Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

7 oddelkov I. starostnega obdobja
9 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

najdihojca

Novičke

Mini olimpiada

V torek, 10. 9. 2019 smo se z otroki vrtca Najdihojca udeležili Mini Olimpijade, ki jo je organiziral zavod za šport Kranj pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije. Kot pravi športniki smo se do atletskega stadiona v Kranju odpravili kar peš. Dogodek smo slavnostno otvorili z olimpijsko himno, baklo in zastavo, nato pa so nas vaditelji in učitelji različnih klubov vodili preko različnih gibalnih izzivov. Preizkusili smo se v metu vortexa, teku, skoku v daljino, kotaljenju žog in drugih štafetnih igrah. Otroci so se pri tem zelo zabavali,  ter prislužili svoje prve medalje.

                                                                                                                                                                                                           Kolektiv vrtca Najdihojca

Lumpijeva telovadba
  1. 6. 2019sta bila dva oddelka otrok (iz vrtca Najdihojca in Mojca), starih 5 letpovabljena na Lumpijev tek pred OŠ Jakob Aljaž. 

 Sodelovali smo na prireditvi “praznovanje olimpijskega dneva” in “Lumpi tekovadbi“. 

V sodelovanju s trgovino Mercator in Olimpijskim komitejem Slovenije, smo izvedli Lumpi tekovadbo. Srečali smo se s športnikom olimpijcem Robertom Kranjcem, se z njim fotografirali in izvedeli veliko zanimivosti s področja športa, olimpijade ter kaj vse je pomembno za naše zdravje. 

 Trgovina Mercator je vrtčevskim otrokom podarila rdeče Lumpi majice ter jabolčni sok.  

 Preživeli smo lep dopoldan! 

Šola zdravja, 1000 gibov

Letošnje leto smo oddelki 2. starostnega obdobja odlično sodelovali z društvom Šola zdravja. Enkrat v mesecu, skozi celo šolsko leto, so nas »gospe v oranžnih majicah« razgibale skozi 1000 gibov. Obenem smo imeli moč spoznati, kaj vse je pomembno za zdrav življenjski slog ter se zavedali, da tu leta niso ovira.  

Letošnji zadnji dan našega druženja smo se vsi sodelujoči oddelki zbrali na igrišču ter skupaj zapeli nekaj otroških pesmi. V zahvalo smo jim podarili album otroških risb, kjer so otroci upodobili naša druženja. Poklonili smo jim rožice ter jih povabili na osvežilni napitek.  

 

Kolektiv vrtca Najdihojca 

2. MESTO V NACIONALNEM PROJEKTU: SPODBUJAMO PRIJATELJSTVO

 

S predšolskimi otroki iz oddelka Urše Dubravice in Karmen Omejc smo sodelovali v nacionalnem projektu Spodbujamo prijateljstvo.

V okviru projekta je med raziskovanjem in poglabljanjem aktualne teme v skupini na idejo otrok nastala iskrena knjiga: Opica in slon. Navdih za zgodbo o dveh različnih junakih smo našli v knjigi Ko najdeš pravega prijatelja (D. Kulot). Pogovori o temi, obiski Mestne knjižnice Kranj, branje pravljic o prijateljstvu in želja po ustvarjanju skupne knjige so nas pripeljali na zaključni dogodek nacionalnega projekta, ki se je zgodil v petek, 19. 4. 2019, v Siti teatru. Tam smo si ogledali nastope otrok in razstavo, na kateri je v svoji podobi žarela tudi naša knjiga. Zagotovo nismo pričakovali, da bomo med 215 ustanovami (vrtci in šolami), med 13.750 sodelujočimi otroki tako močno prepričali ocenjevalce. Osvojili smo namreč odlično 2. mesto.

Na dosežek smo iskreno ponosni in predvsem veseli, da smo dokazali, da otroška iskrenost, neustavljiva domišljija ter ideje z nekaj spodbud, volje in vodenja nas strokovnih delavcev prinesejo tako lep rezultat.

2. mesto je zagotovo lepa potrditev, da smo na pravi poti.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vzgojiteljici Urša Dubravica, Karmen Omejc in otroci starejšega oddelka

Dan zdravja

V ponedeljek, 8.4.2019, so otroci vrtca Najdihojca težko pričakovali tek na 100 metrov oz. spomladanski tek okoli vrtca, ki smo ga zaradi mokrega terena odpovedali. Pred gibalnim dopoldnevom smo se v igralnicah pogovarjali o pomenu gibanja za naše zdravje. V igralnicah in na hodnikih smo pripravili zanimive gibalne izzive, od poligonov do rajalnih in socialnih iger preko celega dne. V gibalnih nalogah so sodelovali vsi otroci vrtca Najdihojca.

Po končanem gibalnem dopoldnevu so otroci, prijetno utrujeni, prejeli zaslužene medalje, ki so jih ponosno odnesli domov.

        

Kolektiv vrtca Najdihojca

DRUŠTVO ŠOLA ZDRAVJA

Na spodnji povezavi si lahko nekaj več preberete o Društvu Šola zdravja.

http://solazdravja.com/

http://www.srce-me-povezuje.si/solazdravja/index.php?lng=sl&t=fotogalerija&id=10536

Osnovna dejavnost društva je jutranja telovadba na prostem.

V ponedeljek, 11. 3. 2019 ob 9.00 smo se telovadbi pridružili tudi mi in se imeli prav lepo.

Spoznali smo se, malo poklepetali in nato naredili velik krog.

   

Ker lahko sami največ naredimo za svoje zdravje, vsakodnevno uvajamo v dnevno rutino gibalno minutko – vaje za raztezanje, pravilno dihanje, se umirjamo in razvijamo koncentracijo. Ker otroci te vrste vaj dobro poznajo, jih vodijo po lastni izbiri…jaz, Tanja in Dragana jim sledimo in se čudimo.

Jutranja telovadba izboljšuje fizično in psihično stanje posameznika. Otroci so delali po svojih zmožnostih in sposobnostih.

V 30 minutah smo razgibali skoraj vse sklepe telesa in mišične skupine. Začeli smo z dlanmi in končali pri podplatih. Hoja v krogu je popestrila dogajanje in celotno razgibavanje.

   

Za popestritev smo tudi mi pokazali naše vaje za prste na nogi, kolena, dihanje in raztezanje celega telesa in lahko rečem, da skoraj enake vaje iz sklopa »1000 gibov« tudi mi izvajamo v skupini.

 

Udeleženke so nam namenile veliko pohvalo pri sodelovanju.

Otroci so se za slovo rokovali in še malo poklepetali. Poslovili smo se v prav sproščenem vzdušju.

Najboljše in najlepše je bilo, ker je z nami telovadila Tanjina mami, katero otroci poznajo, njen oče nas je pa opazoval.

 

                                                                                                                    Otroci starejšega oddelka z Jano, Tanjo in Dragano.

 

VESELI DECEMBER IN VRTČEVSKO DOGAJANJE

V mesecu decembru nas je razveseljevalo veliko pestrih dogodkov in presenečenj, v katera so bili aktivno vključeni vsi otroci vrtca Najdihojca. Izdelovali smo dekoracije, krasili igralnice in hodnike ter postavili jelko z otroškimi okraski. Ponekod smo posadili božično žito in opazovali njegovo rast in razvoj. Otroci so od doma prinesli kozarce, nato pa so izdelali prečudovite lanterne s katerimi smo se odpravili do mestnega jedra. Sij lantern je grel naš skupni večer s starši. Takrat so v igralnicah potekali različni družabni dogodki. Ponekod so izdelovali, prepevali in malo poklepetali. otroci so si pogledali kar nekaj gledaliških predstav. Obiskal nas je tudi Dedek Mraz ter nas razveselil s pozornostjo, darilom ter se z nami tudi fotografiral. V vseh oddelkih smo se posluževali telovadnice v OŠ Jakob Aljaž, kje so potekale različne športne igre. Izvedli smo tudi prvo jutranje srečanje ob gibanju (v sklopu »Šole zdravja«) s starejšimi občani na asfaltni ploščadi med vrtcem Mojca in Najdihojca. Proti koncu meseca pa smo v sodelovanju z vzgojiteljicami in otroki pričarali še kino s pokovko. Otroci so si izdelali kino vstopnice ter škrniclje za pokovko ter si ogledali nekaj otroških risank.

   

KOLEKTIV VRTCA NAJDIHOJCA

Teden otroka

Letošnji Teden otroka je potekal od 1. do 7. oktobra. Osrednja tema je bila »PROSTI ČAS«.

V ponedeljek smo pripravili zanimive ustvarjalne delavnice (lutkovne, gradbene, jezikovne, plesne) za naše »najdihojčke«.

Otroci so se igrali z ročnimi in prstnimi lutkami ter jih animirali.

Drugi so konstruirali iz lesenih, plutovinastih ali plastičnih kock. Tretji so sodelovali v čutnih delavnicah v igralnicah ali v naravi.

Četrti so brali, prebirali slikanice, revije, pripovedovali ob knjigah, obiskali knjižnico. Peti so rajali, peli in gibalno spremljali pete pesmi v igralnicah ali na prostem.

V torek smo strokovne delavke vrtca pripravile ustvarjalne delavnice za igro z nestrukturiranim naravnim ali odpadnim materialom v igralnicah ali na prostem.

      

V sredo smo pripravili športno dopoldne – Cicibaniado na asfaltiranih igriščih ob vrtcu Najdihojca, kjer so se otroci preizkušali v različnih gibalnih spretnostih:

hoja s hoduljami,

preskakovanje različnih ovir,

igra s padalom,

razgibavanje na plezalih,

hoja po vrvi,

met obročev na palice,

met žogic skozi obroč,

V četrtek so se vsi otroci od 3 let starosti naprej odpravili na jesenski pohod v kanjon reke Kokre, kjer smo imeli piknik v naravi.

  

 

V petek so otroci težko pričakovali začetek množičnega teka ob ograji vrtca, kjer so sodelovali otroci stari od 2-6 let. Množični tek so otvorili otroci iz prvega starostnega obdobja.

Starejši otroci so potrpežljivo čakali na štartu, saj so ob progi navijali številni navijači.

  

Po končanem teku so otroci prejeli zaslužene diplome in medalje, ki so jih ponosno nosili okoli vratu.

 

Kolektiv vrtca Najdihojca

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri