Golnik 54, Golnik
1.starostno obdobje
tel.:04 25 19 679
2. starostno obdobje
tel.: 04 25 19 673

ostrzek@kranjski-vrtci.si

2oddelki I. starostnega obdobja
3 oddelki II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.45 do 16.15 ure.

Vrtec OSTRŽEK domuje na Golniku, kraju ki ga obdaja Križka gora in kamnita čepica Storžiča. Vrtec je bil zgrajen za otroke iz bližnje okolice, predvsem pa za otroke uslužbencev bolnišnice na Golniku. Danes je vrtec Ostržek sodoben vrtec, ki na eni strani spoštuje tradicijo slovenskih vrtcev, na drugi strani pa z novejšimi teoretičnimi pogledi na zgodnje otroštvo, in iz njih izpeljanimi drugačnimi rešitvami in pristopi dopolnjuje, spreminja in nadgrajuje dosedanje delo v vrtcih.

Naš vrtec je kar velika hiša, z velikim in lepim vrtom, na katerem otroci najdejo obilo možnosti za igro, športne dejavnosti in raziskovanje. Na vrtu je tudi manjša vzpetina, ki otrokom omogoča hojo navzgor in navzdol pozimi pa tudi sankanje.

Imamo šest oddelkov. V prvih treh oddelkih so otroci stari od ena do treh let. Igralnice naših malčkov so svetle in prostorne, z dovolj veliko pokrito teraso, na kateri se otroci lahko zadržujejo tudi ob slabem vremenu. V drugih treh oddelkih pa so otroci stari od tri do šest let. Njihove dnevne aktivnosti potekajo v urejenih kotičkih, ki se nahajajo v igralnici in izven nje.
Glede na to, da naš vrtec leži sredi kraja z izredno ugodno klimo, se veliko časa zadržujemo zunaj v vseh letnih časih. Okolica nam nudi veliko možnosti za sprehode in raziskovanje.

ostrzek

Novičke

SVETOVNI DAN HOJE

 

Na današnji dan, vse od leta 1992, obeležujemo SVETOVNI DAN HOJE. Hoja je osnovna oblika gibanja, najbolj naravna in prav zaradi tega tudi najbolj zdrava oblika gibanja. Ne samo, da pozitivno vpliva na naše zdravje in počutje, nas hoja tudi krepi, pospešuje presnovo in preprečuje zdravstvene težave. Poleg tega pa je dostopna vsakomur, v vseh letnih časih in ne zahteva dodatnih sredstev ali posebne opreme.

Tako smo danes, v ponedeljek, 15. 10. 2018, v vrtcu Ostržek obeležili svetovni dan hoje z daljšim pohodom do Letenic v skupinama 4 – 5 in 2 – 3 z Damijano, Tadejo in Ano. Imeli smo se prav lepo. Da pa je bil pohod bolj zanimiv, smo med potjo tudi malo telovadili in tekli. Našli smo žabo, si jo ogledali in nato spustili nazaj v naravo. Pri senu v balah smo se ustavili, kjer je sledil počitek in malica. Starejši otroci so pomagali in spodbujali mlajše pohodnike in tako nam je uspelo priti do cilja. Iz vrtca smo se odpravili ob 9.15 uri in prispeli ravno v času kosila ob 11.              

Zapisala Ana Kasunič, dipl. vzgojiteljica

MESEC POŽARNE VARNOSTI

 

Velik poudarek v mesecu oktobru ima poleg tedna otroka tudi požarna varnost. V naši enoti temu namenimo kar veliko pozornosti, saj je prav, da s tem otroke seznanjamo že v zgodnjem otroštvu. To pa ni noben problem, saj so za otroke gasilci in vse, kar je z njimi povezano, izredno zanimivi in privlačni.

V soboto smo imeli gasilsko srečanje s starši, ki ga je organiziralo PGD Golnik. Skupaj z njimi smo izvedli evakuacijo otrok iz vrtca in tako spoznali, kaj vse je potrebno, če do podobne situacije pride zares. Sledilo je tekmovanje dvojic (otrok in ena odrasla oseba), na koncu pa smo imeli vsi tudi možnost ogleda samega doma, gasilskega vozila in orodja. Pri samem tekmovanju so se otroci preizkusili v spajanju cevi, »gašenju hiše« in sestavljanju slike gasilskega avtomobila. Letos je na tekmovanju sodelovalo 30 ekip. Otroci so ob koncu tekmovanja dobili lične lesene medalje, na katerih so bili vžgani podatki, ki so označevali naše srečanje. Najboljši pa so dobili tudi pokale v obliki gasilske plamenice, na kateri je bil vžgan lik gasilca Sama.

Druženje je bilo zelo prijetno in razšli smo se z mislijo, da se v naslednjem oktobru prav gotovo spet srečamo v še večjem številu. Vsi smo bili namreč tudi mnenja, da nam takšna srečanja omogočijo druženje, zabavo, obenem pa nam nudijo tudi ogromno novih in za življenje zelo pomembnih izkušenj in znanj.

                       

Zapisala Damijana Bogataj

IZLET Z VLAKOM

 

V naši skupini smo preživeli čudovite mesece raziskovanja, igranja in pridobivanja novih izkušenj. Pri tem so celo leto aktivno sodelovali tudi starši, ki so po svojih močeh, vsak po svoje, prispevali kamenčke v mozaik vrtičkarskega življenja. Prav zaradi res lepega medsebojnega sodelovanja, smo se odločili, da bomo leto zaključili po naše. Tako smo se odpravili z vlakom v Ljubljano. V soboto zjutraj smo se dobili na železniški postaji v Kranju in se z vlakom odpeljali do železniške postaje v Ljubljani. Tam smo vzeli pot pod noge in peš odšli na Parmovo, kjer se nahaja železniški muzej. Pričakal nas je prijazen vodič, ki nas je popeljal mimo različnih in zelo zanimivih lokomotiv in nam nanizal vrsto zanimivosti o vlakih. Vsi smo ga z velikim zanimanjem poslušali. Potem smo si kar nekaj časa ogledovali maketo tovornega in potniškega prometa. Vse je potekalo tako, kot, da bi bili vlaki pravi, saj je seveda vse delovalo le v pomanjšani verziji. Ogledali smo si tudi stare obleke železničarjev in številne druge predmete, ki so bili aktualni na tem področju. Za piko na i pa nas je čakala vožnja z mini vlakcem, ki je otroke vozil po improvizirani progi okrog muzeja. To je bilo nekaj najboljšega in imeli smo dovolj časa, da se je vsak lahko peljal večkrat. Ko je prišel čas za odhod, smo se poslovili in jo spet peš mahnili proti železniški postaji. Nekoliko utrujeni, vendar polni lepih vtisov smo prispeli v Kranj, kjer so se naše poti ločile in vsak se je vesel odpeljal proti domu.

Damijana Bogataj

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri