Nastop slovenskega in srbskega ljudskega plesa.

 

Sreda, 15. 2. 2023 je bilo v vrtcu Najdihojca plesno in veselo. Ker je februar kulturni mesec se nam je porodila ideja, da spoznamo slovenski ljudski ples. Zato smo v vrtec povabili Folklorno skupino Iskraemeco, ki oživlja in ohranja stare ljudske plese.

V našem vrtcu pa imamo šest predšolskih otrok, ki se učijo peti, plesati in igrati na srbske ljudske pesmi. Z enim od staršev se dogovorimo, da nam otroci srbski ljudski ples tudi predstavijo.

Na ogled smo povabili vse skupine otrok in vzgojiteljice vrtca Najdihojca. Zbrali smo se v telovadnici enote Mojca, saj je le tam večji prostor. Prva nam je zaplesala skupina Iskraemeco, ki sta jih vodila Matej Logar in Nika Velikonja. Zaplesali so trije pari na pesmi z naslovom, “Ta potrkano, Rašplja in Ob bistrem potočku je mlin.” Predstavili so nam žensko in moško narodno nošo (obleka, nakit, frizura obutev). S skupino so zaplesali tudi vsi otroci na pesem, “Ob bistrem potočku je mlin.”

Za njimi so se predstavili trije pari vrtčevskih otrok, ki jih je vodil Daniel Vucevic. Predstavili so nam ples na pesmi iz centralne Srbije. Učijo in igrajo pa se tudi igre iz Šumijade, Leskovca, Pčije itn. Oblečeni so bili v nošo. Tako dečki, kot deklice so nosili bele srajce (košulju). Deklice so imele na srajci izvezene rožice. Poleg srajce so imele še predpasnik (kacelju), rdeč pas, žabice in bolero (jelek). Dečki so imeli oblečene hlače, nogavice in pas (pojas).

Folklorna skupina otrok Iskraemeco in vrtčevski otroci, so slovenski in srbski ljudski plesni nastop izvedli odlično. Ustvarili so pravo plesno harmonijo. Publika je ob plesnem nastopu pela, plesala, se veselila in neizmerno uživala. Bilo je lepo, kar dokazujejo fotografije. Želimo  si še nadaljnega sodelovanja.

Zapisala: dipl. vzg. Urška Zibelnik

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri