Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

7 oddelkov I. starostnega obdobja
9 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

najdihojca

Novičke

Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Vse dni, ki so nas vodili k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, smo v vrtcu Najdihojca preživeli zelo ustvarjalno. Iz naravnih materialov smo izdelovali čebele, panje/čebelnjake. Se pogovarjali o čebelah ter zdravi prehrani.

Zaplesali, prisluhnili in peli smo slovenske pesmi – tudi pesem Čebelar (Lojze Slak). Se igrali različne banse, izštevanke, gibalne igre, ples na temo čebelic.

Ozaveščali smo se o namenu dogodka, ki je spodbujanje zdravega načina prehranjevanja ter uživanje lokalne domače pridelane hrane. Z otroki smo ugotavljali izvor posamezne sestavine, ob izrezovanju slik sestavin iz revij. Celo leto bomo skrbeli in ohranjali pomembno zdravo navado, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom.

Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka (15. november) pa smo se posladkali s pirinim kruhom, maslom in medom ter popili skodelico toplega mleka. Pri zajtrku so nas obiskale tudi naše pridne »ČEBELICE« (kuharice). Za malico pa smo pojedli sočna jabolka.

Poskrbeli smo tudi za degustacijo za starše in spremljevalce otrok, ki so se prav tako lahko posladkali s kruhom, maslom, medom ter jabolki.

        kolektiv Najdihojca

Letošnji Teden otroka je potekal od 7. do 11. oktobra z naslovom »NAŠE PRAVICE«.  

 

 

 

Z naše »najdihojčke« smo pripravili delavnice, pogovore in okrogle mize o otrokovih pravicah. 

Otroci so bili zelo aktivni na cicibanadi, športnem dopoldnevu, kjer smo na igriščih ob vrtcu Najdihojca pripravili različne gibalne izzive. 

 

  

 sredo so se vsi otroci od 3 let starosti naprej odpravili na jesenski pohod v Kanjon reke Kokre, kjer smo imeli tudi piknik v naravi. 

 

  

Otroci so konstruirali iz lesenih, plutovinastih ali plastičnih kocksodelovali v čutnih delavnicah v igralnicah ali v naravibrali in prebirali slikanice ter revijeuživali v kamišibaju, pripovedovali ob knjigah ali slikah, obiskali knjižnico, rajali, peli in gibalno spremljali pete pesmi v igralnicah ali na prostem.  

 

 

 

Otroci so v tednu otroka ustvarjali v delavnicah  z nestrukturiranim naravnim ali odpadnim materialom v igralnicah ali na prostem.ter ponosno razstavili svoje izdelke pred igralnicami. 

 

 

 Kolektiv enote Najdihojca

PRIHOD JESENI

PRIHOD JESENI

V vrtcu Najdihojca je jesen stopila kar skozi vrata igralnic. Otroci so se združili po traktih ter v eni od igralnic, peli jesenske pesmi ob zvokih flavte in ritmu lastnih inštrumentov. Izmenjali so si znanje o jesenskih pridelkih, okušali sadje z vrtov in nasadov ter se vključili v različne delavnice, katere so bile ponujene v vsaki igralnici. Med ustvarjanjem so si otroci natočili domač sadni sok ter se posladkali še s suhim sadjem.

Množični tek
V vrtcu Najdihojca smo fit!
Tudi letos smo se odzvali povabilu Atletske zveze Slovenija in za naše otroke in vse zaposlene organizirali Množični tek.

                                                                                                                                                                                      Iva Rizner

Mini olimpiada

V torek, 10. 9. 2019 smo se z otroki vrtca Najdihojca udeležili Mini Olimpijade, ki jo je organiziral zavod za šport Kranj pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije. Kot pravi športniki smo se do atletskega stadiona v Kranju odpravili kar peš. Dogodek smo slavnostno otvorili z olimpijsko himno, baklo in zastavo, nato pa so nas vaditelji in učitelji različnih klubov vodili preko različnih gibalnih izzivov. Preizkusili smo se v metu vortexa, teku, skoku v daljino, kotaljenju žog in drugih štafetnih igrah. Otroci so se pri tem zelo zabavali,  ter prislužili svoje prve medalje.

                                                                                                                                                                                                           Kolektiv vrtca Najdihojca

Lumpijeva telovadba
  1. 6. 2019sta bila dva oddelka otrok (iz vrtca Najdihojca in Mojca), starih 5 letpovabljena na Lumpijev tek pred OŠ Jakob Aljaž. 

 Sodelovali smo na prireditvi “praznovanje olimpijskega dneva” in “Lumpi tekovadbi“. 

V sodelovanju s trgovino Mercator in Olimpijskim komitejem Slovenije, smo izvedli Lumpi tekovadbo. Srečali smo se s športnikom olimpijcem Robertom Kranjcem, se z njim fotografirali in izvedeli veliko zanimivosti s področja športa, olimpijade ter kaj vse je pomembno za naše zdravje. 

 Trgovina Mercator je vrtčevskim otrokom podarila rdeče Lumpi majice ter jabolčni sok.  

 Preživeli smo lep dopoldan! 

Šola zdravja, 1000 gibov

Letošnje leto smo oddelki 2. starostnega obdobja odlično sodelovali z društvom Šola zdravja. Enkrat v mesecu, skozi celo šolsko leto, so nas »gospe v oranžnih majicah« razgibale skozi 1000 gibov. Obenem smo imeli moč spoznati, kaj vse je pomembno za zdrav življenjski slog ter se zavedali, da tu leta niso ovira.  

Letošnji zadnji dan našega druženja smo se vsi sodelujoči oddelki zbrali na igrišču ter skupaj zapeli nekaj otroških pesmi. V zahvalo smo jim podarili album otroških risb, kjer so otroci upodobili naša druženja. Poklonili smo jim rožice ter jih povabili na osvežilni napitek.  

 

Kolektiv vrtca Najdihojca 

2. MESTO V NACIONALNEM PROJEKTU: SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO

 

S predšolskimi otroki iz oddelka Urše Dubravice in Karmen Omejc smo sodelovali v nacionalnem projektu Spodbujamo prijateljstvo.

V okviru projekta je med raziskovanjem in poglabljanjem aktualne teme v skupini na idejo otrok nastala iskrena knjiga: Opica in slon. Navdih za zgodbo o dveh različnih junakih smo našli v knjigi Ko najdeš pravega prijatelja (D. Kulot). Pogovori o temi, obiski Mestne knjižnice Kranj, branje pravljic o prijateljstvu in želja po ustvarjanju skupne knjige so nas pripeljali na zaključni dogodek nacionalnega projekta, ki se je zgodil v petek, 19. 4. 2019, v Siti teatru. Tam smo si ogledali nastope otrok in razstavo, na kateri je v svoji podobi žarela tudi naša knjiga. Zagotovo nismo pričakovali, da bomo med 215 ustanovami (vrtci in šolami), med 13.750 sodelujočimi otroki tako močno prepričali ocenjevalce. Osvojili smo namreč odlično 2. mesto.

Na dosežek smo iskreno ponosni in predvsem veseli, da smo dokazali, da otroška iskrenost, neustavljiva domišljija ter ideje z nekaj spodbud, volje in vodenja nas strokovnih delavcev prinesejo tako lep rezultat.

2. mesto je zagotovo lepa potrditev, da smo na pravi poti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzgojiteljici Urša Dubravica, Karmen Omejc in otroci starejšega oddelka

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri