C. 1. maja17, 4000 Kranj
tel.: 04 20 19 232

soncek@kranjski-vrtci.si

1 oddelek I. starostnega obdobja
2 oddelka II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.00 do 16.15 ure.

Vrtec SONČEK je majhen vrtec na obrobju Kranja. V bližnji okolici je staro mestno jedro s kanjonom reke Kokre. Vrtec obdajajo stara drevesa, ki so lep okras in nam poleti nudijo hladno senco. Pod temi drevesi je pravi mali otroški raj: igrala, peskovniki, klopi……. Vse to se skriva za mogočno železno ograjo.

Če sprehajalec ne upočasni hoje, komajda opazi vrtec, ki je skrit v sredini vrta. Ustvarjalne otroške roke so ga okrasile s pisanimi ploščicami iz gline in tako poslale jasno sporočilo, kdo se nahaja v tej hiši.

V vrtcu Sonček so tri igralnice, dve kopalnici, manjša telovadnica, pravljična soba, polna knjig, kjer poslušamo, beremo pravljice, zgodbe, pesmi,  nekaj kabinetov in kuhinja.

Vsi zaposleni se trudimo, da bi čas v vrtcu otroci preživeli čimbolj veselo in zanimivo. V ta namen organiziramo pestre dejavnosti, Včasih gremo tudi na izlet ali na ogled kulturnih prireditev. Najraje pa se igramo na našem vrtu, ki nam nudi mnogo možnosti za igro.

In za konec: majhnost je naša prednost.

Novičke

Eko dan v Sončku

Za letošnji eko dan smo vzgojiteljice pripravile otrokom predstavo, ki je na igriv način otrokom prikazala eko tematiko onesnaženosti v gozdu ter kaj lahko naravi in živalim povzroči. Otroci so jo pozorno in doživeto spremljali – tema se jih je vidno dotaknila, skupaj smo obnovili videno in kaj že vemo.

Po predstavi smo prisluhnili eko himni Posadimo drevo, nato pa si ogledali zeleno eko zastavo. Pozorno so poslušali, zakaj jo imamo in kaj še moramo početi, da jo obdržimo. Nekaj otrok je kar samoiniciativno pričelo razlagati: »Zapirati moramo vodo«, »Smeti mečemo samo v koš«, »Luči moramo ugašati«, »Čuvati moramo gozd«, …

Na igrišču smo občudovali naša drevesa, jih objemali, preizkušali, koliko otrok lahko objame eno drevo, jih božali, primerjali njihova debla, ..

Najstarejši so pripravili tudi plakat o drevesih, se igrali »drevesni spomin« in utrjevali, katera drevesa že poznajo.

V bližini vrtca smo  v zemljo zakopali  različne odpadke, ki jih bomo opazovali čez daljše časovno obdobje (sadje – olupki,  papir, les, plastiko – zamašek), hkrati pa tako izkustveno spoznavali, kaj se dogaja z odpadki, če jih zavržemo v naravi.

Posadili pa smo tudi še nekaj medovitih cvetlic, da nam bojo krasile rob vrta.

V igralnicah so se otroci po kosilu in času počitka igrali z odpadnim ali naravnim materialom.

Po počitku smo se kar najhitreje spet odpravili na naše igrišče – bil je sončen in topel dan, v eko dan pa smo zajeli različne ekotematike, ki nas spremljajo že daljši čas.

Spomladansko urejanje okolice

V Sončku se lahko pohvalimo z velikim igriščem in vrtom, za katerega pa je seveda potrebno tudi skrbeti. V pomladnih mesecih smo večkrat združili moči in uredili okolico vrtca – pometali smo, grabili, pobirali smeti, posadili jagode na vrt ter posadili rože. Iz varne razdalje pa smo opazovali, kako so nam obrezali in s tem oskrbeli bolna drevesa.

Februar v sončku

Mesec februar je v vrtcu Sonček že tradicionalno kulturni mesec. Začeli smo seveda s spoznavanjem našega največjega slovenskega pesnika Franceta Prešerna, ali kot so si otroci dobro zapomnili – doktor Figa. Otroci so narisali njegov portret, se preizkusili v pisanju s peresom kot je bilo v navadi v njegovih časih, najstarejši pa so o njem izdelali tudi plakat.

Tekom meseca so otroci s pomočjo vzgojiteljic »napisali« in ilustrirali svoje slikanice in pokazali, da otroška domišljija res nima meja. Postali so tudi kiparji, glasbeniki, slikarji in lutkarji, ob koncu meseca pa smo se dotaknili našega ljudskega izročila s pesmijo in plesom ter si ogledali gorenjsko narodno nošo.

Sončice

EKO SEJEM ALTERMED : JESENSKI PLODOVI DREVES, ZLATO PRIZNANJE

 

V okviru Ekošole Slovenije, je v Celju od 15.3. do 17.3. 2019, potekal sejem Altermed. Na sejmu je bil glaven poudarek na odnosu do zdravja, da zdravje doživljamo in pojmujemo kot vrednoto. Zdravje temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani, telesni aktivnosti, medsebojnih odnosih in varnem otrokovem okolju.

V enotah Kekec in Sonček, smo v okviru programa ekošole, ki obsega teme : prehrana, gibanje in zdravje, oblikovali celoletni program » Plodovi dreves ». Otroci so v pestrih aktivnostih pridobivali različna znanja : spoznali in podprli so lokalnega pridelovalca, spoznali so različne sorte jabolk, spoznali so staro slovensko sorto – Gorenjsko ali Besniško voščenko( sveža, neškropljena jabolka), sodelovali so v procesu priprave zdrave jedi, kjer so imeli možnost izbire(marmelada, suhi krhlji, jabolčna peciva, kranjska čežana, kranjski kis, orehci), upoštevali so letni čas in sistematično beležili vreme(pogoj za rast in razvoj rastlin), odpadno embalažo so ustvarjalno uporabili za pozitivno reklamo in z novo blagovno znamko : KRANJSKA ČEŽANA, KRANJSKI KIS , KRANJSKI KRHLJI stopili v svet podjetništva. Pri izvedbi programa so sodelovali tudi starši. V domačem okolju so skupaj z otrokom izdelali drevo iz odpadnih materialov. V vrtec smo povabili stare starše – babice, ki so s svojim vnukom iz odpadnega blaga oblikovale pogrinjke na temo : plodovi dreves.

Na stojnici smo v doseganju skupnih ciljev po vzgoji, izobraževanju ter razvijanju trajnostnega, zdravega in uravnoteženega življenjskega sloga, prikazali bogato in unikatno predstavitev. V nedeljo, 17.03.2019, so se na stojnici potrudile strokovne delavke, Anja Grošelj, Svetlana Ninič in Sara Pavlovič.

Ocenjevalna komisija je posamezne stojnice ocenila skozi naslednje kriterije : aktualna in izvirna vsebina razstavnega prostora, jedrnata vsebinska sporočila in privlačnost razstavljenih vsebin, preglednost, informativno gradivo in komunikacija razstavljavcev z obiskovalci. Ustanove, ki so imele predstavitve na stojnicah, so prejele zlato-25 točk, srebrno-24 do 23 točk in bronasto priznanje-22 do 21 točk.

Kranjski vrtci smo prejeli ZLATO PRIZNANJE.

        

Vzgojiteljica : Nada Faganel

Športno popoldne s starši

 

Konec oktobra smo izkoristili lepo in toplo vreme za druženje s starši. Različne športne dejavnosti so bile povod za obilo smeha, dobre volje in sproščenega vzdušja.

Hvala staršem in otrokom za tolikšen obisk.

            

                                                                                                                                                                                                                                                                            Sončice

soncek
Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri