C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Sreča ni v glavi in ne v daljavi, ne v žepu
ali pod palcem zaklad.
Sreča je, če se delo dobro opravi
in če imaš nekoga rad.

Tone Pavček

 

Vrtec Kekec je rumene barve kot sonce. Nahaja se v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov in reke Kokre. Do njega pripelje cesta Kokrškega odreda. Obdan je z lepo urejenim igriščem.
Za naš simbol smo si izbrali Kekca, ki je živahen, vesel, razigran, vedno v gibanju sredi prelepe narave, v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

 

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO” vsak dan odhajamo na sprehode v bljižno okolico, kjer opazujemo kaj je novega. V naravo povabimo tudi starše in stare starše, da se nam pridružijo. Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Poleg vsakodnevnih srečanj se s starši srečujemo še večkrat na leto na sestankih, predavanjih in bolj zabavnih srečanjih kot so, tržnica, novoletno srečanje, Kekčev dan, pohod in kolesarjenje.

Vsi, ki boste obiskali naš vrtec boste spoznali kako zabavno, prijetno in lepo je živeti “zdravo z naravo”.

kekec

Novičke

OBISK MEDICINSKE SESTRE IN ZDRAVNIŠKI KOTIČEK

 

V vrtcu nas je obiskala medicinska sestra Rosana Faganel. Vedno z veseljem vstopi v igralnice vseh treh oddelkov in predstavi svoj poklic. V zdravniški torbi prinese marsikaj zanimivega za odkrivanje imen pripomočkov za delo in načinov uporabe. Otrokom se pridruži v zdravniškem kotičku, kjer otroci odigravajo vloge bolnikov. Vsak otrok si izmisli bolezen ali poškodbo in Rosana odigrava svoj poklic, se igra in vsakega otroka ustrezno oskrbi. Na nazoren, vesel in hudomušen pristop, otrokom odpravlja tudi strah pred obiskom zdravnika ali bolnice, kjer je zaposlena. Otroci in odrasli smo se učili in v njeni družbi uživali. Rosana, hvala za tvoj čas in pripravljenost narediti nekaj dobrega.

Otroci so medicinsko sestro tudi narisali in povedali marsikaj zanimivega. V zdravniškem kotičku vsak dan poteka simbolna igra, otroci so bolniki, medicinske sestre, zdravniki in lekarnarji. Pri tem razvijajo socialne stike, komunikacijske spretnosti, predopismenjevalne spretnosti, odpravljajo strahove, manipulirajo s sredstvi, spoznavajo človeško telo in z njim povezano gibanje in uživanje zdrave hrane.

Ogledali smo si bolnico , prometne znake, nujno medicinsko pomoč, reševalno vozilo in vozilo zdravnika reševalca.

 

               Vzgojiteljica : Nada Faganel

NOVOLETNO SREČANJE S STARŠI IN VESELI DECEMBER

 

Na popoldansko novoletno srečanje smo povabili starše. Gostili smo citrarko Jernejo Terlikar, ki nam je predstavila instrument in nas z nežnimi zvoki popeljala v čarobni svet glasbe. Ob spremljavi citer smo tudi prepevali znane pesmi. Staršem so otroci poklonili izdelane čestitke, božično žito, potičke, jih pogostili s pečenimi dobrotami in božičnim čajem na čajanki.

Zdenka in Marjana sta otrokom zaigrali z lutkami pravljico : Dedek Mraz se je zagozdil v dimnik. V vrtec sta prišla kar dva dobra moža, dedek Mraz in Božiček. Oba sta nas obdarila. Dedku Mrazu so pri obdarovanju pomagali : zakonca Korošec iz kopirnice in gospa Ada iz KS Vodovodni stolp. Povabili smo jih v vrtec , pogostili, se iskreno zahvalili za darila. Božiček nas je obiskal zadnji dan skupnega druženja, na novoletni zabavi s plesom .

     

 

Vzgojiteljica : Nada Faganel

 

VESELI DECEMBER V KEKCU 

 

V prvem in drugem delu , vam bomo predstavili decembrske praznične aktivnosti v enoti Kekec. Otroci in strokovne delavke smo s skupnim sodelovanjem oblikovali program in vključili tudi aktivnosti, ki so jih organizirali Kranjski vrtci : baletna predstava Morska deklica, gledališka predstava Škrat Kuzma dobi nagrado in obisk dedka Mraza s fotografiranjem.

Ana in Teja sta pripravili predstavitveni pano za starše vrtca. Pravljice so bile navdih in izhodišče za ustvarjanje na vseh vzgojnih področjih in iz različnih materialov. V sklopu aktivnosti smo pisali pisma dobrim možem, praznovali tradicionalni obisk Miklavža, obiskali praznično okrašeno mesto Kranj in v čajnici Jasmin kupili Božični čaj. Zdenka in Marjana sta organizirali Kekčev kino z vstopnicami in kokicami. Nada in Anja sta z otroki pekli korenčkove potičke. V starejšem oddelku so pekli piškote in jih dekorirali, v mlajši skupini pa veliki potici. V vseh oddelkih so otroci najprej okrasili različne odpadne lončke in v lončke sejali božično žito.

Nada in Anja sta pripravili malo gledališče in z lutkami pripovedovali pravljico : Božične potičke za vse. Ana in Teja sta v izdelanem gledališču zaigrali otrokom igrico : Živali pri babici Zimi. Skupaj smo prepevali pesmi o zimi in dedku Mrazu in večkrat zaplesali ob zvokih praznične glasbe.

                 

Vzgojiteljica : Nada Faganel

OBISK POLICIJSKE POSTAJE

»Kdaj gremo na policijsko postajo?« so otroci pogosto spraševali. Želja se jim je izpolnila, ko nam je komandir Matjaž odobril obisk. Otroci so bili zelo vznemirjeni in polni pričakovanj. Iz vrtca smo se peš odpravili proti policijski postaji. Na poti nas je opazilo policijsko vozilo in nas pozdravilo s kratko sireno, otroci pa so v pozdrav pomahali z roko. Na policijski postaji nas je sprejel policist Damjan, ki nam je predstavil funkcijo policijske postaje. Z otroki je vzpostavil prijeten pogovor o tem, kaj delajo policisti. Z zanimanjem smo si ogledali opremo, ki jo pri svojem delu potrebujejo policisti, nekatere prostore – sobo za zaslišanje, garažo, prostore za pridržanje, le ti so bili otrokom še posebej zanimivi. Otroci so si nadeli nekaj opreme, preizkusili sedenje v »marici«. Nekateri so z nestrpnostjo pričakovali oglašanje policijske sirene. Po začetni zadržanosti so se otroci sprostili, saj so ugotovili, da policist in policijska postaja nista nič strašnega. Zadovoljni in veseli smo se policistu Damjanu zahvalili ter ga povabili na obisk v vrtec, kjer nam bo več povedal o varnem prečkanju ceste, pravilni pripetosti z varnostnim pasom med vožnjo v avtomobilu in še kaj.

 

Zapisala: Zdenka Burja

Nered v gozdu (Teja Maček)

Predstava vzgojiteljic:

V vsakdanjem življenju se ves čas srečujemo z odpadki. Zavedamo se, da je ločevanje odpadkov naša skupna odgovornost in da je potrebno otroke ozaveščati o tem problemu že od malega. Tematiko lahko otrokom predstavimo skozi zgodbo in jim na ta način približamo kompleksnost problema odpadkov ter na tak način prebudimo čut in spoštovanje do okolja, do narave, do sveta, ki nas obdaja.

V ta namen smo vzgojiteljice v okviru eko projekta pripravile predstavo za otroke in se prelevile v tri gozdne živali. Le-te rešujejo nered v gozdu, povzročen z nepravilnim odlaganjem odpadkov. Skozi dramatizacijo smo odgovorile na vprašanja, ki zadevajo pravilno ločevanje odpadkov, pojem in proces recikliranja, pomen čistega okolja za ljudi in živali ter spoštovanje narave.

Ringa, ringa raja,

V gozdu se dogaja,

Odpadke ločimo,

Da spet bo vse čisto.

Odpadke smo ločili,

Da´b gozdiček ohranili.

Zdaj je spet čisto

In vsem nam je lepo.

 

Zapisala: Teja Maček

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri