Poročilo o dejavnostih v okviru projekta »Skupaj za hranozavest«
V tednu od 22. do 25. aprila smo v naši skupini skupaj s starši in otroki izvajali različne dejavnosti v sklopu projekta Skupaj za hranozavest. Namen vseh aktivnosti je bil spodbuditi zavestno, odgovorno in spoštljivo ravnanje s hrano. Otroci in starši so se odzvali z velikim navdušenjem ter nam posredovali fotografije in opise svojih domiselnih prispevkov.
Kuharska ustvarjalnost brez odpadkov
Starši in otroci so doma pripravljali jedi iz ostankov hrane.
Med poslanimi idejami izpostavljam: popečen star kruh, namočen v jajca in mleko in zelenjavna juha iz ostankov zelenjave iz hladilnika z dodatkom hrenovk.
Sajenje zelišč v lončke
Otroci so skupaj s starši sadili peteršilj, koriander in rožico majhna modra zvezda. Uporabili so embalažo kisle smetane, jogurtov, pudingov. Ob tem so se pogovarjali o uporabi začimb v kuhinji, ponovni uporabi embalaže in pomenu zmanjševanja odpadkov. Zelišča so postavili na okensko polico.
Dve deklici sta v vrtec prinesli zelišča, presajena iz domačega vrta v jogurtove lončke (drobnjak, rožmarin), ena pa je s ponosom pokazala doma pripravljeno vegeto.
Razvrščamo hrano
V eni izmed družin je deček skupaj s starši izvedel poučno igrico razvrščanja hrane v skupine:
»Pogosto«, »Občasno« in »Redko«.
S tem je utrjeval razumevanje zdravega prehranjevanja in pomen uravnoteženega jedilnika.
Plakati in ustvarjalna dela
Otroci in starši so skozi ustvarjanje razmišljali o pomenu hrane in odgovornem ravnanju z njo. Pod skupnim geslom Zdrava hrana – zdravo življenje so izražali svoja razmišljanja in vrednote o hrani.
Recepti
Starši in otroci so z nami delili tudi nekaj okusnih in zdravih receptov, med drugim: korenčkovo pecivo, bananini piškoti, fižolovi browniji.
Starši in otroci so se s svojim prispevkom izjemno potrudili ter pokazali veliko mero ustvarjalnosti, skrbnosti in spoštovanja do hrane ter okolja.
Prek skupnih dejavnosti so krepili zavedanje o pomembnosti odgovornega ravnanja z živili, ponovne uporabe materialov in zmanjševanja zavržene hrane.
Iskrena hvala vsem za sodelovanje in prispevek k širjenju hranezavesti!
Zbrala in zapisala Nataša Pokorn