoln, leseno ogrlico ,leseno sliko in še kaj.

V igralnici so odmevali zvoki kladiv in žag. Otroške oči so žarele od veselja in zadovoljstva, ker so imeli ob sebi tiste, domače, ki jih imajo neizmerno radi in skupaj z njimi ustvarjajo. Hvala, dedki, babice, bratec in očetje za nove izkušnje in vaš čas z nami.

 

 

 

 

 

 

Vzgojiteljica: Nada Faganel

EKO SEJEM ALTERMED : JESENSKI PLODOVI DREVES, ZLATO PRIZNANJE

 

V okviru Ekošole Slovenije, je v Celju od 15.3. do 17.3. 2019, potekal sejem Altermed. Na sejmu je bil glaven poudarek na odnosu do zdravja, da zdravje doživljamo in pojmujemo kot vrednoto. Zdravje temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani, telesni aktivnosti, medsebojnih odnosih in varnem otrokovem okolju.

V enotah Kekec in Sonček, smo v okviru programa ekošole, ki obsega teme : prehrana, gibanje in zdravje, oblikovali celoletni program » Plodovi dreves ». Otroci so v pestrih aktivnostih pridobivali različna znanja : spoznali in podprli so lokalnega pridelovalca, spoznali so različne sorte jabolk, spoznali so staro slovensko sorto – Gorenjsko ali Besniško voščenko( sveža, neškropljena jabolka), sodelovali so v procesu priprave zdrave jedi, kjer so imeli možnost izbire(marmelada, suhi krhlji, jabolčna peciva, kranjska čežana, kranjski kis, orehci), upoštevali so letni čas in sistematično beležili vreme(pogoj za rast in razvoj rastlin), odpadno embalažo so ustvarjalno uporabili za pozitivno reklamo in z novo blagovno znamko : KRANJSKA ČEŽANA, KRANJSKI KIS , KRANJSKI KRHLJI stopili v svet podjetništva. Pri izvedbi programa so sodelovali tudi starši. V domačem okolju so skupaj z otrokom izdelali drevo iz odpadnih materialov. V vrtec smo povabili stare starše – babice, ki so s svojim vnukom iz odpadnega blaga oblikovale pogrinjke na temo : plodovi dreves.

Na stojnici smo v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga, prikazali bogato in unikatno predstavitev. V nedeljo, 17.03.2019, so se na stojnici potrudile strokovne delavke, Anja Grošelj, Svetlana Ninič in Sara Pavlovič.

Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije : aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora, jedrnata vsebinska sporočila in privlačnost razstavljenih vsebin, preglednost, informativno gradivo in komunikacija razstavljavcev z obiskovalci. Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah, so prejele zlato-25 točk, srebrno-24 do 23 točk in bronasto priznanje-22 do 21 točk.

Kranjski vrtci smo prejeli ZLATO PRIZNANJE.

        

Vzgojiteljica : Nada Faganel

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri