Nikole Tesle 4, 4000 Kranj

I. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 229, 031 374 311
naja1-najdihojca@kranjski-vrtci.si

II. starostno obdobje:
tel.: 04 20 19 228, 031 799 451
najdihojca@kranjski-vrtci.si

7 oddelkov I. starostnega obdobja
9 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.15 do 17.00 ure.

V vsakdanje življenje v vrtcu NAJDIHOJCA je vtkana skrb za dobro počutje otrok, staršev in vseh zaposlenih.

Vstop v našo »veliko hišo« namiguje na velike in majhne skrivnosti. Vrtec in jasli Najdihojca najdemo sredi naselja Planina. Ko hodite mimo, vam morda kdaj prav prijetno zadiši, to pa zato, ker je v našem vrtcu centralna kuhinja.
V notranjosti se skriva veliko igralnic v katerih otroci in odrasli raziskujejo, ustvarjajo, animirajo, se smejejo in včasih tudi malce »pojokajo«. Okrog vrtca je veliko zagrajeno in pregrajeno igrišče, kjer se otroci sproščeno gibljejo.

Vsi majhni in veliki smo medsebojno povezani, se družimo, obiskujemo, hodimo na skupne sprehode… in se vključujemo v različne projekte. Raziskujemo živo in neživo naravo ter iščemo njene skrivnosti. ” Ta veliki ” radi kaj povejo mlajšim in s tem gojimo prijateljske odnose. Otroci igrajo otrokom v obeh starostnih obdobjih.

V vrtcu se mesečno veselijo ob projektu PALČEK BRALČEK. V trgovini Spar razstavljamo likovne umetnine otrok in ob njegovem rojstnem dnevu   z otroki izvedemo kulturni program.
Otroci mlajših oddelkov si vsako leto ogledajo igrano ali lutkovno predstavo v izvedbi strokovnih delavk – kar je že postalo tradicija.

Organiziramo srečanja s starši na nivoju samega oddelka kot celotnega vrtca. Otrokom nudimo bogato spodbudno učno okolje.
Za pestrost življenja, strpnost, drugačnost poskrbimo kar sami – saj v vrtec prihajamo iz različnih domačih okolij, različnih kultur in skoraj bi lahko rekli iz celega sveta.

Predvsem pa si želimo, da vsi, ki vstopajo v naš vrtec začutijo radost življenja!

najdihojca

Novičke

Zdravje v vrtcu

 

V prvem in drugem starostnem obdobju smo bili oddelki vključeni v program promocije zdravja v vrtcih, ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje v vrtcih po vsej Sloveniji. Rdeča nit »Počutim se dobro2″ spodbuja posameznika, skupine in skupnosti, da bi se kot družba in posamezniki znali soočati s strahovi, negotovostjo, skrbjo zase in za druge. Tako smo v oddelkih skupaj z otroki izvajali aktivne dejavnosti, kjer smo krepili sočutnost, solidarnost, povezanost ter s tem ponovno odkrivanje vrednot, kako pomembno je biti skupaj (z družino, s prijatelji), kako kakovostno preživeti čas, ponovno videti ljudi in stvari okoli sebe, ponuditi pomoč, ustvariti, sodelovati in podobno. Vse česar smo se naučili in skupaj doživeli nam bo koristilo, da bomo zadovoljni in se počutili bolje. Pri tem nismo pozabili na zdravo in uravnoteženo prehrano, ustrezno telesno dejavnost, kakovosten počitek ter druge dejavnike, ki vplivajo na naše počutje.

 

Sproščanje ob glasbi, hidracija telesa, igra – zdravo hrano jemo, sproščanje v naravi

Hoja in izleti v gorah

Kamišibaj Nosne mucke napadajo

Razvrščanje zdrave in nezdrave prehrane

Slikanje športnega dogodka

Tek za boljšo moč

Zdrava in ne zdrava hrana

Poskus – jajce v Coca Coli in kako sladka pijača škodi zobem

Zdravi napitki – Smoothy in voda z okusom

Koordinatorka v vrtcu Najdihojca: Tjaša Ovniček

Tradicionalni slovenski zajtrk

V petek, 20.11.2020, smo v dežurni enoti Najdihojca obeležili 10. jubilejni Tradicionalni slovenski zajtrk, ki predstavlja osrednji dogodek Dneva slovenske hrane. Zaradi trenutne problematike širjenja koronavirusa je v našem vrtcu Tradicionalni slovenski zajtrk potekal v precej okrnjeni obliki glede na običaje iz preteklih let.

Glavni namen tega dne je podpora slovenskim pridelovalcem in predelovalcem hrane, spodbujanje zavedanja in pomena samooskrbe s kakovostno hrano iz lokalnega okolja, ohranjanje čistega in zdravega okolja ter ohranjanje slovenskega podeželja.

V tednu od 16. do 20. novembra smo se v igralnicah ob slikah pogovarjali o sestavinah tradicionalnega zajtrka. Otroci so iz reklamnih letakov izrezovali slike sestavin tradicionalnega zajrka ter jih nalepili na pogrinjek. Ob tem smo skupaj z otroki ugotavljali izvor posamezne sestavine.

Na sprehodu smo si ogledali čebelnjak, kjer smo se naučili prstno igro o čebelah ter se pogovarjali o čebelah ter zdravi prehrani.

V dnevih pred tradicionalnim zajtrkom smo se igrali različne banse, izštevanke, gibalne igre, spomin na temo čebeljih izdelkov, sestavljali čebeljnake.

   

Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka (20. november) pa smo se posladkali z rženim kruhom, maslom in medom ter popili skodelico toplega mleka. Za malico pa smo pojedli sočna jabolka.

 

V ta namen smo na oglasni deski pripravili zanimivo, slikovito in poučno gradivo na temo Tradicionalnega slovenskega zajtrka.

Veliko zdravja vsem skupaj,

strokovne delavke v dežurni enoti Najdihojca

Teden otroka

Letošnji Teden otroka je potekal od 5. do 9. oktobra z naslovom »ODGOVOR JE POGOVOR«.

Z naše »najdihojčke« smo pripravile zanimive delavnice in pogovore. Pogovarjali smo se npr: Kdaj sem v redu? Kdaj mi je lepo? Kdaj se pogovarjamo? Kako se pogovarjamo? S kom se pogovarjamo? Zakaj se pogovarjamo?

 

Otroci so bili zelo aktivni na cicibanadi, športnem dopoldnevu, kjer smo na igriščih ob vrtcu Najdihojca za otroke pripravile različne gibalne izzive.

       

Otroci so konstruirali iz lesenih, plutovinastih ali plastičnih kock, sodelovali v čutnih delavnicah v igralnicah ali na sprehodu v naravo, brali in prebirali slikanice ter revije, pripovedovali ob knjigah (zgodba

Veveričja družina ) ali slikah, rajali, peli in gibalno spremljali pete pesmi v igralnicah ali na prostem.

Otroci so v tednu otroka ustvarjali v delavnicah z nestrukturiranim naravnim ali odpadnim materialom v igralnicah ali na prostem.

   

Kolektiv vrtca Najdihojca

Dan športa

V naši enoti se že drugo leto pridružujemo Množičnemu teku, ki ga organizira Atletska zveza Slovenije.

Letos smo ga združili z Dnevom slovenskega športa. Upoštevali smo priporočila NIJZ in previdnostne ukrepe. Otroci so tekli v manjših skupinah. Prebivalci soseščine pa so nas z veseljem opazovali in se pridružili navijanju.

 

Zapisala: Iva Rizner iz vrtca Najdihojca

VSTOPILI SMO V JESEN

 

Oddelki 2. starostnega obdobja smo jesen pričakali v naravi. Vsak oddelek je odšel na sprehod v okolici vrtca ali na daljši jesenski pohod. Otroci so raziskovali v naravi, opazovali njeno spreminjanje in nabirali plodove. Čas so aktivno preživeli, reševali uganke in različne miselne igre. Po poti so peli jesenske pesmi in besedila uprizarjali z gibi ter plesom. Izkušnje na prostem so prenašali v igralnico, ko so pripovedovali ob slikah »Botre jeseni«, ki krasijo naše oddelke.

Za jesenske sadne malice vsak dan skrbijo v kuhinji, zato se lahko vsakodnevno ob jabolku, hruški, grozdju ali slivah pogovarjamo o zdravi prehrani, izdelujemo napitke, razvrščamo sadeže po oblikah in barvah ali pa ustvarjamo ob pogledu na pridelke, ki nam jih ponuja domač vrt.

 

     

KOLEKTIV VRTCA NAJDIHOJCA

Tradicionalni slovenski zajtrk

 

Vse dni, ki so nas vodili k tradicionalnemu slovenskemu zajtrku, smo v vrtcu Najdihojca preživeli zelo ustvarjalno. Iz naravnih materialov smo izdelovali čebele, panje/čebelnjake. Se pogovarjali o čebelah ter zdravi prehrani.

Zaplesali, prisluhnili in peli smo slovenske pesmi – tudi pesem Čebelar (Lojze Slak). Se igrali različne banse, izštevanke, gibalne igre, ples na temo čebelic.

Ozaveščali smo se o namenu dogodka, ki je spodbujanje zdravega načina prehranjevanja ter uživanje lokalne domače pridelane hrane. Z otroki smo ugotavljali izvor posamezne sestavine, ob izrezovanju slik sestavin iz revij. Celo leto bomo skrbeli in ohranjali pomembno zdravo navado, ki jo je dobro osvojiti že v otroštvu, da dan začnemo z zdravim zajtrkom.

Na dan tradicionalnega slovenskega zajtrka (15. november) pa smo se posladkali s pirinim kruhom, maslom in medom ter popili skodelico toplega mleka. Pri zajtrku so nas obiskale tudi naše pridne »ČEBELICE« (kuharice). Za malico pa smo pojedli sočna jabolka.

Poskrbeli smo tudi za degustacijo za starše in spremljevalce otrok, ki so se prav tako lahko posladkali s kruhom, maslom, medom ter jabolki.

        kolektiv Najdihojca

Letošnji Teden otroka je potekal od 7. do 11. oktobra z naslovom »NAŠE PRAVICE«.  

 

 

 

Z naše »najdihojčke« smo pripravili delavnice, pogovore in okrogle mize o otrokovih pravicah. 

Otroci so bili zelo aktivni na cicibanadi, športnem dopoldnevu, kjer smo na igriščih ob vrtcu Najdihojca pripravili različne gibalne izzive. 

 

  

 sredo so se vsi otroci od 3 let starosti naprej odpravili na jesenski pohod v Kanjon reke Kokre, kjer smo imeli tudi piknik v naravi. 

 

  

Otroci so konstruirali iz lesenih, plutovinastih ali plastičnih kocksodelovali v čutnih delavnicah v igralnicah ali v naravibrali in prebirali slikanice ter revijeuživali v kamišibaju, pripovedovali ob knjigah ali slikah, obiskali knjižnico, rajali, peli in gibalno spremljali pete pesmi v igralnicah ali na prostem.  

 

 

 

Otroci so v tednu otroka ustvarjali v delavnicah  z nestrukturiranim naravnim ali odpadnim materialom v igralnicah ali na prostem.ter ponosno razstavili svoje izdelke pred igralnicami. 

 

 

 Kolektiv enote Najdihojca

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri