V vrtcu Janina smo tudi letos obeležili tradicionalni slovenski zajtrk – praznik zdravih, lokalnih in doma pridelanih dobrot. Dan smo začeli s slastnim zajtrkom iz kruha, masla, medu, mleka in jabolk – živil, ki jih v Sloveniji s ponosom pridelujemo sami.
Različne aktivnosti na temo slovenskega tradicionalnega zajtrka pa so v našem vrtcu potekale že nekaj časa prej. Najprej je posebno vzdušje ustvaril obisk čebelarke, ki je otrokom predstavila zanimiv svet čebel. Spoznali so, kako čebele živijo, zakaj so tako pomembne za našo naravo in kako nastane med. Otroci so si z zanimanjem ogledali čebelarsko opremo in prisluhnili zgodbam iz čebelnjaka. Nekateri otroci so si pravi čebelnjak prav tako ogledali med sprehodom v okolico vrtca.
Letošnja novost je bil tudi degustacijski kotiček, kjer so tako otroci, kot tudi starši lahko okušali različne vrste medu ter se pogovarjali o njihovih okusih, barvah in nastanku.
Dlje časa so v našem vrtcu potekale tudi številne ustvarjalne delavnice. Otroci iz različnih skupin so izdelovali čebelice iz odpadnih materialov, barvali panjske končnice in ustvarjali pogrinjke za prihajajoči zajtrk. Pri tem so razvijali domišljijo, ročne spretnosti in spoštovanje do tradicije in kulturne dediščine. Dneve smo popestrili tudi s petjem pesmi o čebelah, s katerimi so otroci spoznavali kulturno dediščino in ob tem razvijali veselje do glasbe.
Tradicionalni slovenski zajtrk tako vsako leto znova povezuje, uči in navdihuje. Predvsem pa nas spomni, da moramo ceniti delo čebel, lokalnih pridelovalcev in bogastvo narave, ki nas obdaja.
