Golnik 54, Golnik
1.starostno obdobje
tel.:04 25 19 679
2. starostno obdobje
tel.: 04 25 19 673
mobi.:031 374 239

ostrzek@kranjski-vrtci.si

3oddelki I. starostnega obdobja
3 oddelki II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.15 ure.

Vrtec OSTRŽEK domuje na Golniku, kraju ki ga obdaja Križka gora in kamnita čepica Storžiča. Vrtec je bil zgrajen za otroke iz bližnje okolice, predvsem pa za otroke uslužbencev bolnišnice na Golniku. Danes je vrtec Ostržek sodoben vrtec, ki na eni strani spoštuje tradicijo slovenskih vrtcev, na drugi strani pa z novejšimi teoretičnimi pogledi na zgodnje otroštvo, in iz njih izpeljanimi drugačnimi rešitvami in pristopi dopolnjuje, spreminja in nadgrajuje dosedanje delo v vrtcih.

Naš vrtec je kar velika hiša, z velikim in lepim vrtom, na katerem otroci najdejo obilo možnosti za igro, športne dejavnosti in raziskovanje. Na vrtu je tudi manjša vzpetina, ki otrokom omogoča hojo navzgor in navzdol pozimi pa tudi sankanje.

Imamo šest oddelkov. V prvih treh oddelkih so otroci stari od ena do treh let. Igralnice naših malčkov so svetle in prostorne, z dovolj veliko pokrito teraso, na kateri se otroci lahko zadržujejo tudi ob slabem vremenu. V drugih treh oddelkih pa so otroci stari od tri do šest let. Njihove dnevne aktivnosti potekajo v urejenih kotičkih, ki se nahajajo v igralnici in izven nje.
Glede na to, da naš vrtec leži sredi kraja z izredno ugodno klimo, se veliko časa zadržujemo zunaj v vseh letnih časih. Okolica nam nudi veliko možnosti za sprehode in raziskovanje.

Novičke

Množični tek pod Kriško goro

Najprej od glave do peta smo se ogreli ter se na MNOŽIČNI TEK podali. Druščina prava smo mi, saj ob progi glasno smo navijali vsi.
Vsi ponosni in veseli na koncu skozi cilj smo »pridirkali« in se uspeha skupaj veselili!

Kolektiv Ostržka

Mini olimpiada

Najstarejša skupina se je z avtobusom odpeljala do Stadiona Kranj, kjer smo se udeležili Mini olimpijade. Najprej smo se dobro ogreli ter se pripravili za športne naloge po postajah. Kotalili smo žogo, hodili kot gosenice, skakali v daljino, metali vorteks, tekli z vetrnico, preskakovali ovire po eni nogi ter tekli iz nizkega starta.
Preživeli smo super športno dopoldne ter se na koncu medalje okoli vratu veselili.

Urša in Tadeja

Eko dan v enoti Ostržek

V torek, 10. 5. 2022 smo v enoti Ostržek obeležili Eko dan vsak na svoj način pa vendar skupaj z mislijo na hvaležnost naši Zemlji. Najstarejši otroci in »sredinčki« so se najprej vsak v svoji igralnici učili novo pesem Posadimo drevo, nato so se odpravili do klavirja, kjer jih je vzgojiteljica Urša spremljala pri skupinskem petju. Pesem so velikokrat zapeli, saj jim je bila zelo všeč. Po petju so se odpravili na sajenje na teraso. Sadili so različna semena v lončke, ki so jih dali na okensko polico, saj je tam največ sonca in so najboljši pogoji za rast.

Najmlajši otroci na vrtčevski strani so se odpravili na daljši pohod v vas Letenice, kjer so uživali v naravi, se gibali in si ogledali čudovite konje.

Najmlajši so se na ta dan učili pravilnega ločevanja odpadkov, nekateri so pridno sadili zelišča, vsa enota pa je ves teden sodelovala v akciji zbiranja odpadnega papirja. In res smo ga veliko nabrali. Bravo vsi!

Napisala: vzgojiteljica Mihaila Hardi Vitorović

ČISTILNA AKCIJA ZA DAN ZEMLJE 2022 V ENOTI OSTRŽEK

V enoti Ostržek na Golniku so se najstarejši otroci dan pred Dnevom Zemlje (vremenska napoved za petek, 22. 4. 2022 je bila slaba) z rokavicami in vrečami odpravili na igrišče pred vrtcem odločeni, da bodo ves prostor, kjer se običajno zadržujejo počistili od smeti, ki jih ljudje odvržejo. Tako so počistili z velikim entuziazmom tri igrišča, travnik, gozdno igralnico in pot do nje. Našli so vse mogoče smeti: od ogorkov cigaret, različne embalaže, večjih kosov železa do zanimivih predmetov, kot je na primer plastični diamant in košček keramične ploščice, kar so želeli obdržati, saj so se jim zdeli predmeti primerni za igro. Vsi otroci so čistili z veseljem in zavzetostjo, tako da bomo čistilno akcijo zagotovo še kdaj ponovili.

PASAVČEK JE MOJ PRIJATELJ

Najstarejši otroci se zadnje dni v naši enoti intenzivno učimo varnosti vožnje z avtom, kolesom in hojo po cesti, saj nas Pasavček uči “Red je vedno pas pripet”. To, seveda, vključuje med drugim seznanjanje s prometnimi znaki, ki jih na cesti že dobro prepoznamo, veliko se pa igramo tudi v igralnici, še najraje zdravnikov in bolnišnice. V ta namen smo povabili prave reševalce, ki so majhnim in velikim otrokom odgovorili na nekaj vprašanj ter pokazali, kako je, ko se uležeš na nosila in kako se prižge sirena.

Dan zdravja

V četrtek, 7.4.2022 smo najstarejše tri skupine sodelovale v teku na 100 metrov. Ogreli smo mišice s pomočjo telovadbe, se postavili na start v nizkem startu ter uspešno pretekli označeno pot. Ob progi so nas glasno spodbujali naši prijatelji, kateri so nam vlivali še dodatne moči.

Tako smo na DAN ZDRAVJA tudi mi poskrbeli za naše telo in kot pravi star grški rek: “zdrav duh v zdravem telesu.”
Urša Pirih
Zimske olimpijske igre po naše

V našem vrtcu smo se z otroki (4-5 let) podali na športno zimske olimpijske igre. Na globusu sveta smo poiskali Kitajsko, državo gostiteljico, ter mesto Peking ali kot mu kitajci rečejo Beijing. Spoznali smo tudi pet celin, katere predstavljajo barve olimpijskih krogov.

S skupnimi močmi smo prižgali olimpijski ogenj ter se podali na spoznavanje tekmovalnih športov. Postali smo: smučarski skakalci, alpski smučarji, curling tekmovalci, biatlonci, hokejisti na ledu, drsalci ter oblikovali prvo slovensko bob ekipo. Pri vsem tem smo poskrbeli za varnost ter izdelali čelade in očala.

Kot pravi olimpijsko geslo: “Citius. Altius. Fortius.” (Hitreje. Višje. Močneje.).

DAN ŠPORTA – »ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO!«

 

Na dan slovenskega športa, 23. 9. 2021, smo tekli na bližnji asfaltni površini. Pred tekom smo označili start in cilj ter prebudili naše telo s pomočjo ogrevanja celega telesa. V družbi teči je lepše zato smo se zbrali skupaj in eden drugega spodbujali. Navijači smo bili zelo glasni in ravno to je pripomoglo k dosegi cilja, katerega smo vsi uspešno dosegli.

Bravo tekači za vztrajnost!

       

Urša Pirih

ostrzek
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri