Staneta Žagarja 6, 4000 Kranj
04 20 19 233

040 807 576

ciracara@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja, 
od tega 1 oddelek popoldanski

Vrtec je odprt od 5.30 do 17.00 ure,
popoldanski oddelek do 20.00 ure

Vrtec ČIRA ČARA leži ob prometni Cesti Staneta Žagarja. Mogočno sivo vilo že na zunaj obdaja nekaj skrivnostno pravljičnega. V njej namreč od zgodnjih jutranjih ur pa vse do noči prebivajo otroci, na las podobni Piki Nogavički: prav tako navihani in enkratni.

Obiskujejo ga otroci od blizu in daleč; mestni in tisti, ki so doma na podeželju. Za šest oddelkov jih je. Razlog za tako pisano druščino je prav gotovo obratovalni čas vrtca, ki staršem, zaposlenim v Ljubljani, dopušča prevzem otrok tudi po 17.uri.

Popoldanski oddelek nudi varstvo otrokom, katerih starši so zaposleni v popoldanskem času. Vključuje izmenske in popoldanske otroke. Otroci so lahko v vrtcu do 20. ure. Včasih celo Piki preberejo pravljico za lahko noč.

Vzgojiteljici, ki sta v tem času z otroki, poskrbita, da delo poteka usklajeno z dopoldanskim programom in da se otroci kljub poznim popoldanskim uram prijetno počutijo. Otroci imajo možnost sodelovati v rednih dopoldanskih dejavnostih (drsanje, plavanje, mini olimpijada). Ob 17. uri otrokom pripada popoldanska malica ki je po jedilniku enaka dopoldanskemu zajtrku, seveda pa vzgojiteljici vseskozi skrbita, da niso lačni ali žejni. Otroci pa malicajo tudi od 14.00 popoldansko malico enako kot dopoldanski otroci.

Osnovno potrebo po gibanju otroci lahko zadovoljijo kar na treh prostranih igriščih, od katerih je eno prava oaza miru in zelenja sredi mestnega vrveža. V njem se do sitega najemo domačih češenj, jeseni pa se veje šibijo pod težo sliv, jabolk, hrušk. Otroci v našem sadovnjaku lahko nabirajo tudi lešnike in orehe, staro sadno drevje pa nudi odlično zaščito pred žgočim poletnim soncem. Od pomladi do jeseni skrbimo za naš zeliščno zelenjavni vrt, ki nas razveseljuje z bogatim pridelkom.

Ob različnih tradicionalnih prireditvah, ki potekajo preko celega leta, se ves čas dogaja veliko zanimivega. Eden najbolj odmevnih dogodkov je pravi mali festival, ki ga imenujemo “PIKIN DAN”. Na njem se razveselimo tudi otrok iz bližnje okolice, ki ne obiskujejo vrtca. Sicer sta pa v našem vrtcu poleg Pike Nogavičke doma tudi glasba in šport. Vse o našem delu in zabavi boste našli v naših e-igralnicah in spletni strani Kranjskih vrtcev.

Pika Nogavička je edinstvena, svobodna in pogumna. Vse to se skriva tudi v otrocih in odraslih, ki bivajo v tej stari hiši. Pika nas uči kako barvito je življenje, če nikoli ne pozabimo, kako je biti otrok.

In ne pozabite pogledati proti strehi hiše, če se ponoči sprehodite mimo, mogoče boste videli Piko Nogavičko, kako opazuje zvezde in snuje nove dogodivščine.

Novičke

Pikin dan v vili Čiračara

V letošnjem letu nam je ponovno uspelo združiti otroke, starše, stare starše, brate in sestre, strokovne delavce ter različne izvajalce na tradicionalnem Pikinem dnevu.

Otroke in vse prisotne je pričakala razstava otroških izdelkov na temo Pika Nogavička in Sreča. Vsi so se imeli možnost fotografirati na foto stojnici in odnesti lep spomin na Pikin dan.

Zabavala jih je nagajiva Pika Nogavička s svojo predstavo. Posebno pa so se izkazali vsi otroci našega vrtca, s plesno predstavo ter himno.

O vtisih s Pikinega dneva pišejo tudi starši:

 

  • »Pikinega dne smo se začeli veseliti že v maju, ko so otroci doma počasi začeli razkrivati informacije o veselem dogodku. Več kot en mesec smo spremljali njihovo veselje, navdušenje ter pričakovanje, treninge ter priprave na Pikin dan. Dogajanje na Pikinem dnevu je preseglo vsa naša pričakovanja ter znova dokazalo, kako srčni in prizadevni so zaposleni vrtca Čira Čara. Starši smo z rosnimi očmi občudovali plesni in pevski nastop vzgojiteljic in vzgojiteljev ter otrok vseh starostnih skupin. Otroke je presenetil še odličen nastop Pike nogavičke ter pogostitev z limonado in sladoledom. Vmes so se otroci slikali s prijateljčki ter družino ter prejeli lep spomin v obliki fotografije. Starši smo se lahko družili in posladkali s sladoledom, poklepetali z vzgojiteljicami ter za dve uri vstopili v čarobni svet vrtca Čira Čara«.

(Karin Hladnik)

 

 

  • »Pikin dan je bil prečudovit in pol veselja. Zelo lepo so se otroci predstavili, z eno zelo poskočno pesmico. Dodatno so imeli vsi otroci na voljo limonado in sladoled. Vsem staršem bi priporočila, da se Pikinega dneva vedno udeležijo«.

(Tina, mamica od Gabriele)

 

  • »Prireditev je bila zelo prijetno presenečenje. Vse je bilo super organizirano. Otroci so uživali maksimalno, zelo lepo ste vsi skupaj plesali. Na koncu smo se pa tudi starši vrnili v otroška leta in se valjali po travi skupaj z otroci«. 🙂

Upajmo da bo v prihodnosti več takih priložnosti.

Vse pohvale!

 

(Marko in Marija Drča)

 

 

  • »Pikin dan je najboljši dan v enoti Čira Čara, ko se srečamo vsi, ki smo deležni te skupnosti – kolektiv, otroci in starši. V naši družini smo se letos skupaj pripravljali na ta dan, saj sta oba otroka vadila plesni nastop, pela himno in z navdušenjem odštevala dneve do Pikinega dneva. Končno je prišel ta veliki dan in z nasmehi na obrazih smo se odpravili na dogodek. Spremljanje razvoja in napredka lastnega otroka je za naju kot starša nekaj najlepšega. Ko sva videla te iskrice v očeh in nasmeh na obrazu, so naju preplavili občutki ponosa in hvaležnosti, da sta otroka lahko del tako spodbudnega okolja, kot ga imata v enoti Čira Čara.

Organizacija Pikinega dne je bila vrhunska, vse pohvale celotnemu kolektivu Čira Čare, posebej pa Apoloniji, kot vodji enote in organizacije dogodka, za njeno srčnost ter predanost otrokom in svojemu delu. Čira Čara bo del našega življenja za vedno. Hvala za vse«!

(Maja Pene)

 

  • »En mesec smo dni odštevali,

da se 10.junija zbrali smo vsi.

Na igrišču napis “PIKIN DAN” pričakal nas je,

zabava začenja se.

 

Pod vodstvom Mateje so nam otroci “trole” zaplesali,

nam staršem pa so srčki zaigrali.

 

Limonada, sladoled, otroci razigrani,

vzgojitelji vsi nasmejani.

Starši malo smo poklepetali,

otroke naše, v očeh polne veselja, občudovali.

 

Pikin dan je definitivno dan,

ki si ga zapomnimo vsi, tako otroci kot mi starši«.

(Nastja Celec)

 

  • »Pikin dan v vrtcu je bil fantastičen. Vzgojiteljice so se res potrudile in otrokom priredile lep zaključek šolskega leta. Najprej smo se ob himni vrtca in plesni točki stopili starši. Kmalu za tem, pa je otroke čisto navdušila Pika Nogavička. Niso pa pozabile niti na osvežilno limonado in sladko presenečenje. Da nam dan ne bo ostal le v lepem spominu, pa je poskrbel tudi fotograf. Vse pohvale za idejo in izvedbo.«

(Živa Zalar)

Goveja juhica

GOVEJA JUHICA

Otroci znajo biti zelo izbirčna bitja, to seveda veste. A kaj sem ugotovila? Skoraj vsi, tudi tisti, ki res skoraj nič je jedo (razen pomfija in pice), govejo (čisto) juho jedo. Juhu sem rekla ter jih na licu mesta vprašala iz česa je ta juha. Hm…..so me gledali, na kar se nekdo opogumi in pove; iz mesa! Dobro, si rečem nekaj bo. Kaj še vprašam? In nič….. opogumim se sama in naštevam zelenjavo, ki se kuha v goveji juhi. Nekaj otrok se zmrduje….fuj, nekaj jih debelo gleda, drugih nekaj se z mano strinja, eni pa presenečeni nad številom zelenjav, eden celo reče mnjam.  V meni pa zvoni…..joj, to bo najin naslednji mesečni sklop! Sodelavec me pogleda in reče seveda. Rečem; otroci, marca sami kuhamo govejo juho. Po šoku glede vse te zelenjave, sem bila presenečena nad vriskom otrok, dejansko so bili ZA!

Po maškarah v skupino prinesem zelenjavo. Zelenjavo si v našem krogu ogledamo, jo poimenujemo (poiščemo tudi prvi glas imena) ter vohamo. Presenečeni so, da bomo v lonec dali toliko zelenjave.

Pa si preberite nekaj prisrčnih izjav: Gomol kolerabe: to je zmešan krompir s kolerabo. 

:to je redkvica

Por: to je čebula/česen/paprika/koruza

Ojoj 

Kako pa por izgleda v lupini? 

Olupki rastejo gor 

Peteršilj: to je solata, zgleda kot deteljica 

Lovor: to je list za juho, je javorjev list 

Čebula: ona peče, če je predolgo gledaš, peče ker ima PEKLINO 

Ste se saj malo nasmejali? Naslednji dan prinesem še meso (brez tega seveda ne gre). Mateja ne pozabi mesa jutri, je nekaj otrok reklo preden sem odšla. No, sem si rekla, to gre pa za res, ni jim vseeno kaj počnemo.     

Tako, naše sestavine za pravo govejo juho so v loncu. Vprašam kaj še manjka? Res je, paradižnika nisem prinesla. In kaj še manjka: Ja, sol in poper. Pravim, da bomo to dodali v kuhinji. Veseli, seveda nekoliko nemirni zaradi navdušenja, počasi odidemo v kuhinjo.

Vsi smo v kuhunji, zdaj juho samo še solimo, jo pokrijemo in damo na ogenj.

Danes je bilo v naši vili Čara Čara še posabaj čarobno in domače. Vonj goveje juhe se je razširil prav v vsako sobo. Preden smo odšli na kosilo, smo preverili kako je z našo govejo juho. Ali se še kuha? Pravim seveda. Bili so prisrčni saj niso mogli verjeti, da se toliko časa kuha in da je ne bodo mogli jesti zdaj za kosilo. Ja otroci, toliko zelenjave in toliko časa, tako je. Nekoliko razočarani, a vseeno zadovoljni smo odšli na kosilo (ravno danes je bila na meniju vrtčevska goveja juha).

Ko sem ta dan odhajala domov, so otroci pravili: Mateja jutri poskusimo našo juho, Mateja, ne pozabi jutri, da ne boš ostala doma.

Juhu, napočil je trenutek. Danes izvem ali bom privabila kakšen nasmeh več na obraz. Ali bo nekdo poskusil zelenjavo, jedel juho, ki je iz toliko zelenjave, bodo zdaj kaj manj zbirčni, ko vedo, da je ta zelenjava osnova za omake, rižote….

Zelenjavo iz juhe so otroci rezali in tisti, ki so želeleli, so poskusili vse kar se je kuhalo. Nekateri tudi čebulo. O, kako sva bila ponosna! Iz lonca položim še meso in puf, v trenutku, ni ga več bilo. Na mizo sva položila tudi surovo zelenjavo. Lahko so ju primerjali. Tudi to so narezali in pojedli vso korenje in nekaj kolerabe in zelene.

Obema je bilo pri srcu prav lepo, saj gledati in doživeti to veselje in ponos otrok, ni kar tako. Ta poseben petek smo imeli za malico našo govejo juho s kroglicami! Otroci so po eno šalico juhe razdelili vsem sobam. Oni so za malico pojedli vso preostalo juho, bravo!

Ali se bo zdaj kaj spremenilo? To ne vem, a izkušnja, ki so ji bili deležni je bila prava, prav tako veselje in ponos otrok. Zato bova času pustila čas, saj ponavadi iz dobrega kaj zraste, počasi J.

 

 

Dinozavri

V skupini 3-4 let smo se v mesecu januarju vrnili v čas, ki mu lahko rečemo: »Pred davnimi, davnimi časi…«. Takrat še ni bilo ljudi, živele pa so nenavadne živali-dinozavri, ki v nas še vedno vzbujajo radovednost.

Knjižni kotiček smo obogatili z literaturo o dinozavrih. Vsakodnevno smo prebirali zanimivosti in dobivali odgovore na različna vprašanja. Spoznali smo, da so bili dinozavri plazilci, da so valili jajca, da so eni hodili le po dveh nogah, drugi po štirih,…. Dinozavre smo razvrščali na rastlinojede in mesojede. Posnemali smo njihovo gibanje, plesali in telovadili smo kot dinozavri. Dinozavre smo tudi oblikovali iz likov, katere smo predhodno spoznavali. Da je bilo vse skupaj bolj doživeto, smo v igralnici naredili dinozavrov kotiček, ki smo ga oblepili s slikami dinozavrov in njihovimi imeni. Vanj smo postavili deželo dinozavrov, ki smo jo izdelali s tehniko kaširanja. V njej so se otroci igrali z dinozavri. Spoznali smo, kdo je paleontolog in se postavili v njihovo vlogo, ter iskali kosti in fosile. Naredili smo fosile dinozavrov. Si ogledali poučne video posnetke o dinozavrih. Ugotovili smo, da so izumrli zaradi meteorita in vulkanov. Otroci so z veseljem sodelovali pri poskusu vulkana in opazovali kako vulkan izbruhne. Naredili smo tudi velikega skupnega dinozavra iz škatel, ki je postala naša maskota.

Otroci so maskoto radi vključevali v svojo igro. Primerjali smo svojo stopinjo z dinozavrovo in ugotavljali koliko naših stopinj je velika dinozavrova. Igrali smo se razne igre v povezavi z dinozavri, preko katerih smo krepili fino motoriko, vidni spomin, itd.
Otroci so si težko predstavljali, kaj je bilo prej in kaj je sedaj. Večina od njih je bilo menja, da dinozavri med nami še vedno živijo, zato smo se podali na raziskovalni sprehod do najbližje jase oz. gozda. Na poti so otroci vse povezovali z dinozavri. Njihova domišljija je bila neprecenljiva. Na travniku so otroci opazili veliko krtin, za katere so trdili, da so le to dinozavrovi kakci. Malo naprej so otroci zagledali na tleh več vej, katere so povezali z dinozavrovimi kostmi. Korenine pa so jih spomnile na krokodila ali dinozavrovo glavo. Na koncu smo prišli do spoznanja, da dinozavrov resnično ni več med nami, lahko pa živijo v naši domišljiji.

Teja Kert

MESEC OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI

MESEC OKTOBER – MESEC POŽARNE VARNOSTI

 

V okviru meseca požarne varnosti, smo v oddelku 4 – 5 let veliko pozornost namenili gasilcem in požarni varnosti, saj je prav, da se otroci s tem področjem seznanijo že zgodaj. Ker pa so gasilci in vse kar sodi zraven, za otroke izredno zanimivi in privlačni, to ni bila težava. Pobližje smo spoznali gasilce, njihovo delovanje, gasilsko opremo in pripomočke. Pogledali smo si nesreče, ki nas lahko doletijo, kako si lahko pomagamo in kdo nam pomaga. Seznanili so se s število 112 in kaj moramo vse povedati ob klicu v sili. Otroci so na to temo tudi likovno ustvarjali ter se naučili deklamacijo Gasilci in bans Gasilci. Popestrili smo dan tudi s kinom in kokicami ter risanko Gasilec Samo. Prostovoljno gasilsko društvo Breg ob Savi so se prijazno odzvali na našo prošnjo in nas obiskali z gasilskim kombijem ter gasilci, kateri so nam predstavili in razkazali opremo v gasilskem avtomobilu, zaščitna oblačila in čelade, torbo prve pomoči in gasilsko opremo. Posebno veselje pa je bilo tudi pri ciljanju tarče z brento in vodo. Vzgojiteljice in vzgojitelj vrtca Čira čara pa smo za vse otroke pripravili posebno dopoldne gasilskih iger. Otroci so se preizkušali v različnih dejavnostih in se sladkali s pečenim in kuhanim kostanjem ter čajem.

                                            

Vzg. Brigita Maja

Pika Nogavička

Pika Nogavička nas v letošnjem letu intenzivno vabi in spodbuja k raznoterimi dejavnostmi.

 

V mesecu septembru smo pripravili množični tek otrok, ki je potekal pod sloganom »Začni mlad, tekmuj pošteno!« Pričeli smo z ogrevanjem mišic, tako skrbimo, da ne prihaja do poškodb, nato pa se je vsaka skupina zapodila po našem velikem igrišču. Vsi ostali nismo pozabili navijati. Na koncu so otroci prijeli zaslužene medalje. Ker pa brez glasbe in plesa v Pikinem vrtcu ne gre, so se otroci še pozabavali ob ritmih otroške glasbe.

Gibanje je sestavni del vseh naših dni, zato so pri nas pogosti poligoni, različne gibalne igre.

   

Tudi naše prste ne pozabimo razgibati. Za to je zelo priročna koruza, ki jo ličkamo na igrišču.

Ne moti nas dež in slabo vreme.

RAZIGRAN UŽIVAJ DAN! je bila osrednja tema letošnjega Tedna otroka.

V našem vrtcu se je večino tedna zelo dobro dišalo, predvsem po sadju. Kuhala se je marmelada, otroci so pripravili jabolčni zavitek, pripravljali sadna nabodala.

 

   

 

Ogledali so si predstavo kamišibaj Mala miška in veliko rdeče jabolko.

 

PIKIN DAN
4.6.2021 se je v naši Čira čari, zgodilo nekaj prav posebnega.
Po zajtrku je na vrata vseh igralnic potrkala Pika Nogavička. Navdušeni otroci so ji sledili ven, kjer je bilo za njih pripravljeno veliko zanimivih in zabavnih aktivnosti.
V sadovnjaku so otroci premagovali gibalni poligon, ki ga je za njih pripravila atletska šola Rožle Prezelj.
Zabave željni otroci so plesali ob otroški glasbi in pokali milne mehurčke.
Na igrišču je otroke z lajno pričakala tudi gospa Alja. Ne samo, da jim je predstavila zelo zanimiv inštrument, za njih je tudi čarala in ustvarjala živali iz balonov.
Seveda je bilo poskrbljeno tudi za okrepčilo. Pika je za otroke pripravila čalapinke in lahko rečemo, da tako slastnih palačink še nismo poskusili.
Čira čara band je za otroke zaigral in zapel nekaj njihovih najljubših pesmic. Za konec so vzgojiteljice skupaj s Piko, za otroke odplesale še posebno plesno točko.
Vsi smo preživeli čudovit dan in komaj čakamo, da nas naslednje leto Pika zopet obišče.
           
Zapisala Nika Likar
TEK ZA ZDRAVJE
V aprilu smo z otroki obeležili Svetovni dan zdravja. Strokovni delavci smo želeli ozavestit otroke, da vsakodnevno gibanje ohranja zdravje in pripomore k boljšemu počutju. Zato smo za otroke pripravili tek na 100 m.
Vsi otroci so se pred tekom dobro ogreli z vodenimi vajami. Nato je vsaka skupina odtekla 100 m. Ostali otroci so svoje prijatelje spodbujali z glasnim navijanjem. Ob koncu teka, so vsi udeleženci prejeli medaljo.
       
Zapisala: Nika Likar
ZAJČKOV ZAKLAD

 

31.3.2021 so se otroci odpravili na lov za zajčkovim zakladom. Po igrišču in sadovnjaku so iskali zajčke. Pri vsakem je bilo potrebno opraviti določeno nalogo: zapeti pesem, delati počepe, poimenovati znanilce pomladi … Ker so otroci uspešno opravili vse naloge, jih je pot vodila do zaklada. Skozi ves lov je otroke najbolj zanimalo, kakšen zaklad bodo našli. Navdušeni so bili, ko je koncu vsak prejel zlat čokoladni cekin.

       

Zapisala: Nika Likar

ciracara
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri