8. februar je v koledarju označen kot slovenski kulturni praznik oziroma Prešernov dan. Je dela prost dan, zato smo v našem vrtcu imeli prireditev en dan prej.

Zbrali smo se v igralnici starejše skupine. Na mizah so bili postavljeni stari predmeti, ki jih je v tistem času uporabljal France: pero, črnilo in papir, svečnik, frakelj in steklenico, stare knjige in pleteno košaro.

Na prireditvi sta strokovni delavki pripovedovali »O dečku, ki je pisal pesmi«. Obiskal nas je dr. France Prešeren, kasneje pa se mu je pridružila tudi Primičeva Julija. Ob vsebini sta se strokovni delavki vživeli v lika. France je otrokom delil fige, na papir pisal pesmi, Juliji je izkazoval ljubezen, vendar ga je ona zavrnila.

Zvedeli smo veliko novega o njegovem življenju in delu. Prisluhnili smo njegovi poeziji  »Lipica« in » O Vrba«.

Po končani predstavitvi smo se seznanili z Zdravljico, ki je naša slovenska himna. Nato smo vstali in ji prisluhnili.

V našem vrtcu smo bili v kulturnem tednu aktivni. Pogovarjali smo se o dr. Francetu Prešernu in njegovih delih. Predvsem o Zdravljici in baladi Povodni mož. Nad pesnitvijo o Povodnem možu in Urški so bili otroci navdušeni. Zastavljali so različna vprašanja. Narisali so  zanimive Prešernove portrete, ki smo jih razstavili.  V igralnicah smo knjižne kotičke obogatili  s poezijo. Obiskali smo Mestno knjižnico, kjer nas je knjižničarka popeljala v svet knjig. Sprehodili smo se tudi skozi Prešernov Gaj.

Strokovne delavke vrtca

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri