Trstenik 8, 4204 Golnik
tel.: 04 25 19 674

jezek@kranjski-vrtci.si

3 oddelki II. starostnega obdobja

Vrtec je odprt od 6.15 do 16.00 ure.

Na vasi pod gorami,

korak za korakom,

rišemo mavrico nad nami.

Prednost našega vrtca je zagotovo bogata narava, ki nas obdaja. Vsakodnevno poskrbimo, da se otroci gibajo na svežem zraku. Ježki se najraje odpravimo na sprehod v gozd, ki ga počasi raziskujemo in se učimo, kako v njem sobivati z drugimi živimi bitji. Radi se igramo, gradimo in raziskujemo naravni material na gozdni jasi obdani s hribom, kjer je teren primeren tudi za vajo hoje v hrib, pozdrav soncu ali objemanje dreves.

Strokovne delavke vrtca poskrbimo, da se najmanj enkrat mesečno prelevimo v drug lik in vsem trem skupinam zaigramo gledališko predstavo po motivih aktualne brane pravljice, teme ali preprosto trenutnega navdiha. Poleg gledaliških predstav pa nas vse tri skupine ob petkih družijo tudi druge umetniške, gibalne in naravoslovne dejavnosti.

Radi sodelujemo z OŠ Simona Jenka Trstenik, prostovoljnim gasilskim društvom, Čebelarsko zvezo Gorenjske in krajevno skupnostjo, ki nam omogoča, da vsa večja srečanja in gledališke predstave lahko izpeljemo čez cesto vrtca v njihovih kulturnih prostorih.

V popoldanskem času se radi družimo in sodelujemo s starši. Dogodki kot so Ježkova ozimnica, božični bazar s predstavo, skupni pohodi in še kaj, zagotavljajo, da smo s starši in otroki še bolj povezani. Posebnost naše enote pa je zagotovo teater za starše, ki ga vodi ena od strokovnih delavk vrtca. Predstave so prava poslastica za vse in bučni aplavzi ob koncu predstav govorijo, da si takšnih kulturnih druženj želimo tudi v prihodnje.

Naša vizija je, da se med seboj povezujemo, poslušamo, gradimo spoštljiv odnos drug do drugega in spodbujamo ustvarjalnost, kritično mišljenje in predvsem razumemo drugačnost ter potrebe vsakega posameznika. V vrtcu Ježek nam največ pomenita zadovoljstvo in zaupanje otrok ter staršev. Cenimo in učimo iskrenost. Objemi otrok in njihovi nasmehi, razigranost ter navihanost pa so zagotovo tudi naše merilo za osebno zadovoljstvo in motivacija, da delamo v dobro njihovega počutja in razvoja na vseh ravneh.

jezek

Novičke

Ježkova plaž

V zadnjem tednu smo ježki v vrtec prihiteli kar v kopalkah. Sončne dni smo preživeli ob igri z vodo na JEŽKOVI PLAŽI, kjer ni manjkalo smeha in vonja po sončni kremi.

      

 

V petek pa so nam vzgojiteljice pripravile zajtrk na prostem. Bela kava, žemlja, pogled na okoliške hribe in rahel gorski vetrič so odlična kombinacija za začetek počitniških dni.

 

Ne bomo pa pozabili sladkega presenečenja naše kuharice Simone.

Juhuhuuu, počitnice!!!

Ježek, se vidimo spet septembra!

DECEMBRSKO SREČANJE

 

12.12. 2019 smo se zbrali v dvorani ks Trstenik, kjer smo si lahko ogledali premiero predstave Pingvinčkova pošta v izvedbi Ježkovega teatra za starše. S pripravami na ta dogodek smo začeli že v koncu oktobra, ko se je k sodelovanju v Ježkov teater odzvalo 9 mamic . Vsak ponedeljek so oddrvele na “sestanek”, kjer so se iz mam prelevile v pingvine in njihove prijatelje. S svojo zagnanostjo, pozitivno energijo in idejami so izdelale čudovito sceno, kostume in poskrbele, da je bila predstava naravnost čarobna. Ježkov teater bo nadaljeval s svojim delom zato ob naslednjem vabilu toplo vabi tudi tiste, ki jih je mogoče predstava opogumila, da se preizkusijo na odrskih deskah. Za praznično vzdušje pa je zunaj poskrbel tudi sneg. Po predstavi smo se ob čaju družili v spodnjem prostoru krajevne skupnosti, kjer je potekal bazar. Še enkrat hvala za prispevke, vse bližje smo, da v gozd zakorakamo v popolni opremi – z novimi gozdnimi hlačami.

       

Eva Mušič

TRADICIONALNI SLOVENSKI ZAJTRK IN JEŽKOVA PEKARNA

 

V petek, 15. novembra, smo tradicionalno zajtrkovali tudi v vrtcu Ježek. Med, maslo, pirin kruh in jabolka so nam dobro deli in otroci so hodili po dodatke eden za drugim. Da pa je bilo še toliko bolj slastno, smo se na zajtrk začeli pripravljati en dan prej, ko smo v naši Ježkovi pekarni spekli pravi domači kruh in žemljice. Za dober recept peke kruha nam je na pomoč pristopila mamica Monika Nastran, ki poklicno peče odličen domači kruh v pravi krušni peči. Naučili smo se katere sestavine potrebujemo za kruh, koliko časa vzhaja in na kaj je treba biti pozoren, da se kruh speče odlično rahel in okusen.

 

Ker je tako lepo dišalo ob peki žemljic in kruha po našem vrtcu, smo že vsi nestrpno čakali naslednji dan, ko smo naše dobrote tudi poskusili. Degustacije pa niso bili prikrajšani niti starši, ki so si lahko skupaj z otroki postregli kar pred vhodom v vrtec. V garderobi so se vrtele pesmice o čebelah, kar je še dodatno pripomoglo k dobremu vzdušju takoj v jutru.

     

Po zajtrku nas je najprej obiskala čebelica nato pa še čebelarja iz Čebelarske zveze Gorenjske, ki sta nam na izredno zanimiv način razložila, kako nastane med in zakaj vse so naše čebelice tako nepogrešljive. Prinesla sta nam tudi nekaj kozarčkov medu, ki ga bomo decembra zmešali v medenjake in še kako drugo dobroto. Komaj že čakamo naših novih pekovskih podvigov.

   

Zapisala: Urša Dubravica

JEŽKOVA OZIMNICA 

V četrtek, 24. 10. 2019, se je v popoldanskih urah na igrišču našega vrtca zgodil čudovit jesenski dogodek – neformalno srečanje s starši in otroki – ki smo ga poimenovali Ježkova ozimnica. Bistvo tega srečanja je bila tržnica, ki smo jo pripravili v sodelovanju s starši in otroki. 

Priprave so se začele teden pred dogodkom. Starše in otroke smo strokovne delavke vrtca pozvale k zbiranju jesenskih dobrotpredvsem pridelkov z vrta, seveda pa so bile dobrodošle tudi vse ostale dobrote. Ker na tržnici ne gre drugače, kot da se pridelke kupi, smo zbirali tudi gumbe – naše denarno sredstvo. 

Z otroki smo izdelali denarnice, vsak pa je v denarnico dal 10 gumbov. Ker smo v našem vrtcu ekološko naravnani tudi pri porabi hrane – skrbimo namreč, da čim manj hrane zavržemo – smo starejši dve skupini iz ostankov sadja, posipov (cimet, orehi, lešniki) in nekaj osnovnih sestavin (moka, mleko, jajca, sladkor) spekli piškote in sadni biskvit. Otroci so se ob peki počutili izredno pomembne, predvsem so bili ponosni, ko je iz naše male kuhinje začelo prijetno dišati in so iz pečice prihajali njihovi okusni izdelki. Za piko na i smo popoldne pred Ježkovo ozimnico strokovne delavke spekle še carski praženec in skuhale čežano.  

 

 

Pridelkov se je nabralo zares veliko in prav tako vseh ostalih dobrot. Strokovne delavke smo že kovale načrte, kako bomo porabile vse te dobrote, če jih na tržnici ne bomo prodali. A vse to kovanje idej je bilo odveč, saj smo uspešno prodali prav vse, kar je bilo na naših stojnicah. 

        

 Ježkova ozimnica je uspela v sproščenem in veselem duhu. V zraku nad igriščem je bilo že ob uvodnem pevskem nastopu nas vzgojiteljic čutiti eno samo pozitivno energijo, ki se je le še stopnjevala in stopnjevala. Gumbov v denarnicah je kaj hitro zmanjkalo. Pomislile smo tudi na to, zato smo v ta namen pripravile prav posebno banko, kjer so otroci in starši za 5 počepov dobili 1 gumb. 

    

Ježkova ozimnica je bil naš prvi skupni dogodek, ki je bil dokaz, da skupaj zmoremo veliko in še več. Zato se ob tej priložnosti vse strokovne delavke še enkrat zahvaljujemo vsem staršem in otrokom. Brez vas nam ne bi uspelo tako iskreno in čudovito druženje polno sladkanja in smeha. 

 

 

Zapisala: Urša Dubravica 

 

 

 

TEDEN OTROKA: NAŠE PRAVICE

 

Ni ga čez otroka,

ki boža ga ljubeča roka.

Objame ga vsak dan toplina,

igriva, nagajiva, radovedna, mavrična milina.

Ni ga čez otroka,

ki ne manjka toplega mu zdravega obroka.

Objame ga vsak dan odeja,

v sanje pravljične kot mačja preja.

Ni ga čez otroka,

ki boža skrbna ga ljubeča roka.

Ki objame ga v sveta objem,

da za vedno čuti varen se v njem.

(avtorica: Urša Dubravica)

V tednu od 7. 10. do 11. 10. smo tudi pri nas praznovali teden otroka. Tokratna tema je bila: Naše pravice, saj v letošnjem letu praznujemo 30. let od sprejetja Konvencije o otrokovih pravicah.

Mi smo se pravic lotili na zabavno-poučen način. Strokovne delavke smo otrokom vsak dan pripravile lutkovno-dramsko predstavo na temo ene od temeljnih otrokovih pravic, predstavi pa so sledile skupne dejavnosti. Pravice, ki smo jih na praktičen način obdelovali skozi teden, so starše in otroke pozdravljale zapisane na stopnicah pred vhodom v vrtec.

Glavni lik v predstavah je bil Marko, otrok (lutka), z enakimi željami, potrebami in težavami, kot jih imajo naši otroci. V ponedeljek smo se lotili pravice do igre, v torek pravice do gibanja, v sredo pravice do hrane, v četrtek pravice do govora/izražanja svojih misli in v petek pravice do počitka.

PONEDELJEK: PRAVICA DO IGRE

Opis predstave:

Soseda Mira večkrat pazi Marka, ko imajo njegovi starši pomembne službene obveznosti. Soseda Mira je prijazna gospa, le s čistočo je možno obsedena; vse mora biti ves čas čisto – tako mora Marko, ki sicer rad pomaga, veš čas čistiti in ne ostane mu kaj preveč časa za igro. Ampak Marko je še otrok in tako rab bi se le igral …

Dejavnosti po predstavi: igra po želji otrok, druženje, ples z baloni, petje: Če si srečen

 

TOREK: PRAVICA DO GIBANJA

Opis predstave:

Marko preživlja čas s svojim dedkom: atom Bojanom. Ata Bojan je zatopljen v branje časopisa, medtem ko si Marko želi le plezanja na tistih čudovitih igralih. Ampak ata Bojan nima časa, da bi stal zraven njega in ga pazil, da se ne umaže. Ata Bojan pravi, da umazan pa Marko že ne sme biti in seveda so igrala po njegovem tudi zelo nevarna. Marko si med čakanjem zapoje še pesmico o gugalnici – oh, kako rad bi se gugal …

Dejavnosti: skupni sprehod v gozd, hoja po hribu navzgor in navzdol, nabiranje storžev, otroci ustvarjajo naravne poligone – preskakovanje palic, ples v gozdu na štoru.

 

SREDA: PRAVICA DO HRANE

Opis predstave:

Mama pripravi Marku sadno-zelenjavni krožnik, ampak Marko si želi sladke, slastne Nutelle. Še dobro da sadje in zelenjava oživita in spodbudita Markove brbončice, da poskusijo vitamine skrite na krožniku.

Dejavnosti: priprava in uživanje sadnih smutijev na našem igrišču.

 

 

ČETRTEK: PRAVICA DO GOVORA/IZRAŽANJA SVOJIH MISLI

Opis predstave:

Marko noče v vrtec, ker preveč pogreša mamico, s katero se tako rad »crklja«. Oh, kako mu je hudo. Še dobro, da v vrtec pride danes novi vzgojitelj Frenk, ki ima pravi recept proti žalosti in domotožju. Kako dobro dene Marku, pa tudi drugim otrokom, njegov objem in objem drugih vzgojiteljic …

 

Dejavnosti: intimni pogovori v šotorih, branje pravljic, pogovor, igra.

 

 

PETEK: PRAVICA DO POČITKA

Opis predstave:

Marko ima ta večer veliko težavo zaspati. Kar naprej išče izgovore, zakaj še ni čas za spanje. Njegova mamica po dolgem času in vsemu trudi pusti Marku, da počne ponoči kar želi. Marko gleda skozi okno, ko se mimo okna sprehodijo zajček, ježek, medved in mucek. Še dobro, da ga tudi živali nagovorijo o tem, kako pomembno je ponoči spati in se spočiti za naslednji dan. Ko je že na moč utrujen, prosi mamico, da mu zapoje njegovo najljubšo uspavanko …

 

Dejavnosti: sproščanje z m

S tednom otroka se je pri nas končal le še en pester teden poln skupnega druženja in veselja. In zagotovo bo takih tednov še veliko. Veselimo se nadaljnjih doživetij in objemov z otroki, ki nas vsak dan opominjajo na to, kako so najbolj pomembne stvari v resnici čisto preproste.

Zapisala: Urša Dubravica

VAJA POŽARNE VARNOSTI IN DRUŽENJE Z GASILCI PGD TRSTENIK

VAJA POŽARNE VARNOSTI IN DRUŽENJE Z GASILCI PGD TRSTENIK

V petek, 4. 10., je v našem vrtcu Ježek »zagorelo«. Že tradicionalno je naš vrtec izvedel vajo evakuacije v sodelovanju z OŠ Simona Jenka Trstenik in PGD Trstenik. Otroke smo strokovne delavke že pred petkom pripravile na to, da se bomo igrali požar. Pogovorili smo se, kako je v primeru požara treba ostati čim bolj miren in kar se da hitro zapustiti stavbo, kjer gori.

Kmalu po zajtrku, ko smo se ravno urejali v umivalnici, sta nas presenetila dva gasilca, ki sta prišla v naš vrtec in sprožila preglasen alarm, ki naznanja požar. Ušesa so nas tako bolela, da smo se prav hitro uredili in zapustili vrtec ter se zbrali na našem zbirnem mestu pred igriščem vrtca. Ker se je nekaj otrok tako zelo vživelo v igro požara, je priteklo tudi nekaj solzic, ki pa jih je kaj hitro posušilo sonce, ko smo prišli na zbirno mesto in nas je gasilec pohvalil in povabil na šolsko igrišče, da si ogledamo gašenje pravega požara.

Gasilci so nam pokazali, kako najprimerneje pogasiti ogenj, ki se zaneti v posodi na štedilniku. Naučili smo se, da na ogenj v posodi nikoli ne zlivamo vode, temveč ga zadušimo s krpo, ki jo položimo na posodo, ali z gasilnim aparatom, ki vsebuje beli prah.

Po končanem prikazu gašenja požara so otroci lahko tudi sami poskusili »gasiti požar« oz. z vodnim curkom ciljati v plastenko. Ker so igre z vodo vedno zabavne, smo se ob vsem tem neizmerno zabavali in se imeli zares lepo.

Najlepše pa je bilo, ko smo ustvarili čisto pravo mavrico. Kot pravi naš slogan: »Na vasi pod gorami, korak za korakom, mavrico rišemo nad nami.«

   

Zapisala: Urša Dubravica

 

SREČA NAS BOTRA JESEN

 

V ponedeljek, 23. 9., smo se vse tri skupine odpravile na sprehod v gozd. Kar tako, malo raziskovati in pohajkovati. Ko pa smo se ustavili na jasi, se igrali z liski, vejicami, storži in še čem, smo iz daljave zaslišali čudovit glas. Nekdo je prepeval v nenavadnih tonih … Zanimiva gospa, ovita v jesenske barve, s košaro v rokah, se nam je počasi približala. Tako skrivnostna je bila …

Predstavila se nam je kot Botra jesen. Oh, kakšna sreča, da nas je našla, saj je popestrila naš sprehod. Predstavila nam je skrivnostni inštrument (ukulele), zabrenkala nanj in nas povabila, da na te čudovite zvoke zaplešemo z njo kot listki, ki padajo z dreves.

Še eno skrivnost je imela v košari. Ampak smo ji obljubili, da ne bomo nikomur povedali, kaj je delila z nami. Seveda, skrivnosti se ne izda. Ko smo jo tako radovedno opazovali, spraševali, se pogovarjali z njo, nas je povabila, da vsak poišče svoje drevo in ga objame. V objem smo skrili željo, da se listi drevesa obarvajo v najlepše jesenske barve. Lepo je kdaj pa kdaj takole objeti drevo. Zares dobro nam je delo.

Zdaj jo bomo še kdaj obiskali, morda bomo še skupaj zaplesali in se objeli. Morda pa ima Botra jesen v svoji košari še kakšno skrivnosti, ki bi jo rada delila z nami. Kdo ve.

          

Zapisala: Urša Dubravica

 

TEDEN MOBILNOSTI

 

V enoti Ježek je naše vodilo, da združujemo gibanje z naravo, z druženjem in dobro voljo. Starše in otroke smo tako spodbudili, da v vrtec prihajajo in/ali odhajajo peš, s kolesom, vozičkom … Poseben pomen smo dali na prvi skupni pohod v gozd, kjer so starejši vodili mlajše, jih spodbujali in jim pomagali pri premagovanju naravnih ovir.

Otroci občutijo, da se počutijo bolje, če so aktivni. V ta namen smo dnevno govorili o pomenu hoje, o prometnih pravilih in cestnih predpisih, ki smo jih odlično vpeljali v poligon čez vse tri igralnice, v katerega so bili vključeni vsi otroci. Ob spremljavi kitare smo spoznali tudi pesem Kolesarska (M. Voglar), otroci pa so imeli možnost prisluhniti o varnosti na cesti ter pomenu čelade.

Vsekakor naj velja za vse, da je Teden mobilnosti le opomnik, kaj naj bo v vsakdanjem življenju kot prioriteta in da smo odrasli tisti, ki dajemo otrokom največji zgled.                                 

 

  

 

                

Zapisala: Lejla Mestek

 

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje ta stran uporablja piškotke. Več informacij.

Piškotki na tej strani so nastavljeni na možnost "Dovoli piškotke", kar omogoča najboljšo uporabniško izkušnjo pri brskanju. S klikom na gumb "Velja" se s to nastavitvijo strinjate.

Zapri