Jernejeva 14 , 4000 Kranj

1.starostno obdobje

tel.: 04 25 19 672

2.starostno obdobje
tel.: 04 25 19 677, 04 25 19 672, 031 768 377

zivzav@kranjski-vrtci.si

3 oddelki I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.30 do 16.30 ure.

Vrtec ŽIV ŽAV v leži nekoliko odmaknjen od Kranja, v Stražišču. Ob vrtcu imamo veliko in lepo igrišče, za katerega skrbimo vsi. Pogosto pa izkoristimo naravno okolje, bližino travnikov, polj in gozdov za odkrivanje narave z raziskovanjem, doživljanjem sprememb in dogajanj v naravi na neposreden način. Naši najmlajši se medtem varno igrajo in raziskujejo svet na posebej zanje namenjenem igrišču in na urejeni terasi.

Skrbno načrtujemo vsakodnevne dejavnosti, ki otrokom nudijo možnost za razvoj in učenje na različnih področjih razvoja. Za obogatitev le-teh pa pripravimo še druženje otrok v ustvarjalnih delavnicah, prve glasbene korake in petje v zborčku, športne igre za male in velike ter vključitev skupaj s starši v Bralno značko.Posebna doživetja pa so praznovanja rojstnih dni, obiski lutkovnih ali gledaliških predstav in naša srečanja s starši, ki so zabavno-poučna in jih imenujemo “VESELO SKOZI MAVRICO”. Tisti, ki so vključeni v plesne urice ali igralne urice v tujem jeziku, pa se v popoldanskih urah vračajo k nam.
Za dobro in prijetno počutje, ustvarjalno otrokovo bivanje pri nas skrbimo s svojo strokovnostjo, prijaznostjo in odprtim odnosom do družine.

Ne želimo vas nadomestiti, dragi starši. Želimo vam pomagati pri vzgoji, za dopolnitev in obogatitev življenja vaših otrok.

zivzav

Novičke

Zahvala otrokom in staršem
RES LEPO STE NAS PRESENETILI,
VELIKO OKRASKOV STE USTVARILI.
LE POGLEJTE TO USTVARJALNOST,
KI PRI NAS JE STALNOST …

Naš vrtec je pripravljen

ZAKLJUČNO SREČANJE SKUPINE MALIH ŠOLARJEV

ZAKLJUČNO SREČANJE SKUPINE MALIH ŠOLARJEV

V vrtcu Živ žav smo 18.6.2020 pripravili zaključno srečanje za predšolsko skupino z Alenko in Sabino. Vabilu so se odzvali prav vsi otroci . Manjkala nam je samo deklica, ki se je z starši že odpeljala na počitnice. Obisk je bil ogromen, saj so otroci pripeljali starše, brate in sestre, pa tudi babice in dedke.

Srečanje smo začeli s programom. Najprej je vzgojiteljica Mojca Demšar skupaj z otroci, ki so obiskovali pevski zborček (20 otrok od 24), zapela in zaigrala 4 zanimive pesmice. Program v nadaljevanju so izbirali otroci sam, zato so tudi otroci, ki so že izpisani oziroma po karanteni zaradi korone vrtca niso več obiskovali vrtca- so pesmi in deklamacije še znali brez, da bi jih utrjevali. Med programom smo zaplesali Peričice in Potujemo v Rakitnico. Za zaključek programa smo praznovali rojstne dneve 6 otrok. En deček je praznoval ravno na dan srečanja, nekaj otrok je praznovalo med karanteno, nekaj pa jih bo med počitnicami. Ti slavljenci so dobili darila in vizitke, ki so jih otroci lepo porisali.

Letošnje leto smo projektno izdelovali kamišibaj kot kroniko naših dogodkov med letom. Enega smo predstavili in otroci so sodelovali pri predstavitvi dogodkov.

Na koncu programa so otroci dobili slovo oziroma krila, da poletijo novim dogodivščinam naproti- najprej na počitnice, nato pa v šolo oziroma 4 otroci v drugo predšolsko skupino. Simbolično sem staršem predstavila prvi klekljani izdelek v slepem risu – ptič, ki je bil dokončan danes. To je bila krona našega projekta klekljane zapestnice prijateljstva.

Otroci so dobili poslovilna darila in medalje za oranžni sonček, v sobi pa so jih čakali izdelki, portfolijo, pohvale in priznanja, zvezki, kamišibaj, škorenjčki in blazine.

Starši so pripravili pogostitev in skupaj smo se družili do 20.30. ure- torej 2 uri in pol. Bilo je čudovito in enkratno, vsi bomo imeli lepe spomine na  letošnje leto in ta zaključek.

               

Zapisala vzgojiteljica Alenka Vrhovnik

ZAKLJUČNO SREČANJE MINI MATURANTOV

ZAKLJUČNO SREČANJE MINI MATURANTOV

V juniju smo se uradno poslovili od naših »Mini maturantov«. Na skupnem srečanju s starši so otroci nastopali s programom pesmic: Pomladna, Jesenska, Mavrična ribica, Bolha Dika, Trije korenjaki, bansom Gradimo prijateljstvo in deklamacijama Mačka Murija in Možička Kopitljačka. Otroci so se odlično odrezali in dokazali, da so pripravljeni na šolo.

Srečno in uspešno še naprej želimo našim »Mini maturantom«.

 

Maja Ogris in Sabina Peric

Februarsko dogajanje

V našem vrtcu vsako leto februarja poskrbimo za poseben kulturne začimbe. Tudi letos smo izbrali en dan v tednu in popestrili kulturno dogajanje.

Tako smo med drugim, otroci starejših skupin in vzgojiteljice, pripravil recital ob kulturnem prazniku.

 

Otroško poezijo različnih avtorjev smo obogatili z drugimi umetniškimi zvrstmi (multimedijo, dramo, plesom).

 

Otroci so se nam predstavili z ljudskimi igrami in pesmimi za otroke.

Vzgojiteljice smo za otroke pripravile dramsko igro: Kako se je mišek maškaral?

   

Naj omenimo še pust in naše maškare. Že tradicionalno smo se odpravili na sprevod po Stražišču in »priganjali« zimo.

   

In res je naslednji dan snežilo do nižin.

 

Za vrtec Živ žav pripravila Ana Š.

 

Tradicionalni slovenski zajtrk v Živ Žavu v Stražišču

 

Na letošnji tradicionalni slovenski zajtrk v petek 15. novembra, smo se prav posebej pripravili in bil je zares poseben.. Nanj smo povabili goste iz občine in gospo ravnateljico, sodelovala je tudi naša pedagoška vodja gospa Greta. V Čirčah so nam otroci spekli okusne medenjake, naše delavke so pripravile darilca za goste. Za starše smo na vse panoje na vseh teh vhodih pripravile zanimivosti o kranjski sivki, medenih izdelkih, informacije o tradicionalnem slovenskem zajtrku in zgibanke. Čakala jih je tudi praznično pogrnjena miza z slovenskimi izdelki: mleko, kruh, maslo, med in jabolka, da so jih lahko okušali ob prihodu v vrtec.

Z otroci smo si že dan prej ogledali dve risanki o Čebelici Maji, zaplesali čebelji ples s Čuki in poslušali Avsenikove Čebelice. Pogovarjali smo se o tradicionalnem slovenskem zajtrku in kje bomo te izdelke dobili, kdo jih prispeva. Otroci so po navodilu risali čebelice, s katerimi smo polepili papirnati čebelnjak. Lepo smo uredili sobo in vse pripravili za obisk gostov.

Kuharice so nam za samopostrežni zajtrk vse pripravile v porcelanastih posodah, iz katerih tudi drugače uživamo hrano. Pozdravili smo goste, se pogovorili zakaj je danes ta zajtrk tako poseben kljub temu, da večkrat jemo med in maslo za zajtrk. Vsi so poslušali deklamacijo Otona Župančiča Ciciban in čebela, nato pa smo si zaželeli dober tek in v miru kulturno pojedli zajtrk. Ko smo zaključili, smo se poslovili od gostov, se umili , zapisali recept za medenjake in iz sestavin zamesili testo in oblikovali kroglice. Prijazne kuharice so nam medenjake spekle. V sobi smo pripravili čajanko, na katero smo povabili sovrstnike in se posladkali z medenjaki, ki so dišali po celem vrtcu in pili čaj iz melise in mete, ki smo jo sami nabrali na vrtčevskem zeliščnem vrtičku septembra in jih posušili.

Medenjakov je bilo toliko, da so jih bili deležni vsi otroci in vse delavke v vrtcu. Ta dan nam bo še dolgo ostal v lepem spominu. Vodila in zapisala vzgojiteljica Alenka Vrhovnik

       

V ŽIV ŽAVU SE DOGAJA …

 

 

V mesecu oktobru, ko je vreme že bolj kislo, v našem vrtcu večkrat pripravimo gibalni poligon v garderobi.

Obiskali smo tudi stolp Pungart, kjer smo izdelovali lučke in sodelovali v glasbeni delavnici.

V knjižnici v Stražišču nam je knjižničarka prebrala zgodbo Lev v knjižnici.

 

 

Skupaj ustvarjamo in zmoremo več.

 

TEDEN OTROKA

 

V vrtcu Živ žav smo teden otroka tradicionalno obeležili z našim skupnim srečanjem Veselo skozi mavrico. Otroci in starši so se lahko pomerili in preizkusili na devetih gibalnih delavnicah na našem igrišču. Obisk je bil zelo velik in z igrišča nas je lahko pregnal le večerni hlad.

     

BILI SMO NA SV. OŽBOLTU

 

V soboto, 23. 3. 2019, smo bili na Sv. Ožboltu nad Škofjo Loko.

JU JU JUHUHU, smo vriskali na vrhu hriba. Malo utrujeni, ampak na to smo kmalu pozabili.

Za hojo smo si vzeli čas in vso pot nas je grelo toplo sonce. Hojo nam je popestril gorski škrat, ki nam je na poti pripravil dva presenečenja. Za moč in energijo, nam je skril čudežne bombončke. Korak je bil takoj hitrejši. Med samo hojo smo spoznavali rožice, se pogovarjali, jedli trobentice, hodili po hlodih, se slikali zraven bagra, iskali markacije,… Na vrhu pa nas je čakal skriti zaklad. Pa ne samo to. Na vrhu smo bili nagrajeni s krasnimi razgledi vse naokoli. Pojedli smo zasluženo malico, se odpočili, prebrali pravljico o Niki, ki je imela »gojzarje z motorčki« in se odpravili nazaj v dolino, kjer nas je čakalo še eno posebno presenečenje, od gorskega škrata. Pri avtobusu si je vsak od nas zaslužil velik aplavz, čestitke za hojo in mehkega plišastega medvedka, kot obesek za na nahrbtnik, ki nas bo čuval na vseh naslednjih poteh, ko si bomo na rame nadeli nahrbtnik in se podali v hribe.

Planinski pozdrav, se vidimo naslednjič.

                        

 

 

 

 

 

 

Neja, Alenka in Miha

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri