V tednu od 15. 4. do 19. 4. je potekala kampanja Podnebnega teka. V enoti Bibi smo izvedli podnebne vsebine na to temo.

V ponedeljek smo izvedli Podnebni tek – štafeto na našem igrišču. Dneve pred tekom smo izdelali okolju prijazno štafetno palico iz odpadnega kartona in tako poskrbeli za zmanjšanje odpadkov ter vremenske plakate, ki so krasili našo progo. Opominjali in opozarjali so nas na to, da tečemo v korist podnebnim spremembam.  V ponedeljek so otroci tako obuli »ta hitre« superge na raketni pogon, se ogreli kot pravi profesionalni tekači in se izstrelili v tek. Z nasmehom na obrazi smo pretekli krog, dva, tri ter si predajali palico od skupine do skupine, ob tem pa se podpirali ter navijali. Na koncu pa za nagrad prejeli medaljo.

V torek smo skozi metodo igro »Zemljo tresk« spoznali, kako pravilno ločevati odpadke. Otroci so spoznali, da papir in plastenka ne sodita v isti zabojnik, ampak je plastenki všeč rumen zabojnik in papirju moder. Bananinemu olupku pa najbolj diši rjavi – biološki zabojnik. Starejši otroci so bili vzor mlajšim. Spodbujali, bodril in jih usmerjali.

V sredo so otroci »prejeli« pismo gozdnega škrata, ki jim je skozi ilustracije pokazal, kaj lahko naredimo za lepši svet (ločujemo odpadke, varčujemo z vodo, varčujemo z elektriko, predelamo odpadni material v nove igre/igrače, ne zavržemo ostankov hrane, ugašamo luči …). Na takšen način otroke seznanimo in jih privzgajamo skrb za okolje. Skozi igro pravilnega razvrščanja »odpadkov« so spoznali, kaj lahko naredimo, da bo naš planet Zemlja ostala zdrav (vesela) in česa ne smemo delati v naravi (žalostna); tj. katere stvari sodijo v naravo in katere ne.

V petek smo si ogledali animirani film Kapljica in listek raziskujeta. Izdelali smo kanglico za zbiraje deževnice iz odpadne embalaže.

V ponedeljek, 22. 4., ko obeležujemo svetovni dan Zemlje, smo zaključili s čistilno akcijo – Očistimo okolico vrtca. Oblekli smo se v »zeleno« in pobrali smeti v okolici vrtca ter jih pred vrtcem pravilno ločili v ustrezne zabojnike.

Vsak dan lahko nekaj naredimo za planet Zemlja in naj ne bo to le na svetovni dan Zemlje, 22. aprila.

Zapisala Veronika Hribar

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri