C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne v žepu
ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš nekoga rad.

Tone Pavček

 

Vrtec Kekec je rumene barve kot sonce. Nahaja se v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov in reke Kokre. Do njega pripelje cesta Kokrškega odreda. Obdan je z lepo urejenim igriščem.
Za naš simbol smo si izbrali Kekca, ki je živahen, vesel, razigran, vedno v gibanju sredi prelepe narave, v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

 

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO” vsak dan odhajamo na sprehode v bljižno okolico, kjer opazujemo kaj je novega. V naravo povabimo tudi starše in stare starše, da se nam pridružijo. Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Poleg vsakodnevnih srečanj se s starši srečujemo še večkrat na leto na sestankih, predavanjih in bolj zabavnih srečanjih kot so, tržnica, novoletno srečanje, Kekčev dan, pohod in kolesarjenje.

Vsi, ki boste obiskali naš vrtec boste spoznali kako zabavno, prijetno in lepo je živeti “zdravo z naravo”.

kekec

Novičke

OBISK KMETIJE STRUPI, TRGOVINE IN MLEKOMATA

V sklopu spoznavanja mleka in mlečnih izdelkov, smo se s skupino starejših sredincev odpravili na kmetijo Strupi na Rupo. Tam nas je sprejela gospa Damjana, ki nas je na zanimiv in poučen način vodila skozi njihovo kmetijo. Otroci so si ogledali živali v hlevu, videli kaj jedo, kje in kako jih molzejo, ter kje mleko shranjujejo. Otroci so mleko okušali in opazovali kmetico, kako pripravi jogurt iz domačega mleka. Na kmetiji so imeli možnost videti tudi dva dni starega telička, ter še nekaj drugih domačih živali kot so race, kokoši, svinje in zajca. Na koncu smo na dvorišču kmetije nabrali tudi orehe, ki jih bomo potrebovali za izdelavo Kekčevega jogurta v vrtcu, kmetica Damjana pa nam je v ta namen ob slovesu poklonila veliko kanglo dobrega domačega mleka. Njene gostoljubnosti smo bili zelo veseli, zato smo se domislili, kako tudi mi lahko pomagamo njej in njenim kravam v hlevu. Na vrtčevskem dvorišču smo pograbili veliko odpadlega jesenskega listja, katerega je Damjana odpeljala na svojo kmetijo in ga uporabila kot steljo za krave.

V okviru teme o mleku smo naslednji dan obiskali tudi lokalno trgovino, v kateri smo si ogledali kje shranjujejo mleko in mlečne izdelke. Otroci so izdelke v hladilniku prepoznavali in jih poimenovali. Prav tako smo si ogledali mlekomat, iz katerega smo poleg steklenice mleka, kupili tudi jogurt.

           

Zapisala: Anja Kutnjak Grošelj

PRAZNOVANJE JESENI : OBISK KEKCA IN DELAVNICE

 

V vrtcu smo praznovali prihod jeseni. Na igrišču vrtca nas je obiskal Kekec ( animacija strokovne delavke Zdenke Burja) in nam prinesel jesenske dobrote. Kekec je bil zelo dobre volje, navihan in poskočen. Zaigral je tudi na piščal in skupaj smo prepevali.

Otroci so se s Kekcem pogovarjali in naštevali plodove narave. Kekec je v košari prinesel posušene rastline, dobil jih je od tete Pehte. Otroci so zdravilne rastline spoznavali po vonju. S Kekcem smo tudi telovadili : korakali, tekli, poskakovali, obirali jabolka in hruške in še marsikaj.

V igralnicah smo pripravili Kekčeve delavnice. Otroci so s prstnimi barvami poslikali klobuke, klobuke so šivali z vtikanjem vrvice skozi luknje, barvali so Kekčeve junake, izrezovali sličice junakov – jih poimenovali, risali z voščenimi barvami planino in ustvarjali planino iz revialnega papirja.

                 

Vzgojiteljica : Nada Faganel

TEDEN MOBILNOSTI

 

Evropski teden mobilnosti je potekal od 16. 9. do 22. 9.2020. V ospredju so bila potovanja z manj onesnaževanja, zmanjševanje cestnega motornega prometa in spodbujanje čistejše mobilnosti – hoje, kolesarjenja in uporaba javnega prevoza.

V enoti Kekec so starejši otroci z obroči odpeljali mlajše otroke na izlet v okolico vrtca in skrbeli za njihovo varnost v prometu. V starejših oddelkih smo se odpravili na daljšo hojo v naravo. V vsakem oddelku smo organizirali dan vožnje z vozili, ki ne povzročajo hrupa in onesnaževanja. Otroci so svoja izbrana vozila doma očistili in jih pripeljali v vrtec. Vozili so se po igrišču in upoštevali pravila za lastno varnost in varnost prijateljev. Pri vožnji so upoštevali tudi prometna znaka stop in semafor in sledili gibanju pešcev na prehodu za pešce.

V starejšem oddelku so otroci pripravili pano za starše. Ustvarjali so kolesa, skiroje, poganjalce, rolke, avtobuse, vlake, pešce in prometne znake. Igrali so se v prometnih kotičkih, reševali uganke o vozilih, prepevali znane pesmi o vozilih in se naučili pesem : Jurček in semafor.

       

Vzgojiteljica : Nada Faganel

KEKEC V KEKCU ALI Z NAHRBTNIKOM V NARAVO

 

V letošnjem šolskem letu nas bo vodil, zabaval, učil in se z nami igral, pravljični junak Kekec. Otroci starejšega oddelka že poznajo Kekca in nekaj njegovih dogodivščin. Marsikaj so povedali o Kekcu :

» Kekec živi v gozdu, na planini, ima rad ljudi in živali. Je vesel, navihan, jezičen, pogumen, močan in neustrašen. Ima veliko kondicije, da lahko hodi v planine in uporablja palico pri hoji. Na glavi nosi klobuk. V klobuku ima zataknjeno orlovo pero, zato, ker je orla, to je velik ptič, premagal s palico. Kekec ima v svoji torbi malico, kruh, jabolko in hruško, zelo rad ima žgance in kislo mleko.«

Na sončen dan smo se odpravili na izlet v naravo in nahrbtnike napolnili z zdravo malico. Opazovali smo planine in gore, spoznali staro drevo hruške, po imenu tepka. Hodili smo po gozdnih poteh, opazovali potok, poiskali palico, s palico prehodili polje in prepevali Kekčevo pesem. Na polju smo opazovali koruzo – polenta in cvetočo ajdo – ajdovi žganci. Opazili smo tudi šipek – čaj in robidnice.

Kekci smo se v Kekec vrnili veseli, polni lepih doživetij in tudi utrujeni.

Vzgojiteljica : Nada Faganel

         

PUSTNI TOREK V KEKCU

 

Zima se je poslovila. Na vrata je potrkala pomlad in vstopila. Pomladno sonce nas razvaja že kar nekaj časa. Za dobro jutro nam prepevajo ptice s svojim žvrgolenjem. Ob robu gozda in na travniku občudujemo cvetlice in nabiramo regrat. Krošnje dreves se spreminjajo v cvetoče pahljače, ki se pozibavajo v pomladnem vetru. Na vrtovih in poljih lopatimo, orjemo zemljo in sadimo, sejemo zelenjavo, zelišča in poljščine. Tihi pomladni dež pa nežno rosi…….

Seveda. Bili smo maškare : smešne, vesele, zabavne, poskočne, norčave in zelo glasne. Tako glasne, da smo pregnale zimo in priklicale pomlad.

                         Vzgojiteljica : Nada Faganel

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri