Program Ekošola je mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Temelj odgovornega odnosa do okolja je tudi dejavno spreminjanje kulture obnašanja in ravnanja. Ekošola je metodološko in mednarodno primerljiv program z medpredmetnim povezovanjem znanja za življenje, ki razvija odgovoren odnos do okolja, narave in bivanja nasploh.

V Sloveniji se program izvaja od leta 1996  v okviru Društva DOVES – FEE Slovenia, Kranjski vrtci v celoti pa smo vanj vključeni od leta 2011.

Temelji na metodologiji 7 korakov, ki je primerljiv z okoljskim standardom kakovosti ISO 14001. Predstavlja postopek dela v vrtcu za pridobitev oziroma ohranitev zelene zastave kot najvišjega priznanja oziroma prepoznavnega znaka, da spada v mednarodni program Ekošola. Ponosno imamo obešeno prav na vsaki od naših enot.

Ekošolski program za vrtce se izvaja v vseh enotah Kranjskih vrtcev. Vsaka enota ima svojega koordinatorja, ki skupaj s sodelavci in otroki oblikuje ekoakcijski načrt s temami, ki so aktualne za okolje, v katerem enota deluje. Otroci in strokovni delavci skrbijo za vrtičke, lovijo deževnico za zalivanje, raziskujejo biotsko pestrost, drobne živali in njihov vpliv na naravo, gradijo in ustvarjajo gozdne igralnice, dajejo odpadkom novo uporabnost, s piktogrami opozarjajo na racionalno porabo vode, elektrike, ustvarjajo nove recepte iz ostankov hrane, vestno ločujejo odpadke, zbirajo plastične zamaške za Društvo Vesele nogice, organizirajo izmenjevalnice rabljenih oblačil… Vključujejo se v različne ekoprojekte, natečaje in akcije z naravovarstveno, ekološko in podnebno vsebino.

Ekovrtec bogati čustvene vezi otrok do narave. Uči jih spoštovati drugačnost in ceniti naravne dobrine. Otrokom in vzgojiteljem daje priložnost, da pridobljeno znanje uporabijo v vsakdanjem življenju v vrtcu in izven njega ter za reševanje izzivov vsakdanjega življenja.

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri