Na lep sončen oktobrski dan sva sodelavki iz Kranjskih vrtcev odšli na slovensko obalo v želji po novem znanju na področju kulture, umetnosti in jezika.
Udeležili sva se sedem različnih predavanj in delavnic na temo umetnosti. Po pozdravnem nagovoru nas je ga. izr. prof. dr. Katja Hrobat Virloget seznanila s preteklostjo Kopra in njegovih prebivalcev. V predavanju z naslovom “Mostovi sobivanja: povezovanje in preseganje mej” smo se seznanili od selitev Italijanov do priseljevanja slovencev na območju slovenske obale in prihod državljanov iz držav bivše Jugoslavije.
Na predavanju v »Borilnici« z naslovom “Beremo dojenčkom in malčkom” sva si pridobili nova znanja o primerni otroški literaturi in načinu podajanja le te. Ga. Tina Škrokov nam je predstavila projekt, ki ga izvaja v knjižnici in vključuje najmlajše otroke od šestih mesecev pa vse do drugega leta starosti. Navedla je nekaj primerne literature za to starostno obdobje, kot so: kartonka “Mali princ za najmlajše”, zbirka knjig Škratje (v sadovnjaku, na kmetiji itd.) avtorice Barbare Gregorič Gorenc, kjer je besedilo pisano v rimah ter knjige brez besedila, kot na primer Deček in hiša. Predstavili so nam tudi spletno stran (https://druzina.pismen.si), ki je v pomoč tako strokovnim delavcem kot tudi staršem.
Udeležili sva se tudi predstavitve aplikativne uporabe primorskega občasnika “Svetilnik”, ki je namenjen otrokom in tudi strokovnim delavcem zaposlenim v vzgoji in izobraževanju. V častniku lahko strokovni delavci najdejo več različnih idej za delo.
V prostorih Pokrajinskega muzeja so se nam predstavili štirje muzeji (Pomorski muzej, Vojaški muzej v Pivki, Notranjski muzej Postojna in Pokrajinski muzej Koper) s svojimi bogatimi pedagoškimi programi za vrtce.
V Taverni Koper so se na stojnicah predstavljala različna društva in organizacije s področja umetnosti, jezika in kulture.
Zadnje predavanje je vodila ga. izr. prof. Jelena Sitar Cvetko, ki je mojstrica v kamišibaju in umetnosti na tem področju. Nekaj besed je namenila izvoru in zgodovini kamišibaja. Odigrala nam je več predstav: “Grdina pod kamnom”, “Muca kuharica”, “Tehtanje duš”, “En mali …” in “Optična prevara”. Avtorji zgodb in pesmi so sicer različni, a za ilustracije je vedno poskrbela ga. Jelena. Vsi nastopi so bili občudovanja vredni, gospa Jelena pa nam je zaupala tudi vse trike za dobro izvedbo nastopa v praksi.
Med odmorom pa sva si ogledali tudi razstavo “Kulturoplov” v Mali loži.
Tukaj je zapisan le en mali košček mozaika, ki sva ga imeli možnost doživeti.

Zapisali: Tamara Medja in Alja Tičar

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri