V vrtcu Najdihojca smo se odločili, da bomo spodbudili radovednost in raziskovanje med otroki na poseben način. Organizirali smo naravoslovni dan, kjer smo skupaj s študenti Biotehniške fakultete pod vodstvom profesorja za biologijo raziskovali raznolikost in čarobnost narave.

Med rastlinami smo spoznali vrčnico, ki ima zanimiv način prehranjevanja, saj se majhni insekti prilepijo na njene lepljive liste, listi pa se začnejo zvijati navzdol, kar vodi v potapljanje ulovljenih plenov. Podobno kot vrčnica, ima tudi mesojedka liste, ki so opremljeni z drobnimi dlačicami, ki izločajo lepljivo snov, v katero se ujamejo žuželke in se ne morejo več osvoboditi. Spoznali smo mimozo, ki se odziva na dotik in mah, ki ima rad vodo. Otroci so se naučili zanimivosti o rastlinah, ki jih delajo tako posebne.

Med živalmi smo srečali ščurke, ki so odlični reciklažerji, želvo sklednico, ki se prilagaja različnim okoljem, mokarje, ki se odlično skrivajo v blatu in močerade, ki se prehranjujejo z majhnimi živalmi.

Otroci so navdušeno odkrivali skrite podrobnosti naravnega sveta s pomočjo lup in drugih raziskovalnih pripomočkov, s tem so razvijali tudi spretnosti opazovanja in raziskovanja. Svoje vtise so izražali tudi skozi risanje risbic.

Naravoslovni dan nas je popeljal v svet odkritij in med nami vzbudil različna čustva, od navdušenja in radovednosti do presenečenja in občudovanja, obenem pa je  poglobil spoštovanje do narave pri vseh udeleženih.

Zapisala vzg. Tamara

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri