C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne v žepu
ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš nekoga rad.

Tone Pavček

 

Vrtec Kekec je rumene barve kot sonce. Nahaja se v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov in reke Kokre. Do njega pripelje cesta Kokrškega odreda. Obdan je z lepo urejenim igriščem.
Za naš simbol smo si izbrali Kekca, ki je živahen, vesel, razigran, vedno v gibanju sredi prelepe narave, v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

 

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO” vsak dan odhajamo na sprehode v bljižno okolico, kjer opazujemo kaj je novega. V naravo povabimo tudi starše in stare starše, da se nam pridružijo. Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Poleg vsakodnevnih srečanj se s starši srečujemo še večkrat na leto na sestankih, predavanjih in bolj zabavnih srečanjih kot so, tržnica, novoletno srečanje, Kekčev dan, pohod in kolesarjenje.

Vsi, ki boste obiskali naš vrtec boste spoznali kako zabavno, prijetno in lepo je živeti “zdravo z naravo”.

kekec

Novičke

KEKČEVA JESENSKA TRŽNICA

 

V četrtek, 17. 10. 2019 je na našem igrišču zaživela že tradicionalna Kekčeva jesenska tržnica. Mize so se šibile od vseh jesenskih pridelkov, ki so jih otroci ves teden pridno prinašali v vrtec. V oddelkih smo skupaj z otroki pripravljali dobrote: kuhali korenčkovo juho, jabolčni kompot, spekli korenčkovo pecivo, pripravili korenčkova nabodala, sušili korenje za korenčkov čips, kuhali kostanj. Za tržnico smo izdelali denarnice iz papirja in papirne vrečke. Otroci starejše skupine vrtca so za gumbe prodajali jesenske pridelke in pripravljene dobrote ter skrbeli, da je prodaja tekla nemoteno – postregli kupce, preštevali gumbe, uporabljali vljudnostne izraze. Mlajši otroci, starši in vsi obiskovalci pa so z gumbi na naših stojnicah kupovali. Seveda pa v vrtcu Kekec ni tradicionalna le Kekčeva jesenska tržnica, temveč tudi tradicionalna Nadina pita z jabolki in skuto, ki je bila tudi takoj razprodana. Ob lepem sončnem vremenu, polnih želodčkih zdrave dobre hrane in prijetnem medsebojnem klepetu, je naše popoldansko druženje odlično uspelo.

                 

Zapisala: Zdenka Burja

PULJENJE KORENJA Z GOSPODINJO DAMJANO IN KUHANJE KORENČKOVE JUHE S KUHARICO NUŠO

Lepega oktobrskega dopoldneva, smo se obuti v škornje in s košaro v roki, odpravili na polje ob vasi Rupa. Na njivi nas je čakala gospodinja Damjana ( kmetija Strupi ), mama dečka iz našega oddelka.

Otroci so si ogledali njivo in poljske pridelke, jih tudi poimenovali. Poiskati so morali korenje. Ob pomoči Damjane so izruvali oranžno in rumeno korenje in korenje odlagali v košaro. Rumeno korenje je bilo zelo dolgo in debelo, rdeče korenje je bilo kratko in tanko.

V čudoviti učilnici narave so otroci odkrivali svet pod zemljo. Opazovali so zemljo in deževnike ob izpuljenem korenju, prijemali deževnike in jih raziskovali. Pogovarjali so se o voluharju in o škodi, ki jo naredi korenju, saj je bilo nekaj korenja objedenega in gnilega. Damjana je povedala veliko zanimivega o gnojenju, sajenju, rasti , shranjevanju in uporabi korenja za ljudi in živali.

Korenje smo odnesli v vrtec. Naslednji dan nas je obiskala kuharica Nuša Konc in nam prinesla recept za korenčkovo juho. V kuharski delavnici smo po njenih navodilih očistili in narezali korenje, dodali še krompir, čebulo, olivno olje, vodo in sol, ter skuhali juho. Korenčkova juha je bila odlična. Odličen je tudi podatek, da so vsi otroci juho jedli ali jo okusili.

Vzgojiteljica : Nada Faganel

           

PRAZNOVANJE PRIHODA JESENI S KORENČKOVIMI DELAVNICAMI

 

Ob prihodu barvite jeseni, smo pripravili delavnice na igrišču vrtca. Otroci so tiskali z različno debelim korenjem in tempera barvami na papir. Ustvarjali so barvne vzorce ali nize. Prstne spretnosti so razvijali in krepili z barvanjem, izrezovanjem, vtikanjem in prepletanjem volne v luknjice korenja iz kartona.

Pripravili smo korenje za korenčkov sok. Korenje, ki ga je s kmetije prinesla gospa Damjana , smo očistili, oprali in olupili. Anja je otrokom predstavila delovanje aparata za sok. Otroci so opazovali in aktivno sodelovali pri polnjenju aparata s korenjem. Sok so okušali in pili, pojedli so tudi goste ostanke korenja. Kasneje smo korenju dodali še jabolka in hruške in nastal je mešani vitaminski napitek.

Vzgojiteljica: Nada Faganel

BOTRA JESEN IN KORENČKOV PALČEK

 

Na vrata je potrkal novi letni čas . Vrata smo odprli na stežaj, da je jesen vstopila. Gozdovi so polni kostanja in gob. Barve gozdov postanejo pravljične. Sprehod po odpadlem listju je nekaj čudovitega. V sadovnjaku dozorijo sadeži, kmetje poberejo pridelke s polja in jih pripravijo za zimski počitek, posejejo ozimna žita, preorjejo njive.

Narava zunaj je preveč lepa, da bi je ne izkoristili in uživali v njej. Stopi ven. Pojdi v naravo, pojdi tja, kjer so barve.

Veselo in barvito je bilo tudi na našem igrišču. Praznovali smo prihod jeseni. Korenčkov palček je pred prihodom botre jeseni, aktivno razgibal vse otroke in odrasle vrtca.

Botra jesen je prinesla jesenske plodove. Hitro je ugotovila, da ji je Korenčkov palček prav grdo ponagajal. Vse plodove je premešal. Botra jesen je prosila otroke, naj ji pomagajo razvrstiti plodove. Pripravila je prostor, gajbe in pripela napise : SADOVNJAK, POLJE, VRT, GOZD. Otroci so veselo in aktivno uredili plodove na prava mesta. Plodove so tudi poimenovali.

Botra jesen, ki jo je odigrala Anja, je otroke za zahvalo naučila novo pesem : Jesenska pesem in jim obljubila, da jih še obišče. Korenčkov palček pa se je kar skril ( lutka – Nada ).

          

Nada Faganel

V TEDNU MOBILNOSTI » GREMO PEŠ » S STARIMI STARŠI

 

V tednu mobilnosti smo slavili hojo.

Hoja je način premikanja, ki je najbolj naraven, najbolj zdrav in vedno znova presenetljivo sproščujoč.

Hoja poskrbi za minimalno raven fizične aktivnosti in nas premika od točke A do točke B.

V enoti Kekec so otroci starejšega oddelka, v začetku tedna mobilnosti, odpeljali na daljši izlet sredince in pri hoji skrbeli tudi za njihovo varnost : na cesti, na pločniku, na poljskih poteh. Na prvo, krajšo hojo so se podali tudi malčki.

V petek smo v vrtec povabili stare starše otrok in se skupaj podali na hojo v okolico vrtca. Pot nas je vodila skozi naselje in po poljskih poteh do športnega igrišča Gibi gib. Pri hoji nas je spremljala pravljica Korenčkov palček, modro nebo in topli sončni žarki. Razigranost in veselje otrok se je spontano prepletalo s pozornostjo in ljubeznijo babic in dedkov. Hoja v dobri družbi je lažja, nas združuje in povezuje.

                                                                                                                                                                                                    Vzgojiteljica : Nada Faganel

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri