Golnik 54, Golnik
1.starostno obdobje
tel.:04 25 19 679
2. starostno obdobje
tel.: 04 25 19 673
mobi.:031 374 239

ostrzek@kranjski-vrtci.si

3oddelki I. starostnega obdobja
3 oddelki II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.15 ure.

Vrtec OSTRŽEK domuje na Golniku, kraju ki ga obdaja Križka gora in kamnita čepica Storžiča. Vrtec je bil zgrajen za otroke iz bližnje okolice, predvsem pa za otroke uslužbencev bolnišnice na Golniku. Danes je vrtec Ostržek sodoben vrtec, ki na eni strani spoštuje tradicijo slovenskih vrtcev, na drugi strani pa z novejšimi teoretičnimi pogledi na zgodnje otroštvo, in iz njih izpeljanimi drugačnimi rešitvami in pristopi dopolnjuje, spreminja in nadgrajuje dosedanje delo v vrtcih.

Naš vrtec je kar velika hiša, z velikim in lepim vrtom, na katerem otroci najdejo obilo možnosti za igro, športne dejavnosti in raziskovanje. Na vrtu je tudi manjša vzpetina, ki otrokom omogoča hojo navzgor in navzdol pozimi pa tudi sankanje.

Imamo šest oddelkov. V prvih treh oddelkih so otroci stari od ena do treh let. Igralnice naših malčkov so svetle in prostorne, z dovolj veliko pokrito teraso, na kateri se otroci lahko zadržujejo tudi ob slabem vremenu. V drugih treh oddelkih pa so otroci stari od tri do šest let. Njihove dnevne aktivnosti potekajo v urejenih kotičkih, ki se nahajajo v igralnici in izven nje.
Glede na to, da naš vrtec leži sredi kraja z izredno ugodno klimo, se veliko časa zadržujemo zunaj v vseh letnih časih. Okolica nam nudi veliko možnosti za sprehode in raziskovanje.

ostrzek

Novičke

DAN ŠPORTA – »ZAČNI MLAD, TEKMUJ POŠTENO!«

 

Na dan slovenskega športa, 23. 9. 2021, smo tekli na bližnji asfaltni površini. Pred tekom smo označili start in cilj ter prebudili naše telo s pomočjo ogrevanja celega telesa. V družbi teči je lepše zato smo se zbrali skupaj in eden drugega spodbujali. Navijači smo bili zelo glasni in ravno to je pripomoglo k dosegi cilja, katerega smo vsi uspešno dosegli.

Bravo tekači za vztrajnost!

       

Urša Pirih

OBISKALA NAS JE BOTRA JESEN

 

Na prvi jesenski dan, 22. 9. 2021 nas je obiskala Botra jesen. Dolgo je hodila in s seboj prinesla polni košari dobrot. S seboj je imela barvno paleto, s katerimi je barvala jesensko listje. Skupaj smo zapeli jesenske pesmi in prepoznali sadje in zelenjavo, ki jo je prinesla s seboj. Izkoristili smo jesenski dan na vrtu in si privoščili jesensko malico izpod Botrinih delovnih rok.

       

Urša Pirih

Poročilo projekta Zdravje v vrtcu

Spoštovani,

na linku se nahaja poročilo projekta Zdravje v vrtcu.

POROČILO 8 AKTIVNOSTI VRTCA OSTRŽEK

 

 

DAN SLOVENSKEGA ŠPORTA

 

V sredo, 23. 9. 2020, smo z otroki iz skupine 4 – 5 let obeležili državni praznik Dan slovenskega športa. Posvečen je bil zavedanju pomembnosti telesne dejavnosti za zdravo in polno življenje ter gibanju. Najprej smo preko literature si pogledali, zakaj je pomembna telesna dejavnost, nato smo dobro pripravili in ogreli telesa. Potem pa smo praznik obeležile s tekom in slavnostnim prihodom v cilj. Bili smo veseli in polni ponosa, saj nam je uspelo večkrat preteči zastavljeni krog.

         

Vzgojiteljici Ana Kasunič in Klara Štros

OSTRŽKI SO SE ZA NEKAJ ČASA PRESELILI NA GRAD GRADIČEK

 

V mesecu oktobru smo se v treh najstarejših skupinah odločili, da bomo nekoliko raziskovali, kako je pred mnogimi leti potekalo življenje na gradu. To je za večino otrok vedno zanimiva in na nek način skrivnostna tematika. Tematski sklop smo začeli z glasbeno pravljico Mire Voglar Grad Gradiček. Potem pa so se ideje kar vrstile.

Tudi na Golniku imamo ostanke gradu Kreutzer in v prvih dneh smo si šli ogledat ostanke tega gradu, ki je otroke popeljal v svet domišljije. Naučili smo se novo pesmico, ki govori o kači in njenem zakladu, deklamacijo: Vrtec je en velik grad in ljudsko rajalno igro: Trnuljčica je lep otrok in se na ta način dotaknili tudi naše kulturne dediščine. Spoznali smo številne bolj ali manj znane izraze, kot so kralj, kraljica, princ, princesa, služabnica, vitez krona, tiara…Izdelovali smo različne krone, grbe in viteške ščite. Iz odpadnega materiala je vsaka skupina izdelala zelo zanimive gradove, ki smo jih potem tudi razstavili. Pri tem so otroci pokazali veliko domišljije. Obiskala sta nas dva viteza, ki sta nam predstavila vse rekvizite, ki so jih vitezi uporabljali pri svojih bojih, mi pa smo v naslednjih dneh organizirali svoje viteške igre. Obiskala nas je skupina iz kulturnega društva Ampus, pri katerem sodeluje tudi naša Ana. Predstavili so nam lutkovno predstavo Zakleta gospodična. Predstavo je obogatila glasba, ki se je včasih slišala na gradovih in največja vrednost je bila prav v tem, da se je ta glasba izvajala v živo in so otroci pri tem neizmerno uživali. Tudi lutke so bile ročno izdelane in zaradi tega še toliko bolj zanimive. Otroci so v teh tednih res uživali, aktivno sodelovali in se preko igre tudi veliko novega naučili.

         

Damijana Bogataj

13. TRADICIONALNO GASILSKO SREČANJE NA GOLNIKU

 

Naša enota zelo dobro sodeluje s PGD Golnik, kar še posebej pride do izraza v oktobru – mesecu požarne varnosti. Tako so družabna gasilska srečanja že prava tradicija, saj je bilo tokratno srečanje že trinajsto. Zbralo se je veliko število staršev in otrok in čutiti je bilo obilo veselja in energije. Prvi del srečanja je bil namenjen evakuaciji – reševanju otrok iz »gorečega« vrtca. To vajo smo izvedli s pomočjo gasilcev PGD Golnik in PGD Goriče. Potekala je brez zapletov in vsi prisotni so lahko videli, kako ravnamo v primeru pravega požara. Sledilo je tekmovanje v treh gasilskih veščinah in sicer sestavljanka »gasilsko vozilo«, spajanje cevi s trojakom in ročnikom in spretnost ravnanja z vedrovko oz. odpiranje ognjenih okenc na improvizirani hiši s curkom vode. Sodelovalo je 20 ekip vrtičkarjev in 13 ekip šolarjev. Na koncu tekmovanja je bila tudi uradna razglasitev rezultatov. Vsi nastopajoči so dobili medalje, za prva tri mesta pa so bili podeljeni tudi pokali. Sledil je prikaz gašenja z gasilnimi aparati, samo srečanje pa se je zaključilo z ogledom gasilske opreme in orodja. Tako smo bili v tem dopoldnevu deležni veliko zabave, hkrati pa smo pridobili precej novih izkušenj in znanj, kako ravnati v primeru pravega požara.

             

 

Damijana Bogataj

ČISTO NAVADEN JESENSKI POHOD SE SPREMENI V PRAVO DOŽIVETJE

 

Prvi jesenski dnevni so nam postregli z obilo sonca in lepega vremena. Seveda smo mi to s pridom izkoristili. Bili smo na prvem jesenskem izletu, šli pa smo tudi na več krajših in daljših pohodov. In eden izmed njih nas je popolnoma očaral. Odpravili smo se proti Seničnemu in se ustavili na mestu, kjer večkrat pristajajo padalci. Zelo redko pa se zgodi, da jih mi ravno »ujamemo«. Ampak tokrat je bila sreča na naši strani. Uživali smo ob pogledu na njihove pristanke, bili pa so tudi zelo prijazni in so nam marsikaj povedali in pokazali. V vrtec smo se vračali po gozdnih poteh in tam doživeli še nekaj prijetnih srečanj s kar malo neobičajnimi živalmi. Videli smo bogomolko, močerada, črnega hrošča in zelenega deževnika. Tako smo dobili kar nekaj idej za popoldanske pogovore.

                                                                                                                                                                         Damijana Bogataj

GUSARSKA PRAVLJICA V SREDNJI SKUPINI

 

V naši skupini smo se v mesecu maju srečali z gusarji. Veliko smo se pogovarjali, si ogledovali različne slikanice in prebrali kar nekaj pravljic z gusarsko vsebino. V igralnici smo pripravili gusarsko senzorično škatlo, izdelovali smo gusarske kape in kartonske sablje. Seveda smo izdelali tudi zelo veliko gusarsko ladjo, ki je ves mesec vsakodnevno služila domišljijski igri otrok. Šli smo tudi na skrivnostni gusarski pohod, kjer smo premagovali različne ovire in uganke in končno prišli do skritega zaklada. Otroci so bili vsi navdušeni, saj se je v lepi skrinjici skrivalo pravo bogastvo. Pri realizaciji tega tematskega sklopa so bili ves čas zelo aktivni tudi starši, saj so nama pomagali z vsem mogočim materialom, z zbiranjem velikih škatel za izdelavo ladje, nekateri pa so celo prinesli plastične gusarske ladje. Ker je bilo obojestransko navdušenje zelo veliko, sva se s Tadejo odločili, da bomo tudi zaključek šolskega leta naredili po gusarsko. To se je dogajalo v soboto, 15.6. Pogoj za vstop na palubo naše ladje je bil samo eden: vsak udeleženec, od najmlajših do najstarejših, je moral imeti na sebi vsaj en delček gusarskega. Samo srečanje je bilo eno samo veselje, navdušenje in uživanje kar na domačem vrtu vrtca. Tu so se odvijale zanimive igre, kjer so sodelovali vsi navzoči, na koncu pa so vsi gusarčki dobili čokoladne medalje. Za zaključek je sledilo še gusarsko kulinarično presenečenje, kjer smo postregli s kokicami, čokoladnimi palačinkami, sadnimi nabodali in hrenovkami. Tako smo preživeli še eno čudovito dopoldne in zadovoljstvo je bilo čutiti na obeh straneh. Imava izjemno generacijo staršev, ki je pripravljena sodelovati na vsakem koraku in se tudi udeleževati vseh naših formalnih in neformalnih srečanj v polnem številu. In prav to je tisto, kar nama daje ogromno energije in volje in nama ni težko v vse naše projekte in dejavnosti vložiti tudi ogromno svojega časa. Vse je namreč povrnjeno, ko vidiva zadovoljne otroke in seveda tudi njihove starše.

                                       

Damijana Bogataj

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri