Poročilo o dejavnostih v okviru projekta »Skupaj za hranozavest«

V tednu od 22. do 25. aprila smo v naši skupini skupaj s starši in otroki izvajali različne dejavnosti v sklopu projekta Skupaj za hranozavest. Namen vseh aktivnosti je bil spodbuditi zavestno, odgovorno in spoštljivo ravnanje s hrano. Otroci in starši so se odzvali z velikim navdušenjem ter nam posredovali fotografije in opise svojih domiselnih prispevkov.

Kuharska ustvarjalnost brez odpadkov

Starši in otroci so doma pripravljali jedi iz ostankov hrane.
Med poslanimi idejami izpostavljam: popečen star kruh, namočen v jajca in mleko in zelenjavna juha iz ostankov zelenjave iz hladilnika z dodatkom hrenovk.

Sajenje zelišč v lončke

Otroci so skupaj s starši sadili peteršilj, koriander in rožico majhna modra zvezda. Uporabili so embalažo kisle smetane, jogurtov, pudingov. Ob tem so se pogovarjali o uporabi začimb v kuhinji, ponovni uporabi embalaže in pomenu zmanjševanja odpadkov. Zelišča so postavili na okensko polico.
Dve deklici sta v vrtec prinesli zelišča, presajena iz domačega vrta v jogurtove lončke (drobnjak, rožmarin), ena pa je s ponosom pokazala doma pripravljeno vegeto.

Razvrščamo hrano

V eni izmed družin je deček skupaj s starši izvedel poučno igrico razvrščanja hrane v skupine:
»Pogosto«, »Občasno« in »Redko«.
S tem je utrjeval razumevanje zdravega prehranjevanja in pomen uravnoteženega jedilnika.

Plakati in ustvarjalna dela

Otroci in starši so skozi ustvarjanje razmišljali o pomenu hrane in odgovornem ravnanju z njo. Pod skupnim geslom Zdrava hrana – zdravo življenje so izražali svoja razmišljanja in vrednote o hrani.

Recepti

Starši in otroci so z nami delili tudi nekaj okusnih in zdravih receptov, med drugim: korenčkovo pecivo, bananini piškoti, fižolovi browniji.

Starši in otroci so se s svojim prispevkom izjemno potrudili ter pokazali veliko mero ustvarjalnosti, skrbnosti in spoštovanja do hrane ter okolja.
Prek skupnih dejavnosti so krepili zavedanje o pomembnosti odgovornega ravnanja z živili, ponovne uporabe materialov in zmanjševanja zavržene hrane.

Iskrena hvala vsem za sodelovanje in prispevek k širjenju hranezavesti!

 

Zbrala in zapisala Nataša Pokorn

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri