C. Kokrškega odreda 9, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 224

030 463 790

kekec@kranjski-vrtci.si

1 kombiniran oddelek
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.15 ure.

Vrtec Kekec se nahaja v mirnem okolju blizu travnikov, gozdov, polja in reke Kokre.

Ker je naš cilj ” ŽIVIMO ZDRAVO Z NARAVO V VSEH LETNIH ČASIH” večkrat odhajamo na sprehode v bljižnjo okolico, kjer otroci sami opazujejo, raziskujejo in se preko igre učijo skozi lastno izkušnjo. Strokovne delavke skrbimo za to, da čim več aktivnosti prenesemo na prosto, v naravo, na igrišče vrtca. Otrokom omogočamo vsakodnevno bivanje na svežem zraku.

Za naš simbol vrtca smo izbrali Kekca, ki je živehen, vesel, razigran, pogumen in vedno v gibanju sredi prelepe narave v sožitju z ljudmi, živalmi in rastlinami. Prav taki smo tudi mi.

Ker je Kekec živel v času, ki je našim malčkom manj znan, vsako leto skupaj spoznamo delček SLOVENSKEGA LJUDSKEGA IZROČILA: preko otroških ljudskih pesmi, plesov, glasbe, literature in likovne umetnosti.
Blizu imamo tudi mesto, zato se lahko večkrat odpravimo do mestnega jedra in izkoristimo možnosti, ki nam jih ponuja, si ogledamo kulturne ustanove, tržnico, obiščemo knjižnico in tako še dodatno popestrimo bivanje v vrtcu.

V vrtec ob posebnih priložnostih povabimo starše, da nam predstavijo svoj poklic, hobi, šport ipd. Poleg vsakodnevnih srečanj, se s starši srečujemo tudi na bolj zabavnih srečanjih, kot so: novoletna srečanja, Kekčev dan- igre brez meja in razne delavnice ter zaključna srečanja z nastopi otrok. Skupaj gremo radi tudi na kakšen pohod, kjer se lahko bolje spoznamo hkrati pa krepimo naše zdravje in dobro počutje.

Novičke

Teden mobilnosti in prvi jesenski dan

V Kekcu smo tudi letos obeležili Teden mobilnosti z naslednjimi dejavnostmi:

– Otroci starejšega oddelka in sredinčkov so šli skupaj na sprehod v gozd
– V oddelku malčkov so šli na prvi sprehod. Na blazini so se igrali bibarije Miška kašo kuhala, Biba torto meša, Medved stopa. Otroci so gibalno ponazorili živali in pri tem zelo uživali.
– Imeli smo kolesarski dan: otroci so v vrtec prišli s svojim kolesom, poganjalcem ali skirojem in čelado.
– V oddelku sredinčkov so vsakodnevno na plakat beležili, kako so prišli v vrtec
– V najstarejšem oddelku so otroci izdelali plakat na temo Trajnostno povezani, se udeležili mini olimpijade na stadionu in se ves teden več gibali ter hodili na sprehode v naravo. Na mini olimpijadi so jih spodbujali in zanje navijali otroci sredinčkove skupine.

Letos bodo z nami v vrtcu Škrati Srečko, Želodko in Copatko, ki nas bodo spremljali pri raznih dejavnostih skozi celo leto. Na prvi jesenski dan sta nas obiskala Škrata Srečko in Želodko. Škrat Srečko je otrokom v veliki vreči prinesel jesenske plodove, ki so jih otroci poimenovali. Otrokom sta pripravila pravo predstavo, jim z igranjem na flavto postavljala glasbene in jesenske uganke, z otroki sta telovadila, prepevala jesenske pesmice ter jima za zaključek pripovedovala pravljico Miška in veter. Otroci so se zelo vživeli, uživali in z veseljem sodelovali.

Strokovne delavke vrtca

Kekčeve dogodivščine

V začetku meseca maja smo v vrtcu namenili veliko pozornosti EKO DNEVU, katerega smo izpeljali 10. maja. Otroci so v vseh oddelki pripravljali dekoracijo iz različnih odpadnih materialov. V gozdu smo nabrali veje, katere smo uporabili za stebla. Plastenkam smo dali novo življenje. Nastale so cvetlice, katere krasijo hodnike vrtca. Nastali so tudi cvetovi iz odpadnih škatel za jajca, katera so otroci pobarvali. V sklopu eko dneva smo izdelali pisane cvetoče krone ter se odpravili v Mestno knjižnico Kranj. Otroci so si ogledali različne slikanice z eko tematikami. V najstarejšem oddelku so igralnico okrasili tudi z lesenimi skrinjicami, katere so pobarvali z voščenkami.

 

ODHOD NA KMETIJO DAVČEN

Otroci najstarejšega oddelka so odšli na letovanje na kmetijo. Tam so spoznali postopek peke kruha, se sprehodili po gozdi kjer so reševali naloge, se seznanili s pomenom čebel za človeka, opazovali košnjo trave, jahali ponija in se peljali s traktorjem. Uživali so v čudovitih razgledih in se družili s svojimi vrstniki.

Mesec maj in junij sta bila športno obarvana. Priredili smo KOLESARSKI DAN. Otroci so se preizkusili v vožnji z različnimi kolesi in skiroji. Med vožnjo so premagovali ovire. V najmlajšem oddelku smo uporabili vrtčevska prevozna sredstva, medtem ko so jih »sredinčki« pripeljali od doma. Najstarejši oddelek se je udeležil zaključne akcije »Mali sonček«. Odšli so na Stari grad nad Smlednikom in po poti reševali različne naloge. Na vrhu so našli skriti zaklad.

 

ZAKLJUČNA SREČANJA

V začetku meseca junija so bili popoldnevi v vrtcu zelo živahno obarvani. Otroci so se predstavili staršem. V najmlajši skupini so pripravili predstavo Trije metulji. »Sredinčki« so se predstavili z različnimi deklamacijami in rajalnimi igrami. V najstarejši skupini pa so se predstavili MINI MATURANTJE. Zaslišala se je maturantska pesem. Starši so bili navdušeni nad nastopi svojih otrok.

 

Strokovne delavke vrtca

Dan zemlje

22. aprila je svetovni dan Zemlje. V vrtcu smo večino dejavnosti v mesecu aprilu posvetili tej temi. Zemlja je naš planet, planet, na katerem živimo. Vsi potrebujemo zdravo Zemljo, ki bo podpirala preživetje, zdravje in srečo, zato smo strokovne delavke vrtca za otroke pripravile naslednje dejavnosti:

– Zbiranje starega papirja: otroci najstarejšega oddelka so izdelali plakat za zbiralno akcijo, ki nas je hkrati tudi spomnil, zakaj sploh zbiramo star papir. Otroci in starši so bili zelo pridni pri prinašanju starega odpadnega papirja, saj smo kontejner skoraj napolnili. Zemlji smo tako pomagali ohraniti drevesa, ki nam pomagajo, da dihamo bolj čist zrak.

– Tek= zdravje = življenje: vsi trije oddelki vrtca smo šli skupaj na poljsko pot proti Rupi, kjer smo se na bližnjem travniku najprej ogreli z vajami razgibavanja celega telesa, potem pa tekli po skupinah. Otroci so športno navijali drug za drugega. Vsi smo uspešno pritekli na cilj in spoznali, da nam gibanje v naravi pomaga ohranjati zdravje in dobro počutje.

– Plakat Dan Zemlje: v oddelku malčkov so izdelali plakat za kotiček za starše, kjer so otroci ob odhodu domov lahko tudi starše spomnili na pomen ohranjanja našega planeta Zemlje. Malčki so raziskovali gozd in z naravnimi materiali izdelovali barvne palete ter hiške za škratke.

– Čistilna akcija: očistili smo naše igrišče. Otroci so pometali, grabili, pobirali in nalagali smeti na samokolnico, smeti odlagali v smetnjake. Z otroki smo v korita sadili okrasne cvetlice, zelišča in dišavnice. Zelišča in dišavnice bomo poleti tudi uporabili za pripravo napitkov in izdelavo dišečih šopkov, okrasne cvetlice in čisto igrišče pa bodo polepšali okolico našega vrtca.

– Obisk kmetije Strupi na Rupi: s skupino sredinčkov smo si ogledali race in kokoši. Otroci so opazovali in božali kokoši, pobirali jajca, jih primerjali  med seboj po barvi in velikosti. Otroci so spoznavali, od kje pridejo jajca na našo mizo, kaj kokoši potrebujejo za življenje ter soodvisnost človeka in narave.

– Obisk trenerja smučarskih skokov Gašperja Berlota: v vrtcu nas je obiskal očka našega Marka in nam predstavil rekvizite in opremo, ki je potrebna za smučarske skoke. Otroci malčkov in sredinčkov so sodelovali na predstavitvi, preizkusili opremo, nataknili smuči, čelado, kombinezon. Najbolj všeč pa jim je bilo razgibavanje  in kasneje skok iz počepa v zrak s pomočjo trenerja.

Strokovne delavke vrtca

Pomladni vrtiljak

V pustnem času so otroci spoznali pomen pusta, izdelali pustne maske in prepevali pesmi.

Na pustni torek so se maškare zbrale v igralnici starejše skupine, kjer so se predstavile. Nato je sledilo pustno rajanje, ki je bilo prežeto z razigranostjo in veseljem. Maškare so dosegle svoj namen in k nam priklicale pomlad.

V mesecu marcu smo izkoristili lep sončen dan in se odpravili na skupni pomladanski izlet. Otroci so se med seboj družili, se pogovarjali in si pomagali. Odpravili smo se do Kosorepa, kjer so se v gozdu igrali z naravnim materialom in premagovali različne ovire. Na travniku so se spočili in okrepčali.

V ponedeljek, 21.3. so se vsi otroci zbrali na igrišču vrtca, kjer so pričakali prihod pomladi. Polona je otroke motivirala s košaro pisanih cvetlic in pesmijo. Sledili so ji in odgovarjali na zastavljena vprašanja. Druženje je potekalo v sproščenem in prijetnem vzdušju.

V petek, 25.3. so imele mamice praznik. Otroci so jih počastili z majhno pozornostjo in objemom.

 

Strokovne delavke vrtca

AKTIVNOSTI OTROK V DNEVU BREZ MULTIMEDIJE

 

Otroci in strokovni delavci smo prehajali iz oddelka v oddelek. Naše prehajanje poimenujemo »korak čez sosedov prag«. Tri vrtčevske skupine predstavljamo en mehurček.

Strokovni delavci smo za dan brez multimedije, pripravili različne matematično gibalne, jezikovne in umetniške aktivnosti : gibalni poligon, ples s štetjem plesnih motivov, nizanje slamic na vrvico, razvrščanje vozil po barvi, izdelovanje skulptur iz plastelina in lesenih palčk, štetje in prirejanje, konstruktorje geometrijskih oblik za sestavljanje, žoge in pike za štetje in oblikovanje zmajev s pomočjo geometrijskih likov.

Otroci so aktivno sodelovali v izbranih dejavnostih in pridobivali najrazličnejše spretnosti. Krepili so socialne vezi v medsebojnem sodelovanju in prijateljskih odnosih. Naj še fotografije obogatijo naša sporočila, kako lepo je preživeti dan brez računalnika, tablice, televizije….

               

Vzgojiteljica : Nada Faganel

kekec
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri