Prehrana predstavlja pomemben dejavnik zdravja, še posebej v otroštvu, zato je pomembno da je prehrana tedensko uravnotežena, kar pomeni da otrok z zdravim načinom prehranjevanja zadovolji vse svoje energijske potrebe in potrebe po vseh hranilnih snoveh. Za otroke je še posebej pomembno, da jedo večkrat na dan, ker je njihova možnost skladiščenja energije manjša kot pri odraslih.
Z načrtovanim oblikovanjem oz. sestavo jedilnikov poskušamo zagotoviti čim bolj zdravo in uravnoteženo prehrano, ki bi zadostila otrokovim fiziološkim in psihološkim potrebam skladno z veljavnimi smernicami za prehrano otrok v vrtcih. Pri sestavi jedilnikov upoštevamo: potreben delež hranilnih vrednosti glede na posamezni obrok in celotni dan, količinske normative, načelo sezonske hrane, lastna priprava jedi-sladic in s tem čim manj industrijsko pripravljenih jedi-živil, brezmesna kosila, uporaba zdravih postopkov načina priprave (dušenje, kuhanje, peka, …).

Poleg zgoraj navedenega upoštevamo tudi ostala načela (ritem prehranjevanja predšolskega otroka, prehranjevalne navade družine, dietna prehrana, postrežba obrokov), pestrost in vključevanje visoko kvalitetnih živil. Strmimo k vsakodnevnemu uživanju sadja in/ali zelenjave in omejevanju sladkorja, soli in maščob v prehrani otrok. Postopoma uvajamo nove jedi in ukinjamo jedi oz. živila, ki niso v skladu s prehranskimi smernicami v vrtcu ter jih nadomestimo z ustreznimi. Za žejo so otrokom na voljo sokovi, ki vsebujejo 100% sadni delež, čaji, kompoti, limonada, voda itd.

Vključujemo pestro izbiro ekološko in integrirano pridelanih živil v vseh obrokih. Veliko pozornosti namenimo nabavi kvalitetnih živil in se trudimo zagotoviti lokalno pridelana živila.
Skrbimo, da se skozi vzgojni proces otroke izobražuje o zdravi prehrani in kulturi prehranjevanja ter ustrezni higieni otrok, saj zdrave prehranjevalne navade, ki si jih otroci pridobijo v zgodnjem otroštvu vplivajo na izbiro živil in način prehranjevanja tudi v kasnejšem življenjskem obdobju.

Starši lahko spremljajo prehrano v vrtcu, saj so obveščeni z jedilniki, ki so na vpogled na oglasnih deskah vsake igralnice in na spletni strani Kranjskih vrtcev.

Označevanje alergenov v živilih

Na osnovi

  • Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta,
  • Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in
  • Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07)

Kranjski vrtci informirajo javnost o zagotavljanju varnosti živil, ki se uporabljajo v vrtcu. Jedi na jedilniku lahko vsebujejo snovi ali proizvode, ki povzročajo alergije ali preobčutljivost.

Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo, so navedene na označbi, z jasnim sklicevanjem na ime sestavine, iz katere izhajajo:

– žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste) ali izdelki iz njih; razen glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo; maltodekstrinov na osnovi pšenice; glukoznih sirupov na osnovi ječmena; žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom;

– raki in izdelki iz njih, razen ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; ribje  želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina

– jajca in izdelki iz njih;

– ribe in izdelki iz njih;

– arašidi (kikiriki) in izdelki iz njih;

– soja in izdelki iz nje, razen popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob; naravnih zmesi tokoferola (e306), naravnega d-alfa-tokoferola, naravnega d-alfa-tokoferol acetata, naravnega d-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja, rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja; mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo);

– lupinasto sadje (mandelj, lešnik, oreh, indijski orešek, pistacija, …) in izdelki iz njih;

– listna zelena in izdelki iz nje;

– gorčično seme in izdelki iz njega;

– sezamovo seme in izdelki iz njega;

– žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 100 mg/kg ali 1¸0 mg/l, izraženi kot SO2;

– volčji bob in izdelki iz njega;

– mehkužci in izdelki iz njih.

Dietni obroki za otroke se pripravljajo na osnovi zdravniškega potrdila uradne medicine in v skladu z internimi navodili vrtca ter katalogom alergenov.

Katalog alergenov za živila in jedi, ki se umeščajo v tedenske jedilnike otrok brez dietne prehrane je priložen.

 

Zloženka Radi jemo

Recepti mednarodne jedi

Altermed sejem

Katalog alergenov

Članek o javnem naročilu za prehrambeno blago Finance

Katalog alergenov 2017

Skip to content

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri