V petek, 17. 11. 2023, se je v naši enoti in tudi drugih vrtcih začel dan sladko, z okusnim tradicionalnim slovenskim zajtrkom. Kruh z maslom je popestril sladki med. Vse skupaj smo poplaknili s toplim mlekom in si za konec privoščili sočna jabolka.
Osrednja tema letošnjega tradicionalnega slovenskega zajtrka je bil kruh in slogan »Kruh za zajtrk – super dan.« Strokovne delavke smo skozi celoten teden pripravile dejavnosti, ki so se navezovale na slogan. S kruhom se otroci srečujejo dnevno, zato smo začeli z raziskovanjem od kod pride kruh na našo mizo in kaj lahko naredimo s kruhom, ki ga ne pojemo.
Iskali smo, kaj se skriva pod moko, ogledovali smo si pekovske izdelke, se seznanili z izštevanko Petelinčke pelje žito v stari mlinčke, na koncu pa spoznali, kako pridemo do kruha – iz čistega zrna do žita. Pravljica o Rdeči kokoški in video Od zrna do žita je otroke skozi slikovni način popeljal od žita do kruha.
S pekarico go. Miro Grošelj so starejši otroci in sredinčki spekli žemljice, mlajši otroci pa so se majhnih žemljic lotili kar sami. Zmešali so moko, ki so jo pripravili iz mletih ovsenih kosmičev, ki so jih zmleli sami, dodali jogurt, sol in vse skupaj gnetli in mesili.  Ob vsem tem so bili videti kot male miške iz Pekarne Mišmaš. Na koncu dneva je po vrtcu dišalo po svežih žemljicah.
Pogovarjali smo se tudi o čebelicah, jih spoznavali skozi različno literaturo, pesmice, zgodbice, prstno igro Panj in skozi umetniški ples – Ples čebelic.
V petek sta nas obiskala čebelar g. Janko Bukovšek in njegova žena ga. Maja, nam predstavila čebeljo družino, vlogo čebelarja in skozi sproščeno komunikacijo pri otrocih preverila znanje o čebelicah, ki pa seveda niso ostali zaprtih ust. Vonjanje voska, okušanje cvetnega prahu in ogled panjskih končnic je pri otrocih izzval radovednost in zanimanje za naše marljive delavke, čebelice.
Skratka, dnevni pred slovenskim zajtrkom so minili okoli raziskovanj o pomembnosti opraševanja čebel, vlogi čebel za naše življenje, o pomenu slovenke hrane, pomembnosti rednega zajtrkovanja ter o zdravem načinu prehranjevanja.
Dan slovenske hrane nam bo za vedno ostal v lepem spominu.

Zapisala Veronika Hribar

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri