Staneta Žagarja 6, 4000 Kranj
04 20 19 233

ciracara@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
6 oddelkov II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 5.30 do 17.00 ure,
popoldanski oddelek do 20.00 ure

Vrtec ČIRA ČARA leži ob prometni Cesti Staneta Žagarja. Mogočno sivo vilo že na zunaj obdaja nekaj skrivnostno pravljičnega. V njej namreč od zgodnjih jutranjih ur pa vse do noči prebivajo otroci, na las podobni Piki Nogavički: prav tako navihani in enkratni.

Obiskujejo ga otroci od blizu in daleč; mestni in tisti, ki so doma na podeželju. Za šest oddelkov jih je. Razlog za tako pisano druščino je prav gotovo obratovalni čas vrtca, ki staršem, zaposlenim v Ljubljani, dopušča prevzem otrok tudi po 17.uri.

Popoldanski oddelek nudi varstvo otrokom, katerih starši so zaposleni v popoldanskem času. Vključuje izmenske in popoldanske otroke. Otroci so lahko v vrtcu do 20. ure. Včasih celo Piki preberejo pravljico za lahko noč. Vzgojiteljici, ki sta v tem času z otroki, poskrbita, da delo poteka usklajeno z dopoldanskim programom in da se otroci kljub poznim popoldanskim uram prijetno počutijo. Otroci imajo možnost sodelovati v rednih dopoldanskih dejavnostih (drsanje, plavanje, mini olimpijada). Ob 17. uri otrokom pripada popoldanska malica ki je po jedilniku enaka dopoldanskemu zajtrku, seveda pa vzgojiteljici vseskozi skrbita, da niso lačni ali žejni. Otroci pa malicajo tudi od 14.00 popoldansko malico enako kot dopoldanski otroci..

Osnovno potrebo po gibanju otroci lahko zadovoljijo kar na treh prostranih igriščih, od katerih je eno prava oaza miru in zelenja sredi mestnega vrveža. V njem se do sitega najemo domačih češenj, jeseni pa se veje šibijo pod težo sliv, jabolk, hrušk. Otroci v našem sadovnjaku lahko nabirajo tudi lešnike in orehe, staro sadno drevje pa nudi odlično zaščito pred žgočim poletnim soncem.

Jeseni z otroki in starši organiziramo prireditev, ki smo jo poimenovali “BUČARIJA”. Prikupni izrezljani »strahci« kar nekaj dni pritegujejo poglede mimoidočih in marsikateri si jih ogleda čisto od blizu.

December je čas, ko z otroki pričakujemo dobre može, ustvarjamo voščilnice, pripravljamo čajanke ter se družimo ob različnih gibalnih aktivnostih.

Maj je mesec za pravi mali festival, ki ga imenujemo “PIKIN DAN”. Na njem se razveselimo tudi otrok iz bližnje okolice, ki ne obiskujejo vrtca.

Sicer sta pa v našem vrtcu poleg Pike Nogavičke doma tudi glasba in šport. Občasno se vsi zberemo skupaj in takrat se iz grl zasliši pesem daleč naokoli, da še mimoidoči postanejo in prisluhnejo. Ob petju radi zaigramo na preprosta glasbila, ga podkrepimo s preprostimi gibi ali plesom.

Ob prireditvah, ki so že tradicionalne, se ves čas dogaja še veliko zanimivega. O tem vas bomo, seveda, pridno obveščali.

Pa še o nečem bi vam vedeli pripovedovati naši otroci:

ponoči, ko je vrtec tih in prazen, se po njem sprehaja, kdo drug, kot Pika Nogavička

ciracara

Novičke

KDO JE BIL, FRANCE PREŠEREN? 

Teden pred slovenskim kulturnim praznikom, so se iz naših igralnic slišali verzi Povodnega moža in Zdravljice. Otroci so preko različnih dejavnosti spoznavali življenje in delo največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna.

Kaj vse so počeli? Ogledali so si nekaj njegovih slik; s tehniko trganke so izdelovali slovensko zastavo; ogledali so si njegov kip in kje je njegov spominski muzej; ustvarjali so s črnilom; ogledali so si video animacijo, Povodni mož; spoznavali so slovensko himno.

Lahko rečemo, da je ob koncu dejavnosti vsak otrok znal povedati nekaj o Francetu Prešernu. Pred tem pa smo na vprašanje: »Kdo je to?« dobili zelo zanimive odgovore. Lahko jih poiščete med spodnjimi fotografijami. Verjamemo, da vas bodo nasmejali.

                 Zapisala: Nika Likar

VRNILI SMO SE V VRTEC!

Zdravi, veseli in razigrani, smo se 26.1.2021, zopet vrnili v našo Čira čaro.

Končno so otroci zopet videli svoje prijatelje in vzgojitelje, ki so jih zelo pogrešali. Zato so bili prvi dnevi namenjeni predvsem prosti igri in ponovnemu navajanju na dnevno rutino.

Kljub mrazu, smo veliko časa preživeli tudi na našem igrišču, ali na sprehodih po mestu.

V teh dneh se zadržujemo vsak v svojem mehurčku. Vseeno, pa ostajamo povezani. Med drugimi nas povezuje tudi pravljica, Pingvinčkova pošta (Debi Gliori), katero prebirajo vse skupine v vrtcu. Iz nje črpamo ideje za ustvarjanje, igro, učenje, gibalne dejavnosti …

Seveda pa nismo pozabili tudi na praznovanje rojstnih dni otrok, ki so praznovali v času zaprtja vrtcev. Rojstni dan v vrtcu je namreč posebno doživetje, ki ga ne sme zamuditi noben otrok.

                 

Zapisala: Nika Likar

Teden otroka

V tednu otroka se je v naši Čira čari dogajalo marsikaj zanimivega.

Poleg jesenskih delavnic nam je deževen ponedeljek polepšal gospod violinist, ki nas je s svojim igranjem zelo očaral.

Vzgojiteljice smo za otroke pripravile lutkovno predstavo z naslovom Hrčkova hruška. Po predstavi smo se posladkali s čežano, ki smo jo skupaj z otroki, pripravili iz jabolk in hrušk, ki so zrasle v našem sadovnjaku.

Glasbene delavnice so poskrbele, da je v enoti odmevalo od petja in igranja na inštrumente.

Teden smo zaključili z gibalnim poligonom, po katerem smo se okrepčali s kuhanim kostanjem.

               

Zapisala: Nika Lika

DAN ŠPORTA IN PRVI JESENSKI DAN
Prvi jesenski dan smo  pozdravili 23. septembra. Ta dan  smo praznovali tudi Dan športa oziroma mi mu pravimo Miniolimpijada.
Pripravili smo delavnice iz naravnega materiala, ki so ga otroci sami nabrali skupaj s svojimi starši in ga prinesli v vrtec. Imeli smo ga ogromno na voljo. Iz njega smo ustvarjali, ga razvrščali, klasificirali.
Za veliko presenečenje pa je letos poskrbela gospa Nika iz Atletske šole Prezelj, ki nam je pripravila poligon in gibalne igrice. Nismo se niti pozabili posladkati s sadjem, ki smo ga nabrali v našem sadovnjaku.
                      
Zapisala: Apolonija Papler
Počitniški čas
Pričenja se novo šolsko leto. Predno zakorakamo novim dogodivščinam naproti podoživimo počitniški čas s pomočjo fotografij.
Kolektiv Čira čara
Kulturni teden

 

Prvi teden v februarju je bil kulturno obarvan. Pripravljali smo se na 8. februar, slovenski kulturni praznik. Za starše smo pripravili kulturni kotiček. Otroci so se na različne načine seznanjali s kulturo in dr. Francetom Prešernom. Seznanili so se z zgodbico O dečku, ki je pisal pesmi in tako na njim primeren način spoznali njegovo življenje in delo. Risali so ga z ogljem, spoznali zanimivosti iz njegovega življenja in njegova dela.

Zdravljica je bila naša pesem tedna. Od blizu smo si pogledali njegovo hišo, kip pred Prešernovim gledališčem in grob v Prešernovem gaju.

Vzgojiteljice smo otrokom ob spremljavi kitare in ilustracijah pripravile recital Pedenjped.

       

za vrtec zapisala Zvonka Koder

NOVIČKE V MESECU JANUARJU

 

V tem mesecu nas sneg ni razveselil, zato smo sončne dneve izkoristili in se dnevno razgibavali na našem igrišču.

Pripravili smo kar nekaj gibalnih uric v igralnici, spoznavali različne gibalne in rajalne igre na prostem, pripravili poligone. Starejši otroci so se udeležili gibalnih uric v telovadnici in tečaja drsanja.

Tudi letos smo mislili na ptičke. Izdelali smo ptičje krmilnice, jih napolnili s semeni in obesili v sadovnjaku na drevesa. Poskrbeli smo, da imajo ptički hrano, mi pa jih imamo možnost opazovati, prepoznavati in poimenovati.

Ves mesec smo se seznanjali z različnimi pravljicami, najbolj se nam je vtisnila Babica Zima. Sami smo zaigrali v igralnicah po skupinah, vzgojiteljice pa so nam jo zaigrale na igrišču za vse skupaj.

           

Pikine gibalnice

 

26.11.2019 je Pika vse igralnice spremenila v gibalnice. Če pa zunaj nebi bilo mokro, bi gotovo tudi naše igrišče spremenila v gibališče.

Otroci so prehajali iz sobe v sobo in preizkušali različne gibalne dejavnosti:

– premagovali so poligon in urili svoje ravnotežje,

– se gibali z baloni,

– metali žoge v koš,

– z žlicami prenašali frnikole,

– kotalili žoge po narisanih linijah,

– skakali z žogo med nogami.

Otroci so na prijeten način preko igre spoznavali in se zabavali v različnih gibalnih nalogah.

         

Prispevek pripravila: Maruša Rozman

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri